Rakennuslupa
Lupahakemus tehdään asiointipalvelussa
Lupa haetaan Oulussa asiointipalvelun kautta. Järjestelmään tulee kirjautua ja tunnistautua vahvasti. Asiointipalvelua käytetään myös viestien lähettämiseen hankkeen osapuolien ja viranomaisen välillä joten siellä kannattaa käydä usein tarkastamassa mahdolliset viestit ja lisätietopyynnöt.
Ohjeita hakemuksen tekemiseen saat lupavalmistelijaltasi ja rakennusvalvonnan sivulta.
Myös paperisen lupahakemuksen tekeminen on mahdollista mutta tällöin tulee huomioida lupamaksuun lisättävät skannausmaksut aineiston digitalisoinnista. Hakemuslomakkeet löytyvät rakennusvalvonnan sivulta.
Ohje hakemuksen tekemiseen
Omakotitalon rakennuslupahakemuksen kulkua, sisältöä ja lupakäsittelyn vaiheita on kuvattu alla löytyvässä rakennusluvan hakemisen ohjeessa. Tiedoston linkkejä painamalla löydät lisätietoa kustakin aiheesta.
Ennakkoneuvonta ja luonnosten esittely
Suunnitelmien esittäminen luonnosvaiheessa ja suunnitteluratkaisuista sopiminen ennakkoon rakennusvalvonnan lupavalmistelijan kanssa lyhentää yleensä lupahakemuksen käsittelyaikaa. Samalla se tarjoaa luvanhakijalle ja pääsuunnittelijalle mahdollisuuden saada asiantuntijoiden ohjeita ja mielipiteitä hankkeen suunnitteluun ja vieläpä ilman lisäkustannuksia.
Rakennusvalvonta toivoo yhteydenottoja jo suunnitteluvaiheen alussa, jolloin mahdollisten muutosten teko on edullisinta. Jos hankettasi ohjaa jo lupavalmistelija, kannattaa olla yhteydessä suoraan häneen. Tapaamisaika rakennusvalvontaan on syytä sopia ennakkoon suoraan hanketta ohjaavalta lupavalmistelijalta. Valmistelijat tavoittaa parhaiten sähköpostilla ja puhelimitse. Jos olet jo perustanut lupahakemuksen, kannattaa olla yhteydessä sen kautta, jotta keskustelut tallentuvat hankkeen kaikkien osapuolien tarkasteltavaksi.
Rakennusvalvonnasta voit kysyä neuvoa useiden eri kanavien kautta, mutta kätevintä luvanhakijan on perustaa heti oma lupahakemuksensa asiointijärjestelmän kautta ja lähettää sitä kautta kysymys rakennusvalvontaan. Näin lupahakemus on laitettu alulle ja kaikki siihen liittyvät viestit ovat tallessa yhdessä paikassa. Tämä helpottaa ja nopeuttaa sekä luvanhakijan että luvan käsittelijän toimintaa. Myös lupahakemusta tehdessä ja luvan käsittelyn aikana on tärkeää käydä säännöllisesti lupapalvelussa ja reagoida viesteihin tai lisätietojen pyyntöihin jotta lupakäsittely ei viivästy.
Naapuriluettelon tilaaminen ja naapurien tiedottaminen
Lupaa hakiessa tulee naapureita tiedottaa tai kuulla rakennuslupahakemuksen vireille tulosta. Selvitys tiedottamisen asianmukaisesta hoitamisesta tehdään rakennusvalvonnalle lomakkeella.
Mikäli rakennetaan täysin kaavamääräysten mukaisesti eikä poiketa mistään, tehdään naapureille tiedottaminen. Jos poiketaan jostain asemakaavan määräyksestä, tehdään taas naapurien kuuleminen. Sama lomake käy molempiin tapauksiin.
Ero tiedottamisella ja kuulemisella on, että poikettaessa asemakaavan määräyksistä, tulee naapureilta saada suostumus tai lausunto poikkeamaan. On erittäin tärkeää kirjata lomakkeelle selkeästi millä tavalla poiketaan asemakaavamääräyksistä, jotta naapureilla on mahdollisuus saada riittävä tieto. Myös tiedottamista tehdessä tulee rakennushanke kuvata selkeästi lomakkeelle.
Naapuriluettelo
Kuultavia naapureita ovat yleensä viereiset ja kulmittaiset tontit sekä samalla että eri puolella katua olevat naapurit, mutta toisinaan on poikkeuksia. Tämän vuoksi naapuriluettelo tuleekin tilata Oulun kaupungilta, jotta saat varmasti oikeat tiedot. Naapureiden tiedot tilataan asiointipalvelussa lupahakemuksen kautta. Kun kaupunki on julkaissut pyydetyt naapureiden tiedot palveluun, voit kuulla naapurit sähköisesti (tätä varten sinun on tiedettävä naapureiden sähköpostiosoitteet) tai tulostaa lomakkeen, johon haet naapureiden allekirjoitukset.
Naapureiden kuulemisen voi halutessaan jättää myös rakennusvalvonnan hoidettavaksi. Tästä peritään voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.
Naapurien tiedottaminen itse tai virkateitse
Naapureille tiedottamisen voi hoitaa itse käymällä naapureiden luona, esittelemällä hankkeen ja pyytämällä allekirjoitukset tai sähköpostin välityksellä, jos osoitteet ovat tiedossa. On huomioitava, että lomakkeelle tulee saada kaikkien naapurikiinteistön omistajien allekirjoitukset, esimerkiksi vain yhden omistajan tai puolison allekirjoitus ei riitä. Tiedottamista tehdessä on hyvä olla mukana piirustukset ym. suunnitelmat, jotta hankkeen voi esitellä naapureilleen.
Mikäli naapurien kuulemista ei voi tai tahdo tehdä itse, voi sen pyytää tehtäväksi rakennusvalvonnan toimesta virkateitse. Tästä peritään voimassaolevan hinnaston mukainen maksu.
Tiedottaminen tontilla
Rakennusluvan vireille tulosta tulee lisäksi tiedottaa tontilla esimerkiksi tontille asennettavalla kyltillä/ilmoituksella. Tällaisen kyltin saat rakennusvalvonnan asiakaspalvelusta.
Tarvittavat suunnitelmat ja asiakirjat
Rakennuslupaan tarvittavat suunnitelmat ja selvitykset voivat vaihdella hieman hankkeesta riippuen, mutta yleensä ennen lupahakemuksen lähettämistä tulee sähköiseen lupapalvelun Liitteet -välilehdelle lisätä ainakin seuraavat suunnitelmat:
Perustiedot -välilehdellä annetut tiedot tulee myös täyttää huolella ja liittää niihin vaaditut dokumentit.
- Selostus-kohtaan kerrotaan lyhyesti mitä rakennetaan, ml. talousrakennukset, aidat ja esim. maalämpö.
- Lisäselvityksiin voi kertoa laajemmin, jos esim. poiketaan kaavasta.
Pääpiirustuksia ovat
- Asemapiirustus
- LVI-asemapiirustus
- Pohjapiirustus
- Julkisivupiirustus
- Leikkaus
Muita liitteitä ovat esimerkiksi
- Selvitys rakennuspaikan perustamis- ja pohjaolosuhteista sekä pintavaaitus
- Rakennetyypit
- Selvitys rakennuspaikan hallinnasta
- Naapuriluettelo (tilataan viestinkentässä pyytäen), rakennusvalvonnan asiakaspalvelija liittää luettelon Lausunnot-välilehdelle
- Selvitys naapureille tiedottamisesta tai naapurikuulemisesta (lomake täytettynä)
- Energiaselvitys
- Pientalon energiavalinnat -lomake
- Tiiveyskortti
Vastuuhenkilöiden suostumukset voi toimittaa joko liitteet-välilehdellä skannattuina pdf:nä tai suoraan Vastuuhenkilöt-välilehdellä lähettämällä vastuuhenkilölle lisäyksen jälkeen sähköpostin jolloin hän voi käydä hyväksymässä tehtävän itselleen. Huom. Tieto vastuuhenkilön hyväksymisestä menee vain vastuuhenkilölle itselleen, joten rakennuttaja voi kysyä hyväksymisestä suoraan ammattilaiseltaan.
Lisätietoa tarvittavista ammattilaisista seuraavassa kohdassa.
Em. asiakirjat ja asiointipalvelun tietokenttien täyttäminen muodostavat lupahakemuksen. Paperiluvan hakemiseen tarvittavat dokumentit on lueteltu Rakentamisen luvat -sivulla.
Luvan edellyttämät ammattilaiset
Tarvitsette hankkeellenne useampia rakennusalan ammattilaisia. Rakennusvalvonnan yksi tärkeimpiä tehtäviä onkin valvoa, että hankkeella on sopivat suunnittelijat ja muut ammattilaiset.
Lupahakemuksen lähettämisen yhteydessä tulee sähköisen lupajärjestelmän Vastuuhenkilöt -välilehdellä olla nimettynä seuraavat vastuuhenkilöt, jotka ovat myös käyneet itse järjestelmässä hyväksymässä heille lähetetyn pyynnön.
- Pääsuunnittelija
- Vastaava työnjohtaja
- Rakennussuunnittelija
- Vastaava rakennesuunnittelija
- Vastaava pohjarakennesuunnittelija
- Vastaava talotekninen suunnittelija
Muita vastuuhenkilöitä (voidaan lisätä myös luvan haun jälkeen) ovat
- KKV-työnjohtaja
- IV-työnjohtaja
- Muu erityisalan työnjohtaja
Huom. Sama henkilö voi toimia useissa em. tehtävissä hankkeessa. Tällöin on kuitenkin jokaista tehtävää varten haettava erillinen hyväksyntä. Tehtäviä voi yhdistellä esim. näin
- Pääsuunnittelija ja rakennussuunnittelija ovat sama arkkitehti
- Pääsuunnittelijana ja vastaavana työnjohtajana toimii sama kokenut insinööri, rakennussuunnittelija saadaan talotoimittajalta tai siihen palkataan arkkitehti tekemään yksilölliset suunnitelmat
- Rakennesuunnittelija ja pohjarakennesuunnittelija ovat sama henkilö
- KVV- ja IV-suunnittelija ovat sama henkilö
Lisätietoa ammattilaisista ja heidän rooleistaan
Pääsuunnittelija
- arkkitehti, rakennusarkkitehti, insinööri, diplomi-insinööri
- on oltava kokemusta omakotiprojektin hallinnasta
- toimii koko hankkeen projektinjohtajana
- tulee palkata mahdollisimman aikaisin
- tekee lupahakemuksen (sopikaa se)
- vastaa mm. tontille sijoittamisesta, korkeusasemista
- laatii usein asemapiirroksen
- vastaa kaikkien suunnitelmien yhteensovittamisesta, sopivathan esim. LVI- ja rakennussuunnitelmat yhteen jne.
- auttaa tarvittaessa talotyypin valinnassa
- auttaa urakkatarjousten vertailussa
- opastaa kustannusten hallinnassa ja aikataulutuksessa
- ei välttämättä suunnittele eli piirrä viivaakaan vaan huolehtii kokonaisuudesta mitä muut suunnittelevat
- talotehtaat eivät yleensä tätä roolia ota
Rakennussuunnittelija
- yleensä arkkitehti tai rakennusarkkitehti
- voi toimia myös pääsuunnittelijana
- tekee tilasuunnittelun eli arkkitehtisuunnittelun
- vastaa tehokkaasta tilankäytöstä ja asuttavuudesta
- toimii myös tyyppitalon suunnitelmien muokkaajana
- voi laatia asemapiirroksen
- vaikka ei palkattaisi arkkitehtia vaan otetaan valmiiksi suunniteltu ratkaisu, täytyy talotoimittajan puolelta olla joku nimettynä rakennussuunnittelun tekijäksi
Rakennesuunnittelija - tulee nimetä vastaava rakennesuunnittelija
- insinööri tai diplomi-insinööri
- suunnittelee rakenteet (turvallisuus, terveellisyys, energiatehokkuus, kosteudenhallinta)
- rakenteiden suunnittelu ja suunnitelmat sisältyy usein talopaketteihin mutta talotehtaat harvemmin ottavat tuota vastuu tehtävää, joka lain mukaan kuitenkin on oltava joka hankkeella ja tämän vuoksi voi joutua ottamaan erikseen vastaavan rakennesuunnittelijan, joka tarkastaa talotehtaan suunnitelmat ja voi sen jälkeen ottaa vastuun niistä
Pohjarakennesuunnittelija - tulee nimetä lupaan vastaava pohjarakennesuunnittelija
- suunnittelee rakennuksen alapuoliset kantavat rakenteet - mitä mursketta ja minkä verran minnekin, perustukset, eristykset, kosteudenhallinta jotta talo pysyy kuivana koko elinkaaren ajan
- usein tämän tekee vastaava rakennesuunnittelija, jos hänellä on kokemusta
Vastaava talotekninen suunnittelija eli LVI-suunnittelija
- suunnittelee vesi- ja viemärilinjat, ilmanvaihdon, mahdollisen jäähdytyksen, lämmityksen
- suuri rooli talon energiatehokkuuteen vaikuttavien järjestelmien suunnittelussa
- tarvitaan heti sillä hän suunnittelee mm. liittymät kunnallisiin järjestelmiin, vesi-, viemäri, sadevesilinjat tontilla talon ulkopuolella ja nämä rakennetaan heti ensimmäisenä - hän siis laatii LVI-asemapiirroksen (jossa tavalliseen asemapiirrokseen on esitetty edellä lueteltu talotekniikka, putket, kaivot yms. tontilla)
- LVI-asemapiirros on oltava lupahakemuksen liitteenä mm. koska ilman sitä ette voi aloittaa tontin maatöitä
- joillain talotoimittajilla sisältyy toimitukseen talon sisäpuoliset LVI-suunnitelmat mutta ei ulkopuoliset
Vastaava työnjohtaja, käytetään lyhennettä VTJ
- teidän luottomies rakentamisen aikana
- kannattaa myös palkata aikaisin, voi auttaa jo suunnitteluvaiheessa
- oltava käytettävissä työmaan asioiden ratkaisemiseen suht lyhyellä varoitusajalla
- tulee olla lähellä rakennuspaikkakuntaa jotta voi valvoa työmaata säännöllisesti - Oulussa ei siis voi olla espoolainen vtj
- vastaa työmaavaiheessa hankkeen toteutuksesta ja vaiheiden yhteensovittamisesta
- sopikaa, että hänen vastuullaan on pyytää katselmukset ajallaan ja valvokaa sitä - hänen on oltava mukana katselmuksillla
- yleensä insinööri, rakennusmestari, diplomi-insinööri
- oltava kokemusta vastaavista hankkeista!
- vastuu voimassa hankkeen loppukatselmukseen saakka
Kiinteistön vesi- ja viemäritöiden työnjohtaja - KVV-työnjohtaja
- On työnjohtajana ja vastuuhenkilönä vesi- ja viemärijohtojen asennustyössä
Ilmanvaihtotyönjohtaja - IV-työnjohtaja
- Vastaa ilmanvaihtojärjestelmän töiden valvonnasta
Yleensä sama henkilö sekä KVV- että IV-työnjohtajana, useimmiten saadaan LVI-urakan tekevästä yrityksestä mutta voi olla myös muu
Lisäksi tarvitaan
(rakennusvalvonta ei valvo näiden vastuuhenkilöiden pätevyyttä)
Sähkösuunnittelija
- Suunnittelee sähköt
- Huom. Muistakaa varmistaa, että palkkaamallanne sähköasentajalla on luvat kunnossa, (Tukesin sivulta)
Työmaavalvoja on hyödyllinen joissain tapauksissa
- rakentajan palkkaama kaikista muista hankkeen tahoista riippumaton henkilö
- ei ole lakisääteinen rooli eli ei pakollinen
- valvojan palkkaaminen kannattaa erityisesti silloin, kun tilaatte erittäin kattavan ja valmiin paketin ja talotoimittajan puolelta tulee myös vastuuhenkilöitä kuten vastaava työnjohtaja.
- tällöin te ostatte arvokkaan talopaketin, myyjän edustajat tulevat rakentamaan sen ja henkilö, joka valvoo sen oikein rakentamisesta on myös myyjän edustaja - teillä kannattaa tuolloin olla oma edustajanne vastaavan työnjohtajan lisäksi, sellainen henkilö, joka ei ole kytköksissä talotoimittajaan ja siten ehkä aja yrityksen asiaa vaan valvoo teidän edun toteutumista
- toimii usein kuin vastaava työnjohtaja ja varmistaa, että rakennetaan asianmukaisesti ja te saatte laadukkaan lopputuloksen.
Luvan myöntäminen ja lupaehdot
Oulun rakennusvalvonta myöntää rakennuslupia viikoittain. Luvan myöntämispäivä on torstai ja luvan antopäivä on seuraavan viikon maanantai, jolloin lupa lähetetään hakijalle tai sen voi noutaa rakennusvalvonnasta.
Paperiset piirustukset
Jos lupahakemus on tehty netissä asiointipalvelussa, ei tarvitse toimittaa paperisia lupasuunnitelmia. Jos hakemus on tehty paperilomakkeella tulee paperiset suunnitelmat toimittaa rakennusvalvontaan, jossa ne skannataan arkistoon.
Lainvoimaisuus
Luvan myöntämisen jälkeen rakennuslautakunnan päätöksistä valitusaika on 30 vrk antopäivästä, viranhaltijoiden päätöksistä oikaisuvaatimusaika on 14 vrk luvan antopäivästä. Purkamisluvasta on valitusaika päätöksentekijän mukaan, lautakunnan päätöksestä 30 vrk ja viranhaltijan päätöksestä 14 vrk, eikä purkamista voida aloittaa ennen valitusajan umpeutumista. Ennen valitusajan loppumista ei rakennustöitä saa aloittaa ja pientaloa rakennettaessa ei voi hakea aloituslupaa (aloituslupa on ammattirakentamisessa käytetty ja vaatii rahavakuuden). Lupa on siis lainvoimainen antopäivästä kahden viikon kuluttua ja sen jälkeen rakentaja tilaa rakennusvalvonnasta aloituskokouksen.
Lupaehdot
Rakennusluvan saajan on tarkoin tutustuttava rakennuslupapäätökseen ja täytettävä siinä asetetut ehdot vahvistettuja piirustuksia noudattaen. Lupaehdoissa kerrotaan myös vaaditut katselmukset ja tarkastukset, jotka tulee pitää rakentamisen aikana.
Rakennuslupapäätös ja siinä vahvistetut pääpiirustukset on huolellisesti säilytettävä rakennustyömaalla ja rakennustyön valmistuttua rakennuksessa. Niitä ei saa luovuttaa mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin käytettäväksi rakennustyön aikana suoritettavissa tarkastuksissa.
Luvan voimassaoloaika
Rakennusluvan mukaiset työt on aloitettava (aloitusilmoitus) kolmen vuoden kuluessa ja saatettava loppuun (loppukatselmus) viiden vuoden kuluessa luvan antamisesta. Muiden lupien (esim. rakennemuutos, aita) mukaiset työt on tehtävä kolmen vuoden kuluessa valmiiksi.
Rakennusluvan voimassaoloajalle voidaan hakea pidennystä sekä työn aloittamisen että työn loppuunsaattamisen osalta. Jatkoaikaa on haettava luvan vielä ollessa voimassa.
Huomioithan, että kaupungin tonteilla voi olla tästä poikkeavia määräaikoja rakentamisen aloittamiseen ja valmistumiseen.