Oulu Loves Me
Valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa vietetään vuonna 2024 viikolla 12, koska 21.3. on YK:n rasisminvastainen päivä. Valtakunnallisen ETNO:n teemana on nuorten kokema rasismi, ja Suomen Punainen Risti muistuttaa olemaan inhimillisyyden puolella ja puuttumaan rasismiin.
Rasisminvastaisella viikolla järjestetään Oulussa monenlaista ohjelmaa. Tapahtumissa nostetaan esiin ja keskustelun aiheeksi toisten ihmisten kunnioittaminen ja rasismiin puuttuminen. Tapahtumat kootaan tälle sivulle.
Tältä sivulta löydät myös Meille ovat tervetulleita -haastekampanjan osallistumisohjeet sekä materiaaleja, tekemistä ja lukusuosituksia eri ikäisille.
Rasisminvastainen viikko
Rasismin vastaisen viikon haastekampanja 18.-24.3.2024
Oulun kaupunki yhteistyökumppaneineen haastaa teidät mukaan valtakunnalliseen rasisminvastaiseen viikkoon.
Viikon ohjelmaan voi osallistua eri tavoin.
Kiinnitä kampanjajuliste toimitilanne ulko-oveen/ikkunaan tai lisää nettisivuille. Ilmoita organisaationne nimi Oulu loves me -sivustolle lisäämistä varten: villavictor@ouka.fi.
Oulu loves me -sivulta löydät eri puolilla kaupunkia järjestettäviä maksuttomia tapahtumia sekä materiaaleja vapaaseen käyttöösi.
Kiitos osallistumisesta ja tervetuloa mukaan rasismin vastaiseen työhön!
Me olemme jo mukana:
Monikulttuurikeskus Villa Victor, Oulu10-palvelut, BusinessOulu, Kauppakeskus Valkea
Rasismin vastaisen viikon ohjelma 18.-24.3.2024
Lauantai 16.3.
klo 13-16 Oulu loves me -tapahtuma
Kauppakeskus Valkean lava klo 13-14 ja Nuorten Nurkka klo 14-16
Klo 13 alkaen ohjelmassa on musiikki- ja tanssiesityksiä sekä kuorolaulua. Rasismin vastaisen viikon avaa Oulun kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Jarmo Laitinen. Japanilainen ryhmä Oulun yliopistolta esittää perinteisiä japanilaisia tanssi- ja lauluesityksiä, iranilaiset esittävät perinteistä iranilaista musiikkia ja ukrainalainen kuoro laulaa. Tervetuloa nauttimaan esityksistä! Tapahtuma juonnetaan suomeksi ja englanniksi.
Klo 14 ohjelma jatkuu Nuorten Nurkassa, jossa on mahdollista pelata lautapelejä ja kuulla erilaisista aktiviteeteista Oulussa. Kahvi- ja teetarjoilu. Tervetuloa!
Järjestäjät: Monikulttuurikeskus Villa Victor ja Oulun kaupungin nuorisopalvelut yhdessä yhteistyökumppaniverkoston kanssa
Maanantai 18.3.
klo 14-17 Kipulakapulakielinen palvelupiste
Oulu10, Torikatu 10
Tule kokeilemaan, miltä tuntuu asioida palvelupisteellä, kun sinulla ei ole palveluneuvojan kanssa yhteistä kieltä.
Olet saapunut juuri uuteen maahan, jossa puhutaan kipulakapulakieltä. Sinulla on erilaisia asioita tehtävänä, jotta pystyt toimimaan ja työskentelemään tässä maassa. Et osaa vielä kipulakapulakieltä kuin muutamia sanoja etkä tunne maan tapoja. Tervetuloa asioimaan toimistoomme, jossa teitä palvelevat ystävälliset kipulakapulakieliset palveluneuvojamme. He auttavat sinua mielellään erilaisissa asioissa, kuten bussi- tai teatterilippujen hankinnassa. Voit myös esimerkiksi hakea työlupaa tai varata ajan terveydenhoitajalle.
Järjestää: Mobile Futures -hanke
klo 18.00 Ingush, The people who are
Kulttuurikeskus Valve, Studio
Khava Khasbievan dokumenttielokuva inguusien taistelusta olemassaolostaan ja kulttuurinsa säilymisestä Itä-Euroopassa Kaukasian alueella. Elokuva on tekstitetty englanniksi.
Paikkojen määrä on rajattu 45, varaa paikkasi monikulttuurisuus@oulunosasto.fi.
Dokumentin ikäraja on 12+ ja elokuva on maksuton.
Järjestäjä: SPR Oulun osasto
Tiistai 19.3.
klo 9.30-13.30 Kipulakapulakielinen palvelupiste
Oulun yliopisto
Tule kokeilemaan, miltä tuntuu asioida palvelupisteellä, kun sinulla ei ole palveluneuvojan kanssa yhteistä kieltä. Olet saapunut juuri uuteen maahan, jossa puhutaan kipulakapulakieltä. Sinulla on erilaisia asioita tehtävänä, jotta pystyt toimimaan ja työskentelemään tässä maassa. Et osaa vielä kipulakapulakieltä kuin muutamia sanoja etkä tunne maan tapoja. Tervetuloa asioimaan toimistoomme, jossa teitä palvelevat ystävälliset kipulakapulakieliset palveluneuvojamme. He auttavat sinua mielellään erilaisissa asioissa, kuten bussi- tai teatterilippujen hankinnassa. Voit myös esimerkiksi hakea työlupaa tai varata ajan terveydenhoitajalle.
Järjestäjä: Mobile Futures -hanke
klo 13-15 Romanikahvila
Oulu10, Torikatu 10
Teemana nuoret
Järjestäjät: Romano Missio, Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke ja Villa Victor
klo 15-18 Kamukuppila
Vuolteen Virta-olohuone, Pikku-Iikan katu 6
Kamukuppila on avointa matalan kynnyksen toimintaa, jonne jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on. Toiminnassa ei ole ikärajaa, joten mukaan saa tulla kuka vain. Kamukuppilassa on mahdollisuus pysähtyä juttelemaan ja viettää aikaa mukavassa seurassa. Täällä voidaan myös pelailla erilaisia pelejä sekä toteuttaa osallistujien omia ideoita.
Noin kerran kuukaudessa on Kulttuurikahvila, jossa eri kulttuurista tulevat ihmiset pääsevät esittelemään omaa kotimaataan.
Järjestää: Vuolle Ystävyyskeskus
klo 17-19 Kotoutumisen tukena -koulutus
Paikka: SPR Oulun osasto, Kainuuntie 1, Oulu
Mitä tarkoittaa pakolaisuus? Mitä on kotoutuminen ja miten voin olla osallinen sen tukemisessa? Millaisessa muodossa rasismia ilmenee? Koulutus on maksuton ja antaa hyvät perustiedot kotoutumista tukevaan vapaaehtoistoimintaan. Koulutuksen lopussa kerrotaan avoimista tehtävistä Oulun osastolla. Voit olla ystävänä maahanmuuttajalle tai -perheelle, voit tukea maahanmuuttajalasta tai -nuorta läksyissä, voit opastaa kiintiöpakolaista ensiaskeleissa Suomessa, opettaa suomea kielikahvilassa, avustaa kv-klubin illassa, auttaa paperittomia, ilahduttaa vastaanottokeskuksen lapsia leikin ja muun yhteisen toiminnan parissa sekä osallistua rasisminvastaisen viikon toimintaan.
Viimeinen ilmoittautumispäivä 17.3.24 Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä
Järjestäjä: SPR Oulun osasto
Keskiviikko 20.3.
klo 14-16 Kahviklubi
Tervetuloa hiihtämään ja laskemaan mäkeä yhdessä Heinäpään urheilukeskukseen keskiviikkona 20.3. klo 14-16. Ota mukaan omat sukset ja/tai pulkka. Suksia ja pulkkia voi lainata ilmaiseksi Oulun liikuntavälinelainaamosta https://lainaamo.ouka.fi/. Mukaan voi tulla, vaikka et ole koskaan hiihtänyt aikaisemmin tai jos osaat jo hiihtää hyvin. Autamme aloittelijoita alkuun ja voimme antaa tekniikkavinkkejä osaavammille.
Järjestäjä: Mobile Futures -hanke
klo 15-18 Kulttuuritori
Aleksinkulma, Aleksanterinkatu 9
Tule mukaan kuulemaan eri kulttuureista ja työllisyydestä.
Tarjolla myös maistiaisia maailmalta sekä monikulttuurinen elävä kirjasto.
Järjestäjät: Oulun yliopisto, ODL, Motio-hanke ja Arffman
klo 15-18 Miesten ryhmä
Vuolteen Virta-olohuone, Pikku-Iikan katu 6.
Oletko mies vailla tekemistä? Keskustelemme miehiä koskevista asioista. Erityisesti kulttuurista, perheestä ja työstä miehen näkökulmasta. Osallistujat suunnittelevat ja päättävät järjestettävän toiminnan viikoittain. Teemme myös retkiä ja käymme tutustumassa eri harrastusmahdollisuuksiin. Tule mukaan toimintaan!
Järjestää: Vuolle Ystävyyskeskus
klo 16.30- 17.30 Rytmimusiikin mestarikurssin loppukonsertti
Rio Live, Hallituskatu 11
Rytmimusiikin mestarikurssin opiskelijat esiintyvät mestarikurssin loppukonsertissa.Opettajat
Raoul Björkenheim, kitara
Kari Ikonen, piano
Konsertin kesto noin 60 min (ei väliaikaa)
Järjestää: Oulun Musiikkijuhlat, mestarikurssien yhteistyökumppaneina ovat Oulun seudun ammattikorkeakoulu ja Oulun konservatorio
klo 18 -19.45 SOS Stage on sun
Open mic -tapahtuma alle 29-vuotiaille
Lausu runo, soita, tanssi....Tuu esiintymään!
Mukana Eeva Maria al-Khazaali ja Group Calabasse
Pekurin kirjastossa
Ilmoittaudu esiintyjäksi 17.3. mennessä
Tapahtuman järjestävät Oulun kaupunginkirjasto, Oulun nuorisopalvelut ja Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki
Torstai 21.3.
klo 15-18 Naisten olohuone
Vuolteen Virta-olohuone, Pikku-Iikan katu 6
Mikä meitä naisia yhdistää? Missä olemme erilaisia ja missä samanlaisia? Mitä voisimme oppia toisiltamme? Naisten olohuoneessa sinulla on mahdollisuus keskustella, jakaa kokemuksia naisena olemisesta ja oppia uusia asioita. Ryhmässä on lämminhenkinen ja hyväksyvä ilmapiiri ja jokainen saa olla rennosti oma itsensä. Toivomme lämpimästi mukaan kaikenlaisia naisia!
Järjestää: Vuolle Ystävyyskeskus
Perjantai 22.3.
klo 13-16 Seminaari - Antirasismi taide- ja kulttuurialalla
BusinessAsema, Telesali, Hallituskatu 36
Seminaarin juontaa Oulun kaupungin viestintä-, tapahtuma- ja markkinointijohtaja Mikko Salmi. Seminaariin mahtuu 100 henkilöä, ilmoittaudu seminaariin
Ohjelma:
Miten kotoutuminen edistää rasisminvastaisuutta – Pirjo Nikula, hyvinvoinnin edistämisen johtaja, Oulun kaupunki
Miten rasismi ilmenee taide- ja kulttuurialalla - Anna Litewka-Anttolainen, projektipäällikkö, Yhdenvertainen Oulu2026
Antirasismi – mitä ja miksi – Mona Eid, projektipäällikkö, THL
Antirasistinen työote yleisten kulttuuripalveluiden toiminnassa – Johanna Tuukkanen, kulttuuripalvelupäällikkö & kulttuuritalon johtaja
ParasRakas museo -hanke: Kohti moniäänisempää Oulua – Karoliina Autere, projektipäällikkö, ParasRakas museo -hanke
Miten taideterapia voi auttaa rasismin uhria tai syrjäytymisen kokemuksia (eng.) - Eda Öz, Professor of Art Therapy, Karabukin yliopisto, Turkki
Loppusanat – Arto Willman, maahanmuuttopäällikkö, Oulun kaupunki
Tapahtuman järjestävät: Monikulttuurikeskus Villa Victor, Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke ja International House Oulu
klo 16.00 Art goes Afterwork
Ravintola Paljetti, Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 11
"Musiikki alkaa siitä, mihin sanat loppuvat”. Keskustelemme musiikista ja monikulttuurisuudesta. Mukana keskustelemassa mm. Oulun Musiikkijuhlien taiteelliset johtajat sopraano Mari Palo ja säveltäjä, pianisti Kari Ikonen ja keskustelua vetämässä Maria Mannermaa. Keskustelun lomassa vuoden 2024 mestarikurssilaisten musiikkimaistiaisia.
Art goes Afterwork täyttyy Oulun Musiikkijuhlien festivaalitunnelmasta.
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Järjestää: Oulun Musiikkijuhlat
klo 18-20 Saamelainen ilta
Pyhän Luukkaan majatalo, Erkki Koiso-Kanttilan katu 7
Tervetuloa viettämään saamelaista iltaa! Viivähdä hetki iltanuotiolla tutustumassa saamelaiseen kulttuuriin. Mukana Saamelaiset kirkossa -hankkeen projektikoordinaattori, saamelaispappi Mari Valjakka.
Tarjolla pientä iltapalaa teen kanssa.
Tilaisuus on suomeksi ja englanniksi.
Järjestäjä: Tuiran seurakunta
6.3.-7.4. Tarinat meissä - taidenäyttely
Valve, Kahvila Paljetti
Näyttely on koottu kouluille järjestettyjen työpajojen taideteoksista. Työpaja oli jaettu kahteen sarjaan: ryhmämuotokuva (6–9 v.) ja unelmakaupunki (10–15 v.).
Sisällämme elää monia tarinoita, kokemuksia, rooleja.
Ne tekevät meistä juuri sellaisia kuin olemme.
Niiden jakaminen saa meidät kasvamaan yhdessä.
Mitkä ovat paikkoja, joissa tuntee olonsa turvalliseksi, hyväksytyksi ja mukavaksi?
Taideteosten tekijät
Näyttelyssä on esillä molempien sarjojen raadin valitsemat Rajakylän koulun valo-luokan ja Kaukovainion koulun ylävalo-luokan taideteokset.
Koulutyöpajan suunnittelija
Anastasia Artemeva on yhteisötaiteilija. Hänen sosiaalisten ja luovien projektiensa tarkoituksena on tutkia ja luoda tilaa viestinnälle ja vuorovaikutukselle. Anastasia työskentelee taideinstallaatioiden, performanssin valokuvan aloilla ja ohjaa taidetyöpajoja.
Järjestäjät: Villa VIctor ja Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke
Materiaaleja ja lukusuosituksia varhaiskasvatusikäisille
Tekemistä
Matkalaukku Minä ja muut – me yhdessä! sisältää monipuolisen tehtävä- ja materiaalipaketin valmiine tunti/työpajasuunnitelmineen. Laukusta löydät oman osion eskari-ikäisille sekä alkuopetukseen. Minä ja muut – me yhdessä! -laukku herättelee toiminnallisten ja keskustelua herättelevien tehtäviensä avulla pohtimaan moninaisuutta monella tasolla: Mitä kieliä puhumme? Minkälaisia harrastuksia meillä on? Minkälaisia perheitä on olemassa? Miten monenlaisia taitoja osaammekaan!
Satu linnunpoikasesta (mp3, kesto 4:44)
Värityskuva, Maailmankoulu
Kirjallisuusvinkit varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen - Rauhankasvatusinstituutti
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu - Rauhankasvatusinstituutti
Rakentavaa vuorovaikutusta
Materiaaleja ja lukusuosituksia perusopetusikäisille
Alakouluikäisille
Tekemistä
Matkalaukku Minä ja muut – me yhdessä! sisältää monipuolisen tehtävä- ja materiaalipaketin valmiine tunti/työpajasuunnitelmineen. Laukusta löydät omat tehtävät 3.–4. luokille sekä 5.–6. luokille.
Bingo-harjoitusta voi kokeilla alaluokilla (tarvitsee hieman lukutaitoa)
SPR:n oppimateriaali yhdenvertaisuudesta alakouluikäisille
Yläkouluikäisille
Tekemistä
Path Out -peli - Suomen Pakolaisapu
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja peliyhtiö Causa Creationsin interaktiivinen tietokonepeli Path Out johdattelee pelaajan vaaralliselle pakomatkalle, joka kotinsa jättämään joutuvan on usein oikeassa elämässäkin kohdattava. Peli pohjautuu kehittäjänsä Jackin kokemuksiin pakolaiseksi joutumisesta. Pelissä Jackin on valittava vaarallinen reitti sodan runtelemasta Syyriasta Turkkiin.
Draamatyöpaja Sara ja Yusuf (sproppimateriaalit.fi) (kesto 90 minuuttia)
Draamatyöpaja Näkymätön kasvi (sproppimateriaalit.fi) (kesto 90 minuuttia)
Uusi tyttö kaupungissa, lasten ja nuorten lyhytelokuvat (tekstitys suomeksi, kesto 5 min.)
Kaupungissa on uusi tyttö. Millainen hänen uudesta elämästään tulee, löytääkö hän kaiken sen mitä etsii.
Konfliktinratkaisun perusteet (funzi.mobi) Kurssilla tutkitaan konflikteja ja riitoja useilla eri tasoilla sekä painotetaan erityisesti vuorovaikutus- ja tunnetaitoja konfliktinratkaisussa. Kurssin käytyään oppilas osaa toimia konfliktien ratkaisemiseksi omassa arjessaan sekä ymmärtää syvemmin konfliktien syitä. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti Suomessa asuville 8.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille nuorille ja suunniteltu erityisesti opetuksen tukena käytettäväksi. Sitä voi opiskella yhteisesti oppitunneilla tai itsenäisesti. Kurssin suorittamiseen menee päivittäisellä 15 minuutin opiskelulla seitsemän päivää.
Matkalaukku Minä ja muut – me yhdessä! sisältää monipuolisen tehtävä- ja materiaalipaketin valmiine tunti/työpajasuunnitelmineen. Moninainen matkalaukkumateriaalia löytyy monenlaisia tehtäviä yläkouluikäisille.
Aloittakaa vaikkapa tehtävästä Bingo ja tutkikaa mitä moninaisuutta teidän ryhmästänne löytyy!
Tunnista ja puutu -oppituntimateriaali
SPR:n oppimateriaali yhdenvertaisuudesta yläkouluikäisille
SPR:n rasisminvastaisen viikon yleissivu
Videoita keskustelun pohjaksi
YLEX:n ja Ei rasismille -hankkeen tuottama 3,5 minuutin video, jossa kehotetaan ohikulkijoita pyyhkimään rasistisia termejä kolmen ihmisen iholta Helsingin asematunnelissa. (Kaunis taustamusiikki)
Love has no labels (3:18) lyhytfilmi, jossa yleisö katsoo ihmisiä screenin läpi röntgenkuvina.
Oulun kaupunginkirjaston lukusuosituksia
Kirja mun kielellä (thinglink.com) Kirjastoreitin sivuilla Thinglink-kuva, jonka kautta pääsee suosituslistoihin. https://www.thinglink.com/scene/1695371474992366563
Kirjoja eri kielillä | Kirjastoreitti & Lukumetka | Oulun kaupunki (ouka.fi)
Kuvakirjoja ja kertomuksia lapsille
Malin Klingenberg: Zakir ja kevät
Onko Zakir rakastunut? Hän ei ole koskaan ennen rakastunut kehenkään. Hän kuulostelee oloaan. Juuri tältä rakastuminen voisi ehkä tuntua, hän ajattelee.
Juuri lukemaan oppineille sopiva tarina kertoo monista kivoista kevääseen kuuluvista jutuista ja tunteista. Malin Klingenbergin luontevaa tarinaa tukevat Margareta Sandinin sympaattiset kuvat.
Kirjan tiedot: https://outi.finna.fi/Record/outi.2331265?sid=4053074525
Tutustu myös näihin:
Lotte Jeffs: Verraton perheeni
Susanna Silvander-Rosti: Sulon ja Elsin uudet naapurit
Shini Somara: Minusta tulee tutkija/koodari/matemaatikko
Jani Toivola: Poika ja perhostunne
Johanna Lestelä: Tuikun tärkeä tehtävä
Amanda Gorman: Muutos soi
Frank Furu: Mutta te ette ole äiti
Katri Tapola: Tervetuloa!
Larysa Denysenko: Maja ja ystävät
Elena Agnello: Minä olen Alex
Mimi Åkesson: Kaikki toiset
Liisa Kallio: Jokainen
Saara Kekäläinen: Valpuri-kirjat
Lilla Bölecz: Satumaa kuuluu kaikille
Asia Citro: Sara ja Sassafrassa
Hanna van der Steen: Senttu ja seikkailu Mumbaissa
Pilke Salo: Superluokka -sarja
Steve Tasane: Lapsi I
Susanna Silvander-Rosti: Sulon ja Elsin mummo karkuteillä
Jani Toivola: Poika ja rohkeusloikka
Johanna Lestelä: Tuikku baban maassa
Larysa Denysenko: Maja ja ystävät/ Maja och hennes vänner (ruotsi)
Liisa Kallio: Jokainen/ Nous (ranska)
Aino-Maija Metsola: Oman maan mansikat/Pas touche à mes fraises! (ranska)
Ilja Karsikas: Sateenkaarikiitäjä
Marcus Rashford ja Alex Falase-Koya: Peto aidan takana. Aamupalaporukan tutkimukset.
Larysa Denysenko: Ilmahälytysten lapset/ Dity povitrjanyh' tryvoh Дiти повiтряних тривог (ukraina)
Molly Potter: The same but different
Ibtihaj Muhammad: The proudest blue
Huy Voun Lee: Like a dandelion
Michael Morburgo: Boy giant
Lisää kuvakirjoja löydät verkkokirjastostamme Kirja mun kielellä! Kuvakirjoja | OUTI-kirjastot (finna.fi), https://outi.finna.fi/List/1322905
Lisää lastenkertomuksia alakoululaisille löydät verkkokirjastostamme
Kirja mun kielellä! Kertomuksia alakoululaisille | OUTI-kirjastot (finna.fi) https://outi.finna.fi/List/1323058
Nuortenkirjoja
Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika
Koskettava romaani 18-vuotiaasta syyrialaistytöstä, Salamasta, hänen perheestään ja hänen ensirakkaudestaan. Salaman on päätettävä jääkö hän Syyriaan auttamaan haavoittuneita sairaalassa vai lähteekö pois maasta.
Zoulfa Katouh on syyrialaistaustainen kirjailija, joka asuu tällä hetkellä Sveitsissä. Hän on opiskellut farmaseutiksi ja tekee parhaillaan alan maisterintutkintoa. Vapaa-aikanaan hän puhuu itsekseen metsässä, juo jääkahvia ja leipoo esteettisiä pikkuleipiä ja kakkuja. Sitruunapuiden aika on hänen esikoisteoksensa.
Kirjan tiedot: https://outi.finna.fi/Record/outi.2297662?sid=4053101330
Tutustu myös näihin:
Angie Thomas: Betoniruusu/ Mun vuoro/ Viha jonka kylvät
Juuli Niemi: Et kävele yksin
Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi
Lina Stoltz: Valoisia öitä (selkokirja)
Jeva Skaletska: Ette tiedä mitä sota on
Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri
Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin
Marja-Leena Tiainen: Hotelli Desperado
Marja-Leena Tiainen: Aateveljet (selkokirja)
Jani Pösö: Sekasin: tervetuloa Suomeen
Odotan aurinkoa: selkokielisiä tarinoita Suomeen tutustumisesta (selkokirja)
Danielle Jawando: When our worlds collided
A.M. Dassu: Fight back
Jason Reynolds: All American boys
Jennifer de Leon: Don´t ask me where I´m from
Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi/Brown girl dreaming
Maryam Abuzaid-Ryu: Läpileikkaus (sarjakuva)
B.B. Alston: Amari ja yön veljet & Amari ja taikureiden peli
Jacqueline Woodson: Harbour me
Jacqueline Woodson: Närmar du dig mjukt (ruotsi)/If you come softly (eng)
Lisää nuortenkirjoja löydät verkkokirjastostamme: Kirja mun kielellä! Nuortenkirjoja yläkoululaisille | OUTI-kirjastot (finna.fi), https://outi.finna.fi/List/1323121
Tietokirjoja lapsille ja nuorille
Jordan Akpojaro: Kysy ja kurkista!: mitä rasismi on?
Laura Henry-Allain: Mun väri, sun väri
Tinashe Williamson: Nuoren antirasistin kirja
Third culture kids: Suomi Finland
Satu Leisko: Koti Suomesta
Ujuni Ahmed: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (aik)
This is my world: meet 84 from around the globe
Malka, Jarna-Maija: Luen ja kirjoitan : helppoja lukutekstejä ja kirjoitusharjoituksia maahanmuuttajille (aikuisille, A1.3-A 2.2.)
Laura Henry-Allain: Mun väri, sun väri/ My family, your family
Mona Eid: Third culture kids: Suomi Finland
Elina Westinen: Aina ollu tääl: suomiräp 4.0
Vaula Norrena: Littana: Kielletyn lapsen tarina (elämäkerta)
Salaado Qasim, Faisa Qasim, Roosa Oksanen: Big dreams : stories about Finns who are changing the world : 20 career stories
Jelani Memory: A kids book about racism
Kirjavinkkejä kasvattajille ja opettajille
Kirjoja globaalikasvatukseen sekä alakoulun kansainvälisyyspassiin:
https://www.ouka.fi/kirjastoreitti-lukumetka/kirjavinkkeja-kasvattajille-ja-opettajille
Kirjavinkkejä löydät Globaalikasvatus-otsikon alta.
Vinkkejä lukuharrastuksen tukemiseen
https://www.ouka.fi/kirjastoreitti-lukumetka/lukuhaasteet
Lukuhaasteet ovat mukava ja helppo lukemaan innostamisen väline. Ota käyttöön koko luokan kanssa tai vaihtoehdoksi kirjallisuusdiplomille. Tulosta tältä sivulta haastelomakkeet. Lukuhaasteet löytyvät myös Oulun koulujen käytössä olevalta Qridi-oppimisalustalta. 300 minuutin lukuhaasteen materiaalit löytyvät myös englanniksi ja ruotsiksi.
Kirjallisuusdiplomit
Oulu International School Reading Diploma
It is possible to complete a reading diploma in the schools of Oulu. This is optional, but it is a great opportunity to show engagement with reading. The willingness to complete the diploma is to be discussed with teacher, or another adult if there is no such teacher in the school to assist the student with the reading diploma. The diploma can thus be completed even at home with parents.
https://www.ouka.fi/kirjastoreitti-lukumetka/ois-reading-diploma
S2 eli suomi toisena kielenä -oppilaiden kirjallisuusdiplomi innostaa lukemaan!
S2-kirjalistalle on valittu luettavaa eri vaikeusasteilta. Monikulttuurisuus on huomioitu aineiston valinnassa.
https://www.ouka.fi/kirjastoreitti-lukumetka/s2-oppilaiden-kirjallisuusdiplomi
Verkossa käytettävissä olevia aineistoja:
International children's digital library
Tarinoita eri puolilta maailmaa luettavana verkkosivuilla.
Osvitoria Maksuttomia ukrainankielisiä lastenkirjoja
Löydät oppimisportaalin osoitteesta moodle.rauhankasvatus.fi.
Materiaalit opettajille
Kohti syrjimätöntä koulua – Oma oppimispäiväkirjani
Miten voimme kitkeä syrjintää? Tämä oppimispäiväkirja keskittyy etsimään vastauksia tähän kysymykseen erityisesti kouluympäristön näkökulmasta. Opi tunnistamaan ja käsittelemään syrjintätilanteita sekä luomaan kestäviä muutoksia. Kohti syrjimätöntä koulua - Rauhankasvatusinstituutti
Agenda 2030 teemapäivät – Opettajan opas rohkaisee tarttumaan globaalikasvatuksen suuriin kysymyksiin
Agenda 2030 teemapäivät -opas tarjoaa peruskoulun opettajille lähtökohtia, ideoita ja helposti käyttöön otettavia välineitä monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai ilmiöprojektien toteuttamiseen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden teemoista. Agenda 2030 teemapäivät - Rauhankasvatusinstituutti
Koulu vailla vertaa!
Opas yhdenvertaisuuden edistämiseen ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan oppilaitoksille. RKI:n tuottama opas antaa käytännönläheisiä työkaluja sellaisen yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon, josta on todellista hyötyä oppilaitoksesi arjessa! Koulu vailla vertaa! - Rauhankasvatusinstituutti
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu
Täydennyskoulutusta varhaiskasvatuksen ja eri kouluasteiden ammattilaisille sekä tasa-arvokompassi työn tueksi. Tasa-arvokompassin avulla on mahdollista laatia tai päivittää varhaiskasvatusyksikön, koulun tai oppilaitoksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jonka avulla yksiköt pystyvät seuraamaan oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyönsä etenemistä säännöllisesti käytettynä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu - Rauhankasvatusinstituutti
Materiaalit nuorisotyöntekijöille
Yhdenvertaisuusavain
Yhdenvertaisuusavain eli nuorisotyön yhdenvertaisuuden arviointityökalu syntyi niiden ihmisten kanssa käydyistä keskusteluista, jotka toimivat joka päivä tämän tarpeellisen työn ytimessä; Työkalu on valmistettu kaikista arvokkaimmista raaka-aineista, eli nuorisotyön ammattilaisten ja nuorten omista kokemuksista, tarpeista ja toiveista. Arviointityökalu auttaa tekemään yhdenvertaisuudesta osan arkipäiväistä työtä tuomalla esiin yksityiskohtaisia yhdenvertaisuuskysymyksiä ja -väitteitä. Yhdenvertaisuusavain - Rauhankasvatusinstituutti
Kaikki mukana?
Yhdenvertaisuussuunnittelun opas nuorisotyöhön. Olemassa olevien valtarakenteiden tunnistaminen, kriittinen vuoropuhelu, tasa-arvoiset mahdollisuudet, toisten kunnioittaminen ja vapaaehtoisuuden pohjalle rakentuva osallistuminen ovat nuorisotyön keskeisiä arvoja ja periaatteita. Kaikki mukana? -opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vastauksia siihen, miten edistää yhdenvertaisuutta nuorisotoiminnassa. Välineenä tälle toimii yhdenvertaisuussuunnitelma. Kaikki mukana? - Rauhankasvatusinstituutti
Outside In
Vihapuhetta voi oppia tunnistamaan ja torjumaan siten, että muutoksella on kauaskantoiset vaikutukset. Tarjoamme tähän käytännön työkaluja nuorten kanssa toimiville. Outside In - Rauhankasvatusinstituutti
Aatos ja Amine – Katsomusdialogia mediakasvatuksen keinoin
RKI on rakentanut Reetta Huhtasen dokumenttielokuvan ympärille työpajamallin ja lisämateriaaleja, joiden avulla voi käsitellä katsomusdialogia ja elokuvakasvatusta nuorisotyössä. Aatos ja Amine – Katsomusdialogia mediakasvatuksen keinoin - Rauhankasvatusinstituutti
Nuoret ja rohkeat
Nuoret ja rohkeat -materiaali innostaa ja rohkaisee nuoria toimimaan globaalin oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen puolesta paikallisesti ja globaalisti. Nuoret ja rohkeat - Rauhankasvatusinstituutti
Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet
Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet -opas, tarjoaa vinkkejä saavutettavan harrastustoiminnan kehittämiseen. Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet - Rauhankasvatusinstituutti
Materiaaleja ja lukusuosituksia oppilaitoksille ja toisen asteen opiskelijoille
Tekemistä
Path Out -peli - Suomen Pakolaisapu
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja peliyhtiö Causa Creationsin interaktiivinen tietokonepeli Path Out johdattelee pelaajan vaaralliselle pakomatkalle, joka kotinsa jättämään joutuvan on usein oikeassa elämässäkin kohdattava. Peli pohjautuu kehittäjänsä Jackin kokemuksiin pakolaiseksi joutumisesta. Pelissä Jackin on valittava vaarallinen reitti sodan runtelemasta Syyriasta Turkkiin.
Konfliktinratkaisun perusteet (funzi.mobi) Kurssilla tutkitaan konflikteja ja riitoja useilla eri tasoilla sekä painotetaan erityisesti vuorovaikutus- ja tunnetaitoja konfliktinratkaisussa. Kurssin käytyään oppilas osaa toimia konfliktien ratkaisemiseksi omassa arjessaan sekä ymmärtää syvemmin konfliktien syitä. Kurssi on suunniteltu erityisesti opetuksen tukena käytettäväksi. Sitä voi opiskella yhteisesti oppitunneilla tai itsenäisesti. Kurssin suorittamiseen menee päivittäisellä 15 minuutin opiskelulla seitsemän päivää.
Läntisen tuolla puolen on mediakasvatusmateriaali, jonka kohderyhmänä ovat erityisesti yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat. Materiaali sisältää neljä osiota: Länsi ja viihde, Länsi mediassa, Kuvien taakse ja Länsi-Sahara. Materiaali johdattaa analysoimaan filmejä, sarjakuvia, sketsiviihdettä, mediatekstejä ja uutiskuvia. Länsi-Sahara osio haluaa herättää ihmisten tietoisuutta kansasta, joka elää jo kolmannessa sukupolvessa pakolaisleireillä.
Aloittakaa vaikkapa tehtävästä Bingo ja tutkikaa mitä moninaisuutta teidän ryhmästänne löytyy!
Moninainen Suomi -matkalaukun työpajat tehtävineen toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Työpajoja on yhteensä kaksi: Jokainen on omanlaisensa ja Normit ja syrjintä
SPR:n yhdenvertaisuusmateriaalit
Antirasismi nuorisotyössä - Rauhankasvatusinstituutti
PressReader -palvelun
Sanoma- ja aikakauslehtiä ympäri maailman. Käytettävissä myös PressReader-sovelluksella.
Overdrive - Kirjoja ja äänikirjoja
Aineisto pääosin englanniksi. Käytettävissä myös Libby-sovelluksella.
Naxos Music Library
Klassista musiikkia. Käytettävissä myös NML-sovelluksella.
Medici.tv
Taidemusiikkia ja konserttien taltiointeja.
Cineast.fi – elokuvapalvelu
Kotimaisia ja ulkomaisia elokuvia.
Kirjavinkkejä kasvattajille ja opettajille
Kirjoja globaalikasvatukseen sekä alakoulun kansainvälisyyspassiin:
https://www.ouka.fi/kirjastoreitti-lukumetka/kirjavinkkeja-kasvattajille-ja-opettajille
Kirjavinkkejä löydät Globaalikasvatus-otsikon alta.
Löydät oppimisportaalin osoitteesta moodle.rauhankasvatus.fi.
Materiaalit opettajille
Kohti syrjimätöntä koulua – Oma oppimispäiväkirjani
Miten voimme kitkeä syrjintää? Tämä oppimispäiväkirja keskittyy etsimään vastauksia tähän kysymykseen erityisesti kouluympäristön näkökulmasta. Opi tunnistamaan ja käsittelemään syrjintätilanteita sekä luomaan kestäviä muutoksia. Kohti syrjimätöntä koulua - Rauhankasvatusinstituutti
Agenda 2030 teemapäivät – Opettajan opas rohkaisee tarttumaan globaalikasvatuksen suuriin kysymyksiin
Agenda 2030 teemapäivät -opas tarjoaa peruskoulun opettajille lähtökohtia, ideoita ja helposti käyttöön otettavia välineitä monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai ilmiöprojektien toteuttamiseen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden teemoista. Agenda 2030 teemapäivät - Rauhankasvatusinstituutti
Koulu vailla vertaa!
Opas yhdenvertaisuuden edistämiseen ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan oppilaitoksille. RKI:n tuottama opas antaa käytännönläheisiä työkaluja sellaisen yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon, josta on todellista hyötyä oppilaitoksesi arjessa! Koulu vailla vertaa! - Rauhankasvatusinstituutti
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu
Täydennyskoulutusta varhaiskasvatuksen ja eri kouluasteiden ammattilaisille sekä tasa-arvokompassi työn tueksi. Tasa-arvokompassin avulla on mahdollista laatia tai päivittää varhaiskasvatusyksikön, koulun tai oppilaitoksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jonka avulla yksiköt pystyvät seuraamaan oman Videoita keskustelun pohjaksi
YLEX:n ja Ei rasismille -hankkeen tuottama 3,5 minuutin video, jossa kehotetaan ohikulkijoita pyyhkimään rasistisia termejä kolmen ihmisen iholta Helsingin asematunnelissa.
Love has no labels (3:18) lyhytfilmi, jossa yleisö katsoo ihmisiä screenin läpi röntgenkuvina.
Why do we need to tackle hate speech? on Vimeo (4:07, englanninkielinen tekstitys)
What would the world look like without hate? on Vimeo (1:13, englanninkielinen tekstitys)
What is Hatespeech? on Vimeo (2:28, englanninkielinen tekstitys)
Oulun kaupunginkirjaston lukusuosituksia
Lue ainakin tämä!
Mona Eid, Koko Hubara: Third culture kids: Suomi Finland
40 henkilökuvaa tämän päivän suomalaisista, jotka elävät kulttuurien risteyksissä.
Millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti? Tähän vastaavat suomalaiset, jotka luovat omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä.
Nämä tarinat kertovat identiteeteistä, jotka ovat liukuvia ja hylkivät kaksinapaisia määrittelyjä. Samalla ne avaavat niitä kipeitä kokemuksia ja voimaantumisia, joiden keskellä yhä useampi suomalainen elää tänä päivänä.
Monikielinen kirjasto
Waa inaan buugaagta akhrino - Meidän täytyy lukea kirjoja - We must read books
Suomessa asuva somalitaustainen kirjojen ystävä Axmed Bahjad kannustaa somalinkielistä väestöä lukemaan kirjoja ja käyttämään kirjastoja. Jos ihmiset eivät lue, somali äidinkielenä ja identiteettinä häviää. Lopulta kirjailijat eivät kirjoita somaliksi koska kirjoille ei ole lukijoita.
Katso Axmed Bahjadin somalinkielinen video lukemisen edistämisestä.
Monikielinen kirjasto - Vinkkejä aineistosta (Tip lists)
Monikielinen kirjasto tuottaa ja julkaisee kirjavinkkejä erikielisille kohderyhmille, kuten lapset ja nuoret.
https://www.kirjastot.fi/monikielinen-kirjasto/aineistovinkit
Pohjoisen e-kirjasto – Northern e-library
Kirjaston e-aineistot ovat käytettävissä kirjastojen asiakaspäätteillä sekä omilla laitteilla. Useimpien käyttöön tarvitset kirjastokortin sekä PIN-koodin.
https://outi.finna.fi/Content/ekirjasto?lng=en-gb Löydät mm.tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyönsä etenemistä säännöllisesti käytettynä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu - Rauhankasvatusinstituutti
Materiaalit nuorisotyöntekijöille
Yhdenvertaisuusavain
Yhdenvertaisuusavain eli nuorisotyön yhdenvertaisuuden arviointityökalu syntyi niiden ihmisten kanssa käydyistä keskusteluista, jotka toimivat joka päivä tämän tarpeellisen työn ytimessä; Työkalu on valmistettu kaikista arvokkaimmista raaka-aineista, eli nuorisotyön ammattilaisten ja nuorten omista kokemuksista, tarpeista ja toiveista. Arviointityökalu auttaa tekemään yhdenvertaisuudesta osan arkipäiväistä työtä tuomalla esiin yksityiskohtaisia yhdenvertaisuuskysymyksiä ja -väitteitä. Yhdenvertaisuusavain - Rauhankasvatusinstituutti
Kaikki mukana?
Yhdenvertaisuussuunnittelun opas nuorisotyöhön. Olemassa olevien valtarakenteiden tunnistaminen, kriittinen vuoropuhelu, tasa-arvoiset mahdollisuudet, toisten kunnioittaminen ja vapaaehtoisuuden pohjalle rakentuva osallistuminen ovat nuorisotyön keskeisiä arvoja ja periaatteita. Kaikki mukana? -opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vastauksia siihen, miten edistää yhdenvertaisuutta nuorisotoiminnassa. Välineenä tälle toimii yhdenvertaisuussuunnitelma. Kaikki mukana? - Rauhankasvatusinstituutti
Outside In
Vihapuhetta voi oppia tunnistamaan ja torjumaan siten, että muutoksella on kauaskantoiset vaikutukset. Tarjoamme tähän käytännön työkaluja nuorten kanssa toimiville. Outside In - Rauhankasvatusinstituutti
Aatos ja Amine – Katsomusdialogia mediakasvatuksen keinoin
RKI on rakentanut Reetta Huhtasen dokumenttielokuvan ympärille työpajamallin ja lisämateriaaleja, joiden avulla voi käsitellä katsomusdialogia ja elokuvakasvatusta nuorisotyössä. Aatos ja Amine – Katsomusdialogia mediakasvatuksen keinoin - Rauhankasvatusinstituutti
Nuoret ja rohkeat
Nuoret ja rohkeat -materiaali innostaa ja rohkaisee nuoria toimimaan globaalin oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen puolesta paikallisesti ja globaalisti. Nuoret ja rohkeat - Rauhankasvatusinstituutti
Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet
Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet -opas, tarjoaa vinkkejä saavutettavan harrastustoiminnan kehittämiseen. Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet - Rauhankasvatusinstituutti
Materiaaleja ja lukusuosituksia yrityksille
Työnantaja, tutustu ainakin tähän:
Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa (TTL)
Moninaistuva työelämä ja yhteiskunta
Lue ainakin tämä!
Monimuotoisuus työelämässä: 100 keinoa kasvattaa organisaation vetovoimaa
Ihmiset kaipaavat monimuotoisempaa työelämää, mutta harva työnantaja tietää, miten sitä tulisi lisätä. Monimuotoisuus vähentää eriarvoisuutta työelämässä, houkuttelee työntekijöitä, parantaa työhyvinvointia, auttaa ymmärtämään asiakastarpeita, kiihdyttää innovointia ja hillitsee maineriskejä. Tämä kirja opastaa ymmärtämään monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ilmiöitä sekä kehittämään omaa työyhteisöä sadan konkreettisen toimenpiteen avulla.
https://outi.finna.fi/Record/outi.2305167?sid=3943450325
Artikkeleja ja julkaisuja:
Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus - työelämä (THL)
Monimuotoisuutta edistävä rekrytointi - hankejulkaisu (THL)
Monimuotoinen työelämä - käytännön vinkkejä (TTL)
- Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa?
- Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa -opas
- Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle 13 kielellä
- Tietoa Suomessa yrittäjänä toimivalle neljällä kielellä
- Tietoa monimuotoisuuden tilasta suomalaisissa organisaatioissa
- Moniosaa! Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille -opas
Miten voin toimia rasismia vastaan - ohjeita (SPR)
Verkkokoulutusta
Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille
Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille - tietoa, taitoa, tunnetta tarjoaa laadukkaan ja kattavan tietopaketin rasismin vastaiseen työhön. Koulutuksen teemat käsittelevät rasismia ja sen ilmenemismuotoja suomalaisessa yhteiskunnassa. Tavoitteena on vähentää etnistä syrjintää ja rakenteellista rasismia tarjoamalla ammattilaisille ja opiskelijoille tietoa antirasistisesta työstä.
Lukemista ja tekemistä
Työnantaja, lue ainakin tämä:
Mona Eid, Koko Hubara : Third culture kids : Suomi Finland
40 henkilökuvaa tämän päivän suomalaisista, jotka elävät kulttuurien risteyksissä.
Millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti? Tähän vastaavat suomalaiset, jotka luovat omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä.
Nämä tarinat kertovat identiteeteistä, jotka ovat liukuvia ja hylkivät kaksinapaisia määrittelyjä. Samalla ne avaavat niitä kipeitä kokemuksia ja voimaantumisia, joiden keskellä yhä useampi suomalainen elää tänä päivänä.
Lisää rasisminvastaisen viikon kirjallisuutta löydät OUTI-kirjastojen verkkosivuilta.
Path Out -peli - Suomen Pakolaisapu
Suomen Pakolaisapu ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat yhdessä lanseeranneet suomenkielisen version palkitusta Path Out -videopelistä. Tositapahtumiin pohjautuvassa seikkailupelissä pelaajat seuraavat nuoren syyrialaisen Jack Gutmannin matkaa, kun hän pakenee sodan runtelemasta kotimaastaan kohti turvallisempaa elämää. Pelin kesto on 35-40 minuuttia.