Tuholaiset
Kodin tuholaiset ja hyönteistunnistus
Tuholaisen tunnistaminen auttaa arvioimaan torjuntatoimenpiteiden tarpeellisuutta. Lutikka aiheuttaa terveyshaittaa ja vaatii välittömiä toimenpiteitä ammattimaisen tuholaistorjunnan tekemänä. Jos asut taloyhtiössä ja havaitset lutikoita, ole yhteydessä isännöitsijään. Elintarvikkeiden tuholaiset aiheuttavat terveyshaittaa pilaamalla elintarvikkeita. Puuntuholaiset turmelevat asunnon rakenteita ja huonekaluja. Tekstiilituholaiset tuhoavat villavaatteita ja turkiksia. Osa kotien hyönteisistä on täysin harmittomia. Erityisesti keväästä syksyyn sisätiloissa tavataan paljon luonnosta peräisin olevia hyönteisiä.
Voit saada apua yleisimpien kodin sisätiloissa esiintyvien tuhohyönteisten tunnistamiseen terveystarkastajalta. Voit jättää meille terveysvalvontaan hyönteisnäytteen terveystarkastajan tunnistettavaksi Ympäristötalon asiakaspalveluun sen aukioloaikoina. Näyte tulisi olla ehjä ja mielellään yön yli pakastettu.
Jätä näytteen mukana yhteystietosi: nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Olemme sinuun yhteydessä noin viiden arkipäivän kuluessa. Tunnistus ja neuvonta ovat maksuttomia.
Ympäristötalon asiakaspalvelupiste
Käyntitiedot
Solistinkatu 2
90140 OULU
Oulu, Suomi
Palveluajat
Ennaltaehkäise rottaongelma
Rottia esiintyy jatkuvasti jonkin verran myös asuinalueilla. Rottien määrän pitäisi pysyä kurissa, jos kiinteistöjen jätehuolto pidetään kunnossa ja muutenkin toimitaan siten, että rotille ei löydy ravintoa. Jyrsijähaittojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia siisteydestä, hävittää jyrsijöiden ravinnonlähteet ja estää jyrsijöiden pääsy rakennuksiin. Huomioi ainakin seuraavat asiat:
- Laita jätteet kannellisiin jäteastioihin.
- Pidä rakennusten ympäristö siistinä. Jyrsijät piiloutuvat lehti- ja lautakasoihin.
- Varastoi elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.
- Lintujen ruokintapaikoilla maahan varisseet siemenet houkuttelevat jyrsijöitä. Pidä ruokintapaikat siistinä ja suosi sellaisia ruokintalaitteita, joihin jyrsijät eivät pääse.
- Tilkitse kaikki raot, joista jyrsijät voivat päästä sisälle. Voit käyttää myös riittävän tiheää verkkoa sisäänpääsyn estoon. Hiiri pääsee rakennukseen jo sormen mentävästä reiästä.
- Hiiret ja rotat ovat taitavia kiipeilijöitä. Huolehdi, etteivät ne pääse rakennuksen yläosiin esimerkiksi sähkölankoja pitkin.
Mitä teen, jos havaitsen asuinympäristöni piha-alueilla rottia tai muita jyrsijöitä?
Varmista ensin, että ennaltaehkäisevät toimenpiteet on tehty ja että jyrsijöillä ei ole esimerkiksi ravinnonlähteitä pihapiirissä.
Rottia ja muita jyrsijöitä voi pyrkiä hävittämään loukuttamalla. Sijoita loukku siten, ettei se vahingoita muita eläimiä ja tarkista loukku päivittäin. Kuluttajakäyttöön ei ole hyväksytty jyrsijämyrkkyjä rottien tai myyrien torjuntaan. Jos torjunta ei onnistu, ota yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen.
Ympäristötoimi ei jaa jyrsijämyrkkyjä eikä tee torjuntaa.
Kuluttajille on saatavilla vain hiirien torjuntaan tarkoitettuja myrkkyjä
- Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
- Myrkyt on pakattu valmiiksi syöttirasioihin. Niitä saa käyttää vain sisätiloissa.
- Sijoita syöttirasiat siten, etteivät lapset ja kotieläimet pääse kosketuksiin niiden kanssa.
- Etsi ja kerää kuolleet jyrsijät ja niiden kuljettamat syötit torjunnan aikana. Laita kuolleet jyrsijät kannelliseen jäteastiaan, jotta muut eläimet eivät pääse niihin käsiksi.
- Käytä suojahanskoja, kun käsittelet kuolleita jyrsijöitä, myrkkysyöttejä ja syöttirasioita.
- Kerää syötit pois myrkytysjakson päätyttyä ja hävitä ne vaarallisena jätteenä. Kotitalouksien vaarallisen jätteen voi viedä Ruskon jätekeskukseen tai Kiertokaaren jätepisteisiin maksutta, kun jätemäärä on alle 1 kg.
- Myrkkyjä ei saa käyttää jatkuvasti. Jos hiirien hävittäminen ei onnistu, ota yhteys tuholaistorjuntayritykseen.
Lisätietoa löytyy Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta Jyrsijöiden torjunta kotona ja mökillä sekä Jyrsijätorjunta.
Rottahavainnot yleisillä alueilla
Oulun Infra -liikelaitos huolehtii tarvittaessa tuholaistorjunnasta Oulun kaupungin puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla.
Yhteydenotot rotista Oulun kaupungin puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla toivotaan sähköisen palautepalvelun kautta. Valitse palautteen saajaksi Asuminen ja ympäristö → Puistot ja viheralueet.
Muiden kuntien puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla havaituista ongelmista voi olla yhteydessä kyseisen kunnan neuvontaan.
Luonnonvaraisten eläinten, kuten lintujen ja siilien, ruokinta
Asuinkiinteistöjen pihoilla on sallittua ruokkia lintuja, jos taloyhtiö ei toisin määrää. Lintujen ruokinnassa on tärkeää huolehtia ruokintapaikan siisteydestä ja tarjota vain pikkulinnuille kelpaavaa pienikokoista ruokaa lintulaudalta. Tavanomainen lintujen ruokinta tarkoittaa omakotitalon pihalla, pihan koosta riippuen, noin 1-3 lintulautaa. Siivoa lintulautojen alusta riittävän usein tai estä jyvien syöminen maasta esimerkiksi verkkohäkillä.
Erityisesti maassa tapahtuva ruokinta voi johtaa rottien ja muiden haittaeläinten pesiytymiseen alueelle.
Oulun kaupungilla on määriteltyjä lintujen talviruokintapaikkoja. Lintujen ruokinta kyseisillä paikoilla on sallittua vain lautojen paikallaolon ajan.
Lintujen ruokkiminen puistoalueilla ja metsiköissä – tarkoitukseen varattujen paikkojen ulkopuolella – on kiellettyä.
Lumettomana aikana ja kesällä linnuille ja siileille riittää pelkkä vesiallas. Ruoan tarjoaminen voi päinvastoin aiheuttaa haittaa ruokittaville linnuille ja siileille muun muassa poikasten kehityshäiriöinä.