Usein kysyttyä hulevesistä
Hulevesimaksut
Mikä on hulevesimaksu ja mihin se perustuu?
Hulevesimaksu perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin. Hulevesien hallinta siirrettiin kokonaisuudessaan maankäyttö- ja rakennuslakiin lukuun 13a, joka määrittelee kunnalle uusia tehtäviä. Lakiin tuli muutos 1.9.2014, jonka jälkeen hulevesien hallinta ei enää ollut osa vesihuoltoa.
Oulussa otettiin käyttöön hulevesimaksu vuoden 2016 alusta kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti. Samalla jätevesimaksua alennettiin. Aiemmin pääosa hulevesikustannuksista katettiin jätevesimaksulla, mutta uusi laki kieltää sen käytön.
Mihin hulevesimaksu käytetään?
Maksulla katetaan hulevesien hallintaan liittyviä kustannuksia. Niitä syntyy esimerkiksi hulevesiviemäriverkoston, ojaverkoston ja erilaisten viivytysrakenteiden suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta. Hulevesijärjestelmästä hyötyvät kaikki järjestelmän vaikutusalueella olevat kiinteistöt ja asukkaat.
Kerättävä hulevesimaksu kattaa vain osan hulevesijärjestelmien suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon kustannuksista. Sitä ei käytetä muuhun tarkoitukseen.
Miten hulevesimaksu laskutetaan?
Hulevesimaksu laskutetaan kerran vuodessa. Hulevesimaksun lasku lähetetään sille kiinteistön omistajalle tai kaupungin vuokratontin haltijalle, jonka nimissä kiinteistö on laskutusajankohtana kaupungin järjestelmissä.
Ketä hulevesimaksu koskee?
Hulevesimaksu peritään kaikilta asemakaava-alueen kiinteistöltä.
Miksi maksu ei koske haja-asutusaluetta?
Kunta vastaa lain mukaan asemakaava-alueen hulevesien hallinnasta. Kaupungilla ei ole hulevesien hallintaan liittyvää velvollisuutta haja-asutusalueella eli asemakaavan ulkopuolella.
Mikä on asemakaava-alue? Onko minun taloni asemakaava-alueella?
Voit tarkistaa asian Oulun kaupungin karttatie-palvelusta.
Mikä on kiinteistö?
Kiinteistö on kiinteistörekisteriin merkitty itsenäinen maa- ja/tai vesialueen omistusyksikkö, johon kuuluvat lähtökohtaisesti sillä sijaitsevat rakennukset ja kiinteät laitteet.
Mikä on minun kiinteistöni pinta-ala?
Kiinteistön pinta-ala -tieto löytyy kiinteistöverolaskusta tai kiinteistön vuokralaskusta.
Omakotitalon kiinteistön koolla ei ole merkitystä hulevesimaksun suuruuteen, vaan kaikilla omakotitaloilla maksu on sama.
Miksi laskua ei voida osoittaa vuokralaiselle?
Laskua ei voida osoittaa vuokralaiselle ilman vuokraoikeuden lainhuutoa (esim. kaupungin vuokratontit, joissa omistajan velvollisuudet kuuluvat tontin haltijalle). Kiinteistönomistajan ja vuokralaisen tulee sopia keskenään hulevesimaksun maksamisesta.
Miksi lasku tulee vain yhdelle omistajalle tai osakkaalle esimerkiksi paritalotontilla?
Jos tontilla on hallinnanjakosopimus, lasku tulee yhdelle osakkaalle ensimmäisellä kerralla ja silloin kun omistussuhteisiin tulee muutoksia. Lasku lähetetään aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan ensimmäisenä olevalle. Mikäli haluatte että lasku jaetaan hallinnanjakosopimuksen mukaan, ottakaa yhteyttä laskussa mainittuun asiakaspalveluun laskutuksen korjaamiseksi. Korjaus tallennetaan ja sitä ei tarvitse uusia ennen kuin tapahtuu uusia muutoksia.
Miksi lasku ei mennyt kiinteistön uudelle omistajalle?
Kiinteistökaupan osapuolten tulee sopia laskunmaksusta keskenään. Kauppapäivän ja lainhuudon ratkaisemisen välissä on viivettä usein yli puoli vuotta. Laskutus perustuu lainhuutorekisteriin. Kaikki muutokset kiinteistön omistuksessa on ilmoitettava Maanmittauslaitokselle. Mikäli lasku halutaan ostajan nimiin, tulee sitä varten esittää kauppakirjan jäljennös tai muu sopimus laskussa mainittuun asiakaspalveluun.
Miksi vainajan tai perikunnan nimi on laskulla?
Vainajan tai perikunnan nimi täytyy olla laskulla perinnönjakoon saakka, jotta vero- ja pankkiasiat voidaan hoitaa kaikissa tilanteissa.
Miksi kiinteistön käyttötarkoitus on väärä?
Asemakaavan mukainen käyttötarkoitus on yksi hulevesimaksun määräytymisperusteista. Toisinaan kaavan mukainen käyttötarkoitus ei vastaa todellisuutta, vaan esimerkiksi teollisuus- tai rivitalotontilla voi olla omakotitalo. Ilmoitetut virheet käyttötarkoituksessa tarkistetaan vastaamaan voimassa olevan asemakaavan mukaista käyttötarkoitusta. Hulevesilaskua tarkistetaan tarvittaessa.
Saanko vapautuksen hulevesimaksusta, kun kaupungin hulevesijärjestelmä ei toimi toivotusti tai hulevedet tulvivat kaupungin alueelta välillä tontilleni?
Vaikka hulevesijärjestelmä ei toimi toivotusti, tämä ei mahdollista vapautusta hulevesimaksusta, mutta ongelma selvitetään ja ratkaistaan kaupungin toimesta, mikäli kaupungin hulevesistä aiheutuu haittaa kiinteistölle.
Mikäli järjestelmässä on teknisiä ongelmia, ottakaa yhteyttä Oulun kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta. Alueiden hulevesijärjestelmiä kehitetään kiireellisyysjärjestyksessä.
Miksi pitää maksaa hulevesimaksu, jos imeyttää hulevedet tontilla eikä mitään mene tontin ulkopuolelle?
Hulevesi ei jää pelkästään tontille, vaan sitä siirtyy alueen ojiin tai viemäreihin eli kaupungin hallinnoimiin hulevesijärjestelmiin. Hulevesimaksulla katetaan näistä syntyvät kustannukset sekä yleisten alueiden kuten katujen ja puistojen kuivatus.
Pitääkö minun maksaa maksu, jos huleveteni menevät jokeen, järveen tai mereen tai alueella ei ole hulevesiverkostoa?
Hulevesimaksu on kunnan päättämä maksu, joka perustuu kiinteistön sijaintiin asemakaava-alueella, eikä siitä voi saada vapautusta. Maksu koskee kaikkia asemakaava-alueen kiinteistöjä riippumatta siitä, johdetaanko hulevesi maaperään imeyttämällä, ojaan tai hulevesiviemäriin.
Miksi hulevedestä ei tehdä sopimusta?
Maksu on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen julkisoikeudellinen maksu, jolloin sopimuksia ei tehdä.
En ole saanut alkuperäistä hulevesilaskua, miten toimin?
Tarkista onko lasku mennyt kenenkään kiinteistönhaltijan omapostipalveluun. Ota yhteyttä laskutuksen asiakaspalveluun, voit saada tiedon onko lasku lähetetty e-laskuna, kirjeitse vai omapostipalveluun.
Miten saan tilattua hulevesilaskun e-laskuna?
Voit vastaanottaa hulevesilaskut suoraan verkkopankkiisi e-laskuna. Saat sen käyttöösi omassa verkkopankissasi. Tutustu huolella oman pankkisi e-laskupalveluun ja tee e-laskusopimus omassa verkkopankissasi. Valitse laskuttajaluettelosta laskuaiheeksi Oulun kaupunki – E-laskut. E-lasku on ekologinen vaihtoehto paperilaskuille.
Hulevesien hallinta
Kenelle yleisten alueiden hulevesijärjestelmän huolto kuuluu?
Vastuut jakautuvat kaupungin sekä kiinteistön omistajan tai sen haltijan kesken, niin kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta 31.8.1978/669 on säädetty.
Kiinteistön omistajaa tai sen haltijaa koskee puhtaanapitovelvoite, joka tarkoittaa lehtien, maa-aineksen sekä roskien poistamista hulevesikaivojen kansiritilöiden päältä sekä tukkeutumisvaaraa aiheuttavan materiaalin poistamista ojarumpujen aukoilta. Puhtaanapitovelvoite ulottuu kiinteistön rajasta aina kadun keskilinjaan saakka.
Kiinteistön omistajaa tai sen haltijaa koskee myös talvikunnossapitovelvoite, joka tarkoittaa jalkakäytävän viereisen katuojan, sadevesikourun, ojarumpujen sekä hulevesikaivojen kansiritilöiden pitämistä lumettomana ja jäättömänä.
Tonttiliittymän kunnossa- ja ylläpito sekä ojarumpujen avoinna pitäminen kuuluu kiinteistön vastuisiin.
Kaupunki vastaa niistä toimenpiteistä, jotka eivät kuulu kiinteistön tai valtion vastuulle.
Mihin voin ottaa yhteyttä, jos kuivatus ei toimi toivotusti? Tai naapuri on tukkinut yleisen alueen ojapainanteen tai ei ole pitänyt puhtaana kaivonkansia, tonttiliittymää tms., jonka vuoksi hulevesien kulku estyy.
Jos kuivatus ei toimi toivotusti yleisellä alueella, ottakaa yhteys Oulun kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta.
Ohje palautepalvelun käyttöön:
- Valitse valikosta Asuminen, ympäristö ja kadut.
- Valitse Kadut, liikenne ja venepaikat.
- Valitse palautteen aiheeksi Katujen ja pyöräteiden kunnossapito.
- Lisää palauteteksti.
- Järjestelmään voit lisätä myös liitteitä.
- Toivomme, että lisäät kartalle piste-, viiva- tai aluemaisen sijainnin. Sijainnin merkintä helpottaa ja nopeuttaa asian käsittelyä.
- Anna yhteystietosi.
- Lähetä palautteesi.
Kun olemme saaneet palautteesi, kunnossapito käy tutkimassa tilanteen maastossa ja suorittaa jatkotoimenpiteet kiireellisyysjärjestyksen ja resurssitilanteen mukaisesti. Mikäli kohteen kuntoon saattamiseksi tarvitaan rakennussuunnittelua ohjaavat he palautteen suunnitteluun. Joskus toimenpiteet kuuluvat kiinteistön omistajalle kuten painahtanut tonttiliittymä tai tukkeutunut rajapainanne tai tonttiliittymän rumpu.
Mihin voin ottaa yhteyttä, jos naapuri ohjaa vesiä tontilleni tai tukkii rajapainanteen?
Mikäli ongelma ei ratkea naapurin kanssa keskustelemalla, ota yhteyttä rakennusvalvontaan Oulun kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta.
Ohje palautepalvelun käyttöön:
- Valitse valikosta Asuminen, ympäristö ja kadut.
- Valitse Asuminen ja rakentaminen.
- Valitse palautteen aiheeksi Pintavesien johtaminen tontilla.
- Lisää palauteteksti.
- Järjestelmään voit lisätä myös liitteitä.
- Toivomme, että lisäät kartalle piste-, viiva- tai aluemaisen sijainnin. Sijainnin merkintä helpottaa ja nopeuttaa asian käsittelyä.
- Anna yhteystietosi.
- Lähetä palautteesi.
Onko tontillani hulevesiviemäriä? Onko alueellani mahdollisuus liittyä hulevesiverkostoon?
Rakennusluvasta arkistoidaan liitoslausunto, jossa hulevesiviemärin liitospaikka ja korkeus ilmoitetaan. Tarkemmat tiedot tontin hulevesijärjestelmästä esitetään kiinteistön rakennusluvan LVI-asemapiirroksessa.
Hulevesiviemärien sijainnit yleisellä alueella löytyvät Oulun Vedeltä saatavalta johtokartalta. Karttaotteella näkyy alueen vesi-, jätevesi sekä hulevesiverkostot. Jos hulevesiverkosto on jo alueella, voitte pyytää liitoslausunnon Oulun Vedeltä.
Jos hulevesiviemäriä ei alueella ole, ottakaa yhteys Oulun kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta.
Mikäli tonttihulevesiviemäriä ei ole rakennettu tontin rajalle, kuuluu tonttihulevesiviemärin rakentaminen kiinteistönomistajan vastuulle liitoskohtaan asti. Kiinteistö vastaa kaikista hulevesiviemärin rakentamiskustannuksista, myös katualueen korjauskustannuksista. Liittymän tekemiseksi kaupungin runkoverkkoon tulee olla yhteydessä Oulun veden kunnossapitoon, jotka poraavat liitoksen liittyjän kustannuksella. Tarkemmat ohjeet annetaan liitoslausunnossa.
Kiinteistöjen tasauksien suunnittelussa tulee huomioida alueen hulevesitulvareitit, jotta ei synny riskiä rakennusten kastumiselle. Hulevesiverkosto voi tulvia kiinteistöillä esim. tukkeutumisen vuoksi tai rankkasateella, jolloin vastaanottavan verkoston kapasiteetti ei ole riittävä. Tällöin on tarkoituksenmukaista, että vesi johtuu maanpinnan alimpia korkoja pitkin kadulle tai puistoon ja siitä katujen tulvareiteille.
Ohje palautepalvelun käyttöön:
- Valitse valikosta Asuminen, ympäristö ja kadut.
- Valitse Kadut, liikenne ja venepaikat.
- Valitse palautteen aiheeksi Muu palaute kaduista ja liikenteestä.
- Lisää palauteteksti.
- Järjestelmään voit lisätä myös liitteitä.
- Toivomme, että lisäät kartalle piste-, viiva- tai aluemaisen sijainnin. Sijainnin merkintä helpottaa ja nopeuttaa asian käsittelyä.
- Anna yhteystietosi.
- Lähetä palautteesi.
Jos hulevesiviemäriä ei ole, mihin tontin vedet johdetaan?
.Tontin rakennusten katto- ja perustusvedet ja salaojavedet tulee ensisijaisesti imeyttää tontilla esimerkiksi imeytyskaivon tai kivipesän avulla maaperäolosuhteiden niin salliessa. Ylivuotovedet ohjataan painanteeseen tai ojaan. Varmista tarvitseeko hulevesien johtamiseksi tehtävät työt liitoslausunto, rakennus-, sijoitus tai kaivulupaa. Kiinteistön hulevesien johtaminen jätevesiviemäriin on vesihuoltolain perusteella kielletty.
Hulevesien ohjaamiseksi ojaan tai painanteeseen ota yhteys mikäli lupa-asia on jo vireillä sähköisen lupapalvelun tai ennen luvan hakua Oulun kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta.
Ohje palautepalvelun käyttöön:
- Valitse valikosta Asuminen, ympäristö ja kadut.
- Valitse Asuminen ja rakentaminen.
- Valitse palautteen aiheeksi Pintavesien johtaminen tontilla.
- Lisää palauteteksti.
- Järjestelmään voit lisätä myös liitteitä.
- Toivomme, että lisäät kartalle piste-, viiva- tai aluemaisen sijainnin. Sijainnin merkintä helpottaa ja nopeuttaa asian käsittelyä.
- Anna yhteystietosi.
- Lähetä palautteesi.