Rakennetun ympäristön valvonta
Yksi rakennusvalvonnan tehtävistä on suorittaa rakennetun ympäristön jatkuvaa valvontaa ja valvoa mm. sen siisteyttä ja turvallisuutta. Jatkuvaa valvontaa tehdään nimensä mukaisesti jatkuvasti esimerkiksi katselmuksilla liikuttaessa. Tarvittaessa rakennusvalvonta huomauttaa alueen haltijaa huolehtimaan mahdolliset epäsiisteydet tai turvallisuuspuutteet kuntoon.
Osa jatkuvaa valvontaa ovat myös kuntalaisten tekemät toimenpidepyynnöt ja ilmiannot huomaamistaan epäkohdista. Palautetta voi antaa olemalla yhteydessä rakennusvalvontaan.
Toimenpidepyyntö tai ilmianto rakennusvalvonnalle
Jos havaitset rakennettuun ympäristöön liittyvän epäkohdan ja haluat tehdä tästä toimenpidepyynnön tai ilmiannon, toimi alla olevan ohjeen mukaan. Tällaisia havaintoja voivat olla esimerkiksi epäsiistit alueet ja turvallisuuteen liittyvät puutteet.
Toimenpidepyyntö tai ilmianto tehdään kunnan rakennusvalvontaan sähköpostitse tai kirjeitse.
Toimenpidepyynnössä tai ilmiannossa on annettava seuraavat tiedot:
- pyynnön tekijän tai ilmiantajan nimi ja yhteystiedot,
- valvottavan kiinteistön osoite ja muut yksilöintitiedot,
- toimenpiteet, joita asiassa vaaditaan,
- perustelut vaatimukselle ja
- tieto siitä, mikä pyynnön tekijän/ilmiantajan yhteys asiaan on: onko hän naapuri, ohikulkija tai jotakin muuta.
Rakennusvalvonta ei käsittele nimettömiä pyyntöjä ja ilmiantoja muutoin kuin poikkeuksellisesti, jos valvottava intressi on merkittävä. Nimettömien ilmiantojen käsittelemättä jättäminen perustuu hallintolain 16 §:än Asiakirjan sisältö sekä laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 7 §:än. Myöskään kaupungin toiselle viranomaiselle toimitettuja nimettömiä kirjelmiä, mitkä tämä viranomainen toimittaa rakennusvalvontaan, ei tutkita.
Toimenpidepyynnöt ja ilmiannot luokitellaan valvottavien intressien merkittävyyden mukaan. Jos kyseessä on yleisen edun kannalta merkittävästä asiasta, siihen puututaan kenen hyvänsä tekemän pyynnön tai ilmiannon perusteella ja luonnollisesti myös rakennusvalvonnan omien havaintojen perusteella, vaikka kukaan ei ole siitä ilmoittanut. Jos kyseessä sen sijaan on naapuriasia, joka tyypillisesti haittaa vain yhtä naapuria, valvontatoimenpiteet käynnistetään vain sellaisen tahon ilmoituksesta, jolla olisi valitusoikeus tontille myönnettävästä luvasta.
Rakennusvalvontaan tehty kirjallinen toimenpidepyyntö tai ilmianto on julkinen heti, kun se on saapunut rakennusvalvontavirastoon.
Jos paikalla käynnin jälkeen ja muun selvityksen johdosta rakennusvalvonta käynnistää valvontatoimenpiteet, niin kopio toimenpidepyynnöstä tai ilmiannosta liitetään mukaan valvottavalle toimitettavaan kehotukseen/tarkastuslausuntoon.
Jos toimenpidepyynnön tekijä/ilmiantaja ei jonkin vamman tai vastaavan syyn johdosta kykene tekemään pyyntöä/ilmiantoa kirjallisesti, niin rakennusvalvonta voi ottaa pyynnön tai ilmiannon vastaan suullisesti. Kyseisen henkilön on annettava edellä mainitut tiedot, jotka rakennusvalvonnan viranhaltija/työntekijä kirjaa ylös laadittavaan asiakirjaan.
Aiheeseen liittyvät lait
Hallintolaki 16 § Asiakirjan sisältö
Hallintolaki 19 § Asian vireillepano
Hallintolaki 20 § Asian vireilletulo
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 7 § 1 momentti Viranomaiselle toimitetun asiakirjan julkiseksi tuleminen
Tunnista tonttisi rajat
Oulun puistot, lähimetsät ja yleiset alueet on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Siistissä ja turvallisessa ympäristössä on mukava liikkua ja oleskella yhdessä. Onkin tärkeää huolehtia, etteivät omalle tontille kuuluvat toiminnot ulotu yleisille alueille.
Yleisimpiä huomautuksen aiheita ovat metsäalueen istuttaminen nurmella, trampoliinin sijoittaminen tontin rajojen ulkopuolelle, tontin ulkopuolisen alueen aitaaminen, omaisuuden (polttopuut, vene jne.) varastointi puistossa tai metsässä, kompostointi tai peräkärryn säilytys tontin ulkopuolella jne.
Apua rajojen tunnistamiseen saat esimerkiksi kaupungin karttapalvelusta.
- mene osoitteeseen kartta.ouka.fi
- valitse vasemmalta karttanäkymäksi ilmakuva
- valitse Kartalla näkyvät tiedot -kohdasta Kaavoitus, Kantakartta
Palautetta yleisillä alueilla huomaamistasi epäkohdista voit antaa kaupungin palautepalvelun kautta.