Uimavesinäytteen tulos Nallikarin uimarannalta 5.8.2024 ja järvisyyhyepäily Oulun Papinjärvellä

09.08.2024

Nallikarin uimaranta

Nallikarin uimarannalta on otettu seurantakalenterin mukainen uimavesinäyte maanantaina 5.8.2024. Uimarannan vedenlaatu oli hyvä ja täytti indikaattoribakteereille asetetut laatuvaatimukset, eikä rannalla havaittu sinilevää. Tarkemmat tulokset ja veden lämpötila on esitetty taulukossa 1. Oulun seudun ympäristötoimi ottaa Nallikarin uimarannalta kesän aikana seitsemän seurantakalenterin mukaista näytettä. Maanantaina otettu näyte oli kuudes seurantakalenterin mukainen näyte. Seuraavat uimavesinäytteet pieniltä yleisiltä rannoilta otetaan viikolla 33 ja EU-rannoilta viikolla 34. 

Uimavesien laatu määritetään niin sanottujen indikaattoribakteerien (E. coli ja suolistoperäiset enterokokit) pitoisuuksien perusteella. Indikaattoribakteerit osoittavat uimaveden ulosteperäisen saastumisen määrää. Indikaattoribakteerit eivät välttämättä aiheuta vatsatauti- tai muita oireita, mutta mikäli näitä on runsaasti, uimavedessä voi olla myös tauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia. Sinilevien määrää arvioidaan neliportaisella asteikolla: ei havaittu, havaittu vähän, havaittu runsaasti ja havaittu erittäin runsaasti.

Oulun Papinjärven uimarannalla järvisyyhyepäily

Papinjärven uimarannalla uineilta henkilöiltä on tullut yksittäisiä ilmoituksia kutinasta uimisen jälkeen. Oireiden perusteella kyseessä voi olla järvisyyhy (Cercaria ocellata). Uimaranta ei ole järvisyyhyn vuoksi uimakiellossa.

Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, vaikkakin kiusallinen. Uinnin jälkeen on hyvä kuivata iho huolellisesti karhealla pyyhkeellä. On suositeltavaa uida avovedessä keskellä ranta-aluetta ja välttää pitkäaikaista oleskelua vedessä etenkin aamulla.

Järvisyyhy on vesilinnuissa ja kotiloissa loisivien imumatojen toukkien aiheuttama allerginen reaktio ihmisen ihossa. Pieneliö aiheuttaa kutinaa ja herkistyneillä henkilöillä ns. järvisyyhyn. Imumatoa tavataan erityisesti rehevissä ja kaislikkoisissa vesissä varsinkin aamutunteina niiden siirtyessä kotilosta vesilintuun.

Ilmoita sairastumisesta

Jos sinulla on oireita ja epäilet sairastuneesi uimisen jälkeen, voit ilmoittaa asiasta ympäristöterveydenhuoltoon osoitteessa ilppa.fi.

 

Lainsäädäntö

Terveydensuojelulaki 763/1994
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta 177/2008
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta 354/2008

 

Lisätietoja antaa Oulun seudun ympäristötoimi

Ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelin, arkisin klo 9-15
p. 044 703 6700

Uusimmat uimarantavesitulokset ovat luettavissa ympäristötoimen sivuilta: www.ouka.fi/uimarantojenvesi