Uskalla olla aikuinen - viisi askelta vanhemmuuden tukemiseen -webinaarisarja alkaa 14.8.

07.08.2024

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut järjestää syksyn aikana viisiosaisen webinaarisarjan kaikenikäisten lasten vanhemmille sekä kasvatusalan toimijoille. Viisi eri alojen ammattilaista antaa tietoa ja konkreettisia vinkkejä tärkeistä kasvatusteemoista. 

Webinaarisarjan avaustilaisuus järjestetään Hotelli Lasaretissa 14. elokuuta kello 18-20, ja sen asiantuntijavieraana on psykologi Keijo Tahkokallio. Paikan päälle tulijoille on kahvitarjoilu ennen tilaisuuden alkua. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä. Syys-joulukuun tilaisuudet järjestetään etätilaisuuksina. 

Vaatimukset vanhemmuutta kohtaan ovat kasvaneet: kasvatushaasteet ovat entistä moninaisempia ja vanhemmat ovat monenlaisten kasvatusohjeiden vastaanottajina. Webinaarisarjan toivotaan tuovan selkeyttä ja vahvistusta kaikille kasvattajille. 

Myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan huoltajat tarvitsevat tukea kasvatustyöhönsä. Lapsia ja nuoria kuormittavat monet tekijät. Tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi on tärkeää, että kotona on arjessa selkeät rutiinit ja kotiin saadaan tarvittaessa ajoissa apua. 

”Koulujen arjessa on huomattu muun muassa lasten netin käyttöön liittyviä negatiivisia vaikutuksia ja tarvetta perheiden hyvinvointitaitojen edistämiseen, jotka liittyvät esimerkiksi uneen, nettiaikaan, päihdekasvatukseen, ruokatietouteen ja perheiden arkirutiineihin. Huoltajat tarvitsevat lisää tietoa edellä mainituista teemoista, sekä lisää yhteistä keskustelua teemojen äärellä. Aikuisten ja lasten välinen vuorovaikutus rakentuu turvallisen arjen kautta”, alueellinen suunnittelija Susanna Kauppinen kuvailee.

Viime kevään Osallistuvassa budjetoinnissa ehdotettiin luentoja vanhemmille, ja oululaiset äänestivät idean myös toteutettavaksi. Ehdotuksessa toivottiin webinaarisarjaa, mikä sisältää asiantuntijaluentoja vanhemmille lasten kasvuun liittyvistä sekä muista ajankohtaisista teemoista. Webinaarisarja toteutetaan Osallistuvan budjetoinnin sekä Oulun kaupungin saaman Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -määrärahalla. 

Lisätietoja webinaareista ja osallistumislinkit.