Kestävät toimintatavat entistä vahvemmin mukaan työntekijän arkeen

17.12.2024

Ekotukitoimintaa on järjestetty Oulun kaupungilla vuodesta 2012. Ekotuki on toimintamalli ympäristöasioiden huomioimiseksi työpaikoilla. Toiminnassa työyhteisöihin koulutetaan ekotukihenkilöitä, jotka oman työn ohella edistävät ympäristön kannalta kestäviä toimintatapoja ja lisäävät ympäristötietoisuutta työyhteisössään. Ekotukihenkilöt opastavat ja motivoivat työyhteisöä toimimaan yhteisten ympäristötavoitteiden eteen. 

Ekotukitoiminta on tunnistettu merkittäväksi kestävyyttä edistäväksi toiminnaksi, sillä se auttaa jalkauttamaan kaupungin ympäristötavoitteet konkreettisiksi toimiksi ja käytännöiksi työntekijätasolle työyksiköissä. Ekotukitoiminnan vaikuttavuuden ja pitkäjänteisyyden lisäämiseksi on todettu tarpeelliseksi linjata yhteisesti ekotukitoiminnan käytänteistä.

Jokaiseen kaupungin yksikköön ekotukihenkilö 

Kaupunginjohtaja Ari Alatossava on 18.10.2024 linjannut kaupungin yhteiseksi tavoitteeksi, että jokaisessa yksikössä tai muussa vastaavassa toimii vähintään yksi ekotukihenkilö. Yksikkö huolehtii, että ekotukihenkilöillä on mahdollisuus osallistua ekotukitoimintaan. Lisäksi yksiköt vastaavat mahdollisista kustannuksista ja muista järjestelyistä, kuten sijaisuuksista, omien ekotukihenkilöidensä osalta. Päätös koskee Oulun kaupungin hallintokuntia, liikelaitoksia ja yksiköitä. Päätös ei koske kaupungin omistamia yhtiöitä, mutta heitä kannustetaan osallistumaan toimintaan.

Ekotukitoimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. Työyksikköön nimetty ekotukihenkilö käy ekotukitoiminnan peruskoulutuksen, jonka pohjalta hän suunnittelee kehityskohteita työyhteisössään. Ekotukihenkilöille tarjotaan vuosittain myös jatkokoulutuksia sekä vertaistapaamisia, joiden avulla ekotukihenkilö kehittää osaamistaan.

”Ekotukikoulutuksissa päästään perehtymään kaupungin ympäristötyöhön, kuten vaikkapa kiertotalouden periaatteiden toteuttamiseen. Koulutuksissa on mahdollisuus myös pohtia yhdessä työpaikan arjessa tärkeitä kestäviä toimintatapoja ja saada vertaistukea tapojen käyttöönottamiseen”, kertoo ympäristöasiantuntija Sonja Jurmu.

Linjauksen myötä on tunnistettu tarve kouluttaa lisää ekotukihenkilöitä. Tällä hetkellä Oulun kaupungilla on noin 110 ekotukihenkilöä. Seuraavaksi lähdetään yksiköiden kanssa tunnistamaan kouluttamistarpeita sekä tarvittaessa järjestämään räätälöityjä peruskoulutuksia hallintokunnittain.

Ekotukitoimintaa Oulussa koordinoi Oulun seudun ympäristötoimi.