Tuulahdus 1800-luvulta: Kansallispukuja tuuletettiin jälleen elokuussa Turkansaaressa

Oulun kalevalaiset ja Turkansaaren ulkomuseo järjestivät vuoden 2024 Kansalaispukujen tuuletustapahtuman elokuussa historiaa huokuvassa Turkansaaressa. Myös Oulu-opiston opettajille ja opiskelijoille nämä tapahtumat ovat yhtä juhlaa. Tuuletustapahtumat tarjoavat mahdollisuuden pukeutua kansallispukuun, lisätä tietoisuutta ja näkyvyyttä sekä tavata muita ryhmäläisiä. Ne antavat tilaisuuden kohdata opiskelijoita vuosienkin takaa ja nähdä juhlavia kokonaisuuksia, jotka esittelevät valmiiksi saatuja pukuja.
02.10.2024
Kuva: Henna Rantakeisu, Pohjois-Pohjanmaan museo

Kansallispukujen tuuletustapahtumia vietetään yleensä elokuussa. Tämä perustuu 1800-luvun mediatapahtumaan, jossa Keisari Aleksanteri III ja Keisarinna Maria Feodorovna vierailivat Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene. Veneen souti paikalle yhdeksän neitoa, jotka olivat pukeutuneet eri maakuntien pukuihin. Tästä lähtien määriteltiin nämä 1700–1800-lukujen kansan tai tavallisen rahvaan käyttämät juhlavaatteet kansallispuvuiksi. Innostus levisi kaikkiin kansankerroksiin ja pukuja alettiin kokoamaan eri asiantuntijoiden voimin, sekä laatimaan ohjeita. 

Alkujaan oli tarkoitus palauttaa nämä kansan vaatteet uudelleen käyttöön ja vapauttaa kansa "muodin orjuudesta". Pukuja alettiin pelkistämään ja keventämään, eikä niinkään välitetty tekemisen tavoista tai alkuperäisestä ilmeestä. 1970-luvulle tultaessa huomattiin, että puvut ovat köyhtyneet, eivätkä vastanneet enää juhlapukeutumista. 1979 perustettiin kansallispukuneuvosto tutkimaan ja palauttamaan pukuja alkuperäiseen muotoonsa. Tästä lähtien tässä sisältörikkaassa ja kiehtovassa aiheessa on riittänyt opiskeltavaa ja opetettavaa. Kansallispukujen suosio on myös lähtenyt nousukiitoon nuorten parissa. He käyttävät puvun eri osia ennakkoluulottomasti muun pukeutumisen kanssa.

Olemme ryhtyneet pitämään tätä Keisarin vierailua Kansallispukujen syntymäpäivänä. Kokoonnumme vuosittain juhlimaan pukujamme, näyttämään niitä toisillemme ja varsinkin muulle yleisölle. Kokoonkutsujana on ollut viime vuosina Oulun Kalevalaiset ry. Kuluvana vuonna tapasimme Turkansaaressa 4. elokuuta. 

Kansallispuvut ovat monipuolinen käsityötaidon näyte ja elinikäinen harrastus, johon saattaa liittyä myös kankaankudontaa ja pitsin nypläystä. Kaikkien ei toki tarvitse tehdä kaikkea itse, vaan maahamme on syntynyt ammattilaisten joukko, joilta voi myös tilata puvun eri osia. 

Olen opettanut kansallispukujen ompelua yli 40 vuotta. Eläkkeelle jäätyäni perustin myös toiminimen ja teen pukuja ja niiden korjauksia sekä opastan kansallispukuihin liittyvässä problematiikassa.

Yhä useampi oivaltaa kuinka fiksu vaate kansallispuku on: Se on elinikäinen juhlavaate, jota voi myös asusteilla muunnella. Kun oppii nämä hienot, miellyttävät luonnonmateriaalit, eipä tahdo muuta päällensä laittaakaan.

 - Leena Korpi, Oulu-opiston kansallispukujen ompelua ohjaava opettaja ja pukujen valmistaja