Oulun Kunta10-tulokset paranivat kaikilla mittareilla - yli 80 % suosittelisi kaupunkia työnantajana
Valtakunnallisen Kunta10-työhyvinvointikyselyn tulokset on julkaistu. Kyselyssä selvitettiin työhön, työyhteisöön, johtamiseen ja muutoksiin liittyviä tekijöitä.
Tutkimuksen tulokset paranivat Oulun kaupungissa kaikissa tutkimuksen yhteenvetomittareissa: työssä, työyhteisössä ja johtamisessa. Erityisesti kaupungin vetovoimaisuus työnantajana on kasvanut: 81,4 % vastaajista suosittelisi kaupunkia työnantajana ystävilleen.
“Tämä on todella hieno tulos. Suosittelukysymystä voidaan pitää hyvänä työhyvinvointia ja työtä kuvaavana mittarina, koska vastaaja pohtii laajasti usealta eri kantilta, millä tolalla asiat töissä ovat”, kaupungin henkilöstöjohtaja Tuomas Halonen kommentoi.
“Pidän myös erityisen onnistuneena saavutuksena sitä, että pystyimme edelleen parantamaan tuloksia eri mittareilla tarkasteltuna", hän jatkaa.
Työterveyslaitoksen toteuttama Kunta10-hyvinvointikysely on laajin Suomessa kunta-alalla tehtävä työelämää tutkiva kysely ja se tehdään joka toinen vuosi. Kunta10-kysely on tärkein työhyvinvointia mittaava kysely Oulun kaupungilla.
Kaupunkistrategian tavoitteena on, että Oulun kaupunki on vetovoimainen työpaikka. Tämän tavoitteen toteutumista seurataan myös Kunta10-tulosten perusteella.
Vastaajamäärässä hieno nousu
Tällä kertaa Oulun vastausprosentti oli 75 %, joka on selvästi korkeampi kuin vuoden 2022 kyselyn vastausprosentti (64 %). Kunta10-kyselyn valtakunnallinen vastausprosentti oli 68 %.
“Vastausprosentti on todella hyvä ja siitä kiitos kuuluu kaikille kyselyyn vastanneille. Korkea vastausprosentti antaa luotettavan kuvan henkilöstön näkemyksistä ja näyttää, että työhyvinvointiin halutaan vaikuttaa”, Halonen kiittää.
Lähiesihenkilöt koetaan oikeudenmukaisiksi
Johtamisen kohdalla kaikki tulokset parantuivat edellisestä kyselystä. Erityisesti lähiesihenkilöiden oikeudenmukaisuuden koetaan olevan erittäin hyvällä tasolla.
Oikeudenmukainen johtaminen suojaa muun muassa sairauspoissaoloilta. Työntekijän kokemus johtamisen oikeudenmukaisuudesta vaikuttaa myös motivaatioon ja työhön sitoutumiseen.
Työyhteisöjen psykologinen turvallisuus sai hyvät tulokset
Myös työyhteisöjä koskevat tulokset parantuivat ja ne ovat kokonaisuudessaan erittäin korkealla tasolla. Työyhteisöjen toimivuus, yhteisöissä koettu me-henki ja psykologinen turvallisuus sai todella hyvät tulokset. Tulos heikentyi ainoastaan syrjintää käsittelevässä kysymyksessä.
Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja pyytää apua, tuoda esiin huoliaan, kertoa omia ideoitaan ja keskeneräisiä ajatuksia, kysyä kysymyksiä ja myöntää virheensä ilman pelkoa tulevansa nolatuksi tai rangaistuksi.
Ilmapiirin turvallisuus kehittää myös yhteistyötä ja yhteisöistä tulee oppivampia ja uudistuvampia.
Väkivalta- ja uhkatilanteet kasvussa
Huolen aiheena tuloksissa on vastaajien kokemien väkivalta- tai uhkatilanteiden kasvu sekä Oulussa että valtakunnallisesti tarkasteltuna.
Väkivallan uhka keskittyy sivistys- ja kulttuuripalveluissa päiväkotien henkilöstöön ja perusopetuksen opettajiin, erityisopettajiin ja koulunkäynninohjaajiin. Myös BusinessOulun työllisyyspalveluissa sekä pysäköinninvalvonnassa on korostunut asiakkaiden työntekijään kohdistuva väkivalta.
Tulosten käsittely työyhteisöissä
Oulun Kunta10-kyselyn tuloksia on käsitelty muun muassa kaupungin johtoryhmässä ja tuloksista on infottu muun muassa kaupunginhallitusta ja kaupungin henkilöstötoimikuntaa. Seuraavaksi tarkemmat yksikkökohtaiset tulokset käsitellään tiimeissä ja yksiköissä esihenkilöiden johdolla.