Hiukkavaara
HUOM, sivuston tekeminen on kesken!
Hiukkavaara on uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin lähivuosikymmenien aikana rakentuva kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja noin 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee valmistuttuaan noin 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista.
Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus.
Mistä syntyy hyvä kaupunki ja oma kaupunginosa? Millaisia koteja, pihoja ja kortteleita Hiukkavaaraan pitäisi suunnitella? Ja millaisessa kaupungissa tulevaisuuden hiukkavaaralainen haluaa asua?
Tule mukaan kehittämään Hiukkavaaraa. Tulevaisuuden mallikaupunginosaa suunnitellaan juuri Sinulle.
Hiukkavaara täydentää luontevasti Oulun kaupunkirakennetta itään. Hiukkavaaraan suunnitellaan Oulun kaupungin kolmas aluekeskus, jonne tulee kattavat ja hyvät palvelut. Aluekeskuksen paikaksi muodostui Raitotien jatkeen koillinen alue, joka on selkeästi Hiukkavaaran alueen keskus. Aluekeskus tulee pitkällä aikavälillä parantamaan kaikkien koillisten kaupunginosien palveluja ja palvelee tulevaisuudessa n. 40 000 asukasta. Puolukkakankaalla sijaitsee alueen toinen keskus, joka on osoitettu paikalliskeskukseksi.
Hiukkavaaran kaavarunko koostuu seitsemästä osa-alueesta: Kivikkokangas, Kiulukangas, Hiukkavaaran keskus, Vanha Hiukkavaara, Mustikkakangas, Puolukkakangas ja Kanervakangas. Kaavarungon kullekin asuntoalueelle on osoitettu monipuolista asuntorakentamista. Rakentamisen kaupunkimaisuus tiivistyy, mitä lähempänä keskusta ollaan. Palvelut sijaitsevat aluekeskuksessa ja lähipalvelukeskuksessa. Lisäksi on osoitettu kullekin asuntoalueelle tilavaraukset julkisille tai yksityisille palveluille alueiden solmukohtiin.
Eteneminen
Hiukkavaaran talvikaupunkistrategia
Talvikaupunkistrategialla Hiukkavaarasta toimiva ja viihtyisä talvikaupunki
Oulun Hiukkavaaran kehittämisen tueksi on laadittu Suomen ensimmäinen talvikaupunkistrategia. Strategian avulla Hiukkavaarasta rakennetaan kaupunginosa, jossa talvi ja vuodenaikojen ominaisuudet on huomioitu uudella tavalla. Hiukkavaaran talvikaupunkistrategian käytäntöjä on tarkoitus monistaa myös Oulun ja Suomen muiden asuinalueiden kehittämiseen. Strategiassa pohditaan myös laajemmin Oulun kaupungin mahdollisuutta toimia talvikaupunkien suunnannäyttäjänä jopa kansainvälisellä tasolla.
Talvikaupunkistrategian lähtökohtana on se, että Oulu on pohjoinen kaupunki, jossa on pitkä, usein luminen, talvi pimeine talvikuukausineen, mutta myös paljon talveen liittyvää potentiaalia. Nämä lähtökohdat on huomioitava kaikessa suunnittelussa ja toteutuksessa. Oulussa talvi voidaan jakaa kahteen osaan: loppusyksyn ns. pimeätalveen ja alkuvuoden lumitalveen, joka jatkuu valoisana kevättalvena.
Talvikaupunkistrategiassa pohdittiin sitä, millä valinnoilla voidaan saavuttaa kestävin ja vaikuttavin talvikaupunki? Tärkeinä asioina korostuivat 1. aktiivinen viestintä, 2. talviajattelun edellyttämä asennemuutos, 3. suunnittelun aloittaminen talvesta, 4. talvi uutena liiketoimintamahdollisuutena ja 5. talvikaupungin tekeminen kokeilemalla, kehittämällä ja oppimalla. Talven eri mahdollisuuksiin voidaan tarttua kannustamalla toimijoita kokeilemaan uusia tuotteita, palveluja ja ympäristöjä talviosaamiseen erikoistuneessa Hiukkavaara Arctic Living Lab -kokeiluympäristössä. Kansainvälisyyttä edistetään liittoutumalla maailman johtavien talvikaupunkiosaajien kanssa.
Toimenpiteinä sekä Hiukkavaaraan että laajemmin Oulussa käytettäväksi esitetään 1. viestinnän kehittämistä, 2. ihmisen ja yhteisöllisyyden nostamista suunnittelun keskiöön, 3. talvilähtöisen suunnittelun ja toteutuksen kehittämistä, 4. talvitapahtumien, elämysten ja matkailun kehittämistä ja 5. talviosaamisen ja liiketoiminnan kehittämistä.
Hiukkavaaran talvikaupunkistrategian laatimiseen osallistui Oulun kaupungin, Oulun yliopiston ja yritysten edustajia joulukuun 2013 ja helmikuun 2014 välisenä aikana. Laatimisen yhteydessä järjestettiin kolme asiaa käsitellyttä työpajaa. Lisäksi keväällä 2013 toteutettiin aihetta taustoittanut kansalaiskysely, "Unelmien talvikaupunki", johon saatiin yli 200 vastausta. Talvikaupunkistrategian laatiminen on toteutettu Oulun kaupungin, Oulun yliopiston, Hartela-Forum Oy:n, Skanska Talonrakennus Oy:n ja Sonell:in toteuttamassa "Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli" (INURDECO) yhteishankkeessa, joka on TEKES-rahoitteinen.
Oulun Hiukkavaaraan suunnitellaan ja rakennetaan uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin uusi kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista. Uudesta Hiukkavaarasta halutaan vetovoimainen ja laadukas asuinympäristö. Tärkeitä teemoja ovat pohjoisen kaupunkisuunnittelun ja talvikaupungin hyvät ratkaisut, laadukkaat palvelut, järkevä tietotekniikan hyödyntäminen elinympäristössä, energiatehokkuus ja yrittäjyyden tukeminen.
Kaavarunko
Hiukkavaaran kaavarunko
Oulun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Hiukkavaaran kaavarungon 24.1.2008 ohjeellisena noudatettavaksi alueen asemakaavoituksessa. Kaavarunko on suunnitelma, joka osoittaa suuntaviivat alueen asemakaavoituksen pohjaksi. Kaavarungossa on esitetty asunto- ja muiden alueiden sijainti ja laajuus sekä alueelle tulevat palvelut, virkistys, liikenneverkko ja tekninen huolto. Kaavarungon suunnittelun yhteydessä on laadittu myös liikenteen, katujen, ympäristön, vesi- ja energiahuollon yleissuunnitelmat. Kaavarunko perustuu Oulun yleiskaavaan 2020 ja Hiukkavaaran alueelle laadittuun tavoitesuunnitelmaan, joka on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 17.3.2003.
Suunnittelun teemat ja tavoitteet
- Hiukkavaarasta on tavoitteena luoda Oulun kaupunkimaisen pientaloasutuksen alue, joka tarjoaa asukkailleen hyvät ja monipuoliset aluekeskustason palvelut.
- Viihtyisä ja vaihteleva pientalovaltainen ympäristö.
- Hyvät virkistys- ja ulkoilumahdollisuudet lähiympäristössä.
- Alueen suunnittelussa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota ekologiseen kaupunkisuunnitteluun sekä hulevesien kokonaisvaltaiseen käsittelyyn.
- Kaupungin tavoitteena on säilyttää Hiukkavaaran entisellä kasarmialueella oleva n. 30 000 kem2:n rakennuskanta sekä sinne syntynyt toiminta.
- Kaupungin keskustaan järjestetään hyvät kevyen liikenteen reitit ja sujuvat joukkoliikenneyhteydet.
Kestävä kaupunkisuunnittelu
Hiukkavaara on Oulun kaupungin keskeinen kasvusuunta, jonne suunnataan suuri osa Oulun tulevaisuuden rakentamisesta. Kaupungin eri tahojen kanssa on yhteistyössä laadittu tiivis esitys, jossa esitellään Hiukkavaaran maankäytön toteuttamista, väestön kasvua, infran rakentamista ja palveluiden rakentumista.(18.6.2013, pdf)
Hiukkavaaran suunnittelun lähtökohtana on ollut kestävä kaupunkisuunnittelu. Aluesuunnittelun lähtökohtana on ollut ryhdikäs ja selkeä rakenne, jonne sijoittuu noin 10 000 asuntoa noin 20 000 asukkaalle. Suunittelussa on huomioitu erityisesti viihtyisyys, monipuolisuus ja energiatehokkuus, monipuolinen asuntotuotanto, väestörakenteen sekoittuminen, luonnonmukainen vesienkäsittely, kattava ja turvallinen kävely-, polkupyörä- ja ulkoilureitistöjen verkosto, joukko- ja autoliikenteen turvallisuus ja saavutettavuus, sekä hyvä palveluiden saavutettavuus.
Kestävä kaupunkisuunnittelu Hiukkavaaran suunnitelussa -esitys (pdf, 15.2.2013)
Hiukkavaaran aluebrändi (pdf, 15.4.2011)
Hiukkavaarasta tehdään talvikaupunkia – kaupunkitilaa, joka toimii hyvin kaikkina vuodenaikoina. Lumelle varataan reilusti tilaa, joten sitä ei tarvitse kuljettaa muualle. Talvikaupunkiajatteluun kuuluvat myös esimerkiksi talvitapahtumat ja talviliikunta. Mahdollisuuksia tutkitaan talvikaupunkistrategiassa, jossa vertaillaan esimerkkejä ja kokemuksia muualta Suomesta ja maailmalta.
VTT-julkaisu (2012):
Kestävän yhdyskunnan rakentaminen
Näkökulmia ja liiketoimintamahdollisuuksia
-projektin tavoitteena on ollut lisätä ymmärystä siitä, millainen on kestävä yhdyskunta ja miten sellainen rakennetaan. Julkaisussa on kuvattu lyhyesti sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen kestävän kehityksen ulottuvuuden teoriataustat ja esitelty arviointimenetelmiä sekä testattu niistä kahta Oulun Hiukkavaarassa.
Energia yhdyskuntasuunnittelussa -julkaisu 2013 (pdf), jossa Hiukkavaara on esimerkkinä mukana. Julkaisu koostuu Aalto-yliopiston Aalto Professional Development -yksikön yhdyskuntasuunnittelijoiden asiantuntijakoulutuksen Energia yhdyskuntasuunnittelussa -koulutusohjelmassa (vuonna 2011–2012) tehdyistä lopputöistä. Töiden aiheet pureutuvat energiatehokkuuden ja ilmastokysymysten strategiseen huomiointiin eri kaavatasoilla sekä muutamien esimerkkialueiden energiahuollon ratkaisujen pohtimiseen ja suositusten antamiseen.
Energiaviisas rakennettu Oulu ERA17-julkaisu (pdf) (Hyväksytty Oulun kaupunginhallituksessa 11.12.2012 § 60). Raportti on ensimmäinen kaupunkikohtainen energiaviisaan rakentamisen tiekartta Suomessa. Tämä on Oulun kaupungin vastaus Ympäristöministeriön, Sitran ja Tekesin toimintaohjelman ERA17-energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017 rakennettua ympäristöä koskevaan haasteeseen. Tavoitteena saavuttaa EU:n vuodelle 2020 asettamat ilmasto-tavoitteet vuoteen 2017 mennessä Suomen täyttäessä 100 vuotta.Hiukkavaara on uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin lähivuosikymmenien aikana rakentuva kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja noin 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee valmistuttuaan noin 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista.
Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus.
Mistä syntyy hyvä kaupunki ja oma kaupunginosa? Millaisia koteja, pihoja ja kortteleita Hiukkavaaraan pitäisi suunnitella? Ja millaisessa kaupungissa tulevaisuuden hiukkavaaralainen haluaa asua?
Tule mukaan kehittämään Hiukkavaaraa. Tulevaisuuden mallikaupunginosaa suunnitellaan juuri Sinulle.
Hiukkavaara täydentää luontevasti Oulun kaupunkirakennetta itään. Hiukkavaaraan suunnitellaan Oulun kaupungin kolmas aluekeskus, jonne tulee kattavat ja hyvät palvelut. Aluekeskuksen paikaksi muodostui Raitotien jatkeen koillinen alue, joka on selkeästi Hiukkavaaran alueen keskus. Aluekeskus tulee pitkällä aikavälillä parantamaan kaikkien koillisten kaupunginosien palveluja ja palvelee tulevaisuudessa n. 40 000 asukasta. Puolukkakankaalla sijaitsee alueen toinen keskus, joka on osoitettu paikalliskeskukseksi.
Hiukkavaaran kaavarunko koostuu seitsemästä osa-alueesta: Kivikkokangas, Kiulukangas, Hiukkavaaran keskus, Vanha Hiukkavaara, Mustikkakangas, Puolukkakangas ja Kanervakangas. Kaavarungon kullekin asuntoalueelle on osoitettu monipuolista asuntorakentamista. Rakentamisen kaupunkimaisuus tiivistyy, mitä lähempänä keskusta ollaan. Palvelut sijaitsevat aluekeskuksessa ja lähipalvelukeskuksessa. Lisäksi on osoitettu kullekin asuntoalueelle tilavaraukset julkisille tai yksityisille palveluille alueiden solmukohtiin.
Suunnittelun tilanne, voimaantulleet asemakaavat
Voimantullet asemakaavat
Kivikkokangas 564-1998, kaava lainvoimainen 20.5.2011
Kivikkokangas on Hiukkavaaran kaupunginosan ensimmäinen asemakaavoitettu (2011) ja rakentuva alue. Tavoitteena on ollut luoda kaupunkimainen pientalovaltainen asuntoalue, joka huomioi alueen maisemalliset ominaispiirteet ja suojeluarvot. Rakentaminen alueella on sijoitettu maisemarakenne huomioiden siten, että korkeimmat laet ja alimmat suoalueet jäävät rakentamisen ulkopuolelle. Alueen huomattavimmat maastonmuodot ovat Kiviharju ja Sarvikangas, jotka ovat oululaisittain varsin merkittäviä maastonmuotoja. Kiviharjun eteläpuolen avosuo sekä Sarvisuo ovat alueen merkittävimmät kosteikot. Asumisen lisäksi alueelle on sijoitettu korttelialueet lähipalveluita varten.
Kivikkokankaan asemakaava-alueen pinta-ala on 237,12 ha. Asemakaavassa Kivikkokankaan alueelle sijoittuu 1 175 asuntoa, 2 788 asukasta ja asuinkerrosalaa 199 000 k-m2. Kivikkokankaalle muodostuu monipuolinen viheralueverkosto. Asemakaava-alueen koillisosaan sijoittuu laaja virkistys- ja ulkoilualue, Aallikkokankaan liikuntamaa, josta on laadittu erillinen yleissuunnitelma.
Hiukkavaaran keskus 564-2077, kaava lainvoimainen 18.12.2015
Hiukkavaaran keskus on Oulun uusi aluekeskus asuntoalueineen, jonka suunnittelun lähtökohtana ovat Hiukkavaaran kaavarungon periaatteet ja alueelle pidetty Hiukkavaara keskuksen yleinen ideakilpailu.
Hiukkavaaran keskuksen 290 ha:n alue suunnitellaan kaavarungossa osoitetulle noin 6 300 asukkaalle, noin 3 600 asuntoa, aluekeskustason hyvät ja monipuoliset palvelut sekä työpaikkoja koko Hiukkavaaran ja sen lähialueiden asukkaille. Keskus on vahvan identiteetin omaava, persoonallinen ja omaleimainen sekä moderni ja kestävän kehityksen mukainen uusi palvelualuekeskus sekä asunto- ja työpaikka-alue. Tavoitteena on aluekeskuksen integroiminen sekä toiminnallisesti että kaupunkikuvallisesti aktiiviseksi ja positiiviseksi osaksi ympäröivää kaupunkirakennetta. Myös kaupallisten palveluiden kaupunkikuvallisiin ratkaisuihin haetaan uusia ideoita. Liikenteellisesti keskus on helposti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Osana keskusta ovat alueen virkistys- ja urheiluympäristöt.
Hiukkavaaran keskuksen asemakaavoitustyö on jaettu kolmeen vaiheeseen: Hiukkavaaran keskuksen ydinalueeseen, Hiukkavaaran keskuksen eteläosan – Soittajankangas ja Vaskikangas – ja monitoimitalon alueeseen sekä ns. Sarvikankaan alueeseen. Hiukkavaaran keskuksen Soittajankankaan, Vaskikankaan ja monitoimitalon asemakaavoitus on hyväksymiskäsittelyssä.
Kiulukangas 564-2101, kaava lainvoimainen 4.9.2013
Rannanperän asuntoalueen eteläpuolelle suunnitellaan uutta pientalovaltaista asuntoaluetta. Kiulukankaaksi nimetylle alueelle sijoittuu kaikkiaan noin 640 asuntoa ja noin 1 300 asukasta. Omakotitonttien lisäksi alueelle on tulossa myös kerros- ja rivitaloasumista.
Kiulukankaan alueelle muodostetaan lähipalveluiden korttelialue, jonne sijoittuvat ainakin alueen päiväkotitoiminnot. Lisäksi palvelukortteliin voi sijoittua muitakin julkisia ja yksityisiä palveluita. Etäisyys Myllyojan keskuksen palveluihin on n. 1,5 km ja Hiukkavaaran keskuksen palveluihin Kiulukankaan alueelta on noin 2,5 kilometriä.
Kevyen liikenteen pääreitit kulkevat alueen läpi kaakosta luoteeseen sekä Haapalehdon suuntaan luoden hyvät yhteydet tulevaan Hiukkavaaran keskukseen sekä keskeisten työpaikka-alueiden suuntiin.
Kiulukankaan asemakaava valmistuu vuoden 2012 aikana ja tontinluovutus käynnistyi 2013.
Vanhan Hiukkavaaran kaavarunko
Vanha Hiukkavaara on tärkeä osa Hiukkavaaran kaupunginosan identiteettiä, ja liittyy kiinteästi tulevaan Hiukkavaaran keskukseen ja sen palveluihin. Alueen suunnittelussa pyritään huomioimaan alueelle jo syntynyttä toimintaa: entisellä kasarmialueella ja kantahenkilökunnan asuinalueella on mm. asuntoja, luovien alojen yrityksiä, Puolustusvoimat, Poliisi, taiteilijayhteisö ja harrastustoimintaa. Tavoitteena on luoda Vanhasta Hiukkavaarasta vahvan identiteetin omaava, persoonallinen ja omaleimainen sekä moderni ja kestävän kehityksen mukainen uusi asunto-, palvelu- ja työpaikka-alue.
Vanhan Hiukkavaaran kaavarunko ja rakennemalli sekä liikenteen, katujen, ympäristön, liikunnan, vesi-, energia- ja jätehuollon alustava suunnittelu, vireilläolon päättäminen
Yhdyskuntalautakunta on 24.5.2022 § 325 päättänyt vireilläolon koskien Vanhan Hiukkavaaran kaupunginosaa koskevaa Vanhan Hiukkavaaran kaavarunkoa ja rakennemallia, sekä liikenteen, katujen, ympäristön, liikunnan, vesi-, energia- ja jätehuollon alustavaa suunnittelua. Vanhan Hiukkavaaran alueella noudatetaan Uuden Oulun yleiskaavaa sekä ohjeellisena asemakaavojen laadinnassa Hiukkavaaran kaavarunkoa 2008 ja 2022.
Jääkärinkangas 564-2435, kaava lainvoimainen 7.7.2021
Asemakaavahankkeessa suunnitellaan Vanhan Hiukkavaaran kaupunginosaan uusi pientalovaltainen asuinalue, varaus monitoimitalolle, mastolle, virkistysalue reitistöineen ja varavesilinja. Samaan aikaan asemakaavan suunnittelun kanssa laaditaan alueen katujen, liikenteen, ympäristön, liikunnan, hulevesien, energia- ja vesihuollon yleissuunnitelmat. Suunnittelualueen alustava pinta-ala on noin 39 ha. Asemakaavan laadinta on osa Oulun maankäytöntoteuttamisohjelmaa 2018-2024. Oulu kaupunki omistaa suunniteltavan alueen. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavan 24.5.2021.
Soittajankangas ja Vaskikangas 564-2160, kaava lainvoimainen 27.6.2014
Kehittäminen,
Oulu Hiukkavaara - Arctic Smart City Living Lab
Hiukkavaarassa kehitetään uudenlaista asuinympäristöä ja kaupunkitilaa, joka toimii eri vaiheissaan avoimena testiympäristönä, Living Labina. Taustana valitulle toimintatavalle on Oulun kaupungin tavoite etsiä uusia keinoja kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä vetovoimaisen kaupunkiympäristön kehittämiselle. Kaupunki toimii tulevaisuudessa avoimena innovaatioalustana eri toimijoiden, kuten yritysten suuntaan. Toimintatavan toivotaan synnyttävän uusia työpaikkoja, yritystoimintaa ja menestystuotteita. Tavoitteena on synnyttää uusi Oulu ilmiö vastavoimaksi kaupunkia koettelevalle ICT -teollisuuden rakennemuutokselle. Tässä suhteessa globaalisti vaikuttava pohjoisten alueiden merkityksen kasvu tarjoaa Oululle erinomaisen mahdollisuuden.
Hiukkavaaran Living Labia kehitetään teemalla Arctic Smart City. Tavoitteena on keskittyä arktisen ja ääriolosuhteisiin sopivan kestävän ja energiatehokkaan kaupunkisuunnittelun sekä rakentamisen kehittämiseen. Toinen merkittävä teema on ICT -teknologioita hyödyntävän älykkään kaupungin rakentaminen. Menetelmänä Oulussa käytetään integroivan kaupunkisuunnittelun käytäntöjä, jossa kehittämisprosessiin ja alueen toteuttamiseen liittyvät eri intressitahot tuodaan osaksi suunnittelua jo sen alkuvaiheessa. Intressitahot, kuten asukkaat, käyttäjät, kolmas sektori ja yritykset, ovat mukana koko alueen toteutuksen elinkaaren ajan.
Hiukkavaaran Living Labin suunnittelu ja toteuttaminen on käynnistynyt. Vuoden 2014 loppuun mennessä luodaan Living Labin toimintamalli tuleville vuosille (INURDEKO-HANKE). Samaan aikaan alueella toteutetaan jo ensimmäisiä pilotteja. Ensimmäinen pilottikohde on Hiukkavaaran Kivikkokankaan ekokylän rakentaminen (Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia -hanke). Kivikkokankaalta on luovutettu tontteja yritysten kokoamille kehittäjäkonsortioille, joissa on mukana esimerkiksi rakennusliikkeitä ja talotekniikan toteuttajia. Kivikkokankaan ekokylässä tutkitaan mm. maalämpö- ja hybridiratkaisuja, aurinko- ja lämpöpumpputeknologioita, talokohtaisia hybridiratkaisuja sekä mittausteknologiaa. Suurimmalla osalla tonteista rakentaminen on jo käynnissä ja osassa taloista asutaan jo.
Seuraavan vaiheen Living Lab toteutus tulee olemaan Hiukkavaaran keskuksen eteläosassa Soittajankankaalla toteutettava uudenlaisten vettäläpäisevien pintojen kokeileminen. Tutkimusta tehdään CLASS -hankkeessa ja investoinnit toteuttaa tämän jälkeen Oulun kaupunki. Soittajankankaan alueella kokeillaan myös pientalouksien jätehuollon kimppakeräyspisteitä. Toimenpidettä toteuttaa Oulun Jätehuolto Oy.
Hiukkavaaran keskukseen rakennettavan monitoimitalon hankinnassa sovelletaan ensimmäistä kertaa Oulussa ns. allianssimallia hankintaprosessissa. Allianssimallissa kilpailun perusteella valittu toteuttajakonsortio toimittaa toteutettavan rakennuksen kiinteällä tarjoushinnalla, joka sisältää koko toteutusprosessin suunnittelusta rakentamiseen. Hiukkavaaran keskuksessa tutkimuksen kohteena ovat myös korttelitason Living Lab -ratkaisut energiatehokkuudessa sekä virtuaalinen käyttöliittymä kaupunkiin. Tärkeää on myös jatkuva asukas- ja käyttäjäpalautteen hyödyntäminen eri vaiheissa prosessia. Hiukkavaaran keskuksen Living Lab ratkaisuja kehitetään Oulun kaupungin, Oulun yliopiston, Sonell Oy:n, Skanska talonrakennus Oy:n, Hartela-Forum Oy:n ja Oulun Energia yhteishankkeella Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli: Kestävä pohjoinen talvikaupunki (INURDECO).
Hiukkavaara on Oulun uutena aluekeskuksena iso kehittämiskokonaisuus, johon liittyy suuri kehittämisintressi. Oulun kaupunkiorganisaation sisällä Hiukkavaaran kehittämistoimintaa hallitaan hankesalkkutyön kautta. Hankesalkulla koordinoidaan lukuisia kehittämishankkeita ja saadaan niistä mahdollisimman suuri hyöty. Samalla pyritään etsimään ratkaisuja projektilähtöisen ja linjaorganisaatiossa tapahtuvan työskentelyn yhdistämiseksi. Hankesalkkutyössä mm. arvioidaan Hiukkavaaraan suoraan tai välillisesti kohdistuvia kehittämishankkeita niiden suunnittelu-, hakemus- ja toteutusvaiheessa siten, että alueeseen kohdistuvat kehittämishankkeet sisältävät aidosti suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnettäviä tavoitteita. Koordinoinnilla vältetään myös päällekkäisen Hiukkavaaraan suuntautuvan hanketoiminnan syntymistä ja voidaan tehostaa Oulun kaupungin rahoituksen käyttöä kehittämishanketoiminnassa.
Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli INURDEKO
Hiukkavaaran keskus – Kestävä pohjoinen talvikaupunki- Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli- INURDECO on yhteishanke, jossa Oulun kaupunki, Hartela-Forum Oy, Skanska Talonrakennus Oy, Sonell Oy ja Oulun yliopisto kehittivät monistettavissa olevia vuorovaikutteisia kestävän ja energisoivan talvikaupungin suunnittelukäytäntöjä ja -työkaluja. Lisäksi hankkeessa oli mukana useita yhteistyökumppaneita, kuten Oulun Energia. Kokoavana viitekehyksenä on ollut haasteellisiin pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltava ja rakennettava esimerkkikaupunginosa, joka toimii kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen testiympäristönä, Living Labina, jossa yritykset voivat testata tuotteitaan.
Virtuaalimalli
Hiukkavaaran suunnittelussa parannetaan osallistumista käyttämällä virtuaalisia 3D-malleja suunnitellusta kaupunkiympäristöstä sekä sovelluksia. Ne havainnollistavat syntyvää ympäristöä sekä mahdollistavat vuorovaikutteista suunnittelua. Malleja esitellään verkkosovelluksina sekä CAVE-virtuaalilaboratorioissa 3D-lasien läpi.
Vanhan Hiukkavaaran 3D-sovellus
Alueen suunnittelua varten on tilattu pelillinen 3D-sovellus, jota käytetään verkkosivujen kautta sekä ryhmätöiden apuvälineenä työpajoissa. Voit päättää, minkälaista rakentamista alueella voisi olla. Sovellus luo alueista 3D-mallit saman tien. Valmiin suunnitelman voi jakaa ja muiden suunnitelmia voi kommentoida. 3D-korttelimallit ovat symbolisia ja kuvaavat muutamaa vaihtoehtoa alueen rakenteesta. Mallit on laatinut Arkkitehdit m3 Oy. Sovelluksen tarkoitus on tutustuttaa osallisia entistä paremmin kaupunkisuunnitteluun, parantaa vaikutusmahdollisuuksia, koota osallisten toiveita alueen suunnitteluun sekä kokeilla uusia osallistamisen tapoja. Sovelluksen on laatinut Playsign Oy. Ohjeet löytyvät aloitussivulta sekä sovelluksesta.
Sovelluksen tilaajana on 6Aika, kestävän kaupunkikehityksen strategiahanke, jota toteuttavat yhteistyössä Suomen suurimmat kaupungit: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu. Vuosina 2014–2020 toteutettavan hankkeen tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. 6Aika-strategian lähtökohtana ovat avoimet toimintamallit, jotka mahdollistavat koko kaupunkiyhteisön osallistumisen kehittämistyöhön.
Hiukkavaaran keskuksen 3D-sovellus
Sovelluksen kautta on mahdollista tutustua Hiukkavaaran keskuksen, Soittajankankaan ja Vaskikankaan kaavasuunnitelmiin ja jättää palautetta. Ohjeet mallissa liikkumiseen ja palautteen jättämiseen löytyvät sekä aloitusruudusta että alareunan infopainikkeesta. 3D-mallin ovat toteuttaneet osuuskunta Spawn Point ja BelleGames Oy, sovelluksen BelleGames Oy.
Virtuaalimalli ja siihen liittyvät kortteli- ym. suunnitelmat on laadittu yhteistyössä. Mukana ovat olleet Hiukkavaaran keskuksen osalta Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut / kaavoitus, Hartela-Forum Oy, Skanska Talonrakennus Oy, Sonell Oy, Arkkitehdit m3 Oy, Arkkitehtitoimisto HML Oy, Arkkitehtitoimisto Juhani Romppainen Oy, Arkkitehtitoimisto Laatio Oy sekä Cubicasa Oy. Soittajankankaan ja Vaskikankaan maankäytön suunnitelmat on laatinut Arkkitehdit m3 Oy.
Hiukkavaaran ideakilpailun tulokset
Hiukkavaaran keskuksen ideakilpailu
Oulun kaupunki järjesti yleisen ideakilpailun Oulun Hiukkavaaran keskuksen asemakaavan valmistelua varten vuonna 2009. Hiukkavaaran keskus on Oulun uusi aluekeskus asuntoalueineen ja Hiukkavaaran alue kokonaisuudessaan kaupungin merkittävin tulevaisuuden rakentamisen kohde.
Kilpailun tavoitteena oli suunnitella kaavarungossa osoitettujen tarpeiden mukaan Hiukkavaaran keskuksesta vahvan identiteetin omaava, persoonallinen ja omaleimainen sekä moderni ja kestävän kehityksen mukainen uusi aluekeskus sekä asunto- ja työpaikka-alue 6 300 asukkaalle.
Hiukkavaaran keskus sijaitsee n. 7 km Oulun kaupungin keskustasta koilliseen. Kilpailualueen pinta-ala oli 250 ha.
Hiukkavaaran ideakilpailun kilpailuaika päättyi 22.6.2009. Kilpailuun otettiin vastaan 36 ehdotusta.
Vanikan palat – jaettu 2. palkinto 29 000 euroa
Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy, jonka työryhmässä olivat Matti Jääskö, arkkit. yo, Jussi Murole, arkkitehti SAFA, Daniel Bruun, arkkitehti SAFA, Tuomas Seppänen, arkkitehti SAFA, Anna Sirola, arkkit. yo, Osma Lindroos, arkkit.yo, Anna Ribera, arkkitehti, Teemu Seppänen, arkkit. yo.
"Vankilan palat" esittää selkeän kaupunkirakenteellisen konseptin, jossa palvelukeskuksesta on muotoiltu kaupunkirakenteen sisään työntyvää keskeistä puistoa kehystävä urbaani ja tiivis kävelyvyöhyke, jonka tuntumaan on keskitetty myös korkeampaa asuntorakentamista keskusta-alueen hahmoa tukemaan. Kontrastiksi tälle on pienempimittakaavaisesta asuntorakentamisesta muotoiltu väljiä saarekemaisia kortteleita, jotka levittäytyvät metsämaastoon keskuksen molemmin puolin. Ehdotus on taitavasti laadittu ja ilmeikkäästi esitetty. Se perustuu ajatukseen luoda suunnittelukonsepti, jota seurata. Sen kaupunkirakenteelliset teemat, rakennuksilla rajattu keskuspuisto, urbaani katutila ja vaihteleva korttelirakenne toteuttavat hyvin kilpailun tavoitteita.
Nodus – jaettu 2. palkinto 29 000 euroa
Petri Laaksonen, arkkitehti SAFA.
"Nodus" esittää kiehtovan ja omaleimaisen rakennemallin, joka hakee perusideansa keskiaikaisesta eurooppalaisesta kaupunkiperinteestä. Kokonaisuus rakentuu kolmen kaupunkiteeman varaan: työpaikkarakentaminen keskittyy Raitotien varteen muurimaiseksi vyöhykkeeksi muodostaen selkeän rajauksen vilkkaan kadun suuntaan, kaupallisista ja julkisista palveluista on muodostettu urbaani kävelykeskusta, ja pienimittakaavaisesta asuntorakentamisesta on muodostettu tiivis puutarhakaupunki, joka levittäytyy korkeampana hahmottuvan keskuksen ympärille. Palvelukeskittymän ja asuntorakentamisen väliin jää keskustaa ympäröivä kaupunkipuisto. Palvelukeskus on kokonaisuutena kilpailun kiinnostavimpia. Tiiviin ja verrattain korkean rakentamistapansa ansiosta se hahmottuu koko Hiukkavaaran keskukseksi jo kaukaa.
Kunnari – 3. palkinto 19 000 euroa
Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy:n Jesse Anttila, arkkitehti SAFA ja Mikko Rusanen, arkkitehti SAFA, avustajinaan Maarit Virkkunen, arkkitehti SAFA, Lassi Hackman, arkkit. yo, Antti Turkko, arkkit.yo, Ville Mellin, arkkit. yo sekä Ulla Loukkaanhuhta, maisema-arkkitehti MARK, Ramboll Finland Oy:stä ja Pekka Kuorikoski, DI, Ramboll Finland Oy:stä liikennesuunnittelun asiantuntijana.
Ratas – lunastus 10 000 euroa
Linja Arkkitehdit Oy:n, Esa Paajanen, arkkitehti SAFA, Johan Lindfors, arkkitehti SAFA, Timo Koljonen, arkkitehti SAFA, Ville Niskasaari, arkkitehti SAFA ja Teemu Fyrstén, arkkitehti SAFA, pääavustajanaan Henri Kangas, arkkitehti SAFA sekä muina avustajina Lauri Vuojala, arkkit. yo, Kalle Vahtera, arkkit. yo, Maija Jääskeläinen, arkkit. yo, Antti Karsikas, arkkit. yo sekä Erkki Sarjanoja, DI, Ramboll Finland Oy:stä liikennesuunnittelun asiantuntijana.
Inertia – lunastus 10 000 euroa
Serum arkkitehdit Oy:n, Sami Heikkinen, arkkitehti SAFA, Vesa Humalisto, arkkitehti SAFA ja Antti Lehto, arkkitehti SAFA sekä työryhmä Anna-Kaisa Aalto, maisema-arkkitehti MARK, maisema-arkkitehtuuritoimisto Avaus, maisemasuunnittelun asiantuntijana sekä Heimo Keskisaari, liikenneinsinööri, Ramboll Finland Oy:stä, liikennesuunnittelun asiantuntijana.