Ympäristönsuojelun usein kysytyt kysymykset
Täältä löydät vastauksia ympäristönsuojelun usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä ympäristönsuojelun neuvonta- ja palvelupuhelimeen. Yhteystiedot löydät sivun lopusta.
Jos asiasi koskee havaittua ympäristöhaittaa, esimerkiksi roskaantumista, meluhaittaa tai ilmanlaatua, ota ensisijaisesti yhteyttä palautepalvelun kautta. Palautepalvelussa voit merkitä sijainnin kartalle, joka nopeuttaa ja helpottaa palautteen käsittelyä. Palautepalvelussa voit myös jättää ilmoituksen nimettömänä.
Usein kysytyt kysymykset
Mitä teen, kun naapurin koira haukkuu jatkuvasti?
Ensisijaisesti keskustele naapurin eli koiran omistajan kanssa koiran haukunnasta. Voit kysyä, onko omistaja tietoinen koiran haukunnasta esimerkiksi silloin, kun omistaja ei ole paikalla. Jos kyseessä on ulkokoira, voit kysyä, voisiko koiran sijoittaa toiseen paikkaan tontilla tai voisiko koira olla sisällä tiettyinä aikoina.
Kerrostalossa, rivi- tai paritalossa tulee ota yhteyttä talon isännöitsijään tai muuhun taloyhtiön edustajaan, koska häiritsevä haukku rikkoo yleensä taloyhtiöiden järjestyssääntöä ja puuttumisvelvollisuus on taloyhtiöllä. Eläinsuojelulliselta kannalta haukkuminen, ulvominen yms. katsotaan koiran normaaliin käytökseen kuuluvaksi silloin, kun eläimen yksinoloajat ovat kohtuulliset.
Jos koiran haukkuminen kuuluu voimakkaana naapureille iltaisin tai öisin, voit pyytää apua poliisilta meluhäiriön perusteella. Jos koiraa kohdellaan huonosti, kyseessä voi olla eläinsuojelullinen asia. Ota tällöin yhteyttä valvontaeläinlääkäriin.
Asuntooni kuuluu häiritsevää melua, mitä teen?
Asuntoihin voi kantautua erilaisia ääniä esimerkiksi koneista, laitteista, liikenteestä tai naapurista. Selvitä ensin mistä melu aiheutuu. Jos saat selville melun lähteen, juttele asiasta ensin sen aiheuttajan kanssa.
Sisämeluun liittyvissä asioissa saat lisätietoa ympäristöterveysvalvonnasta.
Liikennemelusta voit olla yhteydessä tien meluntorjunnasta vastaavaan tahoon. Useiden vilkkaiden maanteiden, kuten valtatie 4:n, meluntorjunta kuuluu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle. Näihin liittyvästä liikennemelusta voit olla yhteydessä ELY-keskuksen liikenteen asiakaspalveluun. Oulun kaupungin katujen ja teiden osalta voit antaa palautetta Oulun kaupungin palautepalvelussa.
Naapurini metelöi, mitä teen?
Jos naapurista kantautuu häiritsevää melua, ole ensisijaisesti yhteydessä naapuriin ja keskustele asiasta. Tilojen käyttäjistä aiheutuva poikkeuksellinen melu, kuten järjestyshäiriöt, kuuluvat kiinteistöjen järjestyssääntöjen puitteissa ratkaistaviksi ja tarvittaessa poliisin käsiteltäviksi.
Jos taloyhtiössä naapurin metelöinti on toistuvaa ja se jatkuu pyynnöistä ja mahdollisesta poliisin käynnistä huolimatta, ole yhteydessä isännöitsijään.
Kiinteistölläni on rottia, mitä teen?
Haittaeläinten torjunta on kiinteistön omistajan vastuulla. Pidä kiinteistö siistissä kunnossa ja huolehdi, etteivät haittaeläimet löydä sieltä ravintoa. Tarkista jäteastioiden ja kompostoreiden tiiveys. Huolehdi myös, ettei lemmikkieläinten ruokia ole haittaeläinten saatavilla. Lisäksi mahdollinen lintujenruokintapaikka kannattaa siistiä. Tutustu myös ympäristöterveysvalvonnan ohjeisiin tuholaistorjuntaan liittyen.
Keskustele tilanteesta myös naapureidesi kanssa, jotta hekin hoksaavat tarkistaa oman kiinteistönsä tilanteen. Usein tuhoeläinten torjuntatoimia kannattaa tehdä samanaikaisesti naapurin kanssa.
Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä haittaeläinten torjuntaa tekevään yritykseen.
Mitä teen, kun näen puistoalueella rottia?
Oulun Infra -liikelaitos huolehtii tarvittaessa tuholaistorjunnasta Oulun kaupungin puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla. Ilmoita havainnosta sähköisessä palautepalvelussa. Valitse palautepalvelussa Asuminen, ympäristö ja kadut ja tämän jälkeen Puistot ja viheralueet.
Muiden kuntien puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla havaituista ongelmista voit olla yhteydessä kyseisen kunnan neuvontaan.
Mitä teen, kun havaitsen metsäautotien varressa jätettä?
Voit ilmoittaa havainnosta ympäristönsuojelulle palautepalvelun kautta: Ilmoita roskaantumisesta. Palautepalvelussa voit lisätä karttasijainnin ja kuvia. Nämä tiedot helpottavat ja nopeuttavat palautteen käsittelyä.
Saanko pestä auton omalla pihalla?
Voit pestä satunnaisesti omaa autoa esim. omakotitalon pihalla, silloin kun voit imeyttää pesuvedet maahan. Pesuvesiä ei saa johtaa hulevesiviemäriin eikä pesussa saa käyttää liuotinpesuaineita. Jos asuinkiinteistölläsi esim. rivi- tai kerrostalossa on yli 10 huoneistoa, autonpesulle tulee olla sitä varten rakennettu pesupaikka. Autoa ei saa pestä katu- ja tiealueilla eikä muilla yleisessä käytössä olevilla alueilla, kuten rannassa.
Saanko käyttää lehtipuhallinta hiekoitushiekan poistoon?
Lehtipuhaltimen käyttö hiekoitushiekan poistossa on sallittua. Hiekanpoistosta ei saa kuitenkaan aiheutua pölyämistä, vaan puhdistettava alue on esimerkiksi kasteltava ennen hiekanpoistoa.
Pihallani on jättipalsameita. Mitä teen?
Vieraslajien poisto kuuluu kiinteistön omistajalle. Aloita jättipalsamien torjunta kitkemällä tai niittämällä jo touko-kesäkuussa ennen kukintakauden alkua. Jatka torjuntaa vähintään 2 kertaa kasvukaudella siemenpankin kertymisen estämiseksi.
Jos havaitset kaupungin puisto- ja viheralueella vieraslajeja, voit ilmoittaa niistä palautepalvelun kautta: Ilmoita vieraslajeista.
Veden pinnalla on öljykalvo. Mitä teen?
Öljyn näköinen kalvo veden pinnalla ei ole aina öljyä. Maa- ja kallioperästä liukenee veteen luontaisesti rautaa ja mangaania. Kun vesi pääsee maan pinnalle hapellisiin oloihin, nämä metallit hapettuvat ja muodostavat rautayhdisteitä käyttävien bakteereiden kanssa öljyn näköistä kalvoa. Kalvoja voi esiintyä esim. rantakivikoissa tai ojissa.
Voit kokeilla sekoittaa kalvoa esim. kepillä. Jos kalvo säilyttää rasvaisen kalvomaisen muodon, eikä lohkeile/hajoa, saattaa kyseessä olla ympäristövahinkoa aiheuttava haitta-aine. Ota tällöin viipymättä yhteyttä Oulun seudun ympäristötoimeen tai akuutissa tilanteessa yleiseen hätänumeroon 112.
Minne ilmoitan ulkona olevasta hajuhaitasta?
Voit ilmoittaa havainnosta ympäristönsuojelulle palautepalvelun kautta: Ilmoita hajuhaitasta.
Jos hajuhaitta tulee Nuottasaaren alueen tai Takalaanilan tehdaslaitoksista, ilmoita havainnoista Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen.