Lukuteot piristävät Oulun koulujen lukutaitotyötä
Lukutaito ja sen haasteet ovat puhuttaneet viime aikoina paljon myös Oulussa. Kaupungissa ei kuitenkaan ole jääty voivottelemaan. Eri yksiköissä on päätetty kääriä hihat ja lähdetty yhdessä ratkomaan lukutaitoon liittyviä pulmia. Erilaiset lukuteot ovat omiaan kannustamaan niin koululaisia, teinejä kuin koulun aikuisiakin tarttumaan kirjaan.
Yhteistyössä on lukutaitovoimaa
Lasten ja nuorten vapaa-ajan lukemiseen käyttämä aika on vähentynyt huomattavasti, mikä heijastelee myös koulutyöhön. Oulussa ei kuitenkaan anneta periksi, ja lukutaitotyöhön on alettu panostaa viime aikoina entistä enemmän.
Hyvä lukutaito rakennetaan varaamalla kiireetöntä aikaa lukemiselle ja tuomalla oppilaat kiinnostavien kirjojen äärelle. Onneksi opettajat eivät ole tässä työssä suinkaan yksin: esimerkiksi Oulun kaupunginkirjaston Kirjastoreitti-toiminta, Oulun koulukirjaston luokkiin tilattavat kirjapaketit sekä Oulun lastenkulttuurikeskuksen sanataiteen aarrearkut tukevat ja monipuolistavat koulujen arkea. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on aktiivista, ja lukutaitotyöhön on kaupungissa varattu vuodesta 2024 alkaen myös kehittäjä- ja tutoropettajatunteja.
Ala- ja yläkoululaiset lukuilon äärellä
Oulun koulut ovat täynnä erilaisia lukutaitoa ja -intoa edistäviä lukutekoja. Esimerkiksi Kiiminkijoen koulussa oppilaat saivat syksyllä nauttia suljettuun portaikkoon rakennetusta tunnelmallisesta lukumajasta, kun taas MLL:n kouluttamat lukuvaarit ja -mummit vierailevat Martinniemen koulussa säännöllisesti. Pateniemessä osallistutaan koko koulun voimin Lukevin kaupunni -kampanjan Lukumittariin, ja Oulun kansainvälisen koulun kirjastovälitunneilla käy päivittäin melkoinen kuhina. Oulun koulukirjastot ja kirjasto-opettajat ovat tärkeä verkosto ja voimavara koulujen lukutaitotyössä.
Monenlaista lukutaitokivaa on siis päivittäin tarjolla ympäri Oulua, ja usein oppilaat pääsevät suunnittelemaan toimintaa myös itse. Esimerkiksi Ritaharjun monitoimitalossa lukutaitotyötä valaisevat aktiiviset lukuilo-oppilaat eli “lukulamput”. Heidän tavoitteenaan on lisätä muiden oppilaiden lukemista. Lukulamput muun muassa vierailevat eri oppiaineiden tunneilla jakaen kirjavinkkejä, ja ovatpa he ehtineet järjestää lähikirjastoon myös ikioman kirjanäyttelyn.
Lukeminen on olennainen osa lukio-opintoja
Lukiossa lukeminen kulkee mukana olennaisena osana kaikissa pakollisissa opintojaksoissa. Suomen kielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelmassa todetaan, että opintojen aikana luetaan vähintään kahdeksan kokonaisteosta, joista yksi on tietokirja. Oppiaineessa painotetaan viestintärohkeutta ja vuorovaikutusosaamista, mutta myös pitkien tekstien lukemista ja kirjoittamista.
Pakollisten opintojaksojen lisäksi on mahdollisuus suorittaa koulukohtaisena valinnaisena opintojaksona kirjallisuusdiplomi. Siihen on kaikille yhteinen ohjeistus Oulun kaupunginkirjaston sivuilla. Diplomia varten luetaan tai kuunnellaan 16 kirjaa ja opintojakson voi suorittaa lukio-opintojen aikana milloin vain. Tutustu kirjallisuusdiplomiin Kirjastoreitti-sivuilla.
Lukupiirejä ja aineettomia lukumatkoja
Vaikka lukioarki on monesti kiireistä ja ylioppilaskirjoitukset määrittävät raamit toiminnalle, myös lukion puolella panostetaan lukuiloa lisääviin tempauksiin. Esimerkiksi Haukiputaan lukio osallistuu aktiivisesti Lukevin kaupunni -kampanjaan, ja toimiipa yhteisössä myös aktiivinen lukupiiri. Myös Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa tapahtuu: Oppilaitoksen seinälle täydennetään yhdessä Aineetonta lukumatkaa, jonka tarkoituksena on matkata ilmastoystävällisesti ympäri maailmaa. Tutustu OSYK:n mainioon lukumatkaan Lukevin kaupunni -sivuston lukutekovideot-sivulla.
Pitkäjänteinen lukutaitotyö näkyy tilastoissa
Oulussa on viime aikoina saatu iloisia lukutaitouutisia. Oulun kaupunginkirjaston lasten ja nuorten aineistojen lainausmäärät vuonna 2024 nousivat edellisestä vuodesta 10 prosenttia. Monet perheet, päiväkotiryhmät ja koululuokat ovatkin ahkeria kirjastossa kävijöitä, mikä osaltaan innostaa lapsia ja nuoria tarttumaan kirjaan.
Myös viimeisimmät luku- ja kirjoitustaitoa mittaavat Pisa-tulokset ovat Oulussa olleet rohkaisevia. Tutkimukseen mukaan arvotut koulut nimittäin suoriutuvat koitoksesta keskimäärin kansallista ja kansainvälistä keskiarvoa paremmin, mistä on syytä olla iloinen. Lukeminen ja lukutaitoon panostaminen kannattaa aina!
Jutun kirjoittivat Tanja Salo ja Aino Matinlompolo.
