Koulumatkat ja koulukuljetus
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Koulukuljetuksen periaatteet tiivistetysti
- Oppilaan koulumatka korvataan, kun matka lähikouluun on yli 5 kilometriä tai jos koulumatka on Koululiitu-menetelmällä arvioituna vaarallinen. Huoltajan ei tarvitse tehdä koulukuljetushakemusta, vaan koulun rehtori tekee automaattisesti päätöksen koulukuljetusetuudesta.
- Koulumatkalla tarkoitetaan matkaa oppilaan vakituisesta, väestörekisteriin merkitystä asuinpaikasta kouluun. Kuljetusetuus myönnetään vain väestörekisteriin merkittyyn osoitteeseen.
- Koulumatkan pituus lasketaan lyhyintä, jalankulkukelpoista ja yleisessä käytössä olevaa tietä pitkin kotiportilta kouluportille.
- Koulukuljetukset järjestetään ensisijaisesti julkista joukkoliikennettä ja palveluliikennettä käyttäen ja vasta toissijaisesti erillisin linja-auto- tai taksikuljetuksin. Kuljetusta ei järjestetä välttämättä koko koulumatkalle, vaan koulumatka voi muodostua osittain oppilaan itse kulkemasta osasta.
- Yli 5 kilometrin koulumatka muuhun kuin lähikouluun korvataan myös, kun oppilas opiskelee ensimmäisenä kielenä (A1-kieli) sellaista kieltä, joka järjestetään muussa kuin omassa lähikoulussa.
- Koulumatka voidaan myös korvata esimerkiksi matkan vaarallisuuden tai lapsen terveyteen liittyvien seikkojen takia. Huoltajan tulee hakea harkinnanvaraista kuljetusetuutta lukuvuosittain erillisellä hakemuksella.
Koulumatkoja ei korvata
- kun oppilas saa huoltajan hakemuksesta koulupaikan muusta kuin lähikoulusta (ns. toissijainen koulu) tai oppilas opiskelee erikoisluokalla tai Oulun kansainvälisessä koulussa. Erikoisluokkien ja kansainvälisen koulun oppilaille voidaan kuitenkin myöntää vuosittain Waltti-kortti samassa taloudessa asuvien aikuisten tulojen perusteella, mikäli oppilaan koulumatkan pituus ylittää perusopetuslain mukaisen 5 kilometrin rajan. Lue lisää alta Harkinnanvaraisen koulukuljetuksen hakeminen -kohdasta.
- kun oppilas vaihtaa asuinkuntaa kesken peruskoulun ja jatkaa koulunkäyntiään Oulun kaupungin peruskoulussa.
Lisätietoa koulukuljetuksista antavat koulujen rehtorit.
Alla on avattu tarkemmin Oulun kaupungin perusopetuksen koulukuljetusperiaatteet (Sivistyslautakunta 19.12.2023 § 153).
Oulun kaupungin perusopetuksen koulukuljetusperiaatteet
Maksuton koulukuljetus ilman hakemusta
Oppilas saa maksuttoman koulukuljetuksen ensisijaiseen kouluun, kun
- koulumatka ylittää 5 kilometriä (PoL 32§)
- koulumatka tai sen osa on Koululiitu-menetelmällä arvioituna vaarallinen.
Oppilas saa maksuttoman koulukuljetuksen muuhun kuin ensisijaiseen kouluun, kun
- koulumatka on yli 5 kilometriä ja matka lähikouluunkin olisi yli 5 kilometriä (pois lukien erikoisluokkien ja Oulun kansainvälisen koulun oppilaat)
- oppilas, joka olisi opetuksen järjestäjän osoittamassa koulussa oikeutettu kuljetukseen, hakeutuu toissijaisen oppilaaksioton kautta kouluun, joka on lähempänä kuin oppilaalle osoitettu koulu ja koulumatka on yli 5 kilometriä
- oppilas opiskelee ensimmäisenä kielenä (A1-kieli) sellaista kieltä, joka järjestetään muussa kuin omassa lähikoulussa ja koulumatka on yli 5 kilometriä opetuksen järjestämispaikasta johtuen tai kattaa harkinnanvaraisen kuljetusetuuden myöntämisen kriteerit
- 4–9. luokan oppilas käy opiskelemassa toista kieltä (A2-kieli) muussa kuin lähikoulussa (ko. oppituntien osalta) ja hänen koulumatkansa on yli 5 kilometriä opetuksen järjestämispaikasta johtuen tai kattaa harkinnanvaraisen kuljetusetuuden myöntämisen kriteerit.
Harkinnanvaraisen koulukuljetuksen hakeminen
Jos koulumatkan pituus on alle 5 kilometriä, huoltajalla on mahdollisuus hakea maksutonta koulukuljetusta, mikäli katsoo, että koulumatka on oppilaalle liian vaikea, rasittava tai vaarallinen.
Hae harkinnanvaraista koulukuljetusta 15. toukokuuta mennessä
Jos haet lapsellesi harkinnanvaraista koulukuljetusta, hakemus tulee tehdä toukokuun puoliväliin mennessä. Täytä sähköinen hakemus Wilma-järjestelmässä. Huomaathan, että harkinnanvaraista koulukuljetusta ei tarvitse hakea silloin, kun lapsen koulumatka on yli 5 km.
Pääset tekemään lapsellesi hakemuksen "Hakemukset ja päätökset" -otsikon alta > Tee uusi hakemus. Tarvittaessa voit liittää hakemukseen sähköisiä liitteitä. Hakemukset ja päätökset -toiminto on vain Wilman selainversiossa. Wilma-mobiilisovelluksella hakemuksia ei voi tehdä.
Oman koulun rehtori tarkistaa hakemuksessa esitetyt perusteet, antaa lausunnon ja aluepäällikkö tekee päätöksen. Tarvittaessa hakemusta voi täydentää muulla asiantuntijalausunnolla (lääkärin, psykologin, toimintaterapeutin tai sosiaalityöntekijän). Asiantuntijalausunto ei velvoita kaupunkia kuljetuksen järjestämiseen, mutta sitä voidaan käyttää asiantuntija-apuna päätöksenteossa.
Hakemuksesta tulee ilmetä ajanjakso, jonka aikana kuljetus on välttämätön. Hakemuksessa voi esittää perustellun toiveen kuljetusmuodosta (esim. tarvitsee taksikuljetuksen liikuntarajoitteen takia).
Harkinnanvaraista koulukuljetusta haetaan pääsääntöisesti lukuvuodeksi kerrallaan. Harkinnanvarainen kuljetusetuus voidaan myöntää kuitenkin myös toistaiseksi (esim. pysyvä liikuntarajoite). Kuljetus voidaan järjestää myös osalle vuotta (talvikuukausiksi 1.11.–31.3.).
Etuutta voi hakea myös määräajan 15.5. jälkeen, mutta kuljetuspäätöstä ei voida taata koulun alkuun mennessä. Määräaikaan mennessä toimitetut hakemukset käsitellään lukuvuoden alkuun mennessä.
Waltti-kortti tulojen perusteella erikoisluokilla ja Oulun kansainvälisessä koulussa opiskelevalle
Erikoisluokilla ja Oulun kansainvälisessä koulussa opiskelevat eivät saa maksutonta koulukuljetusta. Näille oppilaille voidaan kuitenkin myöntää vuosittain Waltti-kortti samassa taloudessa asuvien aikuisten tulojen perusteella, mikäli oppilaan koulumatkan pituus ylittää perusopetuslain mukaisen 5 kilometrin rajan. Tulorajana käytetään kulloinkin voimassa olevaa pienituloisuuden ylärajaa kotitaloustyypeittäin (ks. taulukko alla).
Kotitalouden tyyppi | euroa/vuosi | euroa/kuukausi |
1 aikuinen, 1 lapsi | 21 132 | 1 761 |
1 aikuinen, 2 lasta | 26 016 | 2 168 |
1 aikuinen, 3 lasta | 30 876 | 2 573 |
1 aikuinen, 4 lasta | 35 753 | 2 979 |
2 aikuista, 1 lapsi | 29 256 | 2 438 |
2 aikuista, 2 lasta | 34 140 | 2 845 |
2 aikuista, 3 lasta | 39 012 | 3 251 |
2 aikuista, 4 lasta | 43 896 | 3 658 |
Taulukko: Pienituloisuusrajat erityyppisissä kotitalouksissa. Lähde: Tilastokeskus 2021
Tilapäinen kuljetus vain lääkärintodistuksen perusteella
Tilapäinen kuljetus sairauden tai tapaturman johdosta järjestetään ainoastaan lääkärintodistuksen perusteella. Todistuksesta on käytävä ilmi kuljetuksen tarve ja ajankohta. Tilapäisestä kuljetuksesta päättää rehtori. Kuljetuksen järjestäminen voi viedä yhden tai kaksi koulupäivää.
Saattoavustus huoltajalle
Maksuttoman koulukuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä saattoavustus.
Saattoavustus ja koulukuljetus ovat toisensa korvaavia. Saattoavustus myönnetään vain oppilaille, jotka ovat oikeutettuja koulukuljetusetuuteen.
Saattoavustus voidaan myöntää lukuvuodeksi, lukukaudeksi tai talvikuukausien ajalle. Lyhyempiä ajanjaksoja ei hyväksytä. Huoltaja vastaa koulukuljetuksesta koko myönnetyn saattokorvausajan.
Saattokorvauksen suuruus on sama kuin kulloinkin voimassa oleva Kelan oman auton käytöstä maksettava kilometrikorvaus.
Saattoavustuksesta päättää aluepäällikkö.
Näin haet saattoavustusta
Saattoavustusta haetaan ennen kuljetustarpeen alkamista harkinnanvaraisen koulukuljetuksen hakemuksella.
Saattoavustusta haetaan täyttämällä sähköinen hakemus Wilma-järjestelmässä. Pääset tekemään lapsellesi hakemuksen "Hakemukset ja päätökset" -otsikon alta > Tee uusi hakemus. Tarvittaessa voit liittää hakemukseen sähköisiä liitteitä. Hakemukset ja päätökset -toiminto on vain Wilman selainversiossa. Wilma-mobiilisovelluksella hakemuksia ei voi tehdä.
Koulumatkojen pelisäännöt ja liikenneturvallisuus -opas
Koulumatkojen pelisäännöt ja liikenneturvallisuus -oppaassa (liitetiedosto alla) esitellään Oulun kaupungin koulukuljetuksia koskevia periaatteita ja käytäntöjä sekä koulukuljetusten ja koulumatkojen liikennekasvatus- ja turvallisuusasioita. Oppaan lopussa on vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Hyvällä yhteistyöllä koulujen, liikennöitsijöiden ja oppilaiden huoltajien kesken edistämme lapsen turvallisuutta ja hyviä kuljetuskokemuksia esiopetus- ja koulutiellä.