Tukea opiskeluun
Opiskeluun saa monenlaista tukea – älä jää yksin!
Nuoren hyvinvointi on kasvun, kehityksen ja oppimisen vahva perusta. Opiskelijahuolto on opiskelijan hyvästä oppimisesta, fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä sekä sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Sen tavoitteena on luoda terve, viihtyisä ja turvallinen oppimis- ja opiskeluympäristö sekä ehkäistä syrjäytymistä.
Opiskelijahuoltotyö on luottamuksellista sekä nuorta ja hänen huoltajiaan kunnioittavaa toimintaa, joka kuuluu kaikille kouluyhteisön aikuisille. Opiskelijahuoltoryhmään kuuluvat opinto-ohjaajat, erityisopettaja, koulukuraattorit, koulupsykologi ja terveydenhoitajat.
Jos et ole varma, kenen puoleen kääntyä, voit kysyä apua esimerkiksi ryhmänohjaajaltasi.
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjauksen tehtävänä on tukea opiskelijaa opinnoissa lukioaikana ja huolehtia siitä, että opiskelijalla on riittävästi lukio-opinnoissa, jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Opinto-ohjaukseen kuuluu oppimisen tukeminen, ura- ja elämänsuunnittelun tukeminen ja kasvun ja kehityksen tukeminen. Opinto-ohjaus pitää sisällään henkilökohtaista ohjausta, pienryhmäohjausta ja luokkatunteja.
Opinto-ohjaajan luokse voi tulla keskustelemaan mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta, ja keskustelut ovat luottamuksellisia. Laanilan lukiossa opinto-ohjaaja kutsuu lukuvuosittain henkilökohtaiseen ohjauskeskusteluun ja opiskelija voi myös itse varata ohjausajan tarvittaessa.
Opinto-ohjauksessa on kaksi pakollista opintojaksoa. Opinto-ohjaus jakaantuu kolmelle lukuvuodelle siten, että ensimmäisellä vuosikurssilla keskitytään lukio-opintoihin ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman tekemiseen. Toisena vuonna opinto-ohjauksen teemana ovat jatko-opinnot ja opiskelijoiden kanssa laaditaan ylioppilaskirjoitussuunnitelma. Abivuonna keskitytään jatko-opintoihin ja niihin hakeutumiseen.
Tarkemmin opinto-ohjausta on kuvattu Laanilan lukion ohjaussuunnitelmassa.
Opinto-ohjaajaan voi ottaa yhteyttä Wilmassa, sähköpostilla, soittamalla, WhatsAppilla tai tekstarilla. Aikoja henkilökohtaiseen ohjaukseen voi varata etukäteen Wilman ajanvarauskalenterista, josta tulee opiskelijoille viesti Wilmassa. Aikoja voi varata myös henkilökohtaisesti tai vaikka puhelimitse.
Laanilan lukion opinto-ohjaajat:
Hanne-Marika Anttila p. 044 7039303, hanne-marika.anttila@eduouka.fi
Nina Heikkinen p. 0503672692, nina.heikkinen@eduouka.fi
Nina työskentelee Laanilan lukiossa 2 -3 päivää viikossa. Hän toimii myös Madetojan musiikkilukion opinto-ohjaajana.
Erityisopetus
Lukion erityisopetus on opiskelijoiden pedagogista tukea ja osa lukion toimivaa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoituksena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suorittamisessa ja jatko-opintoihin siirtymisessä sekä edistää hänen hyvinvointiaan ja jaksamistaan. Oppimisen tuki ja erityisopetus suunnitellaan aina yksilöllisesti yhteistyössä opiskelijan kanssa.
Erityisopettajalta saa oppimiseen ja oppimisvaikeuksiin liittyvää tietoa ja tukea opiskeluun. Häneen voi olla yhteydessä missä tahansa opintojen vaiheessa. Ohjaus on pääosin yksilöohjausta, se voi olla kertaluontoista tai pidempi jakso. Ohjausta ja tukea voi saada esim. itselle sopivien opiskelutapojen ja oman oppimistyylin kehittämisessä, ajanhallinnassa sekä kielellisiin vaikeuksiin liittyvissä opiskeluongelmissa.
Kaikki lukiolaiset osallistuvat 1. periodin alussa lukiseulaan, ja osa kutsutaan sen perusteella yksilötestiin. Samalla suunnitellaan tarvittaessa oppimisen tukea lukio-opintoihin ja ylioppilaskirjoituksiin. Erityisopettaja voi laatia opiskelijan luku- ja kirjoitusvaikeudesta lukilausunnon Ylioppilastutkintolautakunnalle.
Erityisopettaja Tanja Lapinlampi on Laanilan lukiolla ke-pe, työhuone 117.
Yhteydenotot Wilmassa, soittamalla, tekstarilla tai Whatsapp-viestillä
Tanja Lapinlampi 040 5028435
tanja.lapinlampi@eduouka.fi
Terveydenhuolto
Laanilan lukion terveydenhoitajina toimivat Aila Lausmaa ja Laura Taskila. Aila on tavattavissa koulullamme ma-pe ja Laura to ja pe. Terveydenhoitajan päivystysaika on ma-pe klo 12.00-13.00. Muina aikoina yhteydenotot Wilman kautta tai puhelimitse. Varaathan ajan ennen vastaanotolle tuloa.
Aila Lausmaa 044 7034623
aila.lausmaa@pohde.fi
Laura Taskila 040 3185174
laura.taskila@pohde.fi
Terveydenhoitajan vastaanotot ovat avoimia kaikille laanilaisille.
- Maksuton ehkäisy 16–20- vuotiaat oululaiset
- Kaikille 1. vuosikurssin opiskelijoille terveystarkastukset.
- Kaikille 2. vuosikurssin tytöille lääkärintarkastus. 2.vuosikurssin poikien lääkärintarkastus tehdään kutsuntaterveystarkastuksen yhteydessä.
- Terveydenhoitajan kautta voi hakeutua myös psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle.
Kuraattori ja psykologi
Kuraattorin ja psykologin työn keskeinen tavoite on edistää opiskelijoiden opiskelua, kehitystä sekä hyvinvointia ensisijaisesti koko oppilaitosyhteisössä toteutettavana työnä. Kuraattori ja psykologi osallistuvat oppilaitoksen opiskeluhuollollisen työn suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen oppilaitoksen monialaisessa opiskeluhuoltoryhmässä. Kuraattori ja psykologi toteuttavat yhteisöllistä hyvinvointityötä oppilaitoksessa lukuvuosittain tehdyn suunnitelman mukaisesti yhteistyössä oppilaitoksen muun henkilökunnan sekä yhteistyötahojen kanssa.
Kuraattori ja psykologi tekevät yksilötyötä, jonka painopiste on nuorten psyykkisten ja sosiaalisten valmiuksien tukemisessa. Työ on luonteeltaan ennaltaehkäisevää ja voimavarakeskeistä. Kuraattori ja psykologi tekevät tarvittaessa yhteistyötä perheen, lukion henkilökunnan ja kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Kuraattoriin voit olla yhteydessä muun muassa opiskeluun, kaveri- ja perhesuhteisiin, jaksamiseen sekä elämänmuutoksiin liittyvissä asioissa. Lisäksi voit saada ohjausta taloudellisissa asioissa. Psykologiin voit olla yhteydessä muun muassa oppimiseen- ja opiskeluun, jaksamiseen sekä mielialaan liittyen.
Kuraattori Paula Koskinen 0504398975
sijaisena Riikka Lähdesmäki 31.7.-31.12.2024
Psykologi Minna Kovala-Viita 040 6326096
sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@pohde.fi
Tukiopetus
Opiskelijalla on mandollista saada tukiopetusta aineenopettajalta sitä tarvitessaan. Opiskelija sopii opettajan kanssa erikseen omalla ajalla tapahtuvasta tukiopetuksesta. Tukiopetuksen ajankohta ei voi olla toisen oppitunnin kanssa päällekkäin.
Lomia varten anotut poissaolot edellyttävät itsenäistä opiskelua, eikä kyseiseltä ajalta ole oikeutta saada tukiopetusta.