Kuvituskuva, ilmakuva Oulusta

Oulun kaupunki esittää, että Suomi hakee NATOn osaamiskeskusta ja että osaamiskeskus perustetaan Ouluun

21.08.2024

Oulun kaupunki esittää, että Suomi hakee NATOn osaamiskeskusta, ja että osaamiskeskus perustetaan Ouluun. Kaupunginjohtaja Ari Alatossava esitti kaupungin ehdotuksen tänään 21.8.2024 pääministeri Petteri Orpolle Pohjoisen turvallisuus- ja talousfoorumissa. 

Oulu kaupungin esityksessä todetaan, että Suomi hakisi Ouluun hajautetun tekoälyn, 6G:n ja kvanttiteknologioiden NATOn osaamiskeskusta. Oulun kaupunki osallistuisi osaltaan osaamiskeskuksen perustamiskustannuksiin, joihin kuuluvat mm. osaamiskeskuksen hakuprosessi, toimintasuunnitelman laadinta ja tilojen selvittäminen. Varsinaisen toiminnan rahoitus tulisi NATOlta, EU:lta ja Suomen valtiolta. 

Petteri Orpon hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus tavoittelee Naton toimintojen, esimerkiksi osaamiskeskuksen, sijoittamista Suomeen.

Oulun kaupungin esityksessä todetaan, että keskuksen perustaminen olisi ulko- ja turvallisuuspoliittisesti sekä elinkeinopoliittisesti perusteltua.

Suomi on saanut hallituksen päätöksellä NATOn DIANA-yrityskiihdyttämön ja testauskeskuksen Ouluun ja Espooseen. Testauskeskuksia johdetaan VTT:n, Aalto yliopiston ja Oulun yliopiston yhteistyönä. Suomessa aihealueita ovat 6G, turvallinen kommunikaatio ja kvanttiteknologia. 

Oulun kansainvälisesti tunnustettu radioteknologian 6G-tutkimus sekä Oulun DIANA-yhteistyö tukisivat erittäin hyvin osaamiskeskuksen toimintaa. 

Lähes jokaisessa NATO-maassa on osaamiskeskus.