Kouluun ilmoittautuminen

Syksyllä 2025 aloittavat koulunkäyntinsä vuonna 2018 syntyneet. Huoltajan ei tarvitse ilmoittaa lastaan kouluun, sillä jokaiselle tulevalle ekaluokkalaiselle ja 6.-luokkalaiselle tehdään alkuvuodesta lähikoulupäätös osoitteen perusteella. Koulu osoitetaan väestörekisteriin merkityn virallisen osoitteen perusteella.

Oulussa kaupungin peruskoulut on jaettu maantieteellisesti neljälle alueelle: pohjoiselle, keskiselle, itäiselle ja eteläiselle alueelle. Lapsesi koulu on jokin koulu asuinpaikkanne mukaisella maantieteellisellä alueella. Useimmiten lapsen koulu on lähimpänä kotia sijaitseva koulu. 

Oulun yliopiston opettajakoulutuksen harjoittelukouluna toimivan Oulun normaalikoulun oppilaat asuvat keskisellä ja pohjoisella alueella.

Osa kouluista toimii kahdessa yksikössä. Tällöin rehtori sijoittaa oppilaat pää- ja sivukouluun.

Huoltaja voi hakea lapselleen koulupaikkaa myös muusta kuin lapselle osoitetusta koulusta. Tarkemmat ohjeet löytyvät alempaa Ensimmäiselle luokalle- ja Seitsemännelle luokalle -kohdista. Alempana on myös vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Erikois­luokille ja osaan kouluista pitää hakea

Oulun kansainvälinen koulu, Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu, Taikatahdin koulu ja ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg ottavat oppilaita koko kaupungin alueelta. Voit huoltajana olla suoraan yhteydessä edellä mainittuihin kouluihin, jotka päättävät itse oppilaidensa ottamisesta. 

Kuvataiteen, liikunnan ja musiikin erikoisluokat alkavat 3. ja 7. luokalta. Luokille on valintakokeet. Lue lisää erikoisluokista ja niille hakemisesta.

Lintulammen koulussa toimivalle kaksikieliselle pohjoissaame-suomi-yhdysluokalle otetaan uusia ensimmäisen luokan aloittavia oppilaita lukuvuodelle 2025-2026. Luokasta ja sille hakemisesta kerrotaan tarkemmin alla Ensimmäiselle luokalle -kohdassa.

Muina aikoina voit ilmoittaa lapsesi kouluun ottamalla yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön. Eri alueiden peruskoulut ja aluepäälliköiden yhteystiedot löydät Peruskoulut ja alueet -sivulta kunkin alueen kohdalta.

Ensimmäiselle luokalle

Vuonna 2018 syntyneet lapset aloittavat koulunkäyntinsä lukuvuoden 2025-2026 alussa.

Omaan lähikouluun

Jokaiselle tulevalle ekaluokkalaiselle tehdään lähikoulupäätös osoitteen perusteella. Päätös koulupaikasta ilmoitetaan Wilma-järjestelmässä 23.1.2025. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 23.1.2025.

Oulun normaalikoulu lähettää kirjallisen päätöksen niille huoltajille, joiden lapsille Oulun normaalikoulu on lähikoulu.
 

Muuhun kuin lähikouluun

Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muusta kaupungin koulusta kuin lapsellesi osoitetusta lähikoulusta. 

Muuhun kuin osoitettuun lähikouluun haetaan 23.1. - 13.2.2025 erillisellä Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun -sähköisellä lomakkeella. Päätöksen oppilaaksi ottamisesta tekee sen koulun aluepäällikkö, johon oppilas hakee.

Määräaikana hakemuksen tehneille ilmoitetaan päätös koulupaikasta Wilmassa 27.3.2025. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 27.3.2025.

Kun oppilas saa huoltajan hakemuksesta koulupaikan muusta kuin lähikoulusta (ns. toissijainen koulu), huoltaja huolehtii mahdollisista kuljetuskustannuksista.

Jos haluat hakea lapsellesi koulupaikkaa Oulun normaalikouluun, täytä 23.1. - 13.2.2025 Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun -sähköinen lomake.

Jos muutatte kevään tai kesän aikana uuteen osoitteeseen, ole yhteydessä lähikoulunne rehtoriin ja uuden osoitteenne mukaisen koulun rehtoriin. Mikäli et tiedä, mikä uuden osoitteenne mukainen koulu on, voit olla yhteydessä oman alueenne aluepäällikköön. Alueet ja aluepäälliköt löydät Peruskoulut ja alueet -sivulta.

Kaksikielinen pohjoissaame-suomi-yhdysluokka 

Kaksikieliselle pohjoissaame-suomi-yhdysluokalle otetaan uusia ensimmäisen luokan aloittavia oppilaita lukuvuodelle 2025-2026.

Luokalle ei ole pääsykoetta, eikä saamen tarvitse olla oppilaan äidinkieli. Luokalle pääsyn edellytys on, että oppilas on osallistunut saamelaiseen varhaiskasvatukseen, lapsella on kielipesätausta, tai oppilaan suvun kieli on tai on ollut pohjoissaame. Luokalla vähintään neljäsosa opetuksesta on pohjoissaamenkielistä.

Luokka on perustettu lukuvuodesta 2023–2024 alkaen neljän vuoden pilotiksi (31.7.2027 asti). Kaksikielisen luokan oppilas ei voi hakeutua 3. luokalla erikoisluokalle (musiikki-, kuvataide- ja liikuntaluokat), koska kaikki kaksikielinen opetus tapahtuu Lintulammen koulussa.

Kaksikielisen pohjoissaame-suomi-yhdysluokan oppilaan huoltaja huolehtii mahdollisista koulukuljetuskustannuksista, koska kaksikielinen luokka on ns. toissijainen koulu.  

Ilmoittautuminen luokalle

Huoltaja voi hakea lapselleen paikkaa kaksikieliselle luokalle 27.1.-13.2.2025 Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun 1. lk -sähköisellä lomakkeella

Lisätietoja antaa Lintulammen koulun rehtori Pauliina Kärki p. 044 7039318, pauliina.karki@ouka.fi
 

Oppila­sa­lueena koko kaupunki

Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu, Taikatahdin koulu sekä ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg ottavat oppilaita koko kaupungin alueelta. Koulut päättävät itse oppilaidensa ottamisesta. 

Oulun kansainväliseen kouluun hakeudutaan valintakokeiden kautta. Lue lisää kansainvälisestä koulusta ja sinne hakemisesta Oulun kansainvälisen koulun kotisivuilta.

 

Muina aikoina voit ilmoittaa lapsesi kouluun ottamalla yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön. Peruskoulut alueineen ja aluepäälliköiden yhteystiedot tästä linkistä. 

Seitsemännelle luokalle

Usein kysytyt kysymykset