Laajakaistarakentamisen tukirahoitukset
Suomessa laajakaistatukia kiinteän verkon rakentamiseen jakavat eri julkisyhteisöt kuten EU, Suomen valtio, säätiöt sekä kunnat.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on jaettavana erilaisia tukia, joiden rahoitus tulee pääasiassa Suomen valtiolta sekä EU:lta. Tukia on saatavilla Traficomin Nopea laajakaista- hankkeesta sekä CEF2-rahoituksesta.
Suomen maaseuturahasto on toinen merkittävä tukien jakaja Suomessa. Maaseuturahasto tukee valokuituhankkeita erityisesti maaseudulla ympäri Suomea.
CEBFund eli Connecting Europe Broadband Fund on Euroopan unionin laajuinen rahoitusväline, joka tukee valokuituyrityksiä, kuntia sekä muita valokuitutoimijoita EU:n ja Iso-Britannian alueella. Toimintaa kahdeksassa eri maassa. Suomessa ei toistaiseksi (1/2023) käynnissä hankkeita.
Business Finlandilla on InvestEU -ohjelma Suomessa, joka jakaa tukia EU:n sisällä kestävään infrastruktuuriin, tutkimukseen, innovaatioihin ja digitalisaatioon, pk-yrityksiin sekä sosiaalisiin investointeihin ja osaamiseen. Business Finland koordinoi ja tiedottaa InvestEU- ohjelmasta. Rahaa ei ole tarkoitettu suoraan laajakaistarakentamiseen mutta se on tuen piirissä.
Leader Suomi-rahoitusta jaetaan yleishyödyllisiin kehitys- ja investointihankkeisiin Suomessa. Valokuituyhteydet voivat olla tällaisia.
Nopea laajakaista -tuki
Traficomin tuen saamisen ehtona on edellytys kuntaosuudesta, joka on määritelty erikseen valtioneuvoston asetuksessa.
Asetuksen perusteella Oulun kaupungin kuntaosuus on 33 % tukikelpoisista kustannuksista, jolloin valtionosuus on 33 % sekä tuensaajan 34 %.
Useat hankkeet rakentuvat Oulussa tällä hetkellä markkinaehtoisesti. Lisäksi markkinaehtoisuuden raja on laskenut viime vuosina samalla, kun valokuitumarkkinoille on syntynyt uusia toimijoita, jotka rakentavat myös aikaisemmin rakentamattomia alueita, ja valokuidun peittoalue kasvaa.
Tilanteen kehittymistä seurataan.
Suomen maaseuturahasto
Maaseuturahaston uusi CAP-hanke vuosille 2023–2025.
Tukea jaossa 53 miljoonaa euroa maaseutualueiden laajakaistayhteyksien rakentamiselle vuosille 2023–2025.
Tukia yhteensovitetaan. Haetut rahoitukset eivät saa kilpailla keskenään, vaan niiden on tarkoitus tukea toisiaan.
Tukea haetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta Maaseudun yritystuista. Tuen maksimimäärä 65 %.
CEBFund
CEBFund on EU:n alueella toimiva rahasto, joka on investoinut laajakaistahankkeisiin kahdeksassa eri maassa
Rahasto saanut investointeja monista eri lähteistä, mm. EU:lta sekä jäsenvaltioilta. Rahoitusta annetaan esimerkiksi kunnille, yrityksille tai paikallisille osuuskunnille, jotka haluavat rakentaa omaa verkkoaan.
Hankkeita ei toistaiseksi Pohjoismaissa.
CEBF:n rakentama valokuitu on avointa, eli se voidaan myydä paikalliselle toimijalle, esim. operaattorille.
Business Finland
Business Finlandilla on koordinoitavana InvestEU-tukiohjelma
Ohjelmasta on saatavilla tukia esimerkiksi laajakaistaverkkoihin luettaviin kohteisiin: Infraan 9,9 miljardia sekä digitalisaatioon 6,6 miljardia euroa koko EU:n alueella.
Investointiohjelma on ollut käynnissä 1.4.2022 alkaen. Tukea tästä mekanismista on saatavilla vuoteen 2027 asti.
Tukea ei ole saatavilla pelkästään laajakaistahankkeisiin, mutta ne voidaan lukea osaksi tukiohjelmaa. Tuki on markkinaehtoinen.
Leader Suomi -rahoitus
Leader Suomi tukee yleishyödyllisiä kehittämis- tai investointihankkeita Suomessa.
Leader- rahoitusta voivat hakea esimerkiksi yhdistykset, alle 10 henkilötyövuotta työllistävät yritykset, kunnat, oppilaitokset ja säätiöt.
Useissa kaupungeissa on omia alueensa Leader-hankkeita ohjaavia Leader-ryhmiä. Oulun seudun hankkeita koordinoi Oulun seudun Leader.
Leader-rahoitus on peräisin EU:n maaseuturahastosta, valtiolta sekä kunnilta. Suurin osa Leader-rahoitusta saaneista hankkeista on sijainnut maaseudulla.
Ohjelman rahoitus ei ole mitenkään korvamerkittyä rahaa esim. valokuituhankkeisiin, eli valokuituhankkeet kilpailevat samasta rahasta monen muun hankkeen kanssa. Rahoitus on InvestEU:n tapaan markkinaehtoista.
Tuen on tarkoitus valjastaa paikallisten asukkaiden asiantuntemus, osaaminen ja toiminta alueen kehitystyöhön.
Laajakaistan tuista voi lukea lisää myös laajakaistainfon sivuilta.