Tukea opiskeluun
Lukiolaisilla on oikeus saada ohjauksen ja opiskeluhuollon palveluita lukio-opintojen ajan. Opinto-ohjausta on tarjolla vielä vuosi valmistumisen jälkeen, mikäli et ole saanut opiskelupaikkaa. Ohjaus ja opiskeluhuolto kuuluvat lukiossa kaikkien työtehtäviin, mutta henkilökohtaista tukea saat halutessasi eri ammattilaisilta.
Ryhmänohjaus
Kunkin vuosikurssin opiskelijat on jaettu ohjausryhmiin. Jokaisella ohjausryhmällä on ryhmänohjaajana tietty opettaja. Opiskelija on velvollinen osallistumaan ryhmänohjaustuokioihin, joita järjestetään joka periodissa. Ensimmäisen ja toisen vuosikurssin ryhmänohjaajat pitävät opiskelijoille myös henkilökohtaiset keskustelut.
Ryhmänohjaajat ja kotiluokat lukuvuonna 2024-2025:
1. vuosikurssi
RA24A Tiina Laukkanen (C352)
RA24B Jani Siirilä (A218)
RA24C Marita Kuusikko (A123)
RA24D Venla Oikarinen (B235)
RA24E Pia Virranmäki (C248)
RA24F Kimmo Lahti (B327)
RA24G Matti Teerikangas (C340)
RA24H Jaakko Rinta-Paavola (B329)
RA24I Niina Korteslahti (A313)
2. vuosikurssi
23A Mikael Multasuo (C254)
23B Sami Hiltunen (C339)
23C Leena Filpus (B222)
23D Outi Apila (C153)
23E Sari Ojala (B239)
23F Tiina Hyyryläinen (A314)
23G Erja Väisänen (A122)
23H Kirsi Ristimella (C351)
3. vuosikurssi
22A Tuija Anttila (C255)
22B Aino Lapinoja (A219)
22C Jari Markkanen (C335)
22D Juho Mikola (A220)
22E Niko Kuusela (A102)
22F Miia Sihvola (C251)
22G Tuula Vakkala (C174)
4. vuosikurssi
21A Ida Pihlajamaa (A315)
21B Pauliina Rauhala (C154)
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaus kuuluu jokaiselle lukiolaiselle. Opinto-ohjauksella on lukiossa kolme tehtävää:
- oppimisen tukeminen,
- uran ja elämänsuunnittelun tukeminen ja
- kasvun ja kehityksen tukeminen.
Raksilan lukiossa on kolme opinto-ohjaajaa. Jokaisella opiskelijalla on oma opinto-ohjaaja, jonka kanssa voi keskustella lukio-opinnoista, niiden järjestelyistä ja suunnitelmista, ylioppilaskirjoituksista sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelmista. Jokaisen opiskelijan lukio-opintoihin sisältyy kaksi pakollista opinto-ohjauksen moduulia. Opot auttavat tarvittaessa myös ajanvarauksissa muille työntekijöille.
Opoon saa parhaiten yhteyden Wilma-viestillä tai puhelimella. Ovellakin voi käydä kurkkimassa, jos ovi on auki. Opojen huoneet ovat B-siiven 1. kerroksessa rehtorin ja kanslian kanssa samalla käytävällä.
Opinto-ohjaajat, vastuuryhmät ja yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta.
Erityisopetus
Lukion erityisopettaja tukee työllään opiskelijoiden pärjäämistä lukio-opinnoissa eri tavoin. Erityisopettaja kartoittaa mahdolliset yksilölliset oppimisen tuen tarpeet ja suunnittelee opintoihin tukitoimet yhteistyössä opiskelijan ja lukion muun henkilökunnan kanssa. Keskeinen erityisopettajan työkalu tuen tarpeiden kartoittamiseen on lukuvuoden alussa kaikkien lukion aloittavien tekemä lukiseula. Tarkempiin lukitesteihin ja oppimisen tuen yksilölliseen suunnitteluun voi opiskelija osallistua omasta aloitteestaan tai erityisopettajan kutsusta.
Erityisopettajan yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta opiskeluhuollon alta. Tavoitat erityisopettajan myös Wilman kautta.
Lukiopsykologi ja -kuraattori
Kuraattori- ja psykologityön keskeinen tavoite on tukea ja ohjata opiskelijaa opiskeluun ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä, sekä edistää opiskelijoiden ja koko opiskeluyhteisön psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Lukiokuraattori ja lukiopsykologi osallistuvat oppilaitoksen opiskeluhuollollisen työn suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen mm. oppilaitoksen moniammatillisessa opiskeluhuoltoryhmässä.
Kuraattori ja psykologi tapaavat opiskelijoita yksilökäynneillä sekä tekevät tarvittaessa yhteistyötä opiskelijan vanhempien, oppilaitoksen henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston, sekä eri viranomaistahojen kanssa opiskelijan tarvitseman tuen turvaamiseksi.
Lukiopsykologiin tai -kuraattoriin kannattaa ottaa yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat vielä pieniä. Keskustelut ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.
Kuraattoriin ja psykologiin voit olla yhteydessä mm. seuraavissa pulmissa:
- opiskelu, motivaatio, ajanhallinta ja opiskelutaidot
- kaveri- ja perhesuhteet sekä yksinäisyys
- raha-asiat, itsenäistyminen ja asumisasiat
- elämäntilanteen muutokset, tulevaisuuden suunnitelmat tai kriisitilanteet
- kaverisuhteet, seurustelu tai perhetilanne
- itsetunto, voimavarat ja vahvuudet
- jännittäminen, mieliala, stressi ja palautuminen
- päihteiden käyttö ja muut riippuvuudet
Lukiokuraattorin ja lukiopsykologin yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta opiskeluhuollon alta. Tavoitat heidät myös Wilman kautta.
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuolto on terveyden edistämistä, sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveyskasvatusta, jonka tavoitteena on opiskelijoiden hyvä terveys ja terveellisten elämäntapojen omaksuminen.
Terveydenhoitajaan voit ottaa yhteyttä luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä terveyteen liittyvissä asioissa.
Terveystarkastusaikaa tarjotaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille. Lääkärintarkastukseen tarjotaan aikaa tytöille toisen opiskeluvuoden aikana, pojille lääkärintarkastus tehdään kutsuntaterveystarkastuksen yhteydessä.
Myös seksuaaliterveysneuvonta sekä ehkäisyasiat hoituvat opiskeluterveydenhuollon kautta. Sairausasioissa sekä työ- ja vapaa-ajan tapaturmissa hoito järjestetään hyvinvointikeskuksessa tai virka-ajan ulkopuolella Oulun yhteispäivystyksessä.
Terveydenhoitajan vastaanotto toimii pääosin ajanvarauksella. Avoin vastaanotto on ma-pe klo 12:30-13.
Terveydenhoitajaan voit olla yhteydessä puhelimitse, tekstiviestitse, wa-viestillä tai wilman kautta. Puhelintunti on ma-pe klo 12-12:30.
Terveydenhoitaja kuuluu myös koulun moniammatilliseen opiskelijahuoltoryhmään ja osallistuu sovitusti opiskelijakohtaisiin monialaisiin palavereihin.
Terveydenhoitajien yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta opiskeluhuollon alta.
Opiskeluhuoltoryhmä
Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuolto on sekä yhteisöllistä että yksilökohtaista opiskeluhuoltoa.
Opiskeluhuoltoa toteutetaan monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja hyvinvointialueen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Opiskeluhuoltoon osallistuvat myös opiskelijat ja heidän huoltajansa sekä tarvittaessa muut yhteistyötahot. Opiskeluhuolto on kaikkien oppilaitoksissa työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä.
Lukiossa toimii opiskeluhuoltoryhmä, jonka tehtävänä on kehittää, suunnitella, toteuttaa ja arvioida koulun opiskeluhuoltoa. Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat rehtori, apulaisrehtori, opinto-ohjaajat, kouluterveydenhoitaja, lukiokuraattori, lukiopsykologi, erityisopettaja, opettajien edustaja, opiskelijoiden edustaja ja huoltajien edustaja.
Tuutorit
Koulussamme toimii toisen lukuvuoden opiskelijoista koottu ryhmä tuutoreita, joiden tarkoituksena on tutustuttaa uudet opiskelijat lukio-opiskeluun ja uuteen opiskeluympäristöön. Tuutorit pyrkivät luomaan ryhmähenkeä ja olemaan opiskelijoiden tukena sekä apuna koulumaailmaan liittyvissä askarruttavissa asioissa. Lisäksi tuutorit esittelevät Raksilan lukiota yläkoululaisille.
Tukiopetus
Mikäli tunnet tarvetta tukiopetukselle, sovi siitä kyseisen aineen opettajan kanssa. Tukiopetus ei ole tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka lomamatkan takia jäävät jälkeen opinnoissaan.
Opintososiaaliset etuudet
Lukiolaisena voit saada opintotukea ja koulumatkatukea. Opintotukea myönnetään vain päätoimisiin opintoihin. Voit saada koulumatkatukea, mikäli Kelan määrittelemät ehdot täyttyvät. Voit hakea sekä opintotukea että koulumatkatukea OmaKelassa. Tarvittavat opintoja koskevat todistukset saat kansliasta. Lisätietoja Kelalta. Koulumatkatukeen löydät ohjeet oheisesta tiedostosta ja Oulun kaupungin joukkoliikenteen ohjeisiin voit tutustua Oulun seudun liikenteen sivuilla.