Haukiputaan koulun järjestyssäännöt
1 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen
Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet ovat voimassa ajan, jolloin oppilas osallistuu opetussuunnitelman tai opetuksen järjestäjän hyväksymän muun suunnitelman mukaiseen opetukseen tai toimintaan. Järjestyssäännöt ovat voimassa oppilaan ollessa kouluaikana ja -alueella sekä osallistuessa koulun toimintaan koulun ulkopuolella.
Järjestyssäännöt tulevat voimaan 1.8.2023 ja ne ovat voimassa toistaiseksi.
2 Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet (Perusopetuslaki § 35, 36)
Oppilaalla on oikeus
- fyysiseen
- psyykkiseen
- sosiaaliseen ja
- pedagogiseen turvallisuuteen
Oppilaalla on velvollisuus
- käydä koulua säännöllisesti
- suorittaa annetut tehtävät tunnollisesti
- käyttäytyä asiallisesti
- noudattaa koulun järjestyssääntöjä
3 Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen
- muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa ei saa kohdella epäkunnioittavasti tai heidän
ihmisarvoaan loukkaavasti
- toisen ihmisen syrjintä hänen alkuperänsä, seksuaalisen suuntautumisen, kielen, uskonnon, vammaisuuden, terveydentilan tai muun vastaavan syyn perusteella on kielletty
- kiusaaminen ei ole sallittua missään muodossa
- opetuksen häirintä on kielletty
- vilpillinen toiminta on kielletty
- lunttaus kokeessa
- toisen omaisuuden anastaminen ja vahingoittaminen - tupakan, nuuskan ja päihteiden tuonti kouluun sekä niiden käyttö on kielletty
- vaarallisten esineiden tai aineiden tuonti kouluun on kielletty
- opetusta häiritsevien esineiden tai tekijöiden käyttö on kielletty
- tekstien tai kuvien luvaton kopiointi koulutöihin on kielletty
- terveydelle vaarallisten esineiden heittäminen on kielletty
- oppilaiden tulee noudattaa koulun henkilökunnan antamia ohjeita
- oppilaalla tulee olla mukana asianmukaiset opiskeluvälineet ja varusteet koulussa
- oppitunnin ja ruokailun aikana päähineiden käyttö on kielletty
4 Oleskelu ja liikkuminen
- koulun alueelta koulupäivän aikana poistuminen ilman opetukseen liittyvää tai muuta perusteltua syytä on kielletty
- koulumatkan kulkemiseen tarkoitetut välineet tulee laittaa niille osoitetuille paikoille
- koulumatkalla noudatetaan liikennesääntöjä
5 Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen
- yleistä siisteyttä koulun sisä- ja ulkotiloissa tulee noudattaa
- tekijä on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon, puhdistamaan tai korjaamaan sotkut tai vauriot Oulun kaupungin omaisuudelle
6 Tietokoneen, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö
- mobiililaitteen käyttö oppituntien tai muun opetussuunnitelman mukaisen opetuksen aikana ilman opettajan lupaa on kielletty
7 Järjestyssääntöjen rikkominen
Järjestyssääntöjen rikkomisesta seuraa rangaistus (POL§ 35, 36)
− opettajan pitämä nuhtelu tai puhuttelu
− kasvatuskeskustelu
− kurinpidolliset toimenpiteet:
- luokasta poistaminen
- opetuksen epääminen
- jälki-istunto
- esineen haltuunotto
- tavaroiden tarkistaminen
- kirjallinen varoitus
- määräaikainen erottaminen
Jälki-istunto määrätään toistuvien rikkomusten lisäksi myös suoraan seuraavista rikkeistä:
- koulualueelta poistuminen
- tupakointi tai tupakkatuotteiden, alkoholin tai muiden päihteiden hallussapito
- törkeä kielenkäyttö muita oppilaita tai koulun aikuisia kohtaan
- väkivaltainen käytös toista oppilasta tai opettajaa kohtaan
- lunttaaminen
Yllä mainituista syistä seuraa käytösnumeron aleneminen.
Opettajalla ja rehtorilla on tarkastus- ja haltuunotto-oikeus perusopetuslaissa erikseen määrätyllä tavalla. Oppilas on korvausvelvollinen, jos hän rikkoo tahallaan tai varomattomalla käytöksellään koulun tai toisen henkilön omaisuutta.
Järjestyssäännöt on laadittu yhteistyössä henkilökunnan, oppilaiden ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Säännöt pohjautuvat perusopetuslakiin.
Tarkennuksia
Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan taikka koulun järjestämästä tilaisuudesta
Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviä.
Arvoesineiden (esim. kännykkä, älykello, korut) tuominen kouluun tapahtuu aina omalla vastuulla. Säilytä puhelin repussa tai muussa sellaisessa paikassa, missä se ei aiheuta häiriötä oppitunneille.
Tekstin tai kuvien luvatta kopioiminen ilman lähteen ilmaisemista on kielletty. Valokuvaaminen, äänittäminen tai toisen henkilön kuvaaminen ilman hänen lupaansa on kielletty. Älä julkaise mitään toisesta ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.
Ilmoita turvallisuuteen liittyvästä viasta tai puutteesta koulun henkilökuntaan kuuluvalle.
Koulussamme on kameravalvonta.
Taustamateriaalia
Oppilaalla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen, oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan. Oppilaalla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä, oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön ja oikeus muihin lainsäädännöllä määriteltyihin etuuksiin ja palveluihin. Näitä ovat Perusopetuslain mukaan 30 § oikeus saada opetusta, 31 § opetuksen maksuttomuus, 29 § oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, 32 § koulumatkaetu, 33 § majoitusetu, 34 § tapaturman hoito ja terveydenhuolto, 31 § ruokailuetu, koulunkäynnin ja oppimisen tuki, 16 § tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus, 16 a § tehostettu tuki, 17 § erityinen tuki ja 17a § henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma sekä 31a § oppilashuolto.
Kouluun ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä.
Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden oppilaiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä. (11.3.2022/163)
Oppilaan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974). Vahingoista tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle tai tämän muulle lailliselle edustajalle. (30.12.2013/1267)
Jos tekijä on varmuudella tiedossa ja yksilöitävissä, koulun opettaja tai rehtori voi kasvatuksellisista syistä määrätä oppilaan puhdistamaan tai uudelleen järjestämään oppilaan tahallaan tai huolimattomuuttaan likaaman tai epäjärjestykseen saattaman koulun omaisuuden tai tilan. Tehtävä tulee suorittaa valvotusti eikä se saa muodostua oppilaan ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle vaaralliseksi tai raskaaksi eikä sen suorittaminen saa kestää enempää kuin kaksi tuntia. Oppilas ei voi tehtävän suorittamisen vuoksi jäädä pois opetuksesta. Mikäli tehtävä suoritetaan oppilaan työpäivän ulkopuolella, siitä tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Tehtävän suorittaminen tulee ottaa huomioon päätettäessä tämän lain mukaisista kurinpidollisista toimenpiteistä. (30.12.2013/1267)
Perusopetuslain mukaisia kurinpitokeinoja ja muita seuraamuksia ovat 35 § 3 mom. siivousvelvoite, 35a § kasvatuskeskustelu, 36 § 1 mom. jälki-istunto, 36 § 2 mom. oppilaan määrääminen poistumaan, 36 § 3 mom. oppilaan opetukseen osallistumisen epääminen, 36 § 4 mom. oppilaan määrääminen tekemään kotitehtäviään, 36 § 1 mom. kirjallinen varoitus ja 36 § 1 mom. määräaikainen erottaminen. Perusopetuslain mukaisia turvaamistoimenpiteitä ovat 36b § 1 mom. oppilaan poistaminen tilasta, 36d § esineiden tai aineiden haltuunotto ja 36e § tavaroiden tarkastaminen sekä 36b § 2 mom. ja 36 d 2 mom. voimakeinojen käyttäminen. Kurinpitomenettelyjä koskevat säännökset löytyvät kattavasti perusopetuslain 35 - 36i §:stä.
Oppilas, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan määrätä jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi tai hänelle voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan, oppilas voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi. Kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen ovat kurinpitotoimia. (11.3.2022/163)
Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan taikka koulussa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen ja tarjota oppilaalle oppilashuollon palveluita sekä tukea turvallista paluuta opetukseen. Epäämisen aikana oppilaalle on järjestettävä 36 h §:ssä tarkoitettuna oppilashuoltona mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti oppilashuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Lisäksi oppilaalle on järjestettävä muu hänen tarvitsemansa tuki epäämisen aikana ja oppilaan palatessa opetukseen. Oppilaalle tehdään suunnitelma opetukseen palaamisen tukemiseksi. (11.3.2022/163)
Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, joiden tulee olla kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Oppilas voidaan myös velvoittaa istumaan hiljaa jälki-istunnon ajan. (30.12.2013/1267)
Jälki-istuntoa ei voida järjestää siten, että oppilas joutuisi sen seurauksena jäämään pois opetussuunnitelman tai muun koulun toimintaa koskevan suunnitelman mukaisesta opetuksesta. (30.12.2013/1267)