Ajankohtaista syksyllä 2024
Tutustu alla olevasta listasta tapahtuma- ja koulutusvinkkeihin erityisesti peruskoulun ja lukioiden suuntaan - sekä kestu-väen että muiden tahojen järjestämiin. Varhaiskasvatuksen osalta voit perehtyä Alaköökin ja Heikinharjun luontokodon sivuihin.
Tutustu Alaköökin sivuihin tästä.
Tutustu Luontokodon sivuihin tästä.
Alakööki tarjoaa tukea varhaiskasvatuksen kestävän tulevaisuuden kasvatukseen ja päiväkotikohtaisen opinvirran laatimiseen järjestämällä pedagogisia työpajoja. Työpaja kestää tunnin ja se voidaan järjestää esim. pedatuntien yhteydessä. Päiväkodilla voidaan järjestää kaksi samansisältöistä työpajaa.
Päiväkodeista otetaan suoraan yhteyttä Alaköökiin alakooki.vaka@ouka.fi ja sovitaan työpajan ajankohta sekä tarkempi sisältö ja tavoite.
Tiesitkö, että olemme mukana kaupungin eri hallinnonaloja yhdistävässä Lähekkö nää luontoon -toiminnassa, jolla nostamme esille upeaa lähiluontoamme? Voit tutustua kehitettävään Lähekkö nää luontoon -toimintaan tästä. Tiedotamme tästä lisää alkysyksystä. Huomaa myös, että ilmasto-osaamisen oppimisympäristöä, Koulun korjausopasta, on päivitetty ja päivitetään alkusyksyn aikana ja jatkossa ilmasto-osaamismerkit hyväksiluetaan OAMK:n opinnoiksi.
Syksyn 2024 koulutuksia ja tapahtumia
27.8. klo 14-15:30 Materiaali- ja ajankohtaisinfo kestu-teemoista oppilaitoksille (Ouka-henkilöstölle)
Viime lukuvuonna oli käynnissä useita hankkeita, joissa tuotettiin materiaaleja ja toimintamalleja peruskoulujen ja lukioiden kestävyystyön tueksi. Tule kuulemaan ajankohtaisista tuulista sekä erityisesti, millaista uutta materiaalia Oulussa tehtiin luonto-, ilmasto- ja kiertotalouskasvatukseen (linkki materiaalit-sivulle), millainen on valtakunnallinen lukioiden kestävyystiekartasto (linkki tiekartastoon), mitä löytyy Ympäristötoimen Ympäristön tila -opetusmateriaaleista sekä kuinka nettipohjainen Koulun hiililaskuri (linkki laskuriin) ja päivitetty Koulun korjausopas toimii. Koulutus on avoin kaikille kiinnostuneille Oulun kaupungin työntekijöille. Ilmoittaudu mukaan koulutuskalenterin kautta (linkki).
29.8. Pelasta Perämeri -päivä, Kuusisaari/Hupisaaret
Vuotuinen päivä, jota vietetään Itämeri-päivänä Perämeremme suojelemiseksi ja siitä nauttimiseksi. Tapahtuman tarkoitus on lisätä tietoisuutta Perämeren tilasta, tutustuttaa kansalaisia Perämereen ja sen suojeluun sekä esitellä Perämereen liittyvien mahdollisuuksia. Luvassa on musiikkia ja esityksiä, työpajoja ja aktiviteetteja sekä tietoa Itämerestä. Tapahtumaa vietetään tänä vuonna Kuusisaaressa ja varhaiskasvatuksen osalta Hupisaarilla. Pelasta Perämeri -päivän ohella juhlimme Oulun Peruskoulun 50-vuotisjuhlaa. Tapahtumaa koordinoi Perämerenkaari. Lue lisää täältä (linkki Perämerenkaaren sivuille).
30.8. asti valokuvauskilpailu Oulun kouluille ja henkilöstölle
Oululainen luontokoulu tuo luonnon sisälle! Kestävän tulevaisuuden opinvirran toimijat avaavat valokuvauskilpailun Oululaisille lapsille ja nuorille. Myös opettajat voivat osallistua.
Voittaneista kuvista toteutetaan tauluja Timosen tiloihin ilahduttamaan kaikkia siellä vierailevia. Lisäksi niitä voidaan laittaa esille muihinkin Oulun kaupungin tiloihin kuten Oulu10:n aulatilaan.
Kilpailu alkaa 27.5.2024 ja jatkuu 30.8.2024 saakka. Kilpailussa valitaan voittajat joka sarjasta ja lisäksi mahdollisia kunniamainintoja. Voittajat pääsevät osallistumaan valokuvaustyöpajaan syksyllä myöhemmin sovittavana ajankohtana. Työpajan pitää oululainen valokuvaaja Harri Tarvainen.
1.-3.9. Teachers Climate Change Forum, Hyytiälä
University of Helsinki Science Education (a part of LUMA Centre Finland) and Institute for Atmospheric and Earth System Research (INAR) are organizing international Teachers' Climate Change Forum 2024 (TCCF) continuous professional development program for teachers in all levels of education. TCCF deals with climate science, climate education and the connection between these two domains. The forum has been organized since 2017. In 2019, it was arranged in the Hyytiälä Forest Station, and in the years 2020-2022 online. Teachers’ Climate Change Forum is held on 2.-3. September 2024 as a hybrid event. More information about TCCF here (linkki Helsingin yliopiston sivulle).
11.-12.9. Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäivät Rokualla
Tervetuloa perinteisille Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäiville Rokualle 11.–12.9.2024! Päivien teemana on tänä vuonna Paluu tulevaisuuteen. Luonnon kannalta tulevaisuuden toivotaan oleva usein sitä, mikä menneisyydessä on ollut hyvin. Miten meidän tulisi elää tässä päivässä? Miten pystymme ottamaan vastaan ja ymmärtämään tulevaisuudessa tapahtuvia muutoksia? Lisäämällä omaa tietoa ja ymmärrystä pystymme vastaamaan paremmin myös lasten ja nuorten ilmastoaiheisiin kysymyksiin ja pohdintoihin. Tapahtuman järjestää yhteistyössä Pohjois-Suomen AVI, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä eli Pyry. Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta (linkki AVI:n sivuille).
16.9. klo 13:30-15:30 Kestu-vastaavien tapaaminen, Timonen
Hei pitkään toimineet kestu-vastaavat ja vasta kiinnostuneet! Tule mukaan kestävän tulevaisuuden vastaavien tapaamiseen Timoseen. Tilaisuus on tarkoitettu kestävyyskasvatusta yksikössään edistäville varhaiskasvatuksesta 2. asteelle. Startataan uutta lukuvuotta, keskustellaan kestävän tulevaisuuden edistämisestä sekä hankitaan sopivia työkaluja omaan yksikköön ja omaan työhön. Alustuksessa mukana Kiertokaaren asiantuntija. Keskustellaan ajankohtaisista aiheista käytännönläheisesti ja ratkaisukeskeisesti, tällä kerralla kiertotalouteen liittyen. Tarjoamme kahvit ja pientä purtavaa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot täältä (linkki koulutuskalenteriin).
25.9. klo 18:00-19:45 Kohti toiveikasta tulevaisuutta - koko Suomen vanhempainilta
Vanhempi, opettaja, muu nuoren hyvinvoinnista kiinnostunut, tule seuraamaan Kohti toiveikasta tulevaisuutta - koko Suomen vanhempainiltaa striiminä tai paikan päälle Ouluun 25.9. klo 18:00–19.45. Illan aikana sekä nuoret, vanhemmat, nuorten kanssa työskentelevät että muut asiantuntijat avaavat näkökulmia tulevaisuuteen, jossa kriisit otetaan tosissaan, tunteet kohdataan ja tunnistetaan sekä toimitaan ratkaisukeskeisesti ja hyvää elämää etsien. Tule nappaamaan mukaasi vinkit mielen hyvinvoinnin edistämiseen niin nuorille kuin itsellesi. Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot täältä (linkki Forms-kyselyyn).
23.9. ja 24.9. klo 15-16 Koulun hiililaskuri -koulutus, Teams
Nettipohjainen Koulun hiililaskuri on julkaistu! Laskuri on tarkoitettu koulussa vuodessa syntyvän hiilijalanjäljen arviointiin. Koulun hiililaskurilla voit myös vertailla eri toimintojen vaikutusta päästöihin, visualisoida päästömääriä tai suunnitella tarvittavia päästövähennystoimia koulusi hiilineutraalisuuspolulle. Tule koulutukseen kuulemaan lisää! Ilmoittaudu mukaan jompaankumpaan koulutukseen täältä (linkki Forms-kyselyyn).
1.10 klo 13-14 Varhaiskasvatuksen kestu-vastaavien info ja perehdytys, Teams
Perehdytään yhdessä varhaiskasvatuksen Kestävän tulevaisuuden vastaavan käsikirjaan. Tilaisuus on tarkoitettu pitkään toimineille, vasta aloittaneille sekä kaikille kestävyysteemoista kiinnostuneille. Ilmoittautuminen ja lisätietoja koulutuskalenterissa (linkki koulutuskalenteriin).
11.10. klo 9-15 Kestävyyskasvatustapaaminen Tampereella
Kestävyyskasvatusväki kokoontuu Tampereella! Opetushallituksen rahoittamista hankkeista startannut verkosto jatkaa tapaamisia ja toivottaa tervetulleeksi myös muut aiheesta kiinnostuneet. Luvassa ainakin vertaisjakamista teeman ympärillä sekä verkoston toiminnan jatkon suunnittelua. Ohjelma tarkentuu elokuun aikana. Mukaan suunnittelemaan? Laita viestiä Paulalle paula.ratava(a)ouka.fi.
5.-7.11. Climate University meeting, Oulun yliopisto
Climate University -verkoston vuosikokous 2024 pidetään Oulun yliopistolla UNIFIn kestävyys- ja vastuullisuusseminaarin yhteydessä 5.-7.11.2024. Tämän vuoden teemana on ilmastokasvatus. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi/englanti). Tilaisuuden varsinainen ilmoittautumislomake avataan alkusyksystä. Lisätietoja ja ilmoittautuminen (linkki Climate Universityn sivuille).
14.11. Kansallisen tiede-, kestävyys- ja teknologiakasvatuksen seminaari, Lappeenranta ja LUT
Marraskuussa 2023 järjestetty ja erinomaista palautetta saanut Kansallinen tiede-, kestävyys- ja teknologiakasvatuksen seminaari järjestetään jälleen Lappeenrannassa syksyllä 2024. Seminaarissa saat ajankohtaisista tietoa tiede-, kestävyys- ja teknologiakasvatuksen aiheista, pääset tutustumaan käytännön toimintamalleihin sekä verkostoitumaan kollegojen kanssa. Lisätietoja Kesylin sivuilta (linkki sivuille).
15.11.2024 klo 12-15:30 Pyryn tapaaminen Jättiläisensaaressa, Muhoksella
Pohjois-Pohjanmaan ympäristötoimijat kokoontuvat metsä- ja suoretken merkeissä marraskuussa! Edistätkö alueella ympäristötietoisuutta ja -vastuullisuutta? Tule siis mukaan jakamaan ajatuksiasi luonnon helmassa. Tapaaminen avoin kaikille ympäristövastuullisuuden edistämisestä kiinnostuneille. Mennään Muhokselle yhteiskyydeillä ja nautitaan upeasta luonnosta. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen syksyllä. Seuraa Pyryn somea Facebookissa ja Instagramissa.
5.11.2024 klo 14:00-15:00 Kestu-kahvit linjoilla, teemana luontosuhde (Ouka-henkilöstö)
Nappaa mukaan kahvikupponen tai muuta virkistävää ja tule mukaan kestävän tulevaisuuden kahveille Teamsiin. Kaikki kiinnostuneet tervetulleita! Teemana luontosuhde. Esittelemme mm. Lähekkö nää luontoon -toimintaa ja sen hyötyjä varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot täältä (linkki koulutuskalenteriin).
Mukavaa alkavaa lukuvuotta!