Varhaiskasvatuksessa rakennetaan lasten lukutaidolle vahvaa perustaa
Oulun päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa tehdään monipuolista lukutaitotyötä ja lasten kehittyviä lukivalmiuksia tuetaan monin tavoin. Yhteiset lukuhetket, saduttaminen, satuhieronta, riimittelyharjoitukset, runoilu ja runoleikit, askartelu ja taiteilu kirjallisuuden pohjalta, oman kirjan viikot, lorupussit, päiväkodin yhteinen digikirja, isänpäivän lukuhaasteet, satupolku päiväkodin pihalla lukemisen teemalla, vitsikirjan tekeminen, kirjastovierailut... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kirjat ja yhdessä lukeminen ovat mukana arjessa joka päivä.
Päiväkodin aikuiset tarttuvat helposti lasten aloitteisiin lukemisesta ja lapset pääsevät itse valitsemaan luettavaa. Tarinat ovat usein mukana myös ulkona retkillä. Monessa päiväkodissa on tehty lukumajoja tai sisustettu tiloja lukemista varten. Lukeminen on rauhoittumisen ja yhdessä olon hetki.
Kirsi Kunnaksen juhlavuosi on ollut varhaiskasvatuksen teemana vuonna 2024, ja sen tiimoilta on ollut monenlaista lukemiseen liittyvää toimintaa. Lokakuun Lukemisen superviikolla luettiin erityisen paljon.
Monessa eskariryhmässä on ollut käytössä Oulun lastenkulttuurikeskuksen Tarinoiden talo, jossa päästään tutustumaan kirjoihin erilaisten sanataidetehtävien avulla. Tarinoiden talosta voit lukea lisää Lukumetka & Kirjastoreitti -sivustolta: Tarinoiden talo.
Perheet mukaan lukemiseen
Lukemisen iloa on levitetty monin tavoin myös koteihin ja perheitä osallistetaan lukemiseen ja lukutaidon teemaan. Lukeminen on esillä vanhempainilloissa ja lukemiseen liittyviä esitteitä ja lukuhaasteita on jaettu vanhemmille. Päiväkodeissa on ollut myös lukemiseen liittyviä tapahtumia perheille. Muutamassa päiväkodissa perheet voivat lainata päiväkodilta kotiin kirjoja yhteisiin lukuhetkiin. Päiväkotien seinällä kiemurtelevat lukutoukat, joihin liitetään näkyville luettuja kirjoja. Vanhemmatkin pääsevät näin tutustumaan luettuihin kirjoihin.
Yhteistyö kaupunginkirjaston kanssa
Päiväkotien ja perhepäivähoitajien yhteistyö kaupunginkirjaston kanssa on erittäin aktiivista. Kirjastoista ja kirjastoautosta lainataan ahkerasti luettavaa ja harjoitellaan samalla kirjastonkäyttötaitoja. Lastenkirjastoauto Onneli vierailee Oulussa lähes sadalla päiväkodilla. Kaupunginkirjaston järjestämät etäsatutuokiot ovat erittäin suosittuja ja ne ovat myös yhteisöllinen lukuhetki päiväkodissa, kun satutuokiota seurataan yhdessä. Kirjastojen kokoelmista lainataan myös monikielisiä kirjoja. Päiväkodit osallistuvat lähikirjastojen tapahtumiin ja kirjaston toteuttamat lukuhaasteet ovat käytössä. Eskareiden arkeen kuuluu Lukuhöperö-diplomi, jota tehdään yhdessä. Lukuhöperö-diplomin kirjalistat ovat hyviä kirjavinkkilistoja. Lue lisää kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyöstä: Lukumetka.
Lisää varhaiskasvatuksen lukutaitotyöstä voit lukea Instagramista @varhaiskasvatusoulussa tai Facebookista: Varhaiskasvatus Oulussa.
Lisätietoja varhaiskasvatuksen lukutaitotyöstä: Varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Sari Nyberg, sari.nyberg@ouka.fi.
Tekstin kirjoitti Elina Kauppila. Pohjana on käytetty Oulun vasuverkostojen koostamia lukemisen tempauksia.
