Hulevesien hallinta

Mitä on hulevesi?
Hulevedet ovat rakennetulta alueelta kerääntyviä sade- ja sulamisvesiä. Hulevesien mukana käsitellään usein perustuksien kuivatusvesiä. Hulevesien ja perustuksien kuivatusvesien hallinnasta säädetään pääasiassa Alueidenkäyttölaissa, mutta vesienhallintaan ja rakenteiden kunnossapitoon vaikuttavat myös monet muut lait.
Hulevesien hallinnan tavoitteet
Hulevesien hallinnalla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja lähialueiden vesientilaan.
Hulevesienhallinnan ensimmäinen tavoite on, ettei mikään kastu haitallisesti. Tämä on hyvin olennaista sekä yksitäisen ihmisen omaisuuden kannalta, mutta myös ympäristönsuojelun ja -kuormituksen osalta. Ei ole tarkoituksenmukaista joutua purkamaan kastumisen vuoksi mitään muuten käyttökelpoista.
Normaalissa sadetapahtumassa tai sulamistilanteessa osa vesistä imeytyy maahan ja loput vedet johdetaan ojien, kaivojen ja putkien kautta eteenpäin ja yleensä lopulta merelle. Johtamisreitit mitoitetaan siten, että vesi mahtuu niihin pääsääntöisesti sateen aikana. Reittien riittävyyttä pyritään parantamaan viivyttämällä vettä mahdollisimman lähellä sitä pintaa, mistä se kertyy. Vesien viivyttäminen tarkoittaa vähän kuin jonotustilan järjestämistä, että vesi voi mennä putkeen tai ojaan omalla vuorollaan, eikä kaikki tungeksi sinne heti sateen sattuessa.
Taivaalta satava vesi on kohtuullisen puhdasta. Osuessaan jollekin pinnalle se ottaa kuitenkin mukaansa epäpuhtauksia pinnalta. Näitä epäpuhtauksia tai ravinteita joudutaan puhdistamaan kertyneestä hulevedestä ennen eteenpäin johtamista, jotta vedet vastaanottava vesistö ei likaantuisi nykyisestä enää lisää.
Imeytymisen järjestämiseksi, vesien viivyttämisen ja puhdistamisen vuoksi voi katujen varsilla painanteissa olla ajoittain vettä tai puiston nurmialueella tai istuksien seassa. Se vesi odottaa vuoroaan, että se voi imeytyä tai johtua eteenpäin. Erilaisten pintojen alla voi monenlaisia käsittelyyn tarkoitettuja rakenteita tai johtamisreittejä. Oulun kaupungin hulevesiohjelman mukaisesti hulevesien käsittelyssä painotetaan luontopohjaisia ratkaisuja kuten hulevesialtaita, kosteikkoja ja biosuodatusta. Lisäksi luonnonpohjaisilla ratkaisuilla pystytään tukemaan luonnon monimuotoisuutta luomalla elinympäristöjä esimerkiksi vesilinnuille ja -eliöille sekä pölyttäjille.
Hulevesijärjestelmän tulviminen
Aika ajoin tulee tilanteita, että vesi ei ehdi imeytyä tai pääse sille tarkoitetulle reitille eli hulevesijärjestelmään. Järjestelmä voi olla jo täynnä tai sitten se voi jäässä tai jostain syystä tukossa. Silloinkaan mikään ei saisi kastua haitallisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että on järjestettävä vaihtoehtoinen reitti, joka ei aina ole pääasiallisesti vesille tarkoitettu. Sellainen paikka tai reitti on nimeltään tulvareitti. Asemakaava-alueella kadut ja jotkin puistot toimivat tulvareitteinä. Tarkoitus on, että vaaraa aiheuttamaton määrä vettä voi virrata katua pitkin kovan sateen aikana tai välittömästi sen jälkeen. Suunnittelun lähtökohtana on, että maksimimäärä olisi 10 cm. Kriittisempi raja on 30 cm, mutta sekään ei ole vaarallista, mikäli ihmisille on kulkureitti toista reittiä pitkin. Tämän vuoksi rankkasateiden aikana ja jälkeen on syytä olla tavallistakin tarkempi reitin kunnosta ja vesilätäköiden syvyydestä mm. autojen vaurioitumisen välttämiseksi.
Kovilla sateilla alikulkuihin saattaa kertyä vettä eri syistä. Kaduilla tulvivat vedet, jotka eivät pääse hulevesiverkostoon, saattavat valua alikulkuihin. Alikulkujen pumppaamot mitoitetaan melko suurelle vesimäärälle, mutta joskus niidenkin kapasiteetti loppuu. Yleisempi ongelma on ritiläkaivojen kansien tukkeutuminen veden mukana liikkuvien roskien vuoksi.
Työmaavedet
Työmaavesien hallinta on erityisen tärkeää, koska työmaavedet voivat aiheuttaa vesiympäristössä mm. veden samentumista, vesikasvien kasvun heikkenemistä, rantojen ja pohjien liettymistä sekä kalojen ja mädin tukehtumista. Lisäksi käsittelemättömät työmaavedet voivat aiheuttaa viemäreiden, kaivojen, pumppaamoiden, ym. rakenteiden liettymistä, tukkeutumista ja syöpymistä. Lisätietoja Oulun kaupungin työmaavesiohjeesta.