Pääkuva
Ihmisiä meren jäällä
Perämerellä-tapahtumavideon kuvauksessa Ylikiimingin koulun 8.luokkalaisia.

Ympäristöutelias koulu -hanke päättyy 2024!

16.12.2024

#asteenverrankestävämpi #yhdessäenemmän

 

Olemme yhdessä enemmän! Ympäristöutelias koulu -hanke toimi osana Kestävän tulevaisuuden opinvirtaa syksystä 2023 vuoden 2024 loppuun saakka. Hankkeen tavoitteena on ollut luonto- ja kestävyysteemojen opetusta tukevien oppimiskokonaisuuksien ja ympäristöjen luominen yläkouluille. Toimintojen kehittämisessä keskeistä on ollut yhteiset tavoitteet mm. STEAMinOulun sekä Ympäristöohjelman kanssa.

 

“Kaikkea muuta kuin luokassa istumista!”

Ympäristöuteliasta koulua rakennettiin osallistamalla kestävyysaiheisissa työpajoissa oppilaita ja kaupungin henkilöstöä. Työpajoissa pohdittiin mm. Kestävyyskasvatuksen taitoja työtapoja STEAM:n keinoin. Esille nousi monenlaiset taidot yhteistyötaidoista vastuullisuuteen, empatiakykyyn ja teknologiataitoihin. Lisäksi nousi esille toiveikkuus tulevaisuutta kohtaan. Oppilaiden näkemyksen mukaan kestävyys- ja ympäristökasvatuksen sisältöjä tulisi opiskella niin oman koulun lähiympäristössä kuin tutustumalla luontokohteisiin tai luontokouluun. Kaikissa työpajoissa korostui tekemällä ja toimimalla oppiminen, luovuus sekä kokeilukulttuuri.

“Tarvitset empatiaa, rohkeutta, yhteistyökykyä, joustavuutta, halua oppia, sopeutumiskykyä, sinnikkyyttä, kekseliäisyyttä ja luovuutta, sekä optimistisen ja positiivisen asenteen.”

“Tietoisuutta, auttamisen halua ja motivaatiota.”

Merkityksellistä hankkeessa on ollut yhteistyö sekä Oulun kaupungin toimijoiden kanssa että muiden toimijoiden kanssa ympäri Suomen. Yläkoulujen ja toisen asteen ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen malleille olisi kysyntää muuallakin kotimaassamme! Oulussa hanke toimi mm. yhteistyökoulujen kestävyyssisältöjen parissa, oppitunneilla työpajoissa, tapahtumissa paikallisesti ja muualla Suomessa sekä yhteisesti kestävyyshankkeiden verkostossa. Viimeisimmän työpajan aiheena oli Vesireppu, jonka avulla koulut voivat tutkia säännöllisesti koulujen lähivesistöjä ja tuottaa Järvimeri-wikiin tietoa kaupungin ympäristöpalveluiden käyttöön tunnisteella #koulujenlähivedet/Oulunkoulut. Tässä työpajassa teimme yhteistyötä SYKE:n sekä Luontokoulujen liiton toimijoiden kanssa.

Ympäristöutelias koulu-hanketta rahoitti Opetushallitus.

Lisätietoja: sanna.makela@eduouka.fi