Tapahtumat
Aurora Entrepreneurialis -hanke järjestää 2-päiväisiä vierailuja sekä 3-päiväisiä innovaatioleirejä aina vuoden 2025 loppuun saakka. Jokaiseen tapahtumaan on varattu paikkoja lähes sadalle yhteistyöoppilaitoksemme opiskelijalle ja opetushenkilöstön edustajalle Perämerenkaaren ja Torniojokilaakson alueilta.
Osallistujat pääsevät mm. vierailemaan alueiden yrityksissä, ratkomaan organisaatioiden antamia haasteita toistensa kanssa sekä kehittämään tulevaisuustaitojaan. Käytämme tapahtumissa yhteisenä kielenä englantia.
Kokoamme tälle sivulle vinkkejä, ajatuksia ja ideoita tapahtumien järjestämisestä. Materiaaleja saa hyödyntää vapaasti.
Lisätietoa yksittäisistä tapahtumista löytyy alta kohdasta Tapahtumakalenteri.
Aurora Entrepreneurialis tapahtumat - yhteistyötä, ratkaisuita, oppimiskokemuksia
Borderless North - tapahtumasssa rajat ja rajattomuus olivat keskiössä!
Lähes 100 opiskelijaa ja opettajaa Pohjois-Suomen ja -Ruotsin toisen asteen oppilaitoksista kokoontuivat työskentelemää Grand Hotel Mustaparran tiloissa 8.-9.10.2024. Kahden päivän tapahtumassa vierailtiin myös alueen yrityksissä ja tutustuttiin heidän toimintaansa kestävyyden, yhteistyön ja rajattomuuden näkökulmista.
Lämmin kiitos osallistujille sekä yrityksille KAMA-palvelut, Business Tornio, IKEA, Kauppakeskus Rajalla på Gränsen, Pipelife Finland - Pipelife - Hafab AB, Studieförbundet-Vuxenskola ja Tornion Panimo!
Tapahtumakalenteri
Lukuvuosi 2024-2025
Borderless North - tapahtuma, 8.-9.10.2024 Tornio
Rajat ylittävä yhteistyö houkutteli yhteen 100 toisen asteen opiskelijaa ja opettajaa.
Pohjois-Suomen ja Ruotsin toisen asteen opiskelijat kokoontuivat 8. ja 9. lokakuuta rajakaupunkiin Tornioon tapahtumaan, joka keskittyi rajat ylittävään yhteistyöhön sekä tutkimaan mahdollisuuksia työskennellä, opiskella ja asua maiden raja-alueilla. Hotelli Mustapartassa vietettiin kaksi tiivistä päivää teemalla ”Borderless North”.
- "Tapahtuman tavoitteena on kannustaa nuoria ja aikuisia rajat ylittävään yhteistyöhön vahvistaaksemme yhteistä aluettamme. Meillä on jo olemassa vahva verkosto koulujen välillä, jotka tekevät yhteistyötä rajan yli. Tämä tapahtuma antaa opettajille tilaisuuden tavata kasvokkain, vaihtaa kokemuksia ja oppia yhdessä. Se, että tapaamme Tornio-Haaparanta alueella antaa lisäarvoa tälle tilaisuudelle, koska nämä rajakaupungit ovat käytännössä hyvä esimerkki miltä rajaton yhteistyö voi näyttää. Raja ei välttämättä tarkoita haasteita, vaan pikemminkin mahdollisuuksia," sanoo Raija Paasimaa, projektikoordinaattori Ammattiopisto Lappiasta.
Borderless North -tapahtuma järjestettiin osana Interregin rahoittamaan Aurora Entrepreneurialis-hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää yrittäjyyskasvatusta, kestävää yrittäjyyttä ja rajat ylittävää yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten välillä Suomessa ja Ruotsissa. Tilaisuus alkoi luennoilla, joissa annettiin katsaus siihen, mitä raja on tarkoittanut alueen historiassa. Joni-Pekka Karjalainen Tornionlaakson museosta kertoi alueen yhteisestä historiasta ja siitä, kuinka vuoden 1809 rajalinjaus vaikutti täällä asuviin ihmisiin. Sari Moisanen Meri-Lapin kehittämiskeskuksesta kertoi alueen nykyisistä ja tulevista investoinneista teemalla "Vihreä kasvu alkaa pohjoisesta".
- "Historiafriikkinä oli erittäin mielenkiintoista oppia lisää siitä, kuinka raja on vaikuttanut alueella ajan myötä. Olen toiveikas tulevaisuuden suhteen, koska alueelle on tehty investointeja. Itse haluan työskennellä taiteen parissa. Vaikka monet investoinnit liittyvät teollisuuteen, uskon, että ne tulevat vaikuttamaan positiivisesti myös taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksiin," sanoo opiskelija Nette Nikula Torniosta, Ammattiopisto Lappiasta.
- "Minulle tämä on ollut todella silmiä avaava kokemus. Erityisesti yritysvierailut olivat inspiroivia – oli hienoa nähdä, mitä kulissien takana tapahtuu. Sain motivaatiota järjestää enemmän yritysvierailuja myös omassa koulussani," sanoo opettaja Ville Ahmala, Oulun normaalikoulu.
Luentojen, työpajojen ja yritysvierailujen yhdistelmällä opiskelijat ja opettajat ovat perehtyneet rajat ylittävään yhteistyöhön, joissa myös yrittäjyys ja kestävä kehitys olivat keskeisiä teemoja. He vierailivat muun muassa Tornion KaMa-palveluissa, Pipelife Finlandissa Haaparannalla, Haaparannan aikuiskoulutuskeskuksessa, Rajalla på Gränsen kauppakeskuksessa, Business Torniossa ja Haaparanna IKEAssa.
- "Tämä on ollut erittäin opettavaista oppilaillemme, jotka saavat mielenkiintoisten oppiaineiden lisäksi harjoitella myös sosiaalisia ja kielellisiä taitoja, mikä on myös iso osa yrittäjyyttä" sanoo opettaja Merja Marjakangas, Oulun normaalikoulu.
- "Henkilökohtaisesti arvostan todella paljon tämänkaltaista toimintaa oppilaiden ja opettajien kanssa. Se tuo arkeen erityistä piristystä, kun voi oppia ja kokea yhdessä, ja paluu arkeen tapahtuu uudella energialla," sanoo Anette Lund, Bodenin lukion rehtori. "Haluisin kannustaa myös muita koulunjohtajia osallistumaan tällaiseen yhteistyöhön, sillä se helpottaa sitoutumista kotikoulussa," Anette rohkaisee.
Opiskelijat työskentelivät ryhmissä, joissa oli sekä suomalaisia että ruotsalaisia osallistujia. He työskentelivät yhdessä yritysvierailuihin liittyvissä työpajoissa ja sen myös visioivat millaista rajat ylittävä yhteistyö tulevaisuudessa on.
- "Pidin todella paljon yritysvierailuista. Saimme nähdä käytännössä juuri sitä, mitä olemme opiskelleet. Koska vasta muuttanut Ouluun, oli mukavaa tavata paljon uusia ystäviä. Jo bussimatkalla tänne tutustuin muihin oululaisiin opiskelijoihin. Ja minulle, joka pidän ideoiden pallottelusta, kaikki eri harjoitukset olivat todella mielenkiintoisia," kertoo 16-vuotias Minja Tervo Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun Lukiosta.
Jotkut Minjan uusista ystävistä ovat Kristiine ja Hilla Torniosta.
- "Oli niin mukava tavata paljon mukavia ja hienoja ihmisiä. Kaikki ovat olleet todella kilttejä ja yhteistyö sekä suomalaisten että ruotsalaisten opiskelijoiden kanssa on sujunut hyvin. Vaikka yksi suurimmista haasteista rajan kanssa on kieli, niin on ollut yllättävän helppoa tutustua toisiinsa," kertovat Kristiine Abong ja Hilla Jauhiainen Tornion Yhteislyseon lukiosta.
Oliver Lindquist, Anton Berglund ja Milton Brostöm ensimmäisen vuoden opiskelijat tekniikan linjalta Bodenista, ovat samaa mieltä siitä, että kieli voi olla haaste, mutta he ovat silti onnistuneet tutustumaan uusiin nuoriin muista kouluista.
- "Alussa oli hieman epävarmuutta englannin kanssa, mutta nopeasti siihen tottui," sanoo Oliver.
- "Rahat ylittävän yhteistyön merkityksen ymmärtää, koska se mahdollistaa isommat markkinat ja enemmän asiakkaita," sanoo Anton. "Mutta kielierot ovat silti haaste. On tärkeää, että naapureiden kanssa ollaan hyviä ystäviä."
Projektipäällikkö Linda Strandenhed, Ung Företagsamhet Norrbotten, tiivistää:
- "On erityisen hienoa nostaa esiin rajat ylittävän yhteistyön kysymyksiä juuri täällä Torniossa ja Haaparannassa, jossa se on niin selvästi osa paikan erityisluonnetta. Haluamme edistää pitkän aikavälin yhteistyötä yrittäjyyskasvatuksen ja kestävän yrittäjyyden ympärillä koulujen välillä, ja tämä tapahtuma on osa sitä työtä."
Entrepreneurship and (un)sustainable fashion -tapahtuma, 25.-26.2.2025 Luulaja
Helmikuu 2025
Lisätietoa tapahtumasta tulossa
Innovaatioleiri, 23.-25.4.2025 Oulu
Kevät 2025
Lisätietoa tapahtumasta tulossa
Lukuvuosi 2025-2026
3 -päiväinen tapahtuma Torniossa
Alkusyksy 2025
Lisätietoa tapahtumasta keväällä 2025
2-päiväinen hankkeen päätöstapahtuma (Ruotsi)
Loppuvuosi 2025
Lisätietoa tapahtumasta tulossa keväällä 2025
Menneet tapahtumat
Lukuvuosi 2022-2023
Kickoff 10.-11.5.2023 Oulussa
Projektikumppanit Oulun kaupunki, Ung Företagsamhet Norrbotten ja Ammattiopisto Lappia kutsuivat yhteistyökoulut hankkeen Kickoff -tapahtumaan Ouluun. Mukana oli lähes 80 opiskelijaa ja opetushenkilöstön edustajaa Pohjois-Suomesta ja -Ruotsista. Kiitämme lämpimästi yhteistyöstä vierailukohteitamme:
Kiertokaari Oy
Nallikari Seaside Oy
VTT
Fingersoft Oy
Lukuvuosi 2023-2024
My Future - Our Future 6.-7.9.2023
Kaksipäiväinen tapahtuma kokosi Ouluun lähes 90 opiskelijaa ja opetushenkilöstön edustajaa Perämerenkaaren ja Torniojokilaakson alueilta. Tapahtuman Keynote -puheenvuoron piti futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen. Osallistujat pääsivät vierailemaan työelämässä ja tutustumaan organisaatioiden tulevaisuuden näkymiin sekä oppimaan kestävyydestä.
Kiitämme lämpimästi vierailukohteitamme:
Probot Oy
NOKIA
Oulun OP
KEKE-keskus
OAMK (Nuve Lab)
Oulun yliopisto (Virtual reality Lab)
Oulun kaupunki (Kaupunkiympäristöpalvelut)
Junior Achievement 27.-28.2.2024
Kestävä yrittäjyys ja rajat ylittävä yhteistyö UF-messuilla Luleåssa
Lähes 100 toisen asteen opiskelijaa ja opettajaa Pohjois-Ruotsista ja Pohjois-Suomesta tapasivat 27.–28. helmikuuta tehdäkseen yhteistyötä, oppiakseen lisää kestävästä yrittäjyydestä ja osallistuakseen tämän vuoden UF-messuille (vrt. Uskalla yrittää-tapahtuma).
Oppilaitoksille suunnattu tapahtuma oli osa Aurora Entrepreneurialis -projektia, jota toteuttavat Ung Företagsamhet Norrbotten, Oulun kaupunki ja Lappia. Sen tavoitteena on kehittää yritteliästä toimintakulttuuriakulttuuria, kestävää yrittäjyyttä ja rajat ylittävää yhteistyötä toisen asteen oppilaitoksissa. - Oli hienoa saada osallistua koulujen, opettajien ja oppilaiden yhteistyön luomiseen molemmin puolin rajaa. Haluamme korostaa ja vahvistaa kestävää yrittäjyyttä, ja on hienoa, että voimme tehdä sen yhdessä Oulun kaupungin ja Lapin kanssa, sanoo Linda Strandenhed (projektipäällikkö, Ung Företagsamhet).
Ohjelmaan sisältyi muun muassa kiertotalouteen liittyvä työpaja Teknikens Hus -toimijoiden kanssa, yhteistyöhaasteita, vuorovaikutteinen kilpailu opettajille ja oppilaille kestävyysteemalla sekä vierailu UF-messuilla, jossa myös muutamat suomalaiset opiskelijat esittelivät Vuosi yrittäjänä -kussilla rakentamiaan yrityksiä ja niiden tuotteita.
Tapahtumaan osallistui Ruotsin puolelta neljä eri oppilaitosta Piittimen kunnasta, Haaparannasta, Bodenista ja Pajalasta. Suomesta mukana olivat Oulunsalon ja Haukiputaan lukiot sekä OSYK:n opetushenkilöstöä kuten myös Ammattiopisto Lappian yksikön opiskelijoita ja opetushenkilöstöä eri yksiköistä. Myös lukiolaisia ja opetushenkilöstöä oli mukana niin Tornion lukiosta kuin Muonion lukiosta. Yhteistyömahdollisuuksia pidettiin tärkeinä sekä opetushenkilöstön että opiskelijoiden osalta.
Tämänkaltaiset tapahtumat mahdollistavat oppilaille näkymän rajan taakse. Monet ajattelevat, että maailma päättyy maan rajaan, mutta täällä pohjoisessa oppilaat pääsevät kosketuksiin muiden kanssa ja voivat luoda verkostoja. Tämä tekee naapurimaasta näkyvän ja osoittaa mahdollisuudet. Kun työskentelemme yhdessä täällä pohjoisessa, meillä on jotain mielenkiintoista ja ainutlaatuista tarjottavana myös kansainvälisesti, totesi Kari Tikkala (opettaja, Tornedalsskolan).
Oli todella inspiroivaa nähdä erilaisia liikeideoita UF-messuilla. Nämä kaksi päivää olivat erittäin antoisat, ja sain paljon uusia ideoita omaan opetukseeni. On aina virkistävää tavata uusia ihmisiä ja saada tietää heidän näkökulmistaan, kertoi Matias Kolström (opettaja, Muonion lukio).
Erittäin vaihteleva ja hauska tapahtuma. Pääsimme tutustumaan Luulajaan, meillä oli erittäin hyviä keskusteluja ruotsalaisten oppilaiden kanssa ja söimme hyvin. Tapasimme myös erilaisia ruotsalaisia yrityksiä ja muita toimijoita, sanovat Krista Anttila, Sonja Ikonen ja Moona Alaniemi, (oppilaat, Haukiputaan lukio).
Seuraavan kerran yhteistyötä päästään tekemään kolmipäiväisessä Innovaatioleiri-tapahtumassa, joka järjestetään Luulajassa 16.-18.4.2024. On todella upea nähdä, miten toisen asteen opiskelijat ovat lähteneet tapahtumiin mukaan ja kokevat ne itselleen mielekkäiksi ja tärkeiksi oman tulevaisuutensa näkökulmasta. Jatkamme tapahtumia vielä tulevana lukuvuotena, jolloin opiskelijat pääsevät tekemään yhteistyötä ja tutustumaan alueen elinkeinoelämään kolmessa eri kaupungissa. (Kati Ilkka, projektipäällikkö, Oulun kaupunki)
Sustainable Entrepreneurship in Luleå 16.-18.4.2024
Innovation Camp Luleå - kolmipäiväinen innovaatiokilpailu huipentui torstaina voittajatiimin palkitsemiseen
Lähes 100 opettajaa ja opiskelijaa Pohjois-Ruotsista ja -Suomesta työskentelivät yhdessä kolme päivää vihreän siirtymän ja yhteiskunnallisen muutoksen aiheiden parissa Luulajassa. Sekä opettajat että opiskelijat työskentelivät sekaryhmissä, joissa yhteisenä työskentelykielenä käytettiin englantia. Tapahtuma alkoi historiallisten muutosprosessien tutkijan, Dag Avango (Luulajan Teknillinen yliopisto), luennolla, joka vei osallistujat aluekehityksen aikamatkalle sekä tapahtumiin, jotka ovat ajaneet sitä kehitystä, joka tänä päivänä alueella nähdään. Pohjois-Ruotsissa on käsillä historiallinen muutosprosessi, jonka arvioidaan tuovan alueelle 100 000 uutta asukasta vihreän siirtymän työpaikkojen määrän lisääntyessä räjähdysmäisesti. Muutoksen ulottuvat yhteiskunnan jokaiselle sektorille ja alue tarvitsee kehitysideoita muutosten tuomien haasteiden ratkaisemiseen. Tähän myös Innovaatioleirin osallistujat pääsivät mukaan.
Innovaatioleirillä hankittiin tietoa ja luotiin uusia ratkaisuita
Osallistujat työskentelivät ns. kahdella eri polulla, joista toisen tavoitteena oli oppia lisää muutoksesta. Opiskelijat ja opettajat pääsivät vierailemaan paikallisten toimijoiden luona, missä he kuulivat erilaisista jo olemassa olevista ratkaisuista sekä suhtautumisesta alueen muutokseen. Ensimmäistä kertaa Aurora Entrepreneurialis -hankkeen järjestämässä tapahtumassa mukana ollut opettaja Jaana Stoor (Tornion yhteislyseon lukio) koki vierailut innostavina sekä tapahtuman aiheet tärkeiksi:
”Erityisen mukavaa oli käydä SSAB:n tehtaalla vierailulla, sillä enoni teki työuransa siellä ja olin kuullut tehtaasta paljon. Alue on massiivinen. Mielenkiintoista oli myös kuulla Hybrit -yrityksestä sekä heidän tarpeista rakentaa yli 200 m korkea tehdas fossiilivapaan teräksen tuottamiseen. Tykkäsin myös toisen päivän kaupunkisuunnistuksesta ja siitä, että edellisen päivän lyhytelokuva tekstiililainaamosta konkretisoitui vierailulla vastaavaan organisaatioon (Butiken Samlat), jossa näki käytännössä, miten vaatelainaamo toimii."
Myös Miina Happonen (Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio) oli ensimmäistä kertaa mukana hankkeen toiminnassa. Hän piti erityisen tärkeänä, että kestävä kehitys oli läsnä sekä tapahtuman sisällössä että konkreettisessa toteutuksessa:
”Näin ensikertalaisena olen päässyt verkostoitumaan helposti ja joustavasti. Minusta on ollut mukavaa toimia omassa opettajaryhmässä, joka puolestaan toimi opiskelijaryhmän coachina. Erityisesti olen pitänyt siitä, että ruokailussa on huomioitu kestävyys ja tarjolla on ollut pääsääntöisesti kasvisruokaa.”
Tiedonkeräämisen lisäksi osallistujat työskentelivät samanaikaisesti heidän oman kehittämisideansa parissa itse innovaatiokilpailussa. He saivat ensimmäisenä päivänä valita, keskittyäkö luomaan ratkaisuita, jotka edistävät ihmisten halua asettua, kotoutua ja viihtyä alueella, vai keskittyäkö siihen, miten suojella biologista monimuotoisuutta ja paikallista luontoa. Kaikissa kuluvan lukuvuoden Aurora Entrepreneurilis-hankkeen tapahtumissa mukana ollut Haukiputaan lukion opiskelija Helmi Aula piti kolmipäiväistä kokonaisuutta onnistuneena:
"Minusta on ollut tosi kiva, että meillä on ollut isompi projekti, jota työstää. Olen ollut kaikissa tämän lukuvuoden tapahtumissa mukana ja tämä 3-päiväinen innovaatioleiri on ollut mielestäni jopa mukavampi 2-päiväiset, koska tänne on jotenkin päässyt asettumaan, eikä olla heti seuraavana päivänä oltu lähdössä kotiin. Täällä olemme päässeet käyttämään luovuutta, oppineet sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä, ja lisäksi omat sosiaaliset taidot ovat kehittyneet. Me olemme työskennellee jokaisena päivänä meidän omassa sekaryhmässä, jossa on sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä opiskelijoita eri kouluista. Kilpailu toisia joukkueita vastaan on ollut haastavaa, mutta hauskaa."
Helmi työskenteli samassa tiimissä mm. ensimmäistä kertaa mukana olleiden Petra Vänttilän ja Irina Smedin kanssa (OSYK). Sekä Petra että Irina nostivat esille, että ohjelmaa on ollut runsaasti, eikä tekemisestä ole ollut pulaa. Irina oli iloinen teemoista, joista tiimit pääsivät keskustelemaan eri alueilta tulevien nuorten kanssa:
"Olen ensimmäistä kertaa mukana ja on ollut tosi kiva päästä heti tekemään erilaisia juttuja uusien tyyppien kanssa. Olen tykännyt erityisesti päästä keskustelemaan asioista ja teemoista, joista ei yleensä arjessa juttele. Kiva on ollut, että täällä on ollut yhteistä ohjelmaa, mutta välillä myös vapaa-aikaa.”
Monille osallistuville opiskelijoille tämä oli uusi kokemus työskennellä sekoitetuissa ryhmissä ruotsalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden kanssa.
”On ollut jännittäviä päiviä, olemme tavanneet muita opiskelijoita ja saaneet kansainvälisiä kontakteja. Oli hyvä tehtävää ajatellen, että voimme keskustella asioista eri näkökulmista”, tiivistävät ammattiopisto Lappian opiskelijat Iida Lukkarila, Miku Ukonaho ja Jerry Rantala. Eleanor Hannu ja Filippa Mäki Gränsälvsgymnasiet -oppilaitoksesta (Övertorneå) yhtyivät samoihin ajatuksiin:
”Päivät ovat olleet hyvin tapahtumarikkaita, paljon uutta ja uusia vaikutelmia. Emme tienneet paljonkaan alueen muutoksesta aiemmin, emmekä ole koskaan aiemmin työskennelleet tuntemattomien henkilöiden kanssa toisista maista. Joten saimme sekä uusia kontakteja että harjoittelimme englantia ja suomea.”
Innovaatioleirillä opittiin, kehitettiin ja kilpailtiin
Aurora Entrepreneurialis -hankkeen järjestämällä Innovaatioleirille oli kolme päätavoitetta:
- Osallistujat oppivat aluetta koskettavasta laajasta muutoksesta ja ymmärtävät, mitä monimutkaisia kestävyyskysymyksiä se koskee.
- Osallistujat pääsevät käyttämään luovaa ongelmanratkaisukykyä ja kehittämään ideoita sekä ratkaisuita alueen haasteisiin.
- Tiimit harjoittelevat ja toteuttavat oman lyhytelokuvansa, jossa he esittävät ratkaisuideansa.
Kolmantena ja viimeisenä päivänä pienryhmät tiivistivät ideansa lyhytelokuvaksi, joista tuomaristo (Maja Alasalmi - Region Norrbotten, Jenny Lindberg - Luulajan kunta, Helena Sundberg -HYBRIT ja Roine Viklund - Luulajan teknillinen korkeakoulu) valitsi koko innovaatiokilpailun voittajan.
Tuomariston valinta osui ehdotukseen Learn and React, jonka kehittivät opiskelijatiimi: Vilma Pesonen, Sonja Ikonen ja Pauliina Myllymäki (Haukiputaan lukio, Oulu) sekä Felicia Sannerborg ja Ana Paula Dudalta (Tornedalsskolan, Haparanda). Tiimin ratkaisu haasteeseen oli luoda nuorille kohdennettu kurssi, jossa osallistujat oppisivat ensiapua, fyysisen ja henkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä erilaisia tapoja auttaa kanssaihmisiään. Kurssi voisi myös antaa osallistujille itseluottamusta kriisitilanteissa ja edistää turvallisuutta arkielämässä.
”Olemme erittäin tyytyväisiä innovaatiokilpailun tuloksiin. Opiskelijat ovat työskennelleet hienosti yhdessä ja kehittäneet luovia ja mielenkiintoisia ideoita. Olemme kiitollisia kaikille Luulajan yrityksille ja organisaatioille, jotka ovat ottaneet meidät vastaan vierailuille, ja jotka ovat muilla tavoilla auttaneet toivottamaan opiskelijamme ja opettajamme tervetulleiksi”, totesi projektipäällikkö (UF) Linda Strandenhed.
Tapahtuma päättyi tulevaisuuteen kurkkaamiseen yhdessä projektikoordinaattori Raija Paasimaan (Ammattiopisto Lappia) kanssa:
”Tulevaisuuteen on mukava katsoa onnistuneen tapahtuman jälkeen. Kohtaamme seuraavan kerran Torniossa lokakuussa 2024, jossa 2-päiväisen tapahtuman teemana on ”Borderless North”. Kiitos tästä vuodesta ja tapaamiseen uuden lukukauden alussa!
Learn and React - the winning pitch film from the innovation camp in Luleå 2024.
Osa mukana olevista suomalaisista lukioista pilotoi opintojaksoa "Kansainvälinen tulevaisuuden työelämätaidot -leiri", joka koostuu kolmesta tapahtumasta per lukuvuosi. Mikäli haluat lisätietoa opintojakso-pilotista, otathan yhteyttä hankkeen projektipäällikköön (Kati Ilkka) tai projektikoordinaattoriin (Pietu Niinimäki)