Elintarvikealan toimija: Tarkasta kalat tehostetusti loisten varalta

08.10.2024

Norjalaisessa kasvatetussa lohessa on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon lohitäitä. Lohitäitä on havaittu myös Suomeen tuodussa lohessa. Lohitäi ei ole zoonoottinen loinen eikä näin ollen ole vaarallinen ihmiselle. Kalastustuotteissa ei saa kuitenkaan olla silmämääräisesti havaittavia, aistinvaraista tai elintarvikehygieenistä laatua pilaavia loisia. Vähittäismyyntiin tai tarjoiluun lohitäitä sisältäviä kaloja ei saa päätyä.

Loisia sisältäviä kaloja ei saa myydä tai tarjoilla

Loisia sisältäviä kalatuotteita ei saa myydä eteenpäin tai tarjoilla elintarvikkeena. Tehkää omavalvonnassa loistarkastuksia tehostetusti ja suuremmalla otoksella etenkin norjalaisen lohen osalta. Tarkasta kalat käsittelyn aikana silmämääräisesti näkyvien loisten varalta. Jos havaitset kalassa näkyviä loisia, älä saata kalaa markkinoille tai varmista, että loisia sisältävät osat on poistettu huolellisesti ennen markkinoille saattamista.

Ilmoita havaituista loisista kalan toimittajalle. Jos havaitset kalaerässä poikkeuksellisen paljon lohitäitä niin, että et pysty varmistamaan, ettei myyntiin tai tarjoiluun ei päätyisi loisia sisältävää kalaa, voit esimerkiksi sopia erän palauttamisesta kalan toimittajalle.

Lisätietoa loistarkastuksista ja tarkastustiheydestä löytyy Ruokaviraston Kalastustuoteohjeen luvusta 6.2 Loistarkastukset ja -näytteenotto.

Osa kalastustuotteista pitää jäädyttää ennen käsittelyä loisriskin vuoksi

Loisriskin vuoksi kalastustuotteille, joiden käsittely ei riitä tuhoamaan elinkelpoisia loisia, on tehtävä jäädytyskäsittely. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi graavikala, kylmäsavustettu kala, suolattu mäti, sushiin käytettävä kala, marinoitu kala. Jäädytysvaatimus koskee kaikkia muita kalalajeja paitsi seuraavia:

  • Atlantissa viljelty lohi ja kirjolohi
  • Suomessa viljelty kirjolohi ja sampi
  • Itämerestä pyydetty silakka ja kilohaili

Norjalaista lohta ei siis tarvitse jäädytyskäsitellä, vaikka sitä käytettäisiin sushin valmistukseen. Vaikka norjalaista lohta ei tarvitse jäädytyskäsitellä, lohi ei saa sisältää aistinvaraisesti havaittavia loisia.

Ruokaviraston Kalastustuoteohjeen luvussa 6.3 on tarkempia ohjeita loisriskin vuoksi tehtävästä jäädytyskäsittelystä.