Taiteen perusopetus
Taiteen perusopetuksen tehtävä ja merkitys
Taiteen perusopetus on ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta. Opetusta annetaan yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Taiteen perusopetuksen tehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuuksia opiskella taidetta pitkäjänteisesti, päämäärätietoisesti ja omien kiinnostuksen kohteiden suuntaisesti. Opetuksella edistetään taidesuhteen kehittymistä ja elinikäistä taiteen harrastamista. Opetus kehittää taiteenalalle ominaista osaamista ja antaa valmiuksia hakeutua taiteenalojen ammatilliseen koulutukseen.
Taiteen perusopetuksen tehtävänä on rakentaa kestävää tulevaisuutta taiteen keinoin. Opetus perustuu moniarvoiselle ja uudistuvalle kulttuuriperinnölle. Taiteenalojen opetuksessa vahvistetaan oppilaan omaehtoisen ilmaisun, tulkinnan ja arvottamisen taitoja. Opinnot tukevat oppilaiden luovan ajattelun ja osallisuuden kehittymistä. Taiteen perusopetus vahvistaa oppilaiden identiteettien rakentumista ja kulttuurisen lukutaidon kehittymistä.
Lapset ja nuoret ovat osa hyvinvoivaa Oulua
Oulun taidekoulussa annettavalla taiteen perusopetuksella on merkittävä rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Oulun kaupungin taiteen perusopetusta tuottavana oppilaitoksena Oulun taidekoulu pystyy tarjoamaan edullisia ja laadukkaita harrastusmahdollisuuksia, jotka tukevat lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Panostus taideopetukseen on merkittävässä roolissa myös Oulun kaupungin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallissa, joka korostaa harrastusmahdollisuuksien ja kulttuurin tärkeyttä lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien näkökulmasta. Taiteen perusopetuksen ja Oulun taidekoulun rooli ei näin ollen rajoitu vain taiteen opettamiseen, vaan ne ovat osa laajempaa kokonaisuutta, jolla vahvistetaan lasten asemaa, osallisuutta ja hyvinvointia.