Kirjastoreitti & Oulu2026
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026
Myös Kirjastoreitti-toiminta osallistuu Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen. Kirjastoreitti on myös osa oppilaan kulttuuripolkua. Kulttuuripääkaupunkivuoden lukuvuosina 2025-26 sekä 2026-27 Kirjastoreitin sisällöissä huomioidaan kulttuuripääkaupunkivuoden teemoja eri tavoin. Kirjastoreitin luokka-asteet ovat muutoin vanhat tutut.
Lue lisää Oulun kulttuuripääkaupunkivuodesta 2026. Oulun kaupungin tavoitteena on olla myös Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki. Tutustu myös Lukevin kaupunni -kampanjaan verkkosivuilla. Kampanjan Lukumittari raksuttaa luettujen tai kuunneltujen kirjojen lukumäärää koko vuoden 2025.
Muutokset Kirjastoreitin Oulu2026-sisältöihin ovat mahdollisia.

Elokuu 2025–
Kirjastoreitin ja Lukumetkan kirjavinkkilistat opettajille ja kasvattajille
Mistä löytyy vinkkejä oppitunneilla luettavista ja hyödynnettävistä teoksista sekä kulttuuripääkaupunkivuoden teemoista? Kirjastoreitin kirjalistoista löydät vinkkejä teoksista, joita voi hyödyntää eri oppiaineissa yhdessä oppilaiden kanssa. Teokset on jaettu eri aihepiireihin ja sopiviin ikäryhmiin. Kirjalistoista pääsee suoraan OUTI-verkkokirjastoon ja varaamaan kirjat noudettavaksi omaan kirjastoon.
Kirjalistojen teemat: maailma ja elämä eri näkökulmista ja eri olosuhteissa. Luontosuhde, ilmastonmuutos ja ympäristö. Tiede, taide ja tekniikka. Ihmisyys, elämän moninaisuus, tunne- ja kaveritaidot ja hyvinvointi.
Kirjastoreitin kirjalistat kasvattajille ja opettajille löydät täältä: Kirjavinkkilistat ja vinkkausvideot | Kirjastoreitti & Lukumetka | Oulun kaupunki
Kirjastoreitin Tervetuloa kirjastoon!, 1. luokan kirjastovierailu
Voiko joulukortilla lainata? Saako kirjan antaa koiralle välipalaksi? Mistä löytyvät dinosauruksista kertovat kirjat? Luokan vierailu kirjastoon tai kirjastoautoon. Ekaluokan Kirjastoreitin sivu Kirjastoreitissä.
Feikkitietoa -työpaja, 7. luokan mediakasvatuspaja
Feikkitietoa-työpajassa perehdytään tiedon luotettavuuden arviointiin ja kriittiseen ajatteluun. Miten meihin yritetään vaikuttaa ja millaisia näkökulmia median viesteistä löytyy? Nuortenkirjallisuuden dystopioiden kautta tarkastellaan, miten tietoa salataan tai vääristellään yhteiskunnan jäseniltä. Työpajassa oppilaat saavat itse soveltaa tiedon luotettavuutta horjuttavia keinoja oman feikkiuutisen tekemisessä. Yhdessä arvioidaan, miten feikkituotosten viesti on onnistunut. Seiskaluokan sivu Kirjastoreitissä.
Teema: vastakohtien voima.
Lokakuu 2025–
Kohti lukulomaa! -kirjavinkkausvideot lapsille ja nuorille, kurkistus oululaisiin rakennuksiin
Kirjavinkkaus videotallenteella. Kirjaston vinkkarit sekä oululaiset nuoret esittelevät innostavia, kiinnostavia ja mukaansatempaavia kirjoja. Vinkkaustallenteella päästään myös kurkistamaan kirjastoautoon ja Oulun maisemiin. Yläkoulun ja lukion vinkkauksissa vinkkaavat nuoret nuorille.
Kohti lukulomaa! -kirjavinkkausvideo nuorille aikuisille
Kirjavinkkaus videotallenteella. Kirjaston vinkkarit innostavat lukemaan puhuttelevia kirjoja, joissa teemoina ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä toisten kunnioittaminen. Selkokirjallisuudesta vaativampiin teksteihin, jokaiselle jotakin.
Saamenkielinen etäsatuhetki eskareille ja 1.-2. luokille
Kaksikielinen pohjoissaame-suomi etäsatutuokio. Satutuokiolla pääset tutustumaan pohjoissaamenkieleen tarinan kautta. Satutuokio on katseltavissa viikolla 42 ennakkoon ilmoittautuneille oululaisille ryhmille. Satutuokio sopii myös suomenkielisille lapsille. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.
Helmikuu 2026
Saamenkielinen etäsatuhetki eskareille ja 1.-2. luokille
Kaksikielinen pohjoissaame-suomi etäsatutuokio. Satutuokiolla pääset tutustumaan pohjoissaamenkieleen tarinan kautta. Satutuokio on katseltavissa viikolla 6 ennakkoon ilmoittautuneille oululaisille ryhmille. Satutuokio sopii myös suomenkielisille lapsille. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.
Elokuu 2026–
Kirjastoreitin Kirjaherkut, 3. luokan kirjavinkkaus
Saako ruokapöydässä lukea? Ainakin tässä pöydässä saa! Kirjaherkkujen kirjamaistiaisissa tutustutaan pöydän ääressä kirjaston kirjavinkkareiden tarjoilemiin kirjaherkkuihin. 3. luokkalaisille sopivaa kirjallisuutta, joka rikastaa kieltä, vahvistaa luovuutta ja mielikuvitusta. Kirjamaistiaispöydässä jaetaan yhdessä elämyksiä ja innostutaan tarinoista.
Seikkailujen kirjamatka, 5. luokan kirjavinkkaus
Kurkista kirjan maailmaan, innostu ja lue! Kirjaston vinkkarit suosittelevat ikäkaudelle ja lukutaidolle soveltuvaa kirjallisuutta, joka rikastaa lapsen kieltä, vahvistaa luovuutta ja mielikuvitusta. Kirjavinkkari kertoo kirjoista lukemaan innostavalla tavalla. Jaetaan yhdessä elämyksiä ja innostutaan tarinoista.
Elämyksiä kirjan sivuilla, 8. luokan kirjavinkkaus
Kurkista kirjan sivuille, innostu ja lue! Kirjaston vinkkarit vinkkaavat ajankohtaisia nuortenkirjoja eri kirjallisuuden lajeista, jotka johdattelevat lukijan monenlaisiin maailmoihin. Kaunokirjallisuuden lisäksi voidaan vinkata myös tietokirjallisuutta ja muita kirjaston aineistoja.
Lokakuu 2026–
Kohti lukulomaa! -kirjavinkkausvideot keskustakirjasto Saaresta lapsille ja nuorille
Kirjavinkkaus videotallenteella. Tule etävierailulle keskustakirjasto Saareen ja kuulemaan kirjaston vinkkareiden parhaat kirjavinkit. Kirjavinkkauksissa esitellään innostavia, kiinnostavia ja mukaansatempaavia kirjoja.
Saamenkielinen etäsatuhetki eskareille ja 1.-2. luokille
Kaksikielinen pohjoissaame-suomi etäsatutuokio. Satutuokiolla pääset tutustumaan pohjoissaamenkieleen tarinan kautta. Satutuokio on katseltavissa viikolla 42 ennakkoon ilmoittautuneille oululaisille ryhmille. Satutuokio sopii myös suomenkielisille lapsille. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.
