Tuiranpuisto
Tuiranpuisto on noin 9,5 hehtaarin laajuinen merkittävä viher- ja virkistysalue noin kahden kilometrin etäisyydellä Oulun keskustasta. Tuiranpuisto on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, ja sen rakennukset on suojeltu voimassa olevassa asemakaavassa. Asemakaavan muutoksessa tarkistetaan ja päivitetään Tuiranpuiston kortteleiden asemakaavamääräykset ja tutkitaan koko alueen tarkoituksenmukainen käyttö. Tavoitteena on tukea suojeltujen rakennusten säilymistä, aktivoida aluetta sekä kehittää puistoa toiminnallisesti. Lisäksi tutkitaan liikennejärjestelyiden toimivuus.
Eteneminen
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma
OAS nähtävillä 22.9 - 23.10.2017 (yhdltk 12.9.2017 § 479)
Valmisteluvaihe
Valmisteluaineisto nähtävillä 7.8 - 6.9.2018 (yhdltk 19.6.2018 § 316)
Tuiranpuiston kehittämiseksi on laadittu kolme luonnosta, jotka eroavat toisistaan toiminnoiltaan sekä rakentamisen määrältä. Luonnoksista yksikään ei ole valmis sellaisenaan vaan luonnoksista tullaan laatimaan kerättyjen palautteiden sekä lausuntojen pohjalta yksi suunnitelma Tuiranpuiston kehittämiseksi.
Ensimmäinen vaihtoehto, Huilipuisto, perustuu puiston kehittämiseen sen nykyisiä piirteitä hyödyntäen, tavoitteena toiminnallisuuden lisääminen ja vuodenaikojen korostaminen. Vanhoihin rakennuksiin on sijoitettu tiloja taiteilijoille ja käsityöläisille sekä toimistotiloja. Puistoon on lisätty pieniä toiminnallisia aukeita, alppiruusuistutuksia sekä valoteoksia.
Toisessa vaihtoehdossa, Hippapuistossa, puistoon on sijoitettu tekemistä ympäristön asukkaille ja erityisesti lapsille ja nuorille. Puistoon on sijoitettu uusi päiväkotirakennus pihoineen sekä laajennusosa hotellia/hostellia varten. Uudet puistotoiminnat, kuten esiintymislava, grillipaikka ja oleskelu ryhmittyvät keskeiselle toimintoaukealle. Vanhoissa rakennuksissa on julkisia tiloja, kuten asukas- ja nuorisotiloja sekä vuokrattavia tiloja.
Kolmas vaihtoehto, Hapsipuisto, perustuu puiston terveysvaikutusten kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Puistoon on sijoitettu puiston mittakaavaan ja rakentamisen tapaan sopivia, pienehköjä asuinrakennuksia. Vanhoihin rakennuksiin ja ulkotiloihin on suunniteltu terveyttä ja liikuntaa tukevia toimintoja. Uudet ja vanhat rakennukset muodostavat yhteisökortteleita, joissa asuminen ja palvelut sekoittuvat. Luoteiskulmaan on suunniteltu esteetön ulkoilureitti.