Kansainvälisyyssuunnitelma
Ylikiimingin koulu kansainvälisyyssuunnitelma v. 2024-2027
Ylikiimingin koulun kansainvälisyyssuunnitelma perustuu valtakunnallisen ja Oulun kaupungin opetussuunnitelman lisäksi Oulun kaupungin sivistysohjelmaan ja strategiaan sekä Opetushallituksen kansainvälisen toiminnan pyramidimalliin. Oulun kaupungin sivistysohjelman painopistealueita ovat hyvinvointi ja osallisuus, digitaalisuus, kansainvälisyys ja kestävä tulevaisuus. Oulun kaupungin strategian mukaan kaikille oululaisille pyritään tarjoamaan kansainvälistymisen mahdollisuuksia ja oululaisista pyritään kasvattamaan maailmankansalaisia. Ylikiimingin koulun kansainvälisyyssuunnitelmaa ohjaavat myös Oulun kaupungin arvot rohkeus, reiluus ja vastuullisuus sekä koulun omat arvot merkityksellisyys, edelläkävijyys, yhteisöllisyys ja omat juuret.
Kansainvälisen toiminnan taustaa
Ylikiimingin koulu on Oulun itäisellä alueella toimiva yhtenäisperuskoulu, jossa on kaksi yksikköä (Vesalan koulu luokat 1-6, Ylikiimingin koulu luokat 1-9), yhteensä noin 500 oppilasta ja 60 henkilökunnan jäsentä. Koululla pyritään aktiivisesti kehittämään kansainvälistä toimintaa ja sitä suunnittelemassa on kulttuuri- ja kansainvälisyystiimin lisäksi kansainvälisyysvastaava opettaja. Kaikki koulun opettajat on osallistutettu kansainvälisyyssuunnitelman laatimiseen.
Viimeisten 3-5 vuoden aikana Ylikiimingin koulu on ollut aktiivisesti mukana kansallisissa ja kansainvälisissä FabLab- ja STEAM-verkostoissa sekä toteuttanut kaksi KA1 (henkilöstön liikkuvuus) Erasmus+ -projektia. Lisäksi Ylikiimingin koulu tekee yhteistyötä 4H-yhdistyksen kanssa ja toimii Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi -verkostossa Vihreä lippu -kouluna. Koulumme on myös vastaanottanut edellä mainittujen verkostojen, koulutusviennin ja Erasmus-kontaktien kautta tulleita lukuisia kansainvälisiä vierailijaryhmiä sekä toiminut vastaanottajakouluna useille kansainvälisille Erasmus-apulaisopettajille. Syksyllä 2024 neljä 8.-luokan oppilasta oli viikon vierailulla Bodøssä Norjassa kansainvälisessä StoryLab-tapahtumassa, joka oli osa Bodøn kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024 Erasmus+ -hanketta. Vuonna 2024 koulullamme vieraili InterActing-teatteriryhmä, jonka esityksiin pääsivät osallistumaan kaikki koulumme 3.-9. – luokkalaiset.
Ylikiimingin koulun kansainvälisen toiminnan tavoitteita lukuvuosina 2024-2027 ovat:
Ylikiimingin koulun kansainvälistymisen tavoitteena vuoteen 2027 mennessä on tehdä kansainvälisyystoiminta luonnolliseksi osaksi koulutyötä, mikä tulee näkymään koulun arjessa asenteina, uskalluksena ja ymmärryksenä. Se myös edistää suvaitsevaisuutta ja korostaa kulttuurien tuntemusta.
Ylikiimingin koulun oppilaista suurin osa on koulukuljetuksen piirissä, olemattomien joukkoliikenneyhteyksien päässä, ja he asuvat entisen Ylikiimingin kunnan laajalla alueella. Näin ollen heidän mahdollisuutensa kansainvälistyä ovat rajoitetut ja koululla on suuri merkitys kansainvälistymisen mahdollisuuksien tarjoajana. Koulun tärkein kansainvälistymisen tavoite on kehittää kotikansainvälistymistä vuoteen 2027 mennessä. Tähän tavoitteeseen pyritään seuraavilla toimilla:
- kansainvälinen teemaviikko, joka näkyy mm. ruokalistassa, päivänavauksissa, tietoiskuina
- kansainvälisen teatteriryhmän vierailu, jonka yhteydessä myös työpajoja oppilaille ja henkilöstölle
- ylikiiminkiläisen maailmankansalaisen polun rakentaminen
- Vesala-/Yki-Open tapahtumissa Ylikiiminkiin muista maista muuttaneita vierailijoita
- pienimuotoista luokkakohtaista kansainvälistä toimintaa, esim. viestien ja pienten projektien toteuttamista eTwinning-alustalla
- oppilaskunnan kummioppilastoiminta aloitetaan uudelleen
- Kiina-kerho etäyhteyksin Hangzoussa olevan yhteistyökoulun kanssa
Ylikiimingin koulu jatkaa edelleen aktiivista roolia eri verkostoissa ja vastaanottaa vierailijoita ja kansainvälisisä apulaisopettajia mahdollisuuksien mukaan. Vierailijoiden vastaanottamista varten päivitetään koulun esittelymateriaali. Kansainvälisiin kontaktipyyntöihin ja yhteistyökutsuihin vastataan ja osallistutaan mahdollisuuksien mukaan. Lukuvuoden 2024-2025 aikana kartoitetaan henkilökunnan kiinnostusta ja mahdollisia kumppaneita laajempaan kansainväliseen hankkeeseen, johon haetaan rahoitusta syksyllä 2025 (Nord plus tai Erasmus+). Aiempien Erasmus+ henkilökunnan liikkuvuushankkeiden jälkeen tavoitteena on rakentaa oppilaiden liikkuvuuden mahdollistava projekti.