Nuorisotyö Oulussa
Oululainen nuori - tulevaisuuden hyvinvoiva tekijä
Nuorisotyö on ennaltaehkäisevää kasvatustyötä, jota tehdään monialaisena yhteistyönä. Nuorisotyön perussuunnitelmassa (NUPS) kuvataan Oulun kaupungin nuorisopalveluissa tehtävän työn tavoitteet, arvot, työmuodot ja toiminnot.
Nuorisotyötä tehdään Oulun kaupungissa sekä alueellisesti että keskitettyinä palveluina.
Tavoitteena on, että lapsista ja nuorista kasvaa vastuullisia omasta elämästään, toisista ihmisistä ja ympäristöstä huolehtivia maailmankansalaisia. Heillä on terveet elämäntavat, mahdollisuus ja kyky osallistua sekä vaikuttaa omiin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelemassa, toteuttamassa ja arvioimassa nuorisopalveluja.
Nuorisopalveluiden tehtävänä on edistää lasten ja nuorten oikeuksien toteumista sekä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Niiden toteutumiseksi vahvistetaan lasten ja nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia, tuetaan heidän kasvuaan, itsenäistymistään ja yhteisöllisyyttään sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista. Toiminnan lähtökohtana on tukea kasvua, joka edistää ihmisarvon ja ympäristön kunnioittamista sekä loukkaamattomuutta.
Oulun kaupungin nuorisopalveluissa digitalisaatio on yksi toiminnan kehittämistä määrittävä kokonaisuus. Digitalisaatio näkyy työssä toimintatapojen uudistamisena. Tämä tarkoittaa joidenkin työmenetelmien ja –tehtävien digitalisointia ja palveluiden kattavampaa tarjontaa digitaalisessa muodossa eri toimintaympäristöissä. Hyödynnämme ja kokeilemme rohkeasti digitalisaation mahdollisuuksia eri työmuodoissa.
Nuorisotyön työmuotoja ovat yhteiskunnallinen nuorisotyö, yhteisöllinen nuorisotyö ja yksilöllinen nuorisotyö. Voit tutustua niihin tarkemmin alta.
Nuorisotyön työmuodot
Yhteiskunnallinen nuorisotyö
Hallinnollinen työ
Nuorisopalvelujen resursoiminen, tarkoituksenmukainen kohdentaminen ja arvioiminen Oulun kaupungissa. Hallinnollisella tasolla tehtävää työtä, joka tarkastelee nuorisopoliittisia linjauksia. Lapsia ja nuoria koskevien päätösten tueksi kerätään ja välitetään yleistä tietoutta lasten ja nuorten elinolosuhteista ja asemasta Oulussa sekä valtakunnallisesti. Oulussa yhteiskunnallisen nuorisotyön keskeisenä tavoitteena on, että kaikilla hallinnon tasoilla lapsia ja nuoria kuullaan kaikissa heitä koskevissa asioissa.
Edustuksellinen osallisuus
Nuorisopalveluden koordinoimaa lasten ja nuorten alueellisten osallisuusryhmien ja nuorisovaltuuston toimintaa sekä linkkinä toimimista päättäjien ja virkamiesten sekä nuorten välillä. Osallisuustoiminnalla edistetään kohderyhmän parempaa huomioimista palvelujen kehittämisessä, lasten ja nuorten kansalaiseksi kasvun tukemisessa ja demokraattisen päätöksenteon oppimisessa. Osallisuustoiminnalla pyritään siihen, että nuorilla on yhdenvertainen mahdollisuus vaikuttaa omaa aluetta ja Oulua koskeviin asioihin.
Yhteisöllinen nuorisotyö
Aluenuorisotyö
Alueellinen nuorisotyö tarjoaa lapsille ja nuorille turvallisia toimintaympäristöjä, joissa heillä on mahdollisuus omaehtoiseen tai ohjattuun vapaa-ajan toimintaan. Työtä tehdään yhteistyössä huoltajien ja muiden toimijoiden kanssa esimerkiksi alueen nuorisotiloissa, kouluissa sekä eri verkkoympäristöissä.
Koululaisten iltapäivätoiminta
Perusopetuslain mukainen koululaisten iltapäivätoiminta on ohjattua toimintaa 1. ja 2. vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien erityisen tuen oppilaille. Lisäksi kehitysvammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminta sekä loma-aikojen kokopäivätoiminta.
Kulttuurinen nuorisotyö
Kulttuurisessa nuorisotyössä edistetään lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua toimintaan ja ilmaista itseään musiikin, teatterin, tanssin, kädentaitojen ja monenlaisten tapahtumien kautta.
Loma-aikojen toiminta
Koulujen loma-aikana järjestettävää maksutonta tai edullista toimintaa, esimerkiksi kursseja, retkiä ja leirejä.
Yhdenvertaisuutta edistävä nuorisotyö
Yhdenvertaisuutta edistävän nuorisotyön tavoitteena on, että jokainen nuori kokee olevansa hyväksytty ja arvokas sekä pystyy toimimaan tasavertaisena kuntalaisena.
Yksilöllinen nuorisotyö
Byströmin Ohjaamo
Matalan kynnyksen palvelukeskus alle 30-vuotiaille oululaisille nuorille, josta saa tietoa, neuvontaa ja ohjausta asiakaslähtöisesti ja leimaamattomasti. Palvelu toteutetaan monialaisessa yhteistyössä eri toimijoiden kesken.
Etsivä nuorisotyö
Nuorisolain mukainen luottamuksellinen ja vapaaehtoinen ohjaus 16-29 vuotiaille nuorille, jotka eivät ole töissä tai opiskelemassa ja haluavat suunnitelmia tulevaan.
Kohdennettu nuorisotyö
Nuorisotyö koulussa, pienryhmät ja kasvatukselliset keskustelut. Nuorten turvallisuutta ja hyvinvointia edistävä työ.
Nuorten tieto- ja neuvontatyö
Tietoa, neuvontaa ja ohjausta nuorille erilaisissa elämäntilanteissa sekä tiedon hankintaa ja luokittelua.
Nuorten työpajatoiminta
Työ-, yksilö- ja työelämävalmennus, palveluohjaus ja ryhmävalmennus.