Tukea opiskeluun
Lukio tarjoaa monenlaista tukea opiskeluun ja kasvamiseen. Älä jää yksin, vaan kysy apua ja tukea aineenopettajilta, opinto-ohjaajilta, erityisopettajalta, terveydenhoitajalta tai lukiokuraattorilta ja -psykologilta.
Hyvinvoiva lukio -sivusto tarjoaa työkaluja ja vinkkejä sekä opiskelijoille että opettajille.
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaajat neuvovat opintoasioihin ja -suunnitelmiin, ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintoasioihin liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaajat pitävät opotunteja sekä antavat henkilökohtaista ohjausta ja pienryhmäohjausta.
OSYKin opinto-ohjaajat:
Ari Forstén
ari.forsten@eduouka.fi, p. 044 703 9276
Krista Kautto
krista.kautto@eduouka.fi, p. 044 703 9288
Mervi Kela
mervi.kela@eduouka.fi, p. 044 703 9289
Ohjattavat ryhmät löytyvät täältä.
Erityinen tuki
Erityisopettajana toimii Marjo Mattila puh. 044 703 9699.
Erityisopettajan kanssa selvitellään oppimiseen liittyviä vaikeuksia ja suunnitellaan opiskelun tukitoimia. Erityisopettaja ohjaa opiskelijaa opiskelustrategioiden löytämisessä ja vahvistamisessa sekä auttaa erityisesti kielellisiin vaikeuksiin liittyvissä opiskeluongelmissa, mutta ei anna tukiopetusta oppiaineiden sisältöihin liittyvissä asioissa.
Lukion alkaessa jokaiselle ryhmälle järjestetään lukemisen ja kirjoittamisen perustaitojen kartoitus (DigiLukiseula). Mikäli opiskelijalla on haasteita opinnoissaan, hänelle voidaan laatia pedagogisen tuen suunnitelma lukio-opintojen tueksi. Erityisopettaja voi arvioida opiskelijan lukivaikeutta ja tarvittaessa kirjoittaa lausunnon lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeudesta ylioppilastutkintolautakunnalle.
Erityisen tuen tarkoituksena on tukea ja auttaa opiskelijaa siten, että hänellä on tasavertaiset mahdollisuudet suorittaa lukio-opintonsa. Opetushallituksen opetussuunnitelman perusteiden (2003) mukaan erityinen tuki lukiossa tarkoittaa tukea niille opiskelijoille, jotka ovat tilapäisesti jääneet jälkeen opinnoissaan tai joiden opiskelun edellytykset ovat heikentyneet vamman, sairauden tai toimintavajavuuden vuoksi. Lisäksi erityisen tuen piiriin kuuluvat opiskelijat, jotka tarvitsevat psyykkistä tai sosiaalista tukea. Opiskelijalla voi olla erityisen tuen tarve mielenterveyteen, sosiaaliseen sopeutumattomuuteen tai elämäntilanteeseen liittyvien ongelmien vuoksi.
Opiskelijalla voi olla lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä oppimisen ongelmia. Jos opiskelijan kielenkehityksen häiriö tulee ilmi vasta lukiossa, tukitoimien suunnittelu ja toteuttaminen tulee aloittaa välittömästi. Oppimistilanteet ja kokeet järjestetään opiskelijalle siten, että hänen yksilölliset tarpeensa otetaan huomioon.
Kaikki ne toimet, jotka toteutetaan toisin kuin tavallisesti, voidaan katsoa erityisjärjestelyiksi. Erityinen tuki on koko opiskeluyhteisön asia.
Lukiossa opiskelijalle voidaan laatia pedagogisen tuen suunnitelma (PETS). Katso liite. Pedagogisen tuen suunnitelma on opiskelijan henkilökohtainen asiakirja, jolla hän todentaa pedagogisten erityisjärjestelyiden tarpeensa. Suunnitelmassa mainitaan tarvittavat erityisjärjestelyt, joiden avulla opiskelijan tuen tarve otetaan huomioon oppitunneilla sekä koetilanteissa ja arvioinnissa. Suunnitelman perusteena tulee aina olla asiantuntijalausunto / suositus.
Pedagogisen tuen suunnitelman laatii opiskelijan ja alle 18- vuotiaan kohdalla opiskelijan ja huoltajan kanssa yhteistyössä joko aineenopettaja, ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja tai erityisopettaja. Terveydenhoitaja, lukiopsykologi tai lukiokuraattori voi laatia asiakkaansa kanssa yhdessä erityisen tuen suunnitelman, silloin kun elämäntilanne vaikuttaa pedagogisiin järjestelyihin.
Opiskelijan sitoutuminen pedagogisen tuen suunnitelman toteuttamiseen on merkityksellistä.Opiskelija sopii jakson alussa opettajan kanssa tarvittavasta tuesta ja järjestelyistä. Opiskelijan vastuulla on tiedottaa pedagogisen tuen suunnitelmasta kurssiensa opettajia.
Terveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuolto on terveyden edistämistä, sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveyskasvatusta, jonka tavoitteena on opiskelijoiden hyvä terveys ja terveellisten elämäntapojen omaksuminen.
Terveydenhoitajaan voit ottaa yhteyttä luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä terveyteen liittyvissä asioissa.
Terveystarkastusaikaa tarjotaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille.
Lääkärintarkastukseen tarjotaan aikaa juridisen sukupuolen mukaan: tytöille toisen opiskeluvuoden aikana, pojille lääkärintarkastus tehdään kutsuntaterveystarkastuksen yhteydessä.
Myös seksuaaliterveysneuvonta sekä ehkäisyasiat hoituvat opiskeluterveydenhuollon kautta. Sairausasioissa sekä työ- ja vapaa-ajan tapaturmissa hoito järjestetään hyvinvointikeskuksessa tai virka-ajan ulkopuolella Oulun yhteispäivystyksessä.
Terveydenhoitajan vastaanotto toimii pääosin ajanvarauksella. Avoin vastaanotto on ma-pe klo 11.30–12.
Terveydenhoitajaan voit olla yhteydessä soittaen, viestitse tai ajanvarausasioissa Wilman kautta. Puhelintunti ma-to klo 12–13.
Terveydenhoitaja kuuluu myös koulun moniammatilliseen opiskelijahuoltoryhmään ja osallistuu sovitusti opiskelijakohtaisiin monialaisiin palavereihin.
Hammashuollon palvelut ovat oululaisille oman asuinalueen hammashoitolassa ja ulkopaikkakuntalaisille omassa kotikunnassa.
Koulun terveydenhoitajina toimivat
Charlotte Väyrynen, p. 040 318 5161, charlotte.vayrynen@pohde.fi paikalla ma-to
Suvi Hyrkäs, p. 044 703 6337, suvi.hyrkas@pohde.fi paikalla perjantaisin (ehkäisyasiat)
Lukiokuraattori ja -psykologi
Lukiokuraattorilta ja -psykologilta saat tukea mm. opiskeluun, mielen hyvinvointiin, jaksamiseen tai arjenhallintaan liittyvissä asioissa. Meihin voi olla yhteydessä oli huolesi sitten iso tai pieni. Pohditaan yhdessä, miten voimme sinua auttaa! Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.
Lukiokuraattorilta saat tukea mm. sosiaalisiin tilanteisiin, koulumotivaatioon, stressiin ja arjenhallintaan. Voit saada ohjausta myös taloudellisissa asioissa. Lukiopsykologilta taas saat tukea mm. mielialaan ja ahdistukseen liittyvissä huolissa. Lisäksi voit saada apua oppimis- ja keskittymisvaikeuksiin liittyen.
Lukiokuraattori ja -psykologi tekevät opiskelijahuoltotyötä yhteistyössä opiskelijoiden, perheiden ja oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Yhdessä tärkeä tavoitteemme on edistää kokonaisvaltaisesti sellaista koulun toimintakulttuuria, joka tukee kaikkien opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja osallisuutta. Hyvinvointityössä keskeistä on myös yhteisöllisen ja positiivisen ilmapiirin edistäminen sekä syrjinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisy.
Lukiokuraattori Hanna Kuuluvainen puh. 040 610 6344
Lukiopsykologi Minna Kovala-Viita puh. 040 632 6096
Lukiokuraattoriin ja -psykologiin voit olla yhteydessä soittamalla, lähettämällä tekstiviestin tai Wilman kautta. Mainitsethan yhteydenotossa nimesi ja lukiosi.
Lukiopsykologin ja lukiokuraattorien työtilat ovat Raksilan lukion tiloissa, osoitteessa Teuvo Pakkalan katu 19.
Huoneet (kuraattori-Hanna A033, psykologi-Minna A038) löytyvät opiskeluhuollon käytävän perältä, jonne löytää, kun menee sisälle koulun sisäpihalta B-ovista, kääntyy ovilta vasemmalle ja laskeutuu käytävän päässä olevat portaat alas.
Nuorisotyöntekijä
Lukiomme hyvinvointiryhmään kuuluu myös seurakunnan nuorisotyöntekijä Mono Kuoppala. Hänet tavoittaa puhelimitse numerosta 040 574 7124.