Oppilaaksioton periaatteet

Oulun kaupungin oppilaaksioton periaatteet 1.1.2025 alkaen

Oulun kaupungin sivistyslautakunta on vahvistanut perusopetuksen oppilaaksiotossa sovellettavat periaatteet (17.12.2024 §102).

Lähikoulu

Lähikoululla tarkoitetaan sitä oppilaan omalla oppilasalueella tai lähialueella sijaitsevaa koulua, jonka aluepäällikkö osoittaa oppilaalle kouluksi ja jota oppilaalla on oikeus käydä. Lähikouluksi ei aina osoiteta maantieteellisesti lähintä koulua. Lähikoulu ja lähin koulu voivat siis olla eri asia.

Lähikoulu määräytyy oppilaan väestörekisteriin merkityn virallisen osoitteen mukaan. Oppilasalueiden raja-alueilla oppilaiden sijoittumista kouluihin tarkastellaan vuosittain. Oppilaalle voidaan osoittaa koulupaikka myös toisen oppilasalueen (lähialueen) koulusta.

Oppilaiden kotikunta

Oulun kaupungin peruskouluihin otetaan oppilaita, joiden asuinkunta on Oulu. Saamen kielen täydentävään opetukseen sekä kansainväliseen kouluun voidaan ottaa myös vieraskuntalaisia oppilaita kuntien välisen sopimuksen mukaan. Erikoisluokille otetaan oppilaita, joiden kotikunta on Oulu.

Päätös oppilaaksiotosta

Alueen rehtorit sijoittavat oppilaat aluepäällikön johdolla kouluihin sivistys- ja kulttuurilautakunnan vahvistamien periaatteiden mukaisesti.

Oppilaaksiotto tehdään erikseen vuosiluokille 1-6 ja 7-9. Oulun normaalikoulun rehtorit osallistuvat keskisen ja pohjoisen alueen oppilaiden sijoittamiseen.

Oulun normaalikoulun rehtorit osallistuvat keskisen ja pohjoisen alueen oppilaiden sijoittamiseen. Oulun normaalikoulun oppilaaksiotossa sovelletaan peruskoulua korvaavia kouluja ja harjoittelukoulujen oppilaaksi ottoa koskevaa siirtymäsäännöstä (POL 54 §).

Aluepäällikkö tekee lähikoulun osoittamispäätöksen. Aluepäällikön päätökseen merkitään päätöksen perustelut. Päätökseen liitetään perusopetuslain 42 §:n mukaiset muutoksenhakuohjeet.

Lähikoulun osoittaminen oppilaalle

Oppilaalle osoitetaan koulupaikka lähikoulusta. Lähikoulu on jokin oppilaan kotipaikan mukaisen oppilasalueen tai lähialueen kouluista. Rehtori päättää oppilaiden sijoittamisesta pää- ja sivukouluun.

Lähikoulu osoitetaan siten, että koulumatkat ovat turvallisia ja mahdollisimman lyhyitä ja oppilaat jakautuvat alueen kouluihin ja ryhmiin tasapainoisesti. Lähikoulua osoitettaessa otetaan huomioon kouluissa ja ryhmissä vallitsevat tapauskohtaiset olosuhteet (esim. koulun tilat ja resurssit sekä ryhmän koko ja kokoonpano). Koulutuksen järjestäjä voi perustellusta syystä poiketa edellä mainituista perusteista. 

Oppilaille osoitetaan lähikoulu seuraavien perusteiden mukaisesti:

Sisaruusperuste

  • Oppilaalle osoitetaan sama lähikoulu, jossa samassa kotiosoitteessa asuva sisarus on oppilaana.
  • Sisaruusperuste koskee yhtenäisperuskoulussa vuosiluokilla 1-6 olevia sisaruksia ja erikseen vuosiluokilla 7-9 olevia sisaruksia. 
  • Sisaruusperustetta ei sovelleta, mikäli sisarus on tullut valituksi kansainväliseen kouluun, erikoisluokalle, hakemuksesta toiseen kouluun tai sijoitettu erityisen tuen päätöksellä toiseen kouluun.

Terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy
Huoltajan on toimitettava asiantuntijalausunto ennen lähikoulupäätöksen tekemistä.

A-kieli
Oppilaan aloittaman A-kielen (A1, A2) opiskelu jatkuu 7. luokalla. Oppilaalle osoitetaan koulupaikka sellaisesta koulusta, jossa A-kielen opiskelu voi jatkua. A-kielen opiskelu voi jatkua omassa koulussa, jossakin toisessa oman oppilasalueen koulussa tai toisen oppilasalueen koulussa. A-kielen opiskelun järjestämisen tavasta päättää rehtori.

Toiseen kouluun

Huoltaja voi hakea lapselleen koulupaikkaa myös muusta kuin oppilaalle osoitetusta lähikoulusta. Oppilaan saadessa koulupaikan ns. toissijaisesta koulusta, huoltaja vastaa kuljetuskustannuksista.

Mikäli oppilaita otetaan hakemuksesta toiseen kouluun, ei toissijainen oppilaaksiotto saa kasvattaa luokkakokoa 20 oppilasta suuremmaksi. Terveydentilaan liittyvät syyt ovat ensisijaisia tilanteessa, jossa hakijoita on enemmän kuin toissijaisia oppilaspaikkoja. Huoltajan on toimitettava asiantuntijalausunto ennen koulupäätöksen tekemistä. Tarvittaessa käytetään arvontaa, mikäli hakijoita on enemmän kuin oppilaspaikkoja. 

Erikoisluokat

Erikoisluokille (kuvataide-, musiikki- ja liikuntaluokat) valitaan oppilaat valintakokeen perusteella. Erikoisluokalle valitaan oppilaita, joiden kotikunta on Oulu. Oppilaan ottamisesta erikoisluokalle päättää aluepäällikkö sivistys- ja kulttuurilautakunnan erikseen vahvistamien kriteerien mukaisesti. Erikoisluokalle hakeutuminen ja sijoittuminen toteutetaan sivistyslautakunnan erikseen päättämien periaatteiden mukaan. Huoltaja vastaa oppilaan kuljetuskustannuksista.

Kansainvälinen koulu

Oulun kansainvälisessä koulussa toimii vuosiluokat 1.–9. Kansainvälinen koulu on tarkoitettu lapsille, joiden kielitaito on riittävä englannin kielellä opiskeluun. Oppilaat valitaan hakemuksen ja valintakokeen perusteella. Vieraskuntalaisten oppilaiden valinta kansainväliseen kouluun edellyttää aina kuntien välistä sopimusta. Huoltaja vastaa oppilaan kuljetuskustannuksista.

Oppilaaksiotto erityiskouluun

Kaupungin erityiskoulun osalta koko kaupunki on yhtenä oppilasalueena. Erityiskoulun oppilaaksi ohjaudutaan erillisen prosessin kautta.

Oppilaaksiotto valmistavaan opetukseen

Perusopetukseen valmistava opetus (valo-opetus) on tarkoitettu niille perusopetusikäisille maahanmuuttotaustaisille lapsille ja nuorille, joiden kielelliset valmiudet eivät vielä ole riittävät perusopetuksessa opiskeluun. Opetukseen voivat osallistua sekä vasta maahan muuttaneet että Suomessa syntyneet maahanmuuttotaustaiset lapset ja nuoret. 

Perusopetukseen valmistavan opetuksen osalta koko kaupunki on yhtä oppilasaluetta. Valo-opetusta järjestetään ryhmämuotoisesti erikseen määritellyissä kouluissa. Koulupaikka osoitetaan lähimmästä ryhmämuotoista valo-opetusta tarjoavasta koulusta, jossa on vapaita oppilaspaikkoja. Valo-opetusta järjestetään myös inklusiivisesti perusopetuksen ryhmässä oppilaan lähikoulussa. 

Kun oppilas siirtyy valmistavasta opetuksesta yleisopetukseen, hänelle osoitetaan lähikoulu kotiosoitteen perusteella. Huoltaja voi hakea lapselleen koulupaikkaa myös muusta kuin oppilaalle osoitetusta lähikoulusta, kuten valmistavan opetuksen koulusta. Oppilaan saadessa koulupaikan ns. toissijaisesta koulusta, huoltaja vastaa kuljetuskustannuksista.

Asuinpaikan vaihto kesken peruskoulun

Jos oppilas vaihtaa kaupungin sisällä asuinpaikkaa, hän voi jatkaa koulunkäyntiä entisessä koulussaan 6. luokan tai 9. luokan loppuun asti tehdyn oppilaaksioton mukaan, mikäli huoltaja huolehtii mahdollisista kuljetuskustannuksista. 

Asuinkunnan vaihto kesken peruskoulun

Jos oppilas vaihtaa asuinkuntaa kesken peruskoulun, hän voi jatkaa koulunkäyntiä Oulun kaupungin peruskoulussa kuluvan lukuvuoden loppuun asti, mikäli huoltaja huolehtii kuljetuskustannuksista.