Lukiodiplomit
Kuvataiteen lukiodiplomi
Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu itse suunnitellusta ja toteutetusta taideteoksesta sekä portfoliosta, joka koostuu oppimis- ja työskentelyprosessin ja visuaalisen kulttuurin tuntemuksen kuvauksesta sekä itsearvioinnista. Diplomin suorittaminen perustuu lukion kuvataiteen opetuksen tavoitteisiin ja keskeisiin sisältöihin sekä opiskelijan lukioaikaiseen omaehtoiseen harrastuneisuuteen.
Kuvataiteen lukiodiplomin suorittamisen pohjana ovat kahdeksan opintopisteen laajuiset kuvataiteen lukio-opinnot. Opetussuunnitelmassa määritellään opintojaksot, jotka voivat olla näitä suorittamista edeltäviä lukio-opintoja. Diplomi suoritetaan kahden opintopisteen laajuisen opintojakson aikana.
Kuvataiteen lukiodiplomin suorittamisen ohjeisiin sisältyy lukuvuosittain annettavat tehtävät, joista opiskelija valitsee yhden lukiodiplominsa lähtökohdaksi. Tehtävät julkaistaan edeltävän lukuvuoden loppupuolella Opetushallituksen verkkosivuilla, joilla on myös materiaalia kuvataiteen lukiodiplomin suorittamisen ja ohjaamisen tueksi.
Laanilan lukion opiskelijoille lähetetään lukuvuosittain Wilmassa kysely mahdollisesta halukkuudesta kuvataiteen lukiodiplomin suorittamiseen, ja syyslukukauden alussa opiskelijan tulee ilmoittautua kuvataiteen opettajalle diplomin tekijäksi. Ilmoittautumisen jälkeen pidetään yhteinen infotunti kaikille lukuvuoden aikana diplomia suorittaville. Tämän jälkeen jokainen etenee oman ajankäyttösuunnitelmansa mukaisesti.
Työskentely tapahtuu omalla ajalla, mutta kuvataideluokka on käytettävissä sitä varten. Tavoitteena on, että lukiodiplomi valmistuu kaupungin kaikkien kuvataiteen lukiodiplomien näyttelyyn eli helmikuuhun mennessä.
Valmis diplomi – teos ja portfolio – arvioidaan sekä oman että toisen kuvataiteen opettajan toimesta. Kuvataiteen lukiodiplomista saa sekä kurssisuorituksen että erillisen todistuksen.
Kuvataiteen lukiodiplomin ohjeet 1.8.2021 jälkeen lukio-opintonsa aloittaneille opiskelijoille
Liikunnan lukiodiplomi
Opiskelija voi suorittaa liikunnan lukiodiplomin, jos hänellä on neljä muuta liikunnan kurssia suoritettuna.
Diplomi sisältää seuraavat arvioitavat osa-alueet:
1) liikuntakykyisyys (Move-mittaukset ja uintitaidon näyttö)
2) harrastuneisuus tai erityisosaamisen näyttö
3) yhteistyötaidot
4) liikuntatiedot (tutkielma)
Liikuntadiplomin tekeminen on pääasiassa itseopiskelua. Pakollisia oppitunteja ovat info, Move-mittaukset, uinti sekä tutkielman ja muiden kirjallisten töiden ohjaustunti. Diplomisuoritukset kootaan portfolioksi, jonka laadukas tekeminen voi korottaa diplomin arvosanaa. Liikuntadiplomista saa erillisen todistuksen, joka on ylioppilastodistuksen liite. Seuraava liikuntadiplomin infotilaisuus pidetään 3. jaksossa tammikuussa.
Äidinkielen ja kirjallisuuden lukiodiplomit
Lukion kirjallisuusdiplomi ÄI16 (2 op)
Lukion kirjallisuusdiplomin tavoitteena on tutustuttaa opiskelija monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan, kartuttaa yleissivistystä, auttaa ymmärtämään kirjallisuuden merkitystä ja kasvattaa kansalliseen ja kansainväliseen kulttuuriin. Tavoitteena on myös ylläpitää kirjallisuusharrastusta. Diplomin suorittaminen on vapaaehtoista, ja sen voi suorittaa omassa tahdissaan lukio-opintojen aikana. Lukion kirjallisuusdiplomiin luetaan 16 kirjaa. Kirjoja voi valita luettavaksi kirjallisuusdiplomilistalta. Kirjallisuusdiplomin suoritustapa sovitaan opettajan kanssa. Kirjallisuusdiplomit jaetaan ylioppilasjuhlassa.
Puheviestintätaitojen päättökoe (Puhvi-koe)
Puheviestintätaitojen päättökoe eli Puhvi-koe on Opetushallituksen vuosittain laatima toisen asteen opiskelijoiden puheviestintätaitojen päättökoe. Koe järjestetään Laanilan lukiossa erikseen ilmoitettuna päivänä joulu-tammikuussa. Koe on kaksiosainen ja suoritus kestää odotusaikoineen noin kaksi tuntia. Puhvi-kokeeseen osallistuminen on vapaaehtoista. Suositeltavinta on osallistua äidinkielen vuorovaikutusopintojen ÄI3, ÄI7 ja ÄI9 suorittamisen jälkeen. Kokeesta saa erillisen todistuksen ylioppilastutkintotodistuksen mukana.