Metsä-aarrearkku 4. lk
Metsä – sanataiteen aarrearkku kutsuu avaamaan kirjan kannet, heittäytymään sanojen vietäväksi ja pitämään hauskaa tarinoiden, runojen ja sanataiteen maailmoissa! Aarrearkku innostaa lapsia lukemaan, kirjoittamaan, juttelemaan, keksimään ja kertomaan ihan itse.
Metsä - sanataiteen aarrearkku on neljänsien luokkien oma sanataiteellinen kulttuurikasvatuskokonaisuus. Oulun lastenkulttuurikeskuksen sanataideopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat suunnitelleet aarrearkun sisällön ja sanataidetehtävät. Aarrearkku on kuvataiteilija Heidi Kestin ja lavastaja Petri Haapakosken yhdessä tekemä taideteos.
Aarrearkku on osa Oulun kaupungin Oppilaan kulttuuripolkua ja sen sisällöt sitoutuvat osaksi opetussuunnitelmaan. Tavoitteena on, että aarrearkkuprojektia toteutetaan mahdollisimman kattavasti kaikissa Oulun kouluissa. Arkkuja on yhteensä 6 kpl, ja niiden laina-aika on neljä viikkoa. Arkkuja säilytetään Oppimateriaalipalveluissa Oulunsalon kirjastossa, ja ne kuljetetaan kouluille koulupostin kautta.
Saat aarrearkun luokkaan kun osallistut koulutukseen
Aarrearkun voi varata omaan luokkaan käytyään ensin siihen liittyvän koulutuksen. Kouluttajina toimivat Oulun lastenkulttuurikeskus ja Oulun kaupunginkirjasto. Lukuvuoden 2024-25 aarrearkkukoulutus järjestettiin elokuussa.
Lisätietoja sanataiteen aarrearkusta ja koulutuksista lastenkulttuurikeskuksen sanataideopettajilta: Kati Inkala, kati.inkala@ouka.fi ja Anna Anttonen, anna.anttonen@ouka.fi.
Aarrearkkujen varaustiedustelut: Terhi Mustonen, Oulun kaupunginkirjasto, terhi.mustonen@ouka.fi ja Helena Valtakorpi, Oulun koulukirjasto, helena.valtakorpi@ouka.fi.
Jos olet jo käynyt aarrearkkukoulutuksen ja haluat aarrearkun käyttöön luokkaasi, voit tiedustella ja varata koulutuksen jälkeen vapaaksi jääneitä aarrearkkujaksoja Mustosen Terhiltä pe 16.8.2024 alkaen.
Opettajien palautteita aarrearkusta
- Moniaistillinen kokemus ja elämys, jonka luokka saa kokea. Aarrearkku on kuin lumoava taikapiiri, jonka sisään luokka kääriytyi.
- Laadukkaat valmiit oppimateriaalit, joiden avulla oli helppoa työskennellä. Monipuolinen ja mielenkiintoinen perehdytyskoulutus materiaalien käyttöön,
- Sieltä sai valtavasti oppilaita innostavia kirjoitusaiheita. Sain oppilaani innostumaan kirjoittamisesta aivan uudella tavalla.
- Valmiit, helposti omaksuttavat materiaalit. Oppilaat tykkäsivät hirveästi!
- Oppilaat nauttivat monipuolisista tehtävistä ja odottivat innostuneina Aarrearkku- tunteja. Niiden tuntien ylle kietoutui aivan erityinen odottamisen, ilon, innostuneisuuden, keskittymisen, monenlaisten tunteiden kokemisen ilmapiiri. Itse aarrearkku valoineen oli kuin magneetti luokkatilassa.
Aarrearkun kirjat ja sanataidetehtävät
Sanataiteen aarrearkku kertoo seitsemän kotimaisen kirjan tarinoita. Kaikki aarrearkun suuret tai pienet yksityiskohdat, paikat ja esineet ovat peräisin aarrearkun kirjojen kansien välistä. Kuhunkin kirjaan liittyy myös kirjoittamaan innostavia ja teemaa syventäviä sanataideharjoituksia.
Arkkua voi tutkia ja ihastella kokonaisuutena ja siitä voi irrottaa osia tarkempaan tarkasteluun ja käyttöön. Projektin aikana voi toimia kirjasalapoliisina ja saada selville, mikä aarrearkun lukuisista yksityiskohdista kuuluu mihinkin kirjaan!
Aarrearkun kirjat OUTI-verkkokirjastossa:
- Aarnio, Reeta: Maan kätkemät (Otava 2008)
- Frölander-Ulf, Lena: Minä, Muru ja metsä (S&S 2016)
- Hjelt, Marjut ja Nuutinen, Christer (kuv.): Maanväki. Totta & tarua (SKS 2014)
- Hytönen, Ville ja Penna, Virpi (kuv.): Ötökkämaan tarinat (Tammi 2014)
- Muhonen, Anne: Universumin avain (Arktinen Banaani 2017)
- Savtchenko, Julia: Salainen sienikirja - Professori Funguksen kadonneet muistiinpanot (Karisto 2014)
- Vuorio, Maria: Ison kiven juureen (Tammi 2001)