Oulun Pyykösjärven uimarannalla sinilevää ja myrkkykeisoa

01.08.2024

Sinilevä

Oulun Pyykösjärven uimarannan vedessä on havaittu runsaasti syanobakteereita eli sinilevää (Taulukko 1). Sinilevää on erityisesti uimarannan reunoilla vesirajan ja kaislikon välisessä vedessä. Ulosteperäistä saastumista ilmaisevien E. coli -bakteerien ja enterokokkien osalta vesi täyttää laatuvaatimukset. Uimaranta ei ole sinilevän vuoksi uimakiellossa.

Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. Sinilevä voi tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita vaihtelee paljon. Sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

  • Vältä uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.
  • Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen.
  • Pidä lapset pois rannasta runsaiden sinileväesiintymien aikana, sillä sinileväpitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

     

 

Myrkkykeiso

Pyykösjärven uimarannalla on myös myrkkykeisoa (Cicuta virosa). Myrkkykeisoa on havaittu muun kasvillisuuden seassa rannan keskiosassa. Myrkkykeiso on myrkyllinen kasvi, mutta se ei aiheuta merkittävää vaaraa uimavedelle. Uiminen on turvallista sellaisissa kohdissa, missä kasvia ei kasva, mutta kasvupaikoilla uimaanmenoa hyvä välttää. Kasvista varoitetaan rannalla kylteillä sekä rannan ilmoitustaululla.

Myrkkykeiso on yleinen kasvi luonnossa ja sitä esiintyy matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso sisältää kikutoksiinia ja kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvin osien syöminen aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joten kasviin ei pidä koskea paljain käsin tai sitä ei pidä talloa. Myrkkykeison leviämistä pyritään hillitsemään.

Alla olevissa kuvissa on valkokukkainen myrkkykeiso.

Kuvassa valkoinen myrkkykeiso rannalla.
Kuvassa valkoinen myrkkykeiso rantavedessä.

Lisätietoa myrkkykeisosta Luontoportin sivuilta: myrkkykeiso

 

Lisätietoja antaa Oulun seudun ympäristötoimi

Jenniina Ylenius, terveydensuojelutarkastaja, 044 703 6725

Ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelin, arkisin klo 9 −15

p. 044 703 6700