Oppimisen tuki
Koulunkäynninohjaajat
Koulussamme työskentelee neljä koulunkäynninohjaajaa eri luokka-asteille jakautuen.
Koulunkäynninohjaaja ohjaa, motivoi sekä tukee oppilaan oppimista ja kasvua. Työ on myös huolenpitoa oppilaan hyvinvoinnista, johon kuuluu myös lääkehoito.
Koulunkäynninohjaaja on mukana koulun arjessa niin laaja-alaisissa tiimeissä, retkillä, välitunneilla kuin tunnilla luokassa tai pienen ryhmän kanssa rauhallisemmassa ympäristössä.
Lisäksi koulunkäynninohjaajan työhön kuuluu materiaalien valmistelu, taksiin saattaminen, työskentely läksyparkissa päivittäin antaen tukea päivän tehtävissä tai läksy unohduksissa ja yhteydenpito vanhempiin tarvittaessa.
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhoitaja Sari Ylönen 040-1548965
sari.ylonen[at]pohde.fi
- Pääsääntöisesti ma, ti ja ke
- päivystys välituntisin klo 9.45–10.15 tai klo n.12.00–12.30
- Wilma-viesti
Koululääkäri Jenni Häivälä
- laajat terveystarkastukset (1. ja 5. luokat)
Äkilliset sairaus- tai tapaturmatapaukset:
- yhteys Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen
Sairaan lapsen hoitotodistus:
- yhteys terveydenhoitajaan lapsen ensimmäisenä sairauspäivänä tai
- neuvolapuhelimeen 08 558 44356
Hammashoito
Kontinkankaan hammashoitola, Aapistie 3. Talon nimi on Dentopolis.
Keskitetty ajanvaraus ma-to klo 7.45–16 .00, pe klo 7.45–15.00
08 558 46430
Kiireellisissä ajanvarausasioissa asiakkaiden toivotaan ottavan yhteyttä klo 7.45–10.00 välisenä aikana ja kiireettömissä asioissa klo 12 jälkeen.
Oikomishoidon ajanvaraus p. 044 703 6383, arkisin klo 7.45–15.00.
Oikomishoitoon hakeutuminen tapahtuu lähetteellä lapsen ja nuoren suun terveystarkastuksen kautta.
Suun terveystarkastukset tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille kattavasti.
Suun terveystarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Suun terveystarkastuksiin kutsutaan.
Mikäli lapsi / nuori on vasta muuttanut paikkakunnalle tai hänen edeltäneestä suun terveystarkastuksesta on aikaa useita vuosia, voi asiasta tiedustella keskitetystä ajanvarauksesta.
Koululaisten suun terveystarkastuksia tekevät suuhygienistit ja hammaslääkärit.
Muut hyvinvointipalvelut
Sosiaali- ja terveyspalvelut löydät Pohteen sivuilta.
Tästä pääset Pohteen verkkosivuille.
Sosiaalipäivystys kaikkina vuorokauden aikoina 044 7036235
Mikäli sosiaali- ja kriisipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen 112.
Lapset ja lapsiperheet
Tutustu tästä Oulun kaupungin lasten ja lapsiperheiden verkkosivuihin.
Kotipalvelu ja perhetyö
Kotipalvelu ja perhetyö - Sosiaali- ja perhepalvelut - Oulun kaupunki (ouka.fi)
Lasten ja nuorten psykiatrinen työryhmä 044 7035919
Sairaanhoitaja vastaa puheluihin ma-pe klo 8–11 välillä. Puhelimessa sovitaan toimintatavasta. Muina aikoina numerossa vastaa puhelinvastaaja, jossa kerrotaan toimintaohjeet.
Oulun kaupungin perheneuvonta (ajanvaraus ma, ti, to 10–12) 040 6506014
Opiskeluhuolto
Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Tavoitteena on, että kaikki lapset tuntevat kuuluvansa turvalliseen kouluyhteisöön, jossa on viihtyisä oppimisympäristö. Koulussa työskentelevien aikuisten vastuulla on huolehtia lasten oppimisesta ja hyvinvoinnista yhteistyössä kotien kanssa. Oppilashuoltotyöllä pyritään ennalta ehkäisemään oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien syntyminen.
Oppilashuoltoryhmä
Oppilashuoltotyöryhmän roolina on koordinoida, kehittää ja arvioida koulun yhteisöllistä oppilashuoltotyötä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Oppilashuoltotyöryhmä päivittää koulun oppilashuoltosuunnitelman syksyisin yhteistyössä opetushenkilöstön ja muiden sidosryhmien kanssa. Suunnitelma löytyy voi Wilmasta kohdasta ”Vuosisuunnittelu”. Myös ”Hyvistunnit” ovat osa yhteisöllistä oppilashuoltotyötä.
Oppilashuoltotyöryhmään kuuluvat koulun edustajien (rehtori, erityisopettaja, luokanopettaja) lisäksi koulupsykologi ja/tai -kuraattori (asiasta riippuen) ja edustaja kouluterveydenhuollosta (kouluterveydenhoitaja, tarvittaessa myös lääkäri). Ryhmään voi kutsuttaessa osallistua myös koulun muita henkilökunnan jäseniä tai yhteistyötahojen edustajia, esim. nuorisopalveluista sekä vanhempien ja oppilaiden edustajia.
Koulumme yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kokoontuu joka kuukauden 1. tiistaina klo 8.15–10.00. Ryhmä kootaan tapauskohtaisesti. Kuukauden kolmantena tiistaina klo 8.15–10.00 kokoontuu yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä.
Yksittäistä oppilasta koskevat asiat käsitellään aina luottamuksellisesti yhteistyössä oppilaan huoltajien kanssa. Tarvittaessa oppilaan tueksi voidaan koota monialainen asiantuntijatyöryhmä, jonka kokoonpanosta sovitaan yhdessä huoltajan kanssa. Ryhmä sopii yhteisistä tavoitteista ja työskentelystä tapauskohtaisesti.
Yksilöllisen, monialaisen asiantuntijatyöryhmän tapaamisista laaditaan opiskeluhuoltokertomus, johon kirjataan yhdessä sovitut asiat. Opiskeluhuoltokertomuksen vastuuhenkilönä toimii rehtori. Vanhemmat näkevät lapsensa opiskeluhuoltokertomukset Wilman kohdasta Tuki -muistiot.
Huoltajat ja oppilaat voivat varata ajan koulumme oppilashuollon työntekijöille myös ilman, että asiaa käsitellään monialaisessa asiantuntijatyöryhmässä.
Koulupsykologi ja -kuraattori ovat oppilashuoltoyksikön työntekijöitä, joiden tehtävänä on tukea oppilaan koulunkäyntiä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja toimintakykyä sekä edistää koko kouluyhteisön hyvinvointia. Koulupsykologi ja -kuraattori toimivat yhteistyössä oppilaiden, vanhempien ja koko koulun henkilökunnan kanssa.
Alueemme koulupsykologi: Nina Sassali, p. 040 8454518
Alueemme koulukuraattori: Tiina Sipilä, p. 040 6324963, sähköposti tiina.sipila[at]pohde.fi
Muu oppilashuolto
Sosiaali- ja terveystoimen palveluja:
Sosiaalipäivystys kaikkina vuorokauden aikoina 044 7036235
Lasten ja nuorten psykiatrinen työryhmä 044 7035919
- Sairaanhoitaja vastaa puheluihin ma-pe klo 8–11 välillä.
- Puhelimessa sovitaan toimintatavasta.
- Muina aikoina numerossa vastaa puhelinvastaaja, jossa kerrotaan toimintaohjeet.
Oulun kaupungin perheneuvonta (ma, ti, to 10-12) 040 6506014
Alueelliset erityisen tuen ryhmät
Alueelliset ryhmät on tarkoitettu erityiseksi tueksi perusopetuksen oppilaille, jotka tarvitsevat yksilöllistä opetusta ja pienehköä ryhmäkokoa (n. 10 oppilasta). Suosituksen erityisen tuen ryhmään siirtymisestä ja sieltä palaamisesta tekee aluepäällikkö alueellisen tuen koordinaattorin esityksestä. Oppilas siirtyy sen koulun oppilaaksi, jossa ryhmä sijaitsee, kunnes palaa kotikouluunsa. Alueemme erityisen tuen ryhmät ovat Hintan, Oulujoen, Hiukkavaaran ja Laanilan kouluissa.
Koulumme kriisivalmius
Koulumme oppilaat ja henkilökuntaan kuuluvat aikuiset voivat joutua onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen joko koulussa tai sen ulkopuolella. Kuolema, sairaus tai onnettomuus voi kohdata oppilaittemme perheenjäseniä tai muita läheisiä ihmisiä. Koulullamme on kriisisuunnitelma, joka sisältää toimintamalleja erilaisia kriisitilanteita varten. Henkilökuntaa perehdytetään koulun kriisityöhön, jonka tarkoituksena on tukea kriisissä olevan henkilön omaa selviytymistä ja nopeuttaa sitä. Toiminta tapahtuu yhteistyössä vanhempien kanssa. Kriisisuunnitelma päivitetään lukuvuoden aikana.
Tukiopetus ja läksyparkki
Tukiopetus
Tukiopetusta annetaan tarpeen mukaan.
Läksyt ja kotitehtävät
Oppilailla on yleensä lukuläksyjä ja kotitehtäviä. Läksyparkki pidetään koulukirjastossa. Siellä oppilaalla on mahdollisuus saada ohjausta läksyjentekoon, mikäli kotona siihen ei ole mahdollisuutta. Suosittelemme läksyparkkia. Tekemättä jääneet/laiminlyödyt tehtävät jäädään tekemään läksyparkkiin heti koulupäivän jälkeen, ellei opettajan kanssa toisin sovita. Läksyparkissa jokaiselta edellytetään työrauhaa ja hyvää käyttäytymistä.