Selkeän kielen linjaukset
Ouka.fi-sivuille kirjoitetaan selkeää yleiskieltä. Emme käytä markkinointikieltä. Selkokieltä voi käyttää tarvittaessa, ja selkokielen käyttöön saat apua viestinnästä. Käytä näitä ohjeita kirjoittaessasi verkkosivuille, mutta ota toki vinkkejä kielenkäyttöön myös muihin tilanteisiin!
Linjausten tyyliosiossa on käytetty lähteenä kieliasiantuntija Eeva Öörnin koulutusmateriaaleja.
Kysy kieliasioista
Yleiset kielen linjaukset
Esitä pääasia alussa
Vältä kertomasta kuntalaiselle epäolennaista tai itsestään selvää tietoa heti tekstin alussa. Laita sivun alkuun se asia, mikä kuntalaista kiinnostaa. Vältä myös oman tiimisi tai työsi esittelyä.
Hyvä esimerkki:
Tervetuloa hakemaan tonttia Oulun kaupungilta. Seuraavan kerran omakotitontteja jaetaan elokuussa 2023. Silloin on jaossa tontteja myös yrityksille.
Ei näin:
Oulussa on paljon tontteja, joita jaetaan kuntalaisille ja yrityksille vuosittain. Rakennustiimissämme työskentelee 12 rakennusalan ammattilaista, ja teemme vuosittain raportin tonttien välittämisestä. Olemme työskennelleet Ympäristötalolla jo vuodesta 2012. Tonteille voi rakentaa joko omakotitalon tai liikehuoneiston. Tontteja jaetaan vuosittain kaksi kertaa, toinen jako on toukokuussa ja toinen elokuussa.
Kirjoita lyhyesti
Suosi lyhyitä virkkeitä ja kappaleita. Vältä kirjoittamasta hankalasti luettavaa tekstimuuria. Vältä myös pitkiä sanoja.
Hyvä esimerkki:
Hankkeessa selvisi, että energiatehokkuutta voidaan parantaa parhaiten uusimalla ilmanvaihtokoneet. Lisäksi uimahallien lämpöpumput säästävät energiaa.
Ei näin:
Hankkeessa analysoitiin vuosina 2016–2020 tehtyjen energiatehokkuustarkastelujen tuloksia ja laadittiin toimenpide-ehdotuksia sekä suosituksia laitteiden ja järjestelmien suunnittelun ja seurannan tueksi. Aineiston analysoinnilla tehtiin muun muassa seuraavia johtopäätöksiä:
Kartoitusten mukaan suurin ja kustannustehokkain potentiaali energiatehokkuuden parantamiseen on ilmanvaihdon paremmassa ohjauksessa sekä vanhojen ilmanvaihtokoneiden uusinnassa. Lämpöpumpuista etenkin uimahallien kostean poistoilman energiaa talteen ottava poistoilmalämpöpumppu on osoittautunut varsin tehokkaaksi energiatehokkuusinvestoinniksi.
Käytä aktiivia
Vältä passiivin käyttöä ja käytä aktiivimuotoisia verbejä. Joissakin tapauksissa passiivi on kuitenkin parempi, kun tekijän kirjoittaminen auki olisi kömpelöä (Seuraavat eduskuntavaalit pidetään keväällä tai Suomen eduskunta pitää seuraavat vaalit keväällä.)
Hyvä esimerkki:
Kun sinulla on idea, ole yhteydessä ohjelmakoordinaattoriin. Silloin saat tukea työhösi heti projektin alussa.
Ei näin:
Ideavaiheessa ollaan yhteydessä ohjelmakoordinaattoriin. Koordinaattorilta saadaan ohjeistusta projektin alussa.
Käytä lyhyitä ja tuttuja sanoja
Käytä sanoja, joita käytetään arkikielessä: työ, hyvä, koulu, asua, kaupunki, ihminen, sinä, rivitalo, talous, bussi.
Vältä tämäntyyppisiä hallinnollisia ammattisanoja:
palvelu (kuten asumispalvelu, leikkipuistopalvelu, kuljetuspalvelu), toimenpide (kuten päästövähennystoimenpide), suun terveydenhuollon yksikkö (hammashoitola), yksityinen sektori (yritykset), työllisyyden kuntakokeilun asiakas (työtön alle 25-vuotias nuori), asiakkaan päätelaite (tietokone), vesikalusteet (wc-pytty ja lavuaari), priorisoida (tee tämä ensin), oppilaitos (esimerkiksi koulu, lukio tai ammattiopisto).
Vältä myös sanoja mikäli (jos), taholta (esim. jaosto päätti), johdosta (tämän vuoksi), (jonkun) toimesta, johtuen, riippuen, puitteissa.
Kirjoita tekemisestä suoraan
Kerro tekemisestä suoraan eli vältä käyttämästä sanoja suorittaa, tehdä, toteuttaa, ilmenee, tapahtuu.
Hyvä esimerkki: Auraamme tien aina kun sohjoa on yli 3 cm.
Ei näin: Suoritamme aurauksen aina kun sohjoa on yli 3 cm.
Hyvä esimerkki: Ruoka valmistetaan keittiöissä.
Ei näin: Keittiöissä tapahtuu ruuanvalmistusta.
Konkretisoi selittämällä
Selitä abstraktit sanat konkretialla, jos sinun on pakko käyttää vaikeaa sanaa:
Hyvä esimerkki:
Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden pitää lain mukaan kertoa julkisesti sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuudella tarkoitetaan kaikkia henkilön tehtäviä, joilla voi olla merkitystä luottamustehtävän hoitamisessa. Sidonnaisuuksia voivat olla esimerkiksi kuuluminen johonkin yritykseen tai yhteisöön tai merkittävä varallisuus.
Ei näin:
Tällä sivulla esitetään 1. kuntalain 84 §:n edellyttämien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset ja 2. valtuuston varsinaisten jäsenten vapaaehtoisesti antamat sidonnaisuusilmoitukset.
Otsikoi selkeästi
Pääotsikko sisältää verbin ja kertoo, mistä jutussa on kyse. Väliotsikko tiivistää tulevan kappaleen ytimen.
Hyvä esimerkki:
Kaakkurin ja Oulunsalon terveysasemilla aloitetaan influenssarokotukset 1.11.
Ei näin:
Kansalliset ja lääketehtaiden tekstit läpäisseet influenssarokotteet terveysasemajakelussa marraskuussa niissä Suomen kunnissa, joissa ovat myös terveysasemapalvelut ja hyvinvointiasemat
Vältä epämääräisiä ajan ilmauksia
Vältä otsikoissa epämääräisiä ajan ilmauksia kuten huomenna, tänään, ensi viikolla tai tänä syksynä. Kun ajankohta on uutisessa tärkeää, ilmaise se otsikossa päivämäärällä sekä tarpeen mukaan viikonpäivällä. Viikonpäivä helpottaa ymmärrettävyyttä. Voit mainita vuosiluvun tarvittaessa otsikossa, mutta voit viitata vuoteen myös tekstissä.
Hyvä esimerkki:
Taskilan jätevedenpuhdistamoon voi tulla tutustumaan lauantaina 3.1.2023
Ei näin:
Taskilan jätevedenpuhdistamoon voi tulla taas tutustumaan huomenna
Halutessasi voit lyhentää päivämäärän myös näin:
Taskilan jätevedenpuhdistamoon voi tulla tutustumaan la 3.1.
Käytä tarvittaessa luetteloita
Listat ja luettelot helpottavat lukijaa. Vältä kuitenkin tekemästä pitkiä, yli kymmenen kohdan luetteloita.
Hyvä esimerkki:
Asukaspysäköinti on luvallista seuraavissa kiinteistöissä:
• As Oy Vakuutustorni (Hallituskatu 9)
• As Oy Tuomi (Kajaaninkatu 25)
• As Oy Oulun kulma (Rautatienkatu 18)
• As Oy Torikatu 4 (Torikatu 4)
Näin lisäät lait ja säädökset verkkosivulle
Jos joudut jostain syystä viittaamaan lakiin tai lakitekstiin, siirrä se koko tekstin loppuun. Älä viittaa lakipykäliin lauseiden keskelläkään, vaan siirrä nekin koko tekstin loppuun. Sivun alaosassa voi olla myös muuta lisätietoa asiasta, esimerkiksi paikallisia säännöksiä. Nämä lisätiedot sekä lakitekstit otsikoidaan oukassa näin:
Tausta ja lainsäädäntö
Hyvä esimerkki:
Lunta saa kolata tontin ulkopuolelle ainoastaan erillisille lumenläjityspaikoille. Taloyhtiöillä voi olla omia määräyksiä lumen kolaamisesta.
…
(tiedotteen tai sivun lopussa):
Tausta ja lainsäädäntö
Lumen kolaamisesta säädetään Oulun kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä, 27§.
Ei näin:
Lumen auraus on asuinkiinteistöjen ulkopuolella sallittu vain kaupungin erikseen määrittelemillä lumenläjityspaikoilla (Oulun kaup. ympäristönsuojelumääräykset 27 §). Taloyhtiöillä voi olla omia määräyksiä lumen läjittämisestä.
Vältä markkinointikieltä
Ouka.fi-sivuilla ei yleensä tarvita adjektiiveja, joten pitäydy asiatekstissä ilman, että kuvitat sitä esimerkiksi sanoilla mahtava tai hieno.
Hyvä esimerkki:
Päiväkodissamme on kaksi alle kaksivuotiaiden ryhmää ja yksi esikouluryhmä.
Ei näin:
Huikeassa päiväkodissamme on kaksi pikkumurusten eli alle kaksivuotiaiden ryhmää sekä iloinen ja positiivinen esikouluryhmä.
Vältä lyhenteitä
Hallinnon kielessä on paljon lyhenteitä, jotka eivät ole ymmärrettäviä kuntalaisille. Niinpä vältä niitä aina kun voit:
Hyvä esimerkki:
Maankäytön toteuttamisohjelman taustalla on kaupunkistrategia, jossa esitetään, miten kaupunkia halutaan kehittää vuoteen 2026 mennessä.
Ei näin:
MATOn taustalla on kaupunkistrategia, jossa esitetään, miten kaupunkia halutaan kehittää vuoteen 2026 mennessä.
Kielen sävy
Sinuttele lukijaa
Oulun kaupungin verkkosivuilla lukijaa sinutellaan. Suora puhuttelu antaa ystävällisemmän ja lähestyttävämmän vaikutelman kuin etäinen ”asiakkaan tulee tehdä” -tyyli.
Hyvä esimerkki:
Olet saanut Oulun kaupungista omakotitontin. Tee tontista varaus sähköiseen järjestelmään, jotta tontti säilyy omistuksessasi, eivätkä tietosi häviä järjestelmästämme.
Ei näin:
Te olette tänään saaneet päätöksen tontista. Seuraavaksi Te toimitatte varauksen tontistanne sähköiseen järjestelmään, jotta tontti rekisteröityy, eikä Teidän tarvitse hakea tonttia uudestaan.
Kehota suoraan
Kehota asiasta suoraan ja käytä kehottavaa verbimuotoa eli imperatiivia. Se on selkeä ja mutkaton tapa, joka koetaan positiiviseksi. Sitä kannattaa käyttää varsinkin silloin, kun kehotuksen noudattaminen on asiakkaan oman edun mukaista.
Hyvä esimerkki:
Tilaa uusi PIN-koodi, kun haluat muokata tai poistaa tietojasi.
Ei näin:
PIN-koodi tilataan, kun halutaan muokata tai poistaa tietoja. Ilman koodin lähettämistä järjestelmä ei toimi.
Yhdistä sinä-muoto täytyä- tai pitää-verbiin, kun tekeminen on pakollista.
Jotta saat opiskelija-alennuksen lippuusi, sinulla täytyy olla opiskelijakortti mukanasi.
Älä viittaa ihmisiin resurssina tai aineksena
Säilytä kuntalainen aktiivisessa roolissa. Älä viittaa kuntalaisiin yhteisenä ihmismassana.
Hyvä esimerkki:
Voit äänestää oman osoitteesi mukaisessa äänestyspaikassa. Katso oma äänestyspaikkasi oheiselta kartalta.
Ei näin:
Äänioikeutetut antavat äänensä osoitteen mukaisessa äänestyspaikassa. Äänestyksen alaiset voivat katsoa oman äänestyspaikkansa kartalta.
Poikkea tarvittaessa suoran puhuttelun säännöstä
Jos kyseessä on herkkä asia, voi liika suoruus tuntua osoittelevalta ja liian määräävältä. Silloin voit käyttää passiivia harkinnan mukaan.
Hyvä esimerkki:
Häätöä kannattaa välttää viimeiseen asti. Uuden asunnon saaminen voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.
Jokainen voi joutua rikoksen uhriksi. Silloin on hyvä tietää, miten pitää toimia.
Ei näin:
Sinun kannattaa välttää häätöä viimeiseen asti. Et saa uutta asuntoa helposti, et ehkä ollenkaan.
Olet joutunut rikoksen uhriksi. Sinun pitää tietää, miten nyt toimit.
Perustele hankalat sanat ja sanonnat
Velvoittavuutta voi pehmentää kertomalla syitä tai perusteluja. Jos asioita ei perustella, kuntalaiselta voi tuntua, että häntä ei arvosteta, vaan hänen odotetaan tottelevan kyselemättä. Perustelematon käsky on tyly.
Hyvä esimerkki:
Kun tulet testiin, pyydämme sinua näyttämään virallisen henkilötodistuksen, kuten henkilökortin tai passin. Ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus, koska siitä puuttuu olennaisia tietoja, kuten kansalaisuus.
Ei näin:
Testiin päästäkseen osallistujan on esitettävä virallinen henkilötodistus. Ajokortti ei kelpaa.
Lisää tekstiisi tyhjäkäyntiä
Vaikka selkeyden kannalta asiat kannattaa sanoa mahdollisimman suoraan ja pelkistetysti, tästä voi joskus tinkiä sävyn takia. Pienellä ”tyhjäkäynnillä” tekstiin voi tuoda inhimillisempää otetta.
Hyvä esimerkki:
Lähetä pyydetyt lisätiedot määräaikaan mennessä. Jos käy niin, että emme saa lisätietoja ajoissa, hakemus joudutaan hylkäämään.
Ei näin:
Lähetä lisätiedot määräaikaan mennessä. Jos et lähetä, hakemuksesi hylätään automaattisesti.
Tarvittaessa viittaa kaupunkiin me-muodossa
Voit joskus käyttää kaupungista harkinnan mukaan me-muotoa. Erityisesti tilanteissa, joissa kuntalaista pitää velvoittaa tekemään jotakin nopeasti ja täsmällisesti. Tekstistä tulee kuitenkin käydä ilmi, kenestä on kyse.
Hyvä esimerkki:
Emme käytä järjestelmään tallennettuja numeroita muuhun kuin vesikatkotiedottamiseen. Emme myy tai luovuta tietojasi eteenpäin, ja tietosi pysyvät meillä tallessa.
Ei näin:
Järjestelmään tallennetut numerot ovat standardinmukaisen salassapitolain alaisia ja niiden tallentaminen kuuluu kansalliseen DT-järjestelmään, joka velvoittaa kuntia salassapitoon.
Käytä halutessasi -han, -hän-päätettä
Tarvittaessa voit lisätä lämpöä tekstiisi-han-, -hän-päätteellä. Liikaa käytettynä se ei kuitenkaan toimi.
Hyvä esimerkki:
Jos joudut perumaan sovitun tapaamisen, voit laittaa tekstiviestin tai soittaa omalle työntekijällesi. Peruthan tapaamisen ajoissa, jos et pääse paikalle. Silloin saamme paikallesi toisen asiakkaan.
Ei näin:
Jos joudut perumaan sovitun tapaamisen, laita tekstiviesti tai soita omalle työntekijällesi. Peru tapaaminen, että joku toinen asiakas pääsee paikallesi.
Älä käytä ISOJA KIRJAIMIA tai huutomerkkiä
Isot kirjaimet tarkoittavat verkkokielessä huutamista, joten älä käytä sitä äläkä huutomerkkiä lainkaan.
Hyvä esimerkki:
Koe järjestetään lukiolla. Ota mukaasi oma kannettavasi ja varmista, että osaat käynnistää koneesi muistitikulta.
Ei näin:
Koe tehdään PAIKAN PÄÄLLÄ lukiolla. Sinulla tulee olla mukana oma kannettava ja sinun tulee osata käynnistää kone tikulta!!
Vältä tylyjä sanoja ja sanontoja
On olemassa sanoja, jotka luovat tylyn vaikutelman. Älä käytä sanoja, jotka leimaavat ihmisiä, kertovat ihmisen ulkonäöstä, ovat loukkaavia tai epämiellyttäviä. Niinpä vältä esimerkiksi seuraavia ilmaisuja:
Ei koskaan, ikinä, kertaakaan, ennenkään, hirveän --, mahdoton.
Vakioilmaukset
Listausten otsikot
Linkkien listaus toiselle sivulle oukaan
Kun nostat sivulle Oulun kaupungin tarjoamia selkeästi aiheeseen liittyviä sivuja ja palveluja, suositeltu otsikko on:
Lisää aiheesta
Linkki ulkoisille sivuille
Kun nostat sivulle ulkoisten tahojen tarjoamia sivuja aiheesta, suositeltu otsikko on:
Muualla verkossa
Linkki uutiseen
Kun lisäät linkin asiasta kertovaan uutiseen, suositeltu otsikko on:
Uutisia [pysäköinnistä]
Linkki oukan ulkopuoliseen verkkopalveluun
Jos sinun pitää pyytää kuntalaista siirtymään oukan ulkopuoliseen verkkopalveluun, kehota suoraan ja sisällytä linkin tekstiin palvelun nimi, johon siirrytään:
Tilaa liitoslausunto karttapalvelussa TMS. (E-kartta)
Hae lapsellesi varhaiskasvatuspaikkaa (eVaka)
Siirry maksamaan (OmaVero)
Linkki erikieliselle sivulle
Kun linkität englanninkieliseltä sivulta suomenkieliselle sivulle tai tiedostoon, kerro se linkin yhteydessä:
2022 annual report (in Finnish)
Linkeissä vältä käyttämästä pelkästään näitä sanoja linkkinä:
Lisää tietoa täällä, klikkaa tästä, hanki todistus täältä
Numerot
Oukassa luvut kirjoitetaan yleensä numeroina, erityisesti jos numeroita on paljon:
Pysäköinti maksaa ydinkeskustassa 4 euroa/tunti (vyöhyke 1).
Hanke sai 200 000 euron määrärahan.
Lue vaikutuksista sivulta 4 ja 5.
Joissakin tapauksissa numero 1–10 on kuitenkin parempi kirjoittaa sanana:
Joka neljäs kaupunkilainen on kokeillut kuntoportaita.
Huom. Ilmaukset kuten ”20 tuhatta”, joissa luku on esitetty osin numeroin, osin kirjoitettuna sanana, ovat epäselviä eikä niitä käytetä oukassa.
Yhteystiedot
Puhelinnumerot
Oukassa puhelinnumerot ryhmitellään mahdollisimman selkeästi. Toimivin ryhmittely on suuntanumero, kolme numeroa ja sen jälkeen loput neljä numeroa.
Puhelinnumeroissa ei käytetä kansainvälistä +358-alkua, sulkeita suuntanumeroiden ympärillä eikä yhdysviivaa. Puhelinnumeron eteen laitetaan p.
p. 044 703 1111
p. 08 557 2020
p. 08 5584 2020
Osoite
Osoite kirjoitetaan samalle riville:
Osoite: Hanhitie 15 A 2, 90150 Oulu
Jos palvelulla on erikseen postiosoite ja käyntiosoite, ne voi erottaa toisistaan:
Postiosoite:
PL 12, 90015 Oulun kaupunki
Käyntiosoite
Hanhitie 15 A 2, 90150 Oulu
Titteli
Tittelit kirjoitetaan pienellä kirjaimella. Yhteystietolaatikossa titteli kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.
Asiasta tietää enemmän liikenneinsinööri Kalle Pekkanen.
Liikenneinsinööri Kalle Pekkanen
p. 044 444 4444
Sähköpostiosoite
Sähköpostiosoitteet kirjoitetaan verkkosivuille at-merkin kera:
janne.kaupunkilainen@ouka.fi
Ajanilmaukset
Aikaväli
Aikaväli ilmaistaan ajatusviivalla (sillä pitemmällä viivalla), eikä ajatusviivan molemmin puolin laiteta välilyöntiä.
Saat ajatusviivan tekstiisi Wordin lisää merkki -toiminnolla. Windowsissa saat sen laittamalla päälle Num Lock ja painamalla vasenta Alt-painiketta. Kirjoita sitten 0151 käyttäen vasemmalla olevaa numeronäppäimistöä. Drupalista saat ajatusviivan merkeistä. Sen nimi on "em dash".
Uimahalli on remontissa 28.1.–12.3.
Ekaluokkalaiset ruokailevat klo 12–13.
Kellonaika
Kellonaikaa merkittäessä tunnit ja minuutit erotetaan toisistaan pisteellä, ei esimerkiksi kaksoispisteellä. Tunteihin ei myöskään merkitä etunollia:
Uimakoulu alkaa klo 9.15.
Et tarvitse kahta nollaa, jos kyseessä ovat tasatunnit. Voit jättää nollat pois myös siinä tapauksessa, että toisessa kellonajassa on nollat tarkkuuden vuoksi.
Iltapäiväkerho järjestetään tiistaisin klo 13–15.
Juoksukoulu järjestetään keskiviikkona klo 12.30–15.
Sekä päivämäärä että kellonaika samassa ilmaistaan ajatusviivalla. Viikonpäivät kirjoitetaan pienellä.
Päivystys ti–pe klo 8–12 ja 13–16
Myös kuukauden perään tulee piste.
Juoksukoulu alkaa 5.5.
Tiedostomuodot
Kun lisäät ouka.fi-sivuille liitetiedoston, Drupal tekee linkkiin automaattisesti merkinnän, millainen tiedosto on (esim. pdf).
Jos lisäät linkin jonkun toisen toimijan pdf:ään tai muuhun tiedostoon, mainitse se linkissä:
Ympäristöministeriön raportti vuodelta 2022 (pdf)
Kuvien alt-tekstit
Saavutettavuuden varmistamiseksi kuvalle kirjoitetaan alt-teksti eli kuvan tekstivastine. Jos kuvassa on kuvateksti, joka kuvailee kuvaa hyvin, silloin alt-tekstiä ei tarvita. Älä kuvaile itse kuvaa vaan sitä, mitä kuvalla halutaan kertoa.
Jos kuvaan ei tarvita kuvatekstiä (se esittää esimerkiksi logoa), kirjoita alt-tekstin kohdalle tavuviiva -. Silloin ruudunlukulaite lukee sen koristeeksi.
Vinkit alt-tekstiin:
- Kirjoita lyhyesti ja neutraalisti.
- Älä lisää alkuun kuvassa on -selitystä.
- Vältä adjektiivejä, esimerkiksi upea ja ihana maisema.
- Älä toista sisältöä, joka on jo jossakin sivulla.
- Päätä alt-teksti aina pisteeseen.
Hyvä esimerkki:
Kultaisennoutajan pentu kävelee metsässä.
Ei näin:
koira