Kuvassa vasemmalla Timo Furuholm, Susanna Sivonen, Jussi Tomberg, Paula Vorne, Matti Ahola, Ville Lähde ja Sari Harmoinen. Edessä vasemmalla Viki Kaijanen ja Siiri Sundqvist.
Kuvassa vasemmalla Timo Furuholm, Susanna Sivonen, Jussi Tomberg, Paula Vorne, Matti Ahola, Ville Lähde ja Sari Harmoinen. Edessä vasemmalla Viki Kaijanen ja Siiri Sundqvist.

Oulun kaupunki haastaa korjaamaan pallon itse – Kestävä tulevaisuus yhdessä

02.07.2024

Oulun kaupunki osallistui Suomen suurimpaan yhteiskunnalliseen festivaaliin SuomiAreenalla Porissa 25.-28.6.2024. Tapahtuman pääteemoina olivat STEAM-pedagogiikka ja kestävän tulevaisuuden opinvirta. Oulu oli erityisesti esillä 27.6. paneelikeskustelussa, jossa käsiteltiin vihreää siirtymää, energiaa, koulutusta ja kiertotaloutta.

Korjataan pallo itse -paneelikeskustelu

Oulun kaupungin järjestämässä paneelissa "Korjataan pallo itse" korostettiin, että kestävän tulevaisuuden eteen on tehtävä työtä yhdessä. Koulujen roolina on kasvattaa ekososiaalisesti sivistyneitä yksilöitä, jotka toimivat yhden planeetan rajoissa. Kestävä tulevaisuus syntyy yhdessä tekemällä, kokeilemalla ja innostumalla. Toimijuus luo toivoa ja toimintaa, ja kestävä tulevaisuus sekä STEAM-pedagogiikka kulkevat käsi kädessä.

Paneelissa keskustelivat kansanedustaja Timo Furuholm, rehtori Matti Ahola sekä laatu- ja STEAM-koordinaattori Paula Vorne Oulun kaupungilta. Mukana olivat myös Oulun yliopistolta dosentti Sari Harmoinen ja tutkija Ville Lähde BIOS-tutkimusyksiköstä. Tilaisuuden juonsivat kehittäjäopettaja Jussi Tomberg sekä Kaakkurin koulun oppilaat Viki Kaijanen ja Siiri Sundqvist. Taiteilija Susanna Sivonen tulkitsi keskustelua taideteokseksi.

Yhteisöllisyys, osallisuus ja yhdessä tekeminen nousivat paneelissa tärkeiksi keskustelun aiheiksi:

"Karkumatkalla oleva yhteisöllisyys tulee kuroa kiinni. Olemme osin hukanneet yhteisöllisyyden merkityksen. Yhteisöllisyys löytyy siitä, että opitaan kuuntelemaan toisia, keskustelemaan kiihkottomasti asioista. Tarvitaan sydämen sivistystä", totesi Paula Vorne. Timo Furuholm oli samoilla linjoilla: ”On keskusteltava reilusti. Poliitikkojen roolina on muuttaa keskusteluilmapiiriä, se myös vahvistaa demokratiaa."

Matti Ahola totesi: "Vaikka maailma on auki, elämme omissa kuplissa enemmän kuin ikinä. Tarvitsemme enemmän yhdessä tekemistä ja oppimista." Sari Harmoinen lisää: "STEAM mahdollistaa kaikkien, erilaisten oppijoiden osallistumisen, kaikki pääsevät eri menetelmin mukaan oppimaan.”

Kestävyydestä keskusteltiin monella eri tasoilla:

Ville Lähde korosti: "Meidän tulisi osata olla radikaalisti paremmin solidaarisia muita maailman ihmisiä kohtaan, etenkin niitä, jotka ovat nälkäisempiä, köyhempiä ja turvattomampia. Mitään kestävyyttä ei ole, jos tätä asetelmaa ei voida korjata paremmin ja huonommin voivien välillä."

Koko keskustelu on nähtävissä tallenteena MTV Katsomossa.

Kuvassa SuomiAreenan Kansalaistorilla Oulun teltalla vasemmalla Sanna Mäkelä, Riina Aikio, Paula Vorne, Ville Saviluoto ja Susanna Sivonen.
Kuvassa SuomiAreenan Kansalaistorilla Oulun teltalla vasemmalla Sanna Mäkelä, Riina Aikio, Paula Vorne, Ville Saviluoto ja Susanna Sivonen.

Oulun teltta Kansalaistorilla

Oulun teltalla Kansalaistorilla Porin torilla keskusteltiin STEAM-pedagogiikasta ja kestävän tulevaisuuden opinvirrasta. FabPatch Vaatelaastari korjausstudio ja suunnittelukisa herättivät huomiota. Esillä olivat myös Oulun tapahtumat, matkailukohteet sekä Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi 2026.
 

Lisätietoja

Paula Vorne, STEAM-koordinaattori, Oulun kaupunki
paula.vorne@ouka.fi, p. 040 573 9503 

Jussi Tomberg, kehittäjäopettaja, Oulun kaupunki
jussi.tomberg@ouka.fi, p. 044 703 9186

Riina Aikio, markkinointipäällikkö, Oulun kaupunki
riina.aikio@ouka.fi, p. 040 419 66 05

Asteen verran kestävämpi | Oulun kaupunki (ouka.fi)

Paneelikeskustelun tallenne MTV katsomossa: Korjataan pallo itse! (mtv.fi)