Uimavesinäytteiden tulokset Oulun seudun pieniltä yleisiltä uimarannoilta 12.8.2024

16.08.2024

Oulun seudun ympäristötoimi ottanut kolmannet uimavesinäytteet Oulun seudun pieniltä yleisiltä uimarannoilta 12.8.2024. Uimarantojen vedenlaatu täytti indikaattoribakteereille asetetut laatuvaatimukset. Oulun Pyykösjärven ja Muhoksen Montan uimarannoilla havaittiin vähäiset määrät sinilevää. Uimarantojen tarkemmat tulokset ja veden lämpötilat on esitetty taulukossa 1. Uimavesikauden viimeiset uimavesinäytteet otetaan EU-rannoilta viikolla 34.

Uimavesien laatu määritetään niin sanottujen indikaattoribakteerien (E. coli ja suolistoperäiset enterokokit) pitoisuuksien perusteella. Indikaattoribakteerit osoittavat uimaveden ulosteperäisen saastumisen määrää. Indikaattoribakteerit eivät välttämättä aiheuta vatsatauti- tai muita oireita, mutta mikäli näitä on runsaasti, uimavedessä voi olla myös tauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia. Sinilevien määrää arvioidaan neliportaisella asteikolla: ei havaittu, havaittu vähän, havaittu runsaasti ja havaittu erittäin runsaasti.

Ilmoita sairastumisesta

Jos sinulla on oireita ja epäilet sairastuneesi uimisen jälkeen, voit ilmoittaa asiasta ympäristöterveydenhuoltoon osoitteessa ilppa.fi.

 

Lainsäädäntö

Terveydensuojelulaki 763/1994
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta 177/2008
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta 354/2008

 

Lisätietoja antaa Oulun seudun ympäristötoimi

Ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelin, arkisin klo 9-15
p. 044 703 6700

Uusimmat uimarantavesitulokset ovat luettavissa ympäristötoimen sivuilta: www.ouka.fi/uimarantojenvesi