Ohje elintarvikealan toimijalle vastaanottolämpötilojen mittaamiseen ja kirjaamiseen

12.06.2024

Mittaa ja kirjaa elintarvikkeiden vastaanottolämpötila, kun  

  • haet elintarvikkeet itse tukusta 
  • elintarvikkeet toimitetaan suoraan toimipaikkaasi tukusta tai muulta tavarantoimittajalta.  

Mittaa lämpötila heti kuljetuksen jälkeen. Voit käyttää lämpötilan mittaukseen esimerkiksi irtomittaria, infrapunamittaria tai piikkimittaria, jolla lämpötila 
mitataan pakkausten välistä. 

Kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden lämpötila pitää olla +6 °C tai sen alle. Pakasteiden säilytyslämpötila on -18 °C, mutta lämpötila voi poiketa kuljetuksen aikana enintään -15 °C lämpötilaan. 

Kirjaa mitatut lämpötilat omavalvontaan säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa. Poikkeamat ja korjaavat toimenpiteet tulee kuitenkin kirjata aina.

Tarkasta lämpötilojen lisäksi elintarvikkeista vastaanoton 
yhteydessä: 

  • Pakkaukset ovat ehjiä ja puhtaita 
  • Pakkausmerkinnät (muun muassa pakkausmerkinnät ovat suomeksi)
  • Päiväykset (parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä) 
  • Tuotteiden aistinvarainen laatu (ulkonäkö, haju) 
  • Lähetyslista vastaa toimitusta