Usein kysyttyä terveellisestä asumisesta
Asuntoni on tunkkainen, mitä voin tehdä?
- Huolehdi, että asunnon tulo- ja poistoilmaventtiilit ovat auki.
- Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit säännöllisesti.
- Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin säännöllisesti.
Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät poista ongelmaa, ole yhteydessä isännöitsijään tai kiinteistön omistajaan.
Hengitysliiton sivuilla on ohjeita ilmanvaihtoventtiilien sekä liesituulettimen ja rasvasuodattimen puhdistamiseen.
Tekevätkö terveystarkastajat mittauksia, näytteenottoa tai muita tutkimuksia?
Asunnontarkastuksessa sisäilman laatua ja rakenteiden kuntoa arvioidaan lähinnä aistinvaraisesti. Terveystarkastajat eivät tee tarkempia sisäilma- tai rakennetutkimuksia. Tarkastajat tekevät suuntaa-antavia mittauksia, esimerkiksi lämpötilamittauksia ja hiilidioksidimittauksia. Tarvittaessa kiinteistön omistajaa ohjeistetaan tilaamaan tarkemmat mittaukset, näytteenotot ja muut tutkimukset yksityisiltä alan yrityksiltä.
Kuka tekee kuntotarkastuksia ja sisäilmatutkimuksia?
Rakennusteknisen tutkimuksen suorittavalla taholla tulee olla terveydensuojelulain 49 §:n (763/1994) ja asumisterveysasetuksen 21 §:n (545/2015) mukainen rakennusterveysasiantuntijan pätevyys.
Päteviä rakennusterveysasiantuntijoita löytyy muun muassa osoitteesta Sertifikaattihaku.fi.
Mitkä tutkimukset ovat hyväksyttäviä?
Viranomaisen hyväksymät sisäilman ja rakenteiden tutkimusmenetelmät on määritelty asumisterveysasetuksessa (545/2015).
Mikä on terveystarkastajan rooli asuntokauppariitatilanteissa?
Asuntokauppoihin liittyvissä ongelmissa voi kääntyä kuluttajaneuvonnan puoleen. Terveystarkastajat eivät tee kuntotarkastuksia. Terveystarkastajat voivat kuitenkin arvioida kuntotarkastuksista tehtyjä raportteja ja mahdollista terveyshaittaa.
Mitä teen, jos havaitsen viemärinhajua asunnossa?
Tarkista, että viemäreiden hajulukot ovat puhtaat ja niissä on vettä. Jos ongelma ei poistu, ota yhteyttä isännöitsijään tai kiinteistön omistajaan.
Mitä jos tupakointi on ongelma taloyhtiössä?
Lähtökohtaisesti tupakointi parvekkeella on sallittu, mutta tupakan haju ei saa kulkeutua taloyhtiön muihin asuntoihin. Jos hajua kulkeutuu asuntoosi, ole ensin yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Taloyhtiöllä on velvollisuus poistaa haitta. Taloyhtiö voi halutessaan hakea parveketupakointikieltoa ympäristötoimelta.
Asunnon sisätiloissa tapahtuvasta tupakoinnista ei saa kulkeutua hajua naapuriasuntoihin. Taloyhtiön vastuulla on estää, ettei tupakan haju kulkeudu naapuriasuntoihin rakenteiden tai ilmanvaihdon kautta.
Lisätietoa tupakoinnista asuntoyhteisöissä löytyy Valviran sivulta.
Mitä teen, jos taloyhtiössäni esiintyy ruoankäryä tai muuta hajuhaittaa?
Voit olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Ruoankäry ja muut vastaavat hajut taloyhtiössä eivät ole terveydensuojeluviranomaisen valvonnassa.
Kannabiksen hajusta voit olla yhteydessä poliisiin.
Mitä teen, jos havaitsen koirien ulosteita piha-alueella?
Jos taloyhtiön alueella on koirankakkaongelma, ole yhteydessä taloyhtiöön. Taloyhtiöllä on velvollisuus puuttua ongelmaan. Jos kyseessä on omakotitalokiinteistö, asia on naapuruussuhdelain alainen. Keskustele tällöin asiasta naapurin kanssa. Jos asia ei korjaannu, Naapuruussovittelun keskus tarjoaa yksityisille ihmisille muun muassa naapuruussovittelua, jolla puututaan häiriöihin ja hankalaksi koettuihin tilanteisiin naapurustoissa ja asuinyhteisöissä.
Koiran omistajan on huolehdittava, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.
Onko lintujen ruokinta sallittua piha-alueilla tai puistoissa?
Yksityisten kiinteistöjen piha-alueilla lintujen ruokinta on lähtökohtaisesti sallittu. Taloyhtiö voi halutessaan kieltää ruokinnan piha-alueellaan.
Lintujen ruokinta on kielletty yleisillä alueilla. Oulun kaupunki ylläpitää lintujen talviruokintapaikkoja.
Mitä teen, jos ilmanvaihtokone pitää kovaa melua?
Erilaiset talotekniset laitteet, kuten ilmanvaihtolaitteet tai ilmalämpöpumput voivat aiheuttaa meluhaittoja omaan tai naapurin rakennukseen. Laite voi olla esimerkiksi viallinen tai huonosti sijoiteltu.
Ole yhteydessä kiinteistön omistajaan tai taloyhtiöön. Viallisen laitteen korjaus on yleensä myös omistajan etu. Taloteknisten laitteiden sijoittelusta saat lisätietoa oman kunnan rakennusvalvonnasta.
Mitä teen, jos asuntooni kantautuu häiritsevää tieliikennemelua?
Jos koet sinulle aiheutuvan haittaa tieliikennemelusta, voit olla yhteydessä ympäristönsuojeluviranomaiseen tai paikalliseen ELY -keskukseen.
Lisätietoa melusta on Melu-sivulla.
Naapurini metelöi, mitä teen?
Tilojen käyttäjistä aiheutuva poikkeuksellinen melu, kuten järjestyshäiriöt, kuuluvat kiinteistöjen järjestyssääntöjen puitteissa ratkaistaviksi ja tarvittaessa poliisin käsiteltäviksi.
Jos taloyhtiössä naapurin metelöinti on toistuvaa ja se jatkuu pyynnöistä ja mahdollisesta poliisin käynnistä huolimatta, ole yhteydessä isännöitsijään.
Mitä tehdä, jos naapurin koira haukkuu jatkuvasti?
Ensisijaisesti keskustele naapurin eli koiran omistajan kanssa koiran haukunnasta. Voit kysyä, onko omistaja tietoinen koiran haukunnasta esimerkiksi silloin, kun omistaja ei ole paikalla. Jos kyseessä on ulkokoira, voit kysyä, voisiko koiran sijoittaa toiseen paikkaan tontilla tai voisiko koira olla sisällä tiettyinä aikoina.
Kerrostalossa, rivi- tai paritalossa ota yhteyttä talon isännöitsijään tai muuhun taloyhtiön edustajaan, koska häiritsevä haukku rikkoo yleensä taloyhtiöiden järjestyssääntöä ja puuttumisvelvollisuus on taloyhtiöllä. Eläinsuojelulliselta kannalta haukkuminen, ulvominen yms. katsotaan koiran normaaliin käytökseen kuuluvaksi silloin, kun eläimen yksinoloajat ovat kohtuulliset.
Jos koiran haukkuminen kuuluu voimakkaana naapureille iltaisin tai öisin, voit pyytää apua poliisilta meluhäiriön perusteella. Jos koiraa kohdellaan huonosti, kyseessä voi olla eläinsuojelullinen asia. Ota tällöin yhteyttä valvontaeläinlääkäriin.