Joulun ajan paistorasvat eivät kuulu viemäriin
Suomalaiset syövät joka joulu noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä. Lisäksi paistorasvoja syntyy kalan ja kasvisten paistamisesta. Rasvatukos on yleisin syy viemäritukoksiin kodeissa. Rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen rasvatukoksen. Viemäreihin kertynyt rasva aiheuttaa myös hajuongelmia ja houkuttelee rottia. Pahimmillaan rasva on puhdistettava putkistosta pois.
Oulussa paistinrasvat lajitellaan ympäri vuoden biojätteisiin. Joulun aikaan niille on järjestetty erillinen keräysastia Ruskon jätekeskuksen Oivapisteelle. Tämän lisäksi paistinrasvoja voi viedä Kinkkutemppu-keräykseen.
Kierrätä paistinrasva kinkusta, kalasta tai vihanneksista näin:
- Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki (myös muovikorkillinen käy)
- Kaada rasva tölkkiin
- Sulje tölkki esimerkiksi teipillä
Oulussa biojätteisiin lajitelluista paistinrasvoista tuotetaan Gasumin biokaasulaitoksella biokaasua, päästötöntä polttoainetta autoille sekä luonnonmukaista lannoitetta viljelyyn. Kinkkutemppu-keräykseen viedyistä paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä.