Varavesihanke
Vesi on meille kaikille välttämätön elintarvike, jonka saatavuus on kriittisen tärkeää. Suomessa veden puhdistus ja keskeytyksetön jakelu ovat itsestäänselvyyksiä, joiden merkitys huomataan usein vasta poikkeusoloissa tai ulkomailla, missä vesijohtovettä ei voikaan juoda.
Oulun kriisivalmius on nykyisellään heikko
Jos Oulujoen vesi syystä tai toisesta muuttuisi juomakelvottomaksi tai jos vesilaitos saastuisi, Oulun Veden asiakkaille pystyttäisiin toimittamaan juomavettä noin ämpärillisen verran päivässä (13 litraa). Tämä on pieni osa päivittäisestä vedentarpeestamme. Vesi jouduttaisiin lisäksi hakemaan jakelupisteiltä, mikä olisi hankalaa monille vanhuksille ja liikuntaesteisille.
Kriisivalmius on Oulussa nykyisellään siis heikko, ja kaupunki kuuluu siinä valtakunnallisesti heikoimpaan 3-luokkaan. Maa- ja metsätalousministeriön määräyksen mukaan Oulun täytyy nostaa kriisivalmiutensa luokkaan 1 tai 2. Vedensaannin turvaamiseksi Oulun Vesi on velvollinen järjestämään vedenhankinnan tulevaisuudessa kahdesta eri vesilähteestä, joista toisen tulee käytännössä olla pohjavesilähde.
Vesihanoista tulisi normaalioloissa sekä pohja- että pintavettä
Uuden pohjavesihankkeen toteutuessa oululaisten vesihanoista tulisi sekoitettua pohja- ja pintavettä. 2/3 talousvedestä olisi edelleen Oulujoen puhdistettua pintavettä ja 1/3 pohjavettä, jota johdettaisiin oululaisille Viinivaara-Kälväsvaara -alueelta.
Jos Oulujoen vedenkäyttö talousvetenä estyy, voitaisiin pohjavettä edelleen käyttää. Vedensaannista voitaisiin kriisitilanteessakin turvata kolmasosa, eli jokaiselle oululaiselle riittäisi vettä n. 50 litraa joka päivä.
Normaalioloissa asiakkaille toimitettaisiin sekä pinta- että pohjavettä (1/3 kulutuksesta). Käyttämättömänä olevan vesijohtoverkoston käyttöönottoon voi mennä jopa viikkoja. Tämän vuoksi myös pohjavesijärjestelmästä täytyy ottaa vettä koko ajan. Pohjavesijärjestelmää ei voi pitää käyttämättömänä.
Hankkeen tilanne nyt ja aikataulu
Aluehallintovirasto myönsi vuoden 2023 lopussa Oulun Vedelle luvan ottaa Viinivaaran ja Kälväsvaaran pohjavesialuilta vettä yhteensä 9 000 m3/vrk. Vedenottolupa koskee 11 vedenottamoa. Lupapäätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen, joten päätös ei ole vielä lainvoimainen. Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu saadaan mahdollisesti vuoden 2025 loppupuolella.
Aluehallintoviraston päätöksen valmisteluluvan mukaisesti Oulun Vesi voi aloittaa vedenottoalueen ennakkotarkkailun ja kaivonpaikkatutkimukset ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Valmisteluluvalla tehtävät toimenpiteet on tarkoitus käynnistää 2025 vuoden aikana.
Hankkeen historiaa
- Uuden pohjavesihankkeen suunnittelu aloitettiin alkuvuodesta 2014. Tällöin lähti liikkeelle Oulun yliopiston johdolla tehty monitavoitearviointi, missä koottiin eri sidosryhmät yhteen pohtimaan vaihtoehtoja Oulun vesihuollon turvaamiseksi.
- Monitavoitearvioinnin pohjalta laadittiin vedenhankinnan turvaamiseksi uusi hankesuunnitelma, joka hyväksyttiin Oulun kaupunginvaltuustossa toukokuussa 2015. Päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
- Kesällä 2016 tehtiin maastotutkimuksia, joiden pohjalta laadittiin yksityiskohtaisia luontoselvityksiä.
- Keväällä 2018 hanke kuulutettiin, ja asianosaiset antoivat muistutuksia huhti-toukokuulla. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi oman viranomaislausunnon ja Varsinais-Suomen ELY-keskus toimitti uuden Natura-lausunnon 5.9.2018. Näihin muistutuksiin ja lausuntoihin Oulun Vesi laati vastineet, ja koko lupahakemusaineisto toimitettiin Pohjois-Suomen AVI:lle 28.9.2018. AVIssa hankkeen käsittely on siirtynyt useita kertoja muiden hankkeiden ympäristölupien käsittelyn takia. Oulun Vesi, Oulun kaupunki ja Pohjois-Suomen AVI ovat neuvotelleet useita kertoja v. 2019-2023 aikana käsittelyn nopeuttamiseksi.
- Varavesihanke on ollut Oulussa vireillä jo vuosikymmenen ajan. Matkan varrella hanke ja sen perusteet ovat muuttuneet. Ennen vuotta 2014 käyty keskustelu on tiedoiltaan vanhentunutta ja perustuu vanhaan hankesuunnitelmaan.