Pääkuva
Sitra Labin logo Oulun maiseman päällä

Sitra Labista vauhtia luontosuhteen vahvistamiseen

Oulun kaupungin tiimi valittiin keväällä mukaan Sitra Labin Luonto osaksi arkea -ohjelmaan. Sitran ohjelmassa erilaiset tiimit pääsevät kokeilemaan luonnon kannalta kestävien elämäntapojen kehittämistä ja niiden levittämistä. Ohjelman keskiössä on tunnistaa, miten luonnon avulla voidaan edistää hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Ohjelmaan osallistuvat toimijat oppivat samalla uutta kokeiluista, käyttäytymiseen vaikuttamisesta ja muutosten toteuttamisesta.
27.06.2024

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista pitää luontoa tärkeänä tai vähintään melko tärkeänä omassa elämässään ja arjessaan. Sitran selvityksen (2021) mukaan suomalaisten tärkeimmiksi arvioituja luontotekemisiä ovat liikkuminen lähiluonnossa (84 %) ja luonnon havainnointi arjessa ihmisasutuksen keskellä (84 %). Luonnon hyvinvointivaikutukset eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti ja mahdollisuudet luontoon pääsemisessä vaihtelevat. Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelujen ja Oulun seudun ympäristötoimen muodostama tiimi halusi tarttua tähän haasteeseen. Tavoitteeksi otettiin lisätä luonnon saavutettavuutta erityisesti heille, jotka eivät vielä hyödynnä lähiluontoa hyvinvoinnin lähteenä.

Lähekkö nää luontoon? 

Oululaisen tiimin kokeilussa suunnitellaan toimintaa, jonka avulla paikallisyhteisöt voivat vahvistaa luontosuhdettaan ja hyödyntää luonnon tarjoamia hyvinvointivaikutuksia. Lähekkö nää luontoon -kokeilussa kehitetään Luontokummi-toimintaa, jossa luontokummit toimivat linkkinä yhteisön ja luonnon välillä jakaen tietoa ja luoden mahdollisuuksia osallistua luontoaktiviteetteihin. He voivat myös auttaa ihmisiä tuntemaan lähiluontonsa paremmin, mikä lisää turvallisuuden ja kuuluvuuden tunnetta. Pitkän aikavälin konkreettisena tavoitteena on, että eri-ikäiset oululaiset pystyvät liikkumaan aiempaa enemmän luonnossa, kokevat olemisen ja liikkumisen luonnossa turvalliseksi sekä ovat enemmän tietoisia oman lähiympäristönsä mahdollisuuksista. Toiminta herättelee myös kiinnostusta oman lähiympäristön kehittämiseen ja pitämään huolta omasta hyvinvoinnista sekä lähiluonnosta (ja myös sen ihmisistä).

Luonto nähdään Oulun kaupungin ympäristöohjelmassa voimavarana ja tavoitteena on, että luonto on kaikkien saavutettavissa. Tähän myös luontokummitoiminta tähtää, madaltaen kynnystä luontoon menemiselle. Kestävän tulevaisuuden opinvirran tavoitteiden mukaisesti kokeilussa edistetään ekososiaalista sivistystä, joka yhdistää ekologisen vastuun ja sosiaalisen hyvinvoinnin, kasvattaen yhteisön resilienssiä sekä valmiutta kohdata tulevaisuuden haasteet. Luonto ei ole vain virkistyspaikka, vaan aktiivinen toimija yhteisön hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen tukemisessa. Toiminta auttaa siis rakentamaan kestävää yhteiskuntaa, jossa luonnon hyvinvointivaikutukset on integroitu osaksi jokapäiväistä elämää ja yhteisöllisiä käytäntöjä. 

Yhdessä oppien eteenpäin 

Lähekkö nää luontoon -kokeilu käynnistyi huhtikuussa Sitra Labin ensimmäisellä lähijaksolla Helsingissä. Tuolloin kokeiluun valitut tiimit pääsivät tutustumaan ja vaihtamaan ajatuksia kehitettävistä ratkaisuistaan. Sitran avulla tunnistettiin myös toisiaan sisällöllisesti lähellä olevat pilotit, jolloin yhteinen oppiminen muutoksen tekemisestä pääsi hyvin vauhtiin. Alkutapaamisessa päästiin suunnittelemaan seuraavia kokeilun toteuttamisen steppejä, haasteita ja visiota ulottuen seuraavaan vuoteen saakka. 

Toukokuussa Sitra Labin toisella lähijaksolla Hämeenlinnassa työskenneltiin yhteisen muutoskartan ja käyttäytymisen muutoksen äärellä. Keskeisenä kysymyksenä nousi esiin mm. miten oivallutetaan toimijat ja motivoidaan heidät mukaan? Tiimi hahmotteli muutoskartan avulla ensimmäiseksi mukaan pyydettävät lähiverkostot sekä käyttäytymisen muutoksen kannalta merkittävät toimijat. Tässä kohtaa todettiin, että Oulun seudulla löytyy valtava joukko potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja usko kokeilun toteutumiseen vahvistui. 

Tule luomaan yhdessä oman lähiluonnon tarinaa!

Lähekkö nää luontoon -kokeilun sidosryhmien kontaktoiminen on alkamassa. Seuraavia vaiheita kokeilussa ovat myös kyselyn toteuttaminen kuntalaisille omista lähiluonnon hyödyntämisen tottumuksista. Kokeilussa syntyvää tietoa hyödynnetään lähiluonnon saavutettavuuden parantamiseen sekä vapaaehtoistoiminnan käynnistämiseen. Verkostoilta pyritään erityisesti keräämään tietoa jo toimivista malleista ja toimintatavoista, joita voidaan hyödyntää toiminnan kehittämisessä. Syksyllä tiimi mahdollisesti jalkautuu muutamiin kaupunginosiin lähiluontotapahtumien ja muun osallistamisen merkeissä. Siitä matka jatkuu Luontokummi-konseptin kehittämistä kohti! 

Sitra Lab: Lähekkö nää luontoon -tiimin yhteystiedot (sposti: etunimi.sukunimi@ouka.fi): 

  • Hanna Ikonen, asiantuntija, hyvinvoinnin edistämisen palvelut
  • Kati Grekula, perusopetuksen liikuntakoordinaattori
  • Paula Ratava, kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettaja
  • Anu Kuustie, luontoyksilövalmentaja, nuorisopalvelut 
  • Riikka Vainik, ympäristöasiantuntija, ympäristötoimi
  • Anu Puhakka, työpaja-asiantuntija, nuorisopalvelut
  • Jussi Tomberg, kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettaja
  • Teija P. Heikkinen, asiantuntija, hyvinvoinnin edistämisen palvelut
  • Kaarina Tervo-Kankare, ympäristöasiantuntija, ympäristötoimi

 

Sitra Labin logo Oulun maiseman päällä