Vinkkejä osallistumiseen päiväkodeille, kouluille ja 2. asteelle

Lukevin kaupunni -kampanja on osallistujiensa näköinen. Kampanjaan voit siis osallistua haluamallasi tavalla, mutta kaikkea ei tarvitse keksiä itse. Vinkkejä voit poimia tältä verkkosivulta. Jokainen yksikkö voi itse suunnitella, millä tavalla haluaa osallistua Lukevin kaupunni -kampanjaan. Kahden seuraavan vuoden aikana meillä on mahdollisuus nostaa esille oululaista päiväkotien, koulujen ja 2. asteen oppilaitosten lukutaitotyötä Lukevin kaupunni -verkkosivuilla, somekanavissa ja mediassa. 

Näin pääset helposti alkuun

Osallistumisen voi aloittaa helposti osallistumalla Lukumetkan ja Kirjastoreitin toimintaan.

Toinen mukava ja helppo tapa on osallistua kampanjan Lukukuntoon-lukuhaasteeseen. Voit tulostaa lukuhaasteet omalle ryhmällesi Lukukuntoon-haasteiden verkkosivulta. Peruskouluihin on syyskuun lopulla lähetetty Oulusa koulusa 50 -logoilla varustettuja juomapulloja, pyörän soittokelloja ja tarroja. Yksiköt saavat itse päättää, missä yhteydessä jakavat niitä oppilaille. Vinkki: Pikku palkinnot sopivat mainiosti arvottaviksi Lukukuntoon-haasteeseen osallistuneille!

Tehdään varhaiskasvatuksen ja koulujen lukutaitotyötä näkyväksi

Kerro päiväkodin tai koulun somekanavissa lukemisesta. Muista tägätä Oulun kaupunginkirjasto julkaisuihin. Liitä mukaan hästägit #LukevinKaupunni, #OuluLukee ja #Oulu2026.

Pyydä toimittaja kouluun kirjoittamaan juttu paikalliseen lehteen. Lukevin kaupunni -kampanjassa kerätään myös lukuhaasteen osallistujatarinoita ja pyritään julkaisemaan niitä Mun Oulussa. Ota yhteyttä Tanja Saloon tämän tiimoilta, tanja.salo@ouka.fi

Kuvatkaa oma Lukuteko-video!

Lukevin kaupunni lukuteot rakentavat lukemisen kulttuuria ja pienetkin lukuteot vievät meitä kohti Euroopan lukevinta kulttuuripääkaupunkia. Lukeminen sen eri muodoissaan on varmasti iso osa teidän koulunne tai päiväkotinne arkea, joten miksipä ette tekisi sitä näkyväksi myös muille?

Ideoikaa ja kuvatkaa oma video, jossa näytätte, millä tavalla lukeminen on teidän arjessanne mukana. Videoita voidaan julkaista Lukevin kaupunni -verkkosivuilla pitkin Oulu 2026 -lukumatkaa. 

Ehkäpä teillä osallistutaan Lukukuntoon-haasteeseen, vietetään lukuhetkiä, -tunteja tai -välkkiä, rakennetaan lukumajoja ja -nurkkauksia, kasvatetaan lukumatoa tai -puuta, vinkataan ahkerasti uusia kirjoja, vieraillaan usein kaupunginkirjastossa, tai tehdään joitain aivan muuta lukutaitokivaa. Mitä ikinä teettekin, olkaa siitä ylpeitä ja tallentakaa se videolle!

Lukuteko-videon ohjeet:

  1. Kerätkää videon tekemisestä innostunut porukka.
  2. Miettikää, mitä haluatte videollanne kertoa. Mikään lukuteko ei ole liian pieni!
  3. Varmistakaa, että videon tekoon osallistuvilla lapsilla ja nuorilla on siihen huoltajien lupa.
  4. Kuvatkaa video, jonka kesto on max. 3 min.
  5. Verkkosivuille tulevat videot kuvataan vaakamuodossa.
  6. Jakakaa valmiiksi editoitu video lukutaidon edistämisen kehittäjäopettaja Tanja Salon kanssa OneDrivessa tanja.salo@eduouka.fiHuom! Jaa video Tanjan eduouka-osoitteeseen.
  7. Jos koululla on oma Youtube-kanava, voitte jakaa Tanjalle videon linkin. Videossa täytyy olla mahdollistettuna upotus. Myös Vimeon kautta voi jakaa videon.

Oletteko mukana? Luetaan yhdessä Oulusta Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki!

Askeleita lukemisen lisäämiseen

  • Jos yksikkösi ei vielä ole mukana, niin liittykää OPH:n Lukutaito-ohjelman (ent. Lukuliike) Lukeva varhaiskasvatus -ohjelmaan tai Lukeva koulu -ohjelmaan. Esim. Lukeva koulu -suunnittelutyökalusta löydät vinkkejä oman koulun lukevan kulttuurin rakentamiseksi.
  • lisätkää yksikössänne lukutoimintaa: lukutunteja, lukuvälkkiä, lukumajojen rakentamista, lukutempauksia ja kilpailuja. Haastakaa vaikka naapurikoulu lukukilpailuun!
  • kutsukaa perheet mukaan lukemaan
    • pitäkää lukutaito-aiheinen vanhempainilta. Vinkkejä vanhempien kanssa keskusteluun ja materiaalia vanhempainiltoihin löytyy Kirjastoreitti-sivuilta: Asiaa lukemisen tärkeydestä
    • keittäkää lukutaitokahvit (keskustelua lukutaidosta, lukuvinkkejä kotiin)
    • pyytäkää isovanhempia lukemaan päiväkotiin tai luokkiin
Lukutekoja