Hiukkavaara

Kaupunginosat Haukkasuo, Hiukkavaara, Kivikkokangas, Vanha Hiukkavaara
Hiukkavaaran suunnittelun tilannekuva

HUOM, sivuston tekeminen on kesken!

Hiukkavaara on uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin lähivuosikymmenien aikana rakentuva kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja noin 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee valmistuttuaan noin 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista.

Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus.

Mistä syntyy hyvä kaupunki ja oma kaupunginosa? Millaisia koteja, pihoja ja kortteleita Hiukkavaaraan pitäisi suunnitella? Ja millaisessa kaupungissa tulevaisuuden hiukkavaaralainen haluaa asua?

Tule mukaan kehittämään Hiukkavaaraa. Tulevaisuuden mallikaupunginosaa suunnitellaan juuri Sinulle.

Hiukkavaara täydentää luontevasti Oulun kaupunkirakennetta itään. Hiukkavaaraan suunnitellaan Oulun kaupungin kolmas aluekeskus, jonne tulee kattavat ja hyvät palvelut. Aluekeskuksen paikaksi muodostui Raitotien jatkeen koillinen alue, joka on selkeästi Hiukkavaaran alueen keskus. Aluekeskus tulee pitkällä aikavälillä parantamaan kaikkien koillisten kaupunginosien palveluja ja palvelee tulevaisuudessa n. 40 000 asukasta. Puolukkakankaalla sijaitsee alueen toinen keskus, joka on osoitettu paikalliskeskukseksi.

Hiukkavaaran kaavarunko koostuu seitsemästä osa-alueesta: Kivikkokangas, Kiulukangas, Hiukkavaaran keskus, Vanha Hiukkavaara, Mustikkakangas, Puolukkakangas ja Kanervakangas. Kaavarungon kullekin asuntoalueelle on osoitettu monipuolista asuntorakentamista. Rakentamisen kaupunkimaisuus tiivistyy, mitä lähempänä keskusta ollaan. Palvelut sijaitsevat aluekeskuksessa ja lähipalvelukeskuksessa. Lisäksi on osoitettu kullekin asuntoalueelle tilavaraukset julkisille tai yksityisille palveluille alueiden solmukohtiin.

Eteneminen

Hiukkavaaran talvikaupunkistrategia

Meneillään

Talvikau­pun­ki­stra­te­gialla Hiukka­vaarasta toimiva ja viihtyisä talvikaupunki

Oulun Hiukkavaaran kehittämisen tueksi on laadittu Suomen ensimmäinen talvikaupunkistrategia. Strategian avulla Hiukkavaarasta rakennetaan kaupunginosa, jossa talvi ja vuodenaikojen ominaisuudet on huomioitu uudella tavalla. Hiukkavaaran talvikaupunkistrategian käytäntöjä on tarkoitus monistaa myös Oulun ja Suomen muiden asuinalueiden kehittämiseen. Strategiassa pohditaan myös laajemmin Oulun kaupungin mahdollisuutta toimia talvikaupunkien suunnannäyttäjänä jopa kansainvälisellä tasolla.

Talvikaupunkistrategian lähtökohtana on se, että Oulu on pohjoinen kaupunki, jossa on pitkä, usein luminen, talvi pimeine talvikuukausineen, mutta myös paljon talveen liittyvää potentiaalia. Nämä lähtökohdat on huomioitava kaikessa suunnittelussa ja toteutuksessa. Oulussa talvi voidaan jakaa kahteen osaan: loppusyksyn ns. pimeätalveen ja alkuvuoden lumitalveen, joka jatkuu valoisana kevättalvena.

Talvikaupunkistrategiassa pohdittiin sitä, millä valinnoilla voidaan saavuttaa kestävin ja vaikuttavin talvikaupunki? Tärkeinä asioina korostuivat 1. aktiivinen viestintä, 2. talviajattelun edellyttämä asennemuutos, 3. suunnittelun aloittaminen talvesta, 4. talvi uutena liiketoimintamahdollisuutena ja 5. talvikaupungin tekeminen kokeilemalla, kehittämällä ja oppimalla. Talven eri mahdollisuuksiin voidaan tarttua kannustamalla toimijoita kokeilemaan uusia tuotteita, palveluja ja ympäristöjä talviosaamiseen erikoistuneessa Hiukkavaara Arctic Living Lab -kokeiluympäristössä. Kansainvälisyyttä edistetään liittoutumalla maailman johtavien talvikaupunkiosaajien kanssa.

Toimenpiteinä sekä Hiukkavaaraan että laajemmin Oulussa käytettäväksi esitetään 1. viestinnän kehittämistä, 2. ihmisen ja yhteisöllisyyden nostamista suunnittelun keskiöön, 3. talvilähtöisen suunnittelun ja toteutuksen kehittämistä, 4. talvitapahtumien, elämysten ja matkailun kehittämistä ja 5. talviosaamisen ja liiketoiminnan kehittämistä.

Hiukkavaaran talvikaupunkistrategian laatimiseen osallistui Oulun kaupungin, Oulun yliopiston ja yritysten edustajia joulukuun 2013 ja helmikuun 2014 välisenä aikana. Laatimisen yhteydessä järjestettiin kolme asiaa käsitellyttä työpajaa. Lisäksi keväällä 2013 toteutettiin aihetta taustoittanut kansalaiskysely, "Unelmien talvikaupunki", johon saatiin yli 200 vastausta. Talvikaupunkistrategian laatiminen on toteutettu Oulun kaupungin, Oulun yliopiston, Hartela-Forum Oy:n, Skanska Talonrakennus Oy:n ja Sonell:in toteuttamassa "Integroivan kaupunkikehittämisen elinkaarimalli" (INURDECO) yhteishankkeessa, joka on TEKES-rahoitteinen.

Oulun Hiukkavaaraan suunnitellaan ja rakennetaan uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin uusi kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista. Uudesta Hiukkavaarasta halutaan vetovoimainen ja laadukas asuinympäristö. Tärkeitä teemoja ovat pohjoisen kaupunkisuunnittelun ja talvikaupungin hyvät ratkaisut, laadukkaat palvelut, järkevä tietotekniikan hyödyntäminen elinympäristössä, energiatehokkuus ja yrittäjyyden tukeminen.

Kaavarunko

Valmis

Kestävä kaupunkisuunnittelu

Meneillään

Hiukkavaara on Oulun kaupungin keskeinen kasvusuunta, jonne suunnataan suuri osa Oulun tulevaisuuden rakentamisesta. Kaupungin eri tahojen kanssa on yhteistyössä laadittu tiivis esitys, jossa esitellään Hiukkavaaran maankäytön toteuttamista, väestön kasvua, infran rakentamista ja palveluiden rakentumista.(18.6.2013, pdf)

Hiukkavaaran suunnittelun lähtökohtana on ollut kestävä kaupunkisuunnittelu. Aluesuunnittelun lähtökohtana on ollut ryhdikäs ja selkeä rakenne, jonne sijoittuu noin 10 000 asuntoa noin 20 000 asukkaalle. Suunittelussa on huomioitu erityisesti viihtyisyys, monipuolisuus ja energiatehokkuus, monipuolinen asuntotuotanto, väestörakenteen sekoittuminen, luonnonmukainen vesienkäsittely, kattava ja turvallinen kävely-, polkupyörä- ja ulkoilureitistöjen verkosto, joukko- ja autoliikenteen turvallisuus ja saavutettavuus, sekä hyvä palveluiden saavutettavuus.

Kestävä kaupunkisuunnittelu Hiukkavaaran suunnitelussa -esitys (pdf, 15.2.2013)

Hiukkavaaran aluebrändi (pdf, 15.4.2011)

Hiukkavaarasta tehdään talvikaupunkia – kaupunkitilaa, joka toimii hyvin kaikkina vuodenaikoina. Lumelle varataan reilusti tilaa, joten sitä ei tarvitse kuljettaa muualle. Talvikaupunkiajatteluun kuuluvat myös esimerkiksi talvitapahtumat  ja talviliikunta. Mahdollisuuksia tutkitaan talvikaupunkistrategiassa, jossa vertaillaan esimerkkejä ja kokemuksia muualta Suomesta ja maailmalta.

VTT-julkaisu (2012):
Kestävän yhdyskunnan rakentaminen
Näkökulmia ja liiketoimintamahdollisuuksia
-projektin tavoitteena on ollut lisätä ymmärystä siitä, millainen on kestävä yhdyskunta ja miten sellainen rakennetaan. Julkaisussa on kuvattu lyhyesti sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen kestävän kehityksen ulottuvuuden teoriataustat ja esitelty arviointimenetelmiä sekä testattu niistä kahta Oulun Hiukkavaarassa.

Energia yhdyskuntasuunnittelussa -julkaisu 2013 (pdf), jossa  Hiukkavaara on esimerkkinä mukana. Julkaisu koostuu Aalto-yliopiston Aalto Professional Development -yksikön yhdyskuntasuunnittelijoiden asiantuntijakoulutuksen Energia yhdyskuntasuunnittelussa -koulutusohjelmassa (vuonna 2011–2012) tehdyistä lopputöistä. Töiden aiheet pureutuvat energiatehokkuuden ja ilmastokysymysten strategiseen huomiointiin eri kaavatasoilla sekä muutamien esimerkkialueiden energiahuollon ratkaisujen pohtimiseen ja suositusten antamiseen.

Energiaviisas rakennettu Oulu ERA17-julkaisu (pdf) (Hyväksytty Oulun kaupunginhallituksessa 11.12.2012 § 60). Raportti on ensimmäinen kaupunkikohtainen energiaviisaan rakentamisen tiekartta Suomessa. Tämä on Oulun kaupungin vastaus Ympäristöministeriön, Sitran ja Tekesin toimintaohjelman ERA17-energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017 rakennettua ympäristöä koskevaan haasteeseen. Tavoitteena saavuttaa EU:n vuodelle 2020 asettamat ilmasto-tavoitteet vuoteen 2017 mennessä Suomen täyttäessä 100 vuotta.Hiukkavaara on uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin lähivuosikymmenien aikana rakentuva kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja noin 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee valmistuttuaan noin 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista.

Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus.

Mistä syntyy hyvä kaupunki ja oma kaupunginosa? Millaisia koteja, pihoja ja kortteleita Hiukkavaaraan pitäisi suunnitella? Ja millaisessa kaupungissa tulevaisuuden hiukkavaaralainen haluaa asua?

Tule mukaan kehittämään Hiukkavaaraa. Tulevaisuuden mallikaupunginosaa suunnitellaan juuri Sinulle.

Hiukkavaara täydentää luontevasti Oulun kaupunkirakennetta itään. Hiukkavaaraan suunnitellaan Oulun kaupungin kolmas aluekeskus, jonne tulee kattavat ja hyvät palvelut. Aluekeskuksen paikaksi muodostui Raitotien jatkeen koillinen alue, joka on selkeästi Hiukkavaaran alueen keskus. Aluekeskus tulee pitkällä aikavälillä parantamaan kaikkien koillisten kaupunginosien palveluja ja palvelee tulevaisuudessa n. 40 000 asukasta. Puolukkakankaalla sijaitsee alueen toinen keskus, joka on osoitettu paikalliskeskukseksi.

Hiukkavaaran kaavarunko koostuu seitsemästä osa-alueesta: Kivikkokangas, Kiulukangas, Hiukkavaaran keskus, Vanha Hiukkavaara, Mustikkakangas, Puolukkakangas ja Kanervakangas. Kaavarungon kullekin asuntoalueelle on osoitettu monipuolista asuntorakentamista. Rakentamisen kaupunkimaisuus tiivistyy, mitä lähempänä keskusta ollaan. Palvelut sijaitsevat aluekeskuksessa ja lähipalvelukeskuksessa. Lisäksi on osoitettu kullekin asuntoalueelle tilavaraukset julkisille tai yksityisille palveluille alueiden solmukohtiin.

Suunnittelun tilanne, voimaantulleet asemakaavat

Meneillään

Voimantullet asemakaavat

Kivikkokangas 564-1998, kaava lainvoimainen 20.5.2011

Kivikkokangas on Hiukkavaaran kaupunginosan ensimmäinen asemakaavoitettu (2011) ja rakentuva alue. Tavoitteena on ollut luoda kaupunkimainen pientalovaltainen asuntoalue, joka huomioi alueen maisemalliset ominaispiirteet ja suojeluarvot. Rakentaminen alueella on sijoitettu maisemarakenne huomioiden siten, että korkeimmat laet ja alimmat suoalueet jäävät rakentamisen ulkopuolelle. Alueen huomattavimmat maastonmuodot ovat Kiviharju ja Sarvikangas, jotka ovat oululaisittain varsin merkittäviä maastonmuotoja. Kiviharjun eteläpuolen avosuo sekä Sarvisuo ovat alueen merkittävimmät kosteikot. Asumisen lisäksi alueelle on sijoitettu korttelialueet lähipalveluita varten.

Kivikkokankaan asemakaava-alueen pinta-ala on 237,12 ha. Asemakaavassa Kivikkokankaan alueelle sijoittuu 1 175 asuntoa, 2 788 asukasta ja asuinkerrosalaa 199 000 k-m2. Kivikkokankaalle muodostuu monipuolinen viheralueverkosto. Asemakaava-alueen koillisosaan sijoittuu laaja virkistys- ja ulkoilualue, Aallikkokankaan liikuntamaa, josta on laadittu erillinen yleissuunnitelma.

 

Hiukkavaaran keskus 564-2077, kaava lainvoimainen 18.12.2015

Hiukkavaaran keskus on Oulun uusi aluekeskus asuntoalueineen, jonka suunnittelun lähtökohtana ovat Hiukkavaaran kaavarungon periaatteet ja alueelle pidetty Hiukkavaara keskuksen yleinen ideakilpailu.

Hiukkavaaran keskuksen 290 ha:n alue suunnitellaan kaavarungossa osoitetulle noin 6 300 asukkaalle, noin 3 600 asuntoa, aluekeskustason hyvät ja monipuoliset palvelut sekä työpaikkoja koko Hiukkavaaran ja sen lähialueiden asukkaille. Keskus on vahvan identiteetin omaava, persoonallinen ja omaleimainen sekä moderni ja kestävän kehityksen mukainen uusi palvelualuekeskus sekä asunto- ja työpaikka-alue. Tavoitteena on aluekeskuksen integroiminen sekä toiminnallisesti että kaupunkikuvallisesti aktiiviseksi ja positiiviseksi osaksi ympäröivää kaupunkirakennetta. Myös kaupallisten palveluiden kaupunkikuvallisiin ratkaisuihin haetaan uusia ideoita. Liikenteellisesti keskus on helposti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Osana keskusta ovat alueen virkistys- ja urheiluympäristöt.

Hiukkavaaran keskuksen asemakaavoitustyö on jaettu kolmeen vaiheeseen: Hiukkavaaran keskuksen ydinalueeseen, Hiukkavaaran keskuksen eteläosan – Soittajankangas ja Vaskikangas –  ja monitoimitalon alueeseen sekä ns. Sarvikankaan alueeseen. Hiukkavaaran keskuksen Soittajankankaan, Vaskikankaan ja monitoimitalon asemakaavoitus on hyväksymiskäsittelyssä.

 

Kiulukangas 564-2101, kaava lainvoimainen 4.9.2013

Rannanperän asuntoalueen eteläpuolelle suunnitellaan uutta pientalovaltaista asuntoaluetta. Kiulukankaaksi nimetylle alueelle sijoittuu kaikkiaan noin 640 asuntoa ja noin 1 300 asukasta. Omakotitonttien lisäksi alueelle on tulossa myös kerros- ja rivitaloasumista.

Kiulukankaan alueelle muodostetaan lähipalveluiden korttelialue, jonne sijoittuvat ainakin alueen päiväkotitoiminnot. Lisäksi palvelukortteliin voi sijoittua muitakin julkisia ja yksityisiä palveluita. Etäisyys Myllyojan keskuksen palveluihin on n. 1,5 km ja Hiukkavaaran keskuksen palveluihin Kiulukankaan alueelta on noin 2,5 kilometriä.

Kevyen liikenteen pääreitit kulkevat alueen läpi kaakosta luoteeseen sekä Haapalehdon suuntaan luoden hyvät yhteydet tulevaan Hiukkavaaran keskukseen sekä keskeisten työpaikka-alueiden suuntiin.

Kiulukankaan asemakaava valmistuu vuoden 2012 aikana ja tontinluovutus käynnistyi 2013.

 

Vanhan Hiukkavaaran kaavarunko

Vanha Hiukkavaara on tärkeä osa Hiukkavaaran kaupunginosan identiteettiä, ja liittyy kiinteästi tulevaan Hiukkavaaran keskukseen ja sen palveluihin. Alueen suunnittelussa pyritään huomioimaan alueelle jo syntynyttä toimintaa: entisellä kasarmialueella ja kantahenkilökunnan asuinalueella on mm. asuntoja, luovien alojen yrityksiä, Puolustusvoimat, Poliisi, taiteilijayhteisö ja harrastustoimintaa. Tavoitteena on luoda Vanhasta Hiukkavaarasta vahvan identiteetin omaava, persoonallinen ja omaleimainen sekä moderni ja kestävän kehityksen mukainen uusi asunto-, palvelu- ja työpaikka-alue.

Vanhan Hiukka­vaaran kaavarunko ja rakennemalli sekä liikenteen, katujen, ympäristön, liikunnan, vesi-, energia- ja jätehuollon alustava suunnittelu, vireil­läolon päättäminen

Yhdyskuntalautakunta on 24.5.2022 § 325 päättänyt vireilläolon koskien Vanhan Hiukkavaaran kaupunginosaa koskevaa Vanhan Hiukkavaaran kaavarunkoa ja rakennemallia, sekä liikenteen, katujen, ympäristön, liikunnan, vesi-, energia- ja jätehuollon alustavaa suunnittelua. Vanhan Hiukkavaaran alueella noudatetaan Uuden Oulun yleiskaavaa sekä ohjeellisena asemakaavojen laadinnassa Hiukkavaaran kaavarunkoa 2008 ja 2022.

 

Jääkärinkangas 564-2435, kaava lainvoimainen 7.7.2021

Asemakaavahankkeessa suunnitellaan Vanhan Hiukkavaaran kaupunginosaan uusi pientalovaltainen asuinalue, varaus monitoimitalolle, mastolle, virkistysalue reitistöineen ja varavesilinja. Samaan aikaan asemakaavan suunnittelun kanssa laaditaan alueen katujen, liikenteen, ympäristön, liikunnan, hulevesien, energia- ja vesihuollon yleissuunnitelmat. Suunnittelualueen alustava pinta-ala on noin 39 ha. Asemakaavan laadinta on osa Oulun maankäytöntoteuttamisohjelmaa 2018-2024. Oulu kaupunki omistaa suunniteltavan alueen. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavan 24.5.2021.

 

Soittajankangas ja Vaskikangas 564-2160, kaava lainvoimainen 27.6.2014

Kehittäminen,

Valmis

Virtuaalimalli

Valmis

Hiukkavaaran ideakilpailun tulokset

Valmis

Yhteystiedot