Oulun kaupungin lukutaitotoimintaa
Yhdessä tekemisen kulttuuri on Oulussa vahva ja olemme edelläkävijöitä lukutaitoyhteistyössä eri toimijoiden kesken. Yhteistyöllä on myös pitkät perinteet.
Kansallisessa lukutaitostrategiassa lukutaitoa käsitellään monilukutaidon käsitteen avulla. Tekstien lukeminen ja tuottaminen edellyttää monilukutaitoa eli taitoa lukea, ymmärtää ja tulkita sekä kirjoittaa ja tuottaa monimuotoisia tekstejä erilaisissa ympäristöissä ja erilaisin välinein. Monilukutaidon käsitteeseen kuuluu ajatus, että kaikki lukutaidot perinteisestä luku- ja kirjoitustaidosta esimerkiksi medialukutaitoon, visuaaliseen lukutaitoon ja datanlukutaitoon ovat yhtä arvokkaita ja tarpeellisia. Kansallinen lukutaitostrategia 2030.
Lukutaito ja sen edistäminen sekä lukemisen ilo ovat mukana myös kaupungin toimintaa ohjaavissa asiakirjoissa:
Oulussa tehdään yhdessä
Uskomme Oulussa yhdessä tekemiseen. Myös lukutaitoon liittyviä palveluita kehitetään ja toteutetaan yhteistyössä. Olemme myös sitoutuneet yhteisiin tavoitteisiin.
Sivistys- ja kulttuuripalveluiden kirjastoyhteistyön rakenteita
- Oulun koulukirjaston informaatikon tehtävä ja Oulun koulukirjasto perustettiin Sivistys- ja kulttuuripalveluissa 2002.
- Perusasteen koulujen Kirjastoreitti-toiminta käynnistyi 2008, lukiot tulivat mukaan 2013. Vuonna 2024 toteutettiin erityiskoulujen, pienryhmien, valmistavien luokkien ja S2-ryhmien Kirjastoreitti-toiminnan eriyttäminen. Kirjastoreitti on myös osa kulttuuriopetusta ja oppilaan kulttuuripolkua.
- Kouluyhteistyön informaatikot kaupunginkirjastolla. Ritaharjun monitoimitalon yhteinen informaatikko vuonna 2010 ja Kastellin monitoimitalon 2014. Koulu- ja oppilaitosyhteistyöstä vastaava informaatikko aloitti kaupunginkirjastolla 2012. He muodostivat Kirjastoreittiä kehittävän työryhmän ja mukaan saatiin myös yksi perusasteen informaatikko sekä lukioinformaatikko vuonna 2017. Alueelliset kirjastonhoitajat 2021, toteuttavat Kirjastoreittiä yhdessä kirjaston muun henkilökunnan kanssa.
- Kirjastoyhteistyö on mukana varhaiskasvatussuunnitelmassa, esiopetussuunnitelmassa, perusopetuksen opetussuunnitelmassa sekä lukion opetussuunnitelmassa. Kaikki opetussuunnitelmat löytyvät Oulun kaupungin OPS-sivustolta.
- Sivistys- ja kulttuuripalveluiden Lukemisen ja kirjastoyhteistyön ohjausryhmä perustettiin 2017, toimii Oulun kaupungin lukutaitotyön ohjausryhmänä.
- Kirjastojen, varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden Lukumetka-toiminta 2020.
- Digiverstas perustettiin ja Oulun kaupunginkirjasto liittyy STEAM in Oulu -verkostoon 2020: STEAM Oulun kaupunginkirjastossa.
- Kirjastossa aloitettiin lukutaitotyön toimintamalli nuorille aikuisille (LUNA) 2022.
- Lukutaidon edistämisen kehittäjäopettaja Sivistys- ja kulttuuripalveluihin (60 %) 2024.
- Lukutaitotutorit perusopetukseen ja lukiokoulutukseen 2024.
- Oulun kaupunginkirjasto panostaa toiminnassaan lastenkirjastotyöhön ja kirjoja on hankittu entistä enemmän. Osa kirjastoista ja Onneli-kirjastoauto ovat erikoistuneet lastenkirjastotyöhön. Kaupunginkirjaston 23 toimipisteestä jo 12 toimii saman katon alla koulun tai päiväkodin kanssa. Vuonna 2026 avattavassa keskustakirjasto Saaressa tulee olemaan entistä enemmän tilaa lapsille ja lastenkulttuurikeskus Kotilo saa sieltä myös tilat. OUTI-kirjastoilla on tavoitteena, että vuonna 2026 saadaan joka kunnassa hankittua 1 kirja / alle 15-vuotias lapsi.
- Oulun koulujen PISA 2022 -tutkimuksen tulokset olivat myös hyvät. Oulun kaupungin alueen lukutaidon PISA-keskiarvo oli yhteensä 527 pistettä. Suomen kansallinen keskiarvo oli 490 pistettä ja OECD-maiden keskiarvo 476 pistettä.
Yhteistä toimintaa ja materiaaleja
- Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomi otettiin käyttöön 1990-luvulla.
- Pohjoista kirjallisuutta sivusto 2013.
- Kirjastoreitti- ja Lukumetka-sivusto avattiin 2014. Materiaalia päiväkotien ja koulujen lukutaitotyön tueksi.
- Oulun kaupunginkirjaston Luku- ja musaopas -toiminta käynnistyi 2015. Lukuoppaat ovat suositelleet lukemista jo yli 840 lukijalle.
- Kirjastoreitin oppilaiden verkkomateriaalit. Materiaalit löytyvät myös Qridi-oppimisympäristöstä sekä Oulun Lukioiden Moodlesta.
- Sarjakuvakirjasto Sarjasto, toimii kaupunginkirjastolla yhteistyössä Oulun Sarjakuvakeskuksen kanssa.
- Pohjoisen eKirjasto aloitti toiminnan ja laajan alueellisen yhteistyön 2019.
- Eväitä opiskeluun -tiedonhankinnan verkko-opas yläkouluun ja 2. asteelle 2019.
- Pohjoinen lukuhaaste sai alkunsa 2019. Katso myös Väsyneiden lukuhaaste.
- Kirjaston etävinkkaustoiminta 2020. Vuonna 2024 osallistujia etävinkkausviikolla oli jo yli 13 000.
- Etäsatutuokiot varhaiskasvatukselle 2020, vuosittain yli 10 000 osallistujaa.
- Oulun digipolut esiopetukseen ja perusopetukseen. STEAM-kirjavinkit Kirjastoreitti-sivuilla.
- Vuonna 2023 Oulun kaupunginkirjastossa järjestettiin monilukutaitoa edistäviä ryhmäkäyntejä (satutuokioita, kirjavinkkauksia, kirjastonkäytön opastuksia ja tiedonhaun opetuksia) määrällisesti kolmanneksi eniten Helsingin ja Espoon jälkeen. Ryhmäkäynteihin osallistujia on Oulussa toiseksi eniten Helsingin jälkeen. Valtaosa näistä oli lasten ja nuorten, eli Lukumetkan ja Kirjastoreitin toimintaa. Tiedonhaun opetuksia ja niihin osallistujia on eniten Oulussa.
- Kirjastoauto Kauno käy aamupäivisin 29 koululla ja iltaisin 54 iltapysäkillä. Lastenkirjastoauto Onnelin aikataulussa on 97 päiväkotia ja kahdeksan koulua. Linkkien takaa löytyvät kirjastoautojen virtuaalivierailut.
Oulun lastenkulttuurikeskus - sanataidetta ja elokuvaa
Oulun lastenkulttuurikeskus on perustettu kulttuuritalo Valveen siipien suojassa vuonna 2003. Lastenkulttuurikeskus on monipuolinen sanataidekasvatuksen kehittäjä ja osaaja. Osana lastenkulttuurikeskusta toimii myös elokuvakoulu, joka järjestää lapsille, nuorille ja aikuisille suunnattuja elokuva- ja animaatioklubeja, -kursseja, -työpajoja ja -koulutuksia
- Sanataiteen koulutukset
- Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot
- Sanataiteen aarrearkut
- Sanataiteen harrastusryhmät
- KISAMA - kirjallisuuslähtöisen sanataiteen materiaalipankkia.
- Elokuvan oppimateriaalit
- Elokuvakoulun Youtube-kanavalta löydät lasten ja nuorten toteuttamia videoita.
- Lasten kulttuurikaupunki Oulu
Oulun museo- ja tiedekeskus
Oulun museo- ja tiedekeskus on Pohjois-Pohjanmaan vastuumuseo, joka tuottaa, tallentaa ja esittelee pohjoista tiedettä, taidetta ja historiaa.
- Taidemuseon kirjaklubi, yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.