Usein kysytyt kysymykset
Hartaanselänrannan alue
Hartaanselänrannan alueesta on käytetty mediassa montaa eri nimeä. Miten aluetta tulee kutsua?
Hartaanselänranta on Oulujoen suistoalueelle rakennettavan uuden asuinalueen nimi. Vesistöalue on nimeltään Hartaanselkä. Hartaanselänrantaan kuuluu kolme erikseen kaavoitettua aluetta: Tuiran puoleinen Hartaanranta sekä Hietasaareen puolella sijaitsevat Vaakunakylä ja Lehtokylä.
Minkälaisia taloja Hartaanselänrannalle rakennetaan?
Hartaanselänranta on jaettu kolmeen eri tyyppiseen alueeseen:
- Lehtokylään rakennetaan pääosin 1-2-kerroksisia omakotitaloja ja kytkettyjä pientaloja.
- Vaakunakylässä kerrostalot ovat 3-4-kerroksisia ja niiden lisäksi suunnitteilla on toteuttaa kytkettyjä pientaloja, kaupunkipientaloja ja kelluvia asuntoja.
- Hartaanrannassa sijaitsee pääosin erikorkuisia kerrostaloja ja muutama kaksikerroksinen pientalo.
Asuntomessuilla 17.8. - 18.7.2025 esitellään alueen ensimmäiset valmiit rakennukset, jotka sijoittuvat Lehtokylän ja Vaakunakylän alueille. Hartaanrannan puolelle tavoitellaan korjausrakentamisen kohteita.
Messurakentajat valittiin keväällä 2023 sekä kerrostalo- että pientalotonteille. Lisätietoa alueen rakentamisestä löydät Alueen tontit ja rakentaminen - sivustolta.
Milloin Hartaansilta on valmis?
Hartaansillan rakennustyöt alkoivat kesällä 2023 ja se valmistuu kesän 2025 Asuntomessutapahtumaan mennessä. Lue lisää Hartaansillasta verkkosivuilta.
Onko Hartaanselänrannalle tulossa asuinrakentamisen lisäksi palveluja?
Alueen kaavoituksessa on mahdollistettu palvelutiloja Varikon alueelle, melontakeskuksen (Tukkisaaressa), suistokeskukseen (Vaakunakylässä), kerrostalojen kivijalkakerroksiin sekä alueen vanhoihin rakennuksiin.
Tavoitteena on saada alueelle mm. erilaista virkistystoimintaa, kahvila, ravintola, päivittäistavarakauppa ja päiväkoti. Alueen vanhoihin rakennuksiin tavoitellaan kulttuuri- ja liikuntapalveluita.
Yritystoiminnan lisäksi myös järjestötoiminta alueella on toivottavaa. Suistokeskus ja melontakeskus tarjoavat mahdollisia tilavarauksia mm. private-public-partnership – tyyppisille hankkeille. Eri toimijoilta toivotaan aktiivista toimintaedellytysten selvittämistä ja yhteistyöverkostojen rakentamista.
Palvelujen toteuttamisajankohdasta ja sisällöstä ei ole tehty tarkempia suunnitelmia kevääseen 2024 mennessä.
Miten luontoarvoja on huomioitu Hartaanselänrannan alueen suunnittelussa?
Hartaanselänrannan suunnittelun pääperiaatteena on ollut hyvän elämän rakentaminen ihmisille luontoarvoja säilyttäen ja yleiskaavassa osoitettua rakentamista toteuttaen.
Alueen sini- ja viherrakenteen suunnittelu sisältää viherrakentamisen periaatteet ja rantojen suunnitteluperiaatteet.
Lisäksi asemakaavan taustamateriaaliksi on 2018-2021 välisenä aikana laadittu useita luonto- ja maisemaselvityksiä sekä erillinen lepakko- ja muuttolinnustoselvitys. Selvitysten avulla on kartoitettu sekä suunnittelualueen että sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Rommakonselän luonnon, metsien, kasvien, eläinten ja linnuston ominaispiirteitä ja suojelutarpeita.
Luontoselvitysten ohella alueelle on laadittu ympäristöteknisiä tutkimuksia, joiden avulla on arvioitu maaperän ja pohjaveden haitta-ainepitoisuuksia ja annettu tähän liittyviä toimintasuosituksia alueen suunnittelulle.
Yleissuunnitelman vaikutuksia alueen luontoarvoihin on arvioitu Natura-arvioinnin ja asemakaavan luontovaikutusarviointien kautta. Natura-arvioinnin tavoitteena on asemakaavan vaikutusten arviointi erityisesti uhanalaisen lietetattaren elin- ja lisääntymisolosuhteisiin.
Hietasaaressa aluetta ympäröiville metsäalueille on keväällä 2024 laadittu Lehtokylän käyttö- ja hoitosuunnitelma, joka edesauttaa luonnon monimuotoisuuden sekä suojeluarvojen lisääntymistä. Suunnitelman pohjalta laaditaan valmiin ympäristön käyttö- ja hoitosuunnitelma sekä Raakkulanpuiston maisemoitavan alueen rakennussuunnitelma.
Selvitysten ja muun saadun palautteen perusteella säilytetään metsäalueita ja linnustoltaan tärkeää rantapensaikkoa Hietasaaressa mahdollisimman paljon, säilytetään ranta mahdollisimman koskemattomana Lehtokylään sijoittuvan Oulujoen suiston Natura-alueella, huomioidaan alueen kasvistoa tontinrajauksissa, säilytetään viherkäytävät mahdollisimman laajasti ja huomioidaan kukkakedot ja niityt suunnitelmassa.
Miten alueen historia on otettu huomioon alueen suunnittelussa?
Hartaanselänrannan hankkeen suunnitteluvaiheessa on tutkittu kaupungin omistuksessa olevien alueen rakennusten historiaa laatimalla rakennushistoriaselvitykset Varikon rakennuksista, Lundmanin huvilasta (Nurron talo) ja Uiton talosta.
Hietasaaressa sijaitsevassa Vaakunakylässä on tehty arkeologista tutkimusta ja kaivauksia. Vaakunakylässä on 1940-luvulla sijainnut saksalaisten varuskunnan majoitusalue, joka säilyi asutusalueena 1980-luvulle asti. Arkeologista tutkimusta on tehty syksyllä 2020 kartoittamalla arkistolähteitä, inventoimalla näkyvillä olevia rakenne- ja kuoppajäännöksiä sekä havainnollistamalla alueen kasvillisuutta hyöty- ja puutarhakasvien osalta. Tutkimuksia on jatkettu kesällä 2021 toteuttamalla arkeologisia kaivauksia, joiden tavoitteena on ollut tutkia ja dokumentoida arkeologisesti säilynyttä saksalaisten sotilasaluetta ja sitä seurannutta, sittemmin hävitettyä asuinaluetta ja sen asukkaiden käyttämää materiaalista kulttuuria.
Ennen Hartaansillan rakentamista on toteutettu vedenalaisinventointi, jolla selvitettiin hankkeen vaikutusta vedenalaiseen kulttuuriperintöön.
Alueen historiallisia vahvuuksia (mm. huvilakulttuuri, tukinuitto, terva ja kalastus) kartoitetaan ja hyödynnetään alueen toteuttamisessa ja Asuntomessujen teemojen määrittelyssä. Tähän liittyen on kerätty alueen nykyisten ja entisten asukkaiden kokemuksia ja muistoja tarinoiden muodossa. Alueen historiaa on huomioitu myös alueen nimistön suunnittelussa.
Alueen rakennushistoriaselvitykset ja raportit arkeologisista kaivauksista löytyy Hartaanselänrannan hankesivustolta.
Miten veneilyyn ja kalastukseen liittyviä tarpeita on huomioitu alueen suunnittelussa?
Tarve Hartaanselänrannan nykyisten venetelapaikkojen säilyttämiselle ja lisäämiselle on tunnistettu, ja lisäpaikkoja on tulossa Tukkisaarten edustalle. Hietasaaren puolelle Vaakunakylään toteutetaan venelaitureita ja julkinen rantabulevardi, johon suunnitellaan suistoalueelle soveltuvia toimintoja.
Milloin Hartaanselänranta on valmis?
Hartaanselänrannan rakentaminen on aloitettu Asuntomessualueesta, joka sijoittuu Lehtokylän ja Vaakunakylän asemakaava-alueille. Asuntomessualue luovutetaan Suomen Asuntomessuille tapahtumakäyttöön 9.6.2025 - 14.9.2025. Asuntomessut Oulussa 2025 järjestetään 18.7. - 17.8.2025.
Asuntomessualueen valmistumisen jälkeen alueen rakentaminen jatkuu Lehtokylän ja Vaakunakylän asemakaava-alueiden täydentämisellä Hietasaaressa. Hartaanrannan asemakaava-alueen rakentamisen aikataulusta päätetään myöhemmin.
Hartaanselänrannan alueen rakentamisen aikataulu määritellään maankäytön toteuttamisohjelman perusteella. Maankäytön toteuttamisohjelmassa on esitetty suunnitelma viiden vuoden asuntotuotannosta ja työpaikkarakentamisesta. Suunnitelmaa päivitetään kahden vuoden välein.
Tuleeko Hartaanselänrannalle kelluvia taloja?
Hartaanselänrannalle Vaakunakylään on suunnitteilla kelluva rivitalo. Alkuperäisesti suunnitelmasta poiketen, talon on määrä rakentua kesän 2025 Asuntomessujen jälkeen.
Kelluvan rakentamisen soveltuvuudesta alueelle on tehty kaupungin toimesta kattavaa selvitystyötä:
- Syksyllä 2021 tutkittiin mm. paikallisten tuuli-, virtaus- ja maaperäolosuhteiden soveltuvuutta kelluvien asuntojen rakentamiseen sekä kelluvien asuntojen kiinnostavuutta rakentamisen ja asumisen kohteina Oulussa
- Keväällä 2022 valmistuneessa Vaakunakylän asemakaavassa osoitettiin ohjeellisesti varauksia sekä kelluville pientaloille että kahdelle ns. rivitalolle. Rakennustapaohjeessa määriteltiin, että kaikki toteutettavat talot voivat olla myös pientaloja.
- Keväällä 2022 valmistuneen ympäristö- ja kunnallistekniikan suunnittelun yhteydessä tehtiin tarkentavia luotauksia veden syvyydestä ja pohjan olosuhteista veneväylän siirtoa ja ympäristölupahakemusta varten. Kelluvien talojen kunnallistekniikan toteuttamista suunniteltiin siten, että se olisi rakentajille mahdollisimman helppoa. Kelluville pientaloille laadittiin erillinen rakentamistapaohje ja tarkentava tekninen ohje.
Miksi niin monet kävelyn ja pyöräilyn reitit ovat suljettuna Hartaanselänrannassa? Milloin ne aukeavat?
Julkisilla kävely- ja pyöräilyreiteillä sekä Hartaanrannalla että Hietasaaressa on voimassa kiertotiejärjestelyjä asuntomessuihin liittyvien maarakennustöiden vuoksi. Rakentaminen alueella kestää useamman vuoden ajan ja valmistuu vuoden 2025 heinäkuussa alkaville messuille. Hartaanrannalla rantareitti palaa käyttöön rakennustöiden valmistuessa ja Hietasaaressa Asuntomessutapahtuman purkutöiden valmistuessa syyskuussa 2025.
Alueen liikennejärjestelyissä on ollut poikkeuksia myös Oulun Veden paineviemäriurakan ja Hietasaarentien kunnostustöiden vuoksi. Nämä urakat ovat valmistuneet vuoden 2023 aikana.
Mikä taho vastaa Hartaanselänrannan rakentamisesta?
Hartaanselänrannan suunnittelu käynnistyi, kun Oulun kaupunginhallitus päätti vuonna 2018 hakea alueelle Asuntomessutapahtumaa vuodelle 2025.
Hartaanselänrannan kehittämisestä maankäytön osalta vastaa Oulun kaupungin kaupunkiympäristöpalvelut -toimiala. Alueen tontit luovutetaan rakennusalan yritysten ja yksityisten rakentajien toteutettavaksi maankäytön toteutusohjelmassa määritellyssä aikataulussa.
Hartaanselänranta on yksi Oulun kaupunkiympäristön kehittämisen kärkikohteista.
Keneltä voi kysyä lisätietoja Hartaanselänrannan rakentamisesta?
Oulun kaupunki vastaa Hartaanselänrannan toteuttamisesta ja Asuntomessutapahtuman väliaikaisten alueiden rakentamisesta (mm. pysäköintialueet). Asuntomessutoimistoon Oulussa voit olla yhteydessä sähköpostitse asuntomessut@ouka.fi.
Asuntomessutapahtuman toteuttamisesta ja messujen kaupallisesta toiminnasta vastaa Suomen Asuntomessut. Suomen Asuntomessujen yhteystiedot löytyvät verkkosivulta.
Yhteystiedot
Kesän 2025 Asuntomessutapahtuma Oulussa
Hartaanselänrannassa järjestetään Asuntomessutapahtuma kesällä 2025. Missä kohti aluetta messuja vietetään?
Hartaanselänranta on Oulujoen suistoalueelle rakennettava uusi asuinalue, joka sijaitsee noin 2 km päästä Oulun keskustasta. Vesistöalue on nimeltään Hartaanselkä. Hartaanselänrantaan kuuluu kolme erikseen kaavoitettua aluetta: Tuiran puoleinen Hartaanranta sekä Hietasaareen puolella sijaitsevat Vaakunakylä ja Lehtokylä.
Asuntomessualueen uudisrakentamisen kohteet sijoittuvat pääasiassa Lehtokylään ja Tuiran puolelle, Hartaan rantaan sijoittuvat korjausrakentamisen kohteet Asuntomessutoimintoineen.
Minkälaisia taloja Asuntomessualueelle rakennetaan ja kuka alueelle rakentaa?
Asuntomessuilla 17.8. - 18.7.2025 esitellään Hartaanselänrannan alueen ensimmäiset valmiit rakennukset, jotka sijoittuvat Lehtokylän ja Vaakunakylän alueille.
- Lehtokylään rakennetaan pääosin 1-2-kerroksisia omakotitaloja ja kytkettyjä pientaloja.
- Vaakunakylässä kerrostalot ovat 3-4-kerroksisia ja niiden lisäksi suunnitteilla on toteuttaa kytkettyjä pientaloja, kaupunkipientaloja ja kelluvia asuntoja.
Kevään 2024 tilanteen mukaisesti asuntomessualueelle rakennetaan 24 pientaloa ja kelluva rivitalo. Rannan kaupunkipientalojen ja kerrostalokohteiden rakentamisen ajankohta selviää kevään 2024 aikana toteutettavan ennakkomarkkinoinnin perusteella. Hartaanrannan puolelle tavoitellaan korjausrakentamisen kohteita.
Messurakentajat valittiin keväällä 2023 sekä kerrostalo- että pientalotonteille. Lisätietoa alueen rakentamisestä löydät Alueen tontit ja rakentaminen - sivustolta.
Miten yritykseni voi osallistua Asuntomessutapahtumaan?
Asuntomessut Oulussa 2025 -tapahtuma tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia tarjota tuotteita ja palveluita messurakentajille, olla mukana Asuntomessutapahtumassa näytteilleasettajana sekä markkinoida yrityksen tuotteita ja palveluja Asuntomessujen kanavissa. Suomen Asuntomessut vastaavat tapahtumaan liittyvästä yritysyhteistyöstä. Lisätietoa yrittäjille yhteystietoineen löytyy Suomen Asuntomessujen verkkosivuilta.
Miten luontoarvoja on huomioitu Asuntomessualueen suunnittelussa?
Hartaanselänrannan asemakaavan suunnittelun pääperiaatteena on ollut hyvän elämän rakentaminen ihmisille luontoarvoja säilyttäen ja yleiskaavassa osoitettua rakentamista toteuttaen. Osana alueen yleissuunnittelua on suunniteltu alueen sini- ja viherrakennetta sisältäen mm. viherrakentamisen periaatteet ja rantojen suunnitteluperiaatteet.
Lisäksi asemakaavan taustamateriaaliksi on 2018-2021 välisenä aikana laadittu useita luonto- ja maisemaselvityksiä sekä erillinen lepakko- ja muuttolinnustoselvitys. Selvitysten avulla on kartoitettu sekä suunnittelualueen että sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Rommakonselän luonnon, metsien, kasvien, eläinten ja linnuston ominaispiirteitä ja suojelutarpeita. Luontoselvitysten ohella alueelle on laadittu ympäristöteknisiä tutkimuksia, joiden avulla on arvioitu maaperän ja pohjaveden haitta-ainepitoisuuksia ja annettu tähän liittyviä toimintasuosituksia alueen suunnittelulle. Yleissuunnitelma ja laadittujen taustaselvitysten raportit ovat saatavilla Hartaanselänrannan projektikortilta.
Selvitysten ja muun saadun palautteen perusteella pyritään esimerkiksi säilyttämään metsäalueita ja linnustoltaan tärkeää rantapensaikkoa Hietasaaressa mahdollisimman paljon, säilyttämään ranta koskemattomana Lehtokylään sijoittuvan Oulujoen suiston Natura-alueella, huomioimaan alueen kasvistoa tontinrajauksissa, säilyttämään viherkäytävät mahdollisimman laajasti ja huomioimaan kukkakedot ja niityt suunnitelmassa. Yleissuunnitelman vaikutuksia alueen luontoarvoihin on arvioitu Natura-arvioinnin ja asemakaavan luontovaikutusarviointien kautta. Natura-arvioinnin tavoitteena on asemakaavan vaikutusten arviointi erityisesti uhanalaisen lietetattaren elin- ja lisääntymisolosuhteisiin.
Miten alueen historia on otettu huomioon Asuntomessujen suunnittelussa?
Suunnitteluhankkeen aikana on tutkittu kaupungin omistuksessa olevien alueen rakennusten historiaa laatimalla rakennushistoriaselvitykset Varikon rakennuksista, Lundmanin huvilasta ja Uiton talosta.
Hietasaaressa sijaitsevassa Vaakunakylässä on tehty arkeologista tutkimusta ja kaivauksia. Alue on kiinnostava tutkimuskohde, koska Vaakunakylässä on 1940-luvulla sijainnut saksalaisten varuskunnan majoitusalue, joka säilyi asutusalueena 1980-luvulle asti. Arkeologista tutkimusta on tehty syksyllä 2020 kartoittamalla arkistolähteitä, inventoimalla näkyvillä olevia rakenne- ja kuoppajäännöksiä sekä havainnollistamalla alueen kasvillisuutta hyöty- ja puutarhakasvien osalta. Tutkimuksia on jatkettu kesällä 2021 toteuttamalla arkeologisia kaivauksia, joiden tavoitteena on ollut tutkia ja dokumentoida arkeologisesti säilynyttä saksalaisten sotilasaluetta ja sitä seurannutta, sittemmin hävitettyä asuinaluetta ja sen asukkaiden käyttämää materiaalista kulttuuria.
Ennen Hartaansillan rakentamista toteutettiin vedenalaisinventointi, jolla selvitettiin hankkeen vaikutusta mahdolliseen vedenalaiseen kulttuuriperintöön.
Alueen historiallisia vahvuuksia (mm. huvilakulttuuri, tukinuitto, terva ja kalastus) pyritään kartoittamaan ja hyödyntämään maankäytön suunnittelun edetessä. Tähän liittyen on kerätty alueen nykyisten ja entisten asukkaiden kokemuksia ja muistoja tarinoiden muodossa. Alueen historiaa on huomioitu myös alueen nimistön suunnittelussa.
Mitkä tahot vastaavat Asuntomessualueen rakentamisesta ja messutapahtuman järjestämisestä?
Asuntomessutapahtuma rakentuu yhteistyössä Oulun kaupungin ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa.
Keneltä voi kysyä lisätietoja Asuntomessualueen rakentamisesta tai Asuntomessutapahtumasta?
Yhteystiedot
Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Tarkista löytyykö vastaus Hartaanselänrannan alueeseen liittyvät kysymykset ja vastaukset.
Ota yhteys Oulun Asuntomessutoimistoon! Yhteystiedot