Kodin ja koulun yhteistyö
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Oppilaiden huoltajat voivat tutustua koulun henkilökuntaan ja koulutyöhön vanhempainilloissa, koulun juhlissa ja muissa yhteisissä tapahtumissa sekä koulunkäyntiin liittyvissä keskustelutilaisuuksissa. Pääsääntöisesti viestintä kodin ja koulun välillä tapahtuu Wilman kautta. Wilma-tunnuksiin liittyvissä ongelmissa auttaa koulusihteeri. Huoltajat voivat ottaa yhteyttä henkilökuntaan myös puhelimitse.
Vanhemmat ovat tervetulleita käymään koululla. He voivat osallistua koulun toimintaan esim. päivänavauksia, oppituokioita, työpajoja tai kerhoja pitämällä sekä marjaretkien, talkoiden, kilpailujen ja opintomatkojen myötä. Leirikouluja suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä vanhempien kanssa ja lukuvuoden aikana voidaan järjestää tapahtumia ja toimintaa yhteistyössä vanhempaintoimikunnan kanssa.
Koulumme tavoitteena on, että kodin ja koulun yhteistyö on luontevaa ja helppoa.
Huoltajien kanssa tehtävän yhteistyön vuosikello
Koulu- ja luokkakohtaiset vanhempainillat järjestetään syyslukukauden alussa ja tarvittaessa kevätlukukaudella.
Syyslukukauden alkupuolella (elo-lokakuussa) huoltajille tarjotaan mahdollisuus osallistua lapsensa kehityskeskusteluun. Tarvittaessa huoltajat kutsutaan koululle tuen asiakirjojen päivittämistä varten. Kehityskeskustelu on mahdollista käydä Lapset puheeksi -menetelmällä niiden opettajien kanssa, jotka ovat käyneet menetelmäkoulutuksen. Lapset puheeksi -keskustelua tarjotaan huoltajille 1.-luokalla tai silloin, kun sille on tarvetta. Huoltajat voivat myös itse pyytää tarpeen mukaan koululta aikaa Lp-keskustelua varten.
Lokakuussa kokoontuu koulumme yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä. Vanhempien edustus voi olla mukana oppilashuoltoryhmässä mahdollisuuksien mukaan.
1.- 4.-luokilla väliarviointi toteutetaan arviointikeskusteluna joulu-tammikuussa. Keskusteluun osallistuvat oppilas, opettaja ja huoltaja.
Tammikuussa tuleville ekaluokkalaisille ja heidän huoltajilleen järjestetään eskarista ekalle –ilta yhteistyössä lähikoulujen kanssa.
Helmikuussa koulullamme juhlitaan 50-vuotiasta peruskoulua tapahtumassa, johon vanhemmat ovat tervetulleita mukaan.
Huhtikuussa huoltajat kutsutaan tarvittaessa koululle tuen asiakirjojen päivittämistä varten.
Toukokuussa 6.-luokan oppilaille järjestetään seiskalle ilta yhteistyössä yläkoulun kanssa.
Yhteisöllinen opiskeluhuolto
Yhteisöllisen opiskeluhuollon tehtävänä on hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen ja ylläpitäminen sekä niiden edellytyksiä lisäävä toiminta. Opiskeluhuoltotyö kuuluu kaikille kouluyhteisössä toimiville aikuisille ja sitä tehdään yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa.
Koulumme yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä on mahdollisuuksien mukaan mukana myös vanhempainyhdistyksen ja oppilaskunnan edustaja.
Vanhempainyhdistys
Koulullamme toimiva vanhempainyhdistys tukee ja kehittää kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Vanhempainyhdistys tuo esille vanhempien näkemyksiä ja toiveita koulua koskevissa asioissa ja kerää ideoita koulutoiminnan ja opetusympäristön kehittämiseksi.
Vanhempainyhdistys pyrkii edistämään lasten hyvinvointia yhteisöllisin keinoin ja on mukana myös yhteisöllisessä oppilashuoltotyössä. Vanhempainyhdistys järjestää erilaisia koulun toimintaa tukevia tempauksia tai tapahtumia.
Kaikki vanhempaintoiminnasta kiinnostuneet vanhemmat ovat tervetulleita kokoukseen. Kokouksemme ovat avoimia, eli mukaan saa tulla kuuntelemaan ja keskustelemaan myös vaikka ei ole halukas toimikunnan jäseneksi. Vanhempaintoimikunnan kokouksissa on mukana vuosittain vaihtuva opettajajäsen sekä aina mahdollisuuksien mukaan rehtori.
Vanhempaintoimikunnan tehtävät
- Vanhempaintoimikunta toimii koulun ja kodin yhteistyölenkkinä. Aktiivinen ja positiivinen yhteistyö parantaa ja pitää yllä koko kouluyhteisön ilmapiiriä ja yhteishenkeä.
- Opetus- ja lukuvuosisuunnitelmaa laadittaessa ja toteutettaessa on asioita, joissa halutaan kuulla vanhempien mielipidettä.
- Tuoda vanhemmille tutuksi koulun käytännöt toimia eri tilanteissa, säännöt ym. ja tarvittaessa keskustella niistä kokouksissa.
- Koulun ja kotien yhteiset tempaukset kahvin, lättyjen, jalkapallon kera on koettu erittäin mukaviksi tapahtumiksi. Ne parantavat koko kylän yhteishenkeä, antaa vertaistukea ja tutustuttaa vanhempia toisiinsa.
Vanhempaintoimikunnan jäsenten välityksellä voi asioita tuoda kokoukseen käsiteltäväksi, jos itse ei pääse osallistumaan.
Vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja
Huttukylä: Raisa Koivukangas
Ylikylä: Kristiina Vähäkuopus
Vanhempainyhdistyksen tapaamisiin ja toimintaan ovat kaikki oppilaiden huoltajat ja isovanhemmat tervetulleita!