Konsultaatio
Tiernan koulun opettajat, ohjaajat ja muut henkilökunnan jäsenet tekevät konsultaatioita lähikouluille ja päiväkoteihin. Konsultaatiokäyntiä voivat pyytää koulun tai päiväkodin johto sekä opettajat. Alueellisen tuen palveluvastaavalta tulee olla lupa konsultaatioon. Huoltajien toivotaan ottavan yhteyttä oppilaan omaan opettajaan konsultaatiopyynnön käynnistämiseksi.
Tiernan koulun konsultaatio
- tukea oppilaiden koulunkäyntiä lähikoulussa tai päiväkodissa
- tukea kouluyhteisöä tai päiväkotia toimintakulttuurin kehittämisessä
Keskustelujen kautta pyritään löytämään uusia näkökulmia ja menetelmiä, jotka auttaisivat tukea tarvitsevaa oppilasta koulunkäynnissä omassa lähikoulussa. Konsultoivan opettajan tehtävänä on olla ammattilaisten tukena koulun/ päiväkodin arjessa. Konsultaatio on ennen kaikkea vertaistukea koulun henkilökunnalle.
Haastavien asioiden pohtiminen yhdessä voi antaa uusia näkökulmia ja auttaa sitä kautta oppilasta hänen koulupolullaan. Tämä antaa myös mahdollisuuden päästä kehittämään koulujen toimintakulttuuria.
Konsultaation aikana seurataan koulun ja ryhmän toimintaa. Sen päätteeksi varataan keskusteluaikaa 1–2 tuntia, josta on hyvä sopia etukäteen.
Keskustelussa voivat olla mukana kaikki oppilaan asioissa ja oppilasta tuntevat ammattilaiset. Konsultaatiokäynnit voidaan jakaa useammalle eri päivälle, jotta voidaan seurata toimivatko yhdessä sovitut toimenpiteet.
Konsultaatiota voidaan suunnata koko ryhmän toiminnan tai yksittäisen oppilaan tukemiseen. Jos kyseessä on yksittäisen oppilaan konsultaatio, tulee huoltajilta pyytää lupa.
Konsultaation kautta ei ohjauduta erityiskouluun, vaan tähän on olemassa oma ohjeistuksensa.
Lue lisää oppilaaksi ohjautumisesta tästä.
Konsultaatiopyyntö
Koulu/päiväkoti täyttää ennen konsultaatiopyyntöä tukitoimien tsekkauslistan.
Ensimmäinen yhteydenotto tapahtuu aina puhelimitse soittamalla (ei tekstiviestejä).
Konsultaatiopuhelimen päivystysajat
Esiopetus, ala- ja yläkoulu
Päivystysaika: perjantaisin klo 9.30–10.45 ja klo 11.15–12.00
Puhelinnumero: 0405263824
Kehitysvammaisuuteen, laaja-alaisiin kehityshäiriöihin ja näihin liittyviin liitännäisoireisiin liittyvät konsultaatiopyynnöt
Päivystysaika: tiistaisin klo 13–14
Puhelinnumero: 0401908734
Puhelimeen vastaa Tiernan koulun konsultoiva erityisopettaja. HUOM! Puheluita ja tekstiviestejä käsitellään vain konsultaatiopuhelimen päivystysaikana. Konsultaation päivystyspuhelin avataan viikolla 34 ja kevätlukukaudella viikolla 2. Konsultaatiopyyntöjä ei oteta vastaan sähköpostitse.
Konsultaatiokäyntejä toteutetaan lukuvuonna 2024- 2025 seuraavan aikataulun mukaisesti
syyslukukausi: 2.9- 30.11.2024
kevätlukukausi: 7.1- 30.4.2025
Konsultoiva opettaja vierailee konsultaatiokäynnillä koululla tai päiväkodissa. Tukitoimien tsekkauslista käydään läpi konsultaation yhteydessä pidettävässä palaverissa. Suunnitellut tukitoimet kirjataan oppilaan pedagogiseen asiakirjaan. Tukitoimien tsekkauslista toimitetaan konsultoivalle opettajalle sähköisesti konsultaatiokäynnin jälkeen. Tsekkauslistassa ei saa esiintyä oppilaan henkilötietoja.
Tukitoimien vaikuttavuutta seurataan tiiviissä yhteistyössä huoltajien ja alueellisen tuen palveluvastaavan kanssa. Konsultaatiota jatketaan tarvittaessa lukuvuoden aikana, konsultaatio voi olla myös etänä tapahtuvaa.
Konsultaatiota voidaan jatkaa seuraavana lukuvuonna. Tässä tilanteessa tulee varmistaa, että kaikilla osapuolilla on tieto konsultaation jatkumisesta.
Elmeri- koulujen konsultaatio
Tiernan koulun Kasarmintien yksikkö kuuluu valtakunnalliseen Elmeri- koulujen verkostoon. Tarjoamme maksutonta konsultaatiota kehitysvammaisuuteen, laaja- alaisiin kehityshäiriöihin ja näihin liittyviin liitännäisoireisiin liittyen. Konsultaatiota tarjotaan varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen Pohjois-Pohjanmaan alueella.
Konsultaatioon liittyvät yhteydenotot
maanantaisin klo 11.00-13.00
puhelinnumero: 040 199 6185
sähköposti: elmeri.konsultaatio@eduouka.fi
Sairaalaopetuksen konsultaatio
Kenelle sairaalaopetuksen konsultaatio on tarkoitettu?
Sairaalaopetuksen konsultaatio on tarkoitettu pääasiassa erikoissairaanhoidon piirissä oleville esi- ja perusopetusikäisille lapsille ja nuorille Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Konsultatiivisen sairaalaopetuksen vuosien 2021-2023 hanke mahdollisti konsultaation myös oppilaille, jotka eivät ole erikoissairaanhoidon piirissä. Hankkeen päätyttyä jatkamme tätä konsultaatiota henkilöstöresurssien mahdollistamissa puitteissa.
Konsultaatio tukimuotona
Konsultaatiolla pyritään ensisijaisesti tukemaan oppilaan koulunkäyntiä hänen omassa koulussaan. Pohdimme yhdessä monialaisen verkoston, huoltajien sekä oman koulun opettajien, ohjaajien ja oppilashuollon ammattilaisten kanssa mm. oppilaan kohtaamiseen, tuen toteuttamistapoihin ja joustaviin opetusjärjestelyihin, oppimisympäristön toimintatapoihin sekä kodin ja koulun välisen yhteistyöhön liittyviä asioita.
Avo-oppilaaksi hakeudutaan aina konsultaation kautta.
Sairaalaopetuksen konsultaation toteuttamistapoja
- konsultoiva erityisopettaja voi osallistua oppilaan hoito- tai muuhun monialaisen verkoston työskentelyyn
- jalkaudumme kouluille yksittäisen oppilaan asioissa, jolloin oma koulu pyytää suostumuksen konsultaatioon huoltajalta
- jalkaudumme kouluille opetusryhmän toimintaa koskevissa kysymyksissä
- puhelimitse yleiskonsultaationa ilman oppilaan yksilöimistä/yksilöllisiä tietoja
Konsultaatiosta voi saada tukea kun oppilaan psyykkiset voimavarat ovat heikentyneet ja mietitään koulun keinoja tukea lapsen tai nuoren arkea
- mietitään keinoja, joilla voidaan tukea koulun arjessa oppilasta, jonka psyykkiset voimavarat ja toimintakyky ovat heikentyneet
- etsitään yhdessä keinoja, jolla voidaan tukea koulun aikuisia tilanteissa, joissa oppilas toimii haastavasti tai aggresiivisesti koulun arjessa
- poissaoloihin puuttumisen, koulusta syrjäytymisen, kouluun kiinnittymisen haasteissa
Konsultaatiopyyntö tehdään puhelimitse tai sähköpostilla. Konsultaatiota toteutetaan koulujen työaikoina.
1. Oppilaan koulu/monialainen verkosto pyytää huoltajilta luvan.
2. Ennen konsultaatiota sairaalakoulun konsultoiva erityisopettaja ja vastaanottava opettaja suunnittelevat konsultaation tavoitteet ja sisällön lyhyesti. Konsultoiva erityisopettaja ottaa yhteyttä myös huoltajiin.
3. Toteutetaan 1-3 konsultaatiokertaa oppilaan koululla.
4. Vastaanottava koulu hoitaa opetusjärjestelyt niin, että luokan henkilökunnan ja sairaalakoulun konsultoiva opettajan reflektiokeskustelu mahdollistuu päivän päätteeksi
5. Konsultaatiokertojen päätteeksi järjestetään oppilaan monialainen verkostoneuvottelu.
Konsultaatiopuhelin ja soittoaika lv 2024- 2025
Syyslukukaudella 30.8.- 13.12.2024 ja kevätlukukaudella 10.1.- 25.4.2025
Alakoulun konsultaatio 040 1904385 Soittoaika perjantaisin klo 10.00-13.00
Yläkoulun konsultaatio 040 5422781 Soittoaika perjantaisin klo 9.00-11.30
Konsultaatiopyyntöjen sähköpostiosoite
sairaalaopetus.konsultaatio@eduouka.fi